Sunday, 4 July 2021

Illan hämyssä otettuja kuvia ja vähän muitakin

 Päivisin on niin kirkas valo, että kuvia tulee otettua vasta iltamyöhällä. Mitään ei vieläkään ole käyty syömässä! Tähän voisi tottua, mutta kierrän silti joka aamu tarkastamassa liljat sun muut, jotka syödään ensimmäisinä. 

Ruusutarhassa on valloittava rohtosormustinkukkien ryöppy. Taustalla kasvimaa, jossa timjamit ja salvia kukkivat.

Sormustinkukka on soinnuttanut itsensä täydellisesti 'Atropurpurea' -isohelmikän sävyyn. Siinä on ihana heinä, mutta se kaatuu joka suuntaan. Muiden kasvien lomassa se ei yhtään haittaa, mutta istutin korkean heinän penkin takaosaan, niinpä puolet kukkavarsista rötköttää tarhan takana olevassa ojassa.

Kylässä käynyt ystävä luonnehti pihaani ötököiden paratiisiksi ja mietti, montakohan ötökkää pihaltani löytyisi, jos joku laskisi. Se olisikin kiinnostavaa tietää. Joku saa tulla tekemään tutkimustyötä, jos haluaa. 
Kimalaiset ovat lemppariötököitäni ja niidenkin opettelu on vasta alkuvaiheessa. Tokkopa siitä valmista ikinä tuleekaan.

Ruusu-heinätarha sai alkunsa toissa syksynä ja nyt sen vanhin pää näyttää jo rehevältä. Sormustinkukkien lisäksi erityisesti ranskanruusu 'Duchesse de Montebello' on kunnostautunut kasvamalla korkeaksi. Tumma isotähtiputki on 'Star of Fire'. 

Kivikkotörmäkukka näyttää hävinneen eikä ketoruusuruohoja vieläkään näy, vaikka olen siirtänyt niitä tähän Suomen eri kolkilta. Mutta siemenestä kasvatettu Geranium shikokianum on kasvanut ja kukkii nyt ensi kertaa. Tämä on tosi suloinen, melko rentovartinen. Toivottavasti viihtyy ja tuottaa siementaimia lisääkin.

Kyllä kai tänne vielä joitakin sinnikkäitä siementaimia mahtuu! Valkokukkainen luppio on kiiltoluppio 'Alba'. Se on kietonut itsensä sammalruusun lomaan.

Penkin etureunasta pois kaivetun lupiinin tilalle jaoin muotopuutarhasta hopeapiippoa. Tämä valtavan kaunis heinä oli hitaasti muodostanut isomman tuppaan, josta uskalsi jakaa.

Kasvimaan suunnalta katsottuna voi nähdä, että ruusu-heinätarhan rehevän alun jälkeen alkaa olla harvempaa, kunnes vastaan tulee kokonaan raivaamatonta aluetta. Vasemmalla olisi Rohan, mutta sen peittää näkyvistä 'Duchesse de Rohan' -portlandruusu. Siitä on kasvanut oikein pensas! Niin mahtavaa, että peura ei tänä vuonna ole imuroinut kukkia ja nuppuja – aiemmin olen voinut esitellä vain maanrajassa olevia kukkia.

Tumma ranskanruusu 'Cardinal de Richelieu' sointuu ihanasti tummanpuhuviin 'Rubrum' -fenkoliin, 'Ebony' -karhunputkeen ja viinilaukkaan.

Oudompiakin sävyjä löytyy. Siemenestä kasvatettu harjaneilikka on melko ällön värinen, tästä tulee mieleen 80-luvun huulipuna. Luonnossa väri on kuvan sävyä kylläisempi, lähes hyökkäävä. Jos muistat sellaisen korallinpunaisen huulipunan, joka peitti huulten oman sävyn täysin.
Kuvasta voi nähdä, millaisissa olosuhteissa nuoret kasvit joutuvat kärvistelemään penkin uudemmassa osassa, jossa kasvillisuus ei vielä ole rehevää. Edellisestä sateesta on yli kolme viikkoa, vaikka tässä välissä on tullut kolme 20 pisaran sadetta.

Siirrytäänpä takaisin kauniisiin sävyihin. Kardinaali Richelieu illan hämyssä!

'Raubritter' -ruusun kuvasin puolestaan päivällä, kun kukissa pörrää kimalaisia. Kuvittele ruusu reilun metrin korkuisena ja täynnä pienistä, pallomaisista kukista muodostuneita kukkaterttuja! Nyt se on vielä matala.

Katsotaan vielä pikaisesti Rohan, kun se tuli jo mainittua. Rohan on jo rehevä ja maa täysin kasvillisuuden peitossa, tässä on kasvien hyvä asustella.

Rohanissakin asustaa harjaneilikoita, mutta nämä eivät ole 80-lukua nähneetkään. Jos huulipunia ajattelee, tulee 90-luku kyllä mieleen! Tämä tumma ihana lajike on 'Onyx'.

Puro-ohdake 'Atropurpureum' on täydellinen perhos- ja pörriäiskasvi.

Rohanissa asustaa myös peittokurjenpolvi 'St Ola', Orkneysaarilla jalostettu lajike. Tämä on blogiystävä Marialta saatu.

Kermanvaalea Austin-ruusu Winchester Cathedral.

Rohanin varjo- ja marhanliljat ovat päässeet kukkaan, mistä olen kovin kiitollinen! Viime vuonna kuvasin tuon etummaisen tumman varjoliljan (Lilium martagon var. cattaniae) juuri kukkaan tulleena liiassa auringonpaisteessa, seuraavana päivänä kukkavarret oli syöty. Ei päässyt ottamaan parempaa kuvaa. Ehkä siksi olen nyt kuvannut nämä lähes kaksi kertaa päivässä!
Taempi, ihana ruosteenoranssi, on marhanlilja 'Marhan', vanha lajike.

Illanhämy on liljoillekin hyvää kuvausaikaa. Tässä on marhanlilja 'Claude Shride' ja kiinanpioni 'Moon of Nippon'. Tänä vuonna en ole laittanut verkkotötteröitä korkeiden liljojen ympärille ja silti saan nähdä niiden kukat! Verkkojen pujottaminen pois päältä kuvaamisen ajaksi on ollut tavattoman työlästä ja siinäkin on kukkia karissut.

Lisää liljoja avautuu koko ajan, ja kaikkea muutakin! Jos kaikesta ei nyt ehdi kirjoittaa, täytyy laittaa kesäisiä juttuja syksyllä ja talvella.
Parina seuraavana päivänä lounaissaaristo näyttää olevan Suomen viileimpiä paikkoja, ehkä jopa hellerajan alapuolella. Helteitä meillä onkin paljon harvemmin kuin mantereella. Toivottavasti teillä on siedettävän lämpöistä ja sopivasti sadettakin!


Fenkoli – Foeniculum vulgare
Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Hopeapiippo – Luzula nivea
Isohelmikkä – Melica altissima
Isotähtiputki – Astrantia major
Karhunputki – Angelica
Ketoruusuruoho – Knautia arvensis
Kiiltoluppio – Sanguisorba tenuifolia
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kivikkotörmäkukka – Scabiosa columbaria
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Peittokurjenpolvi – Geranium × cantabrigiense
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Puro-ohdake – Cirsium rivulare
Ranskanruusu – Rosa Gallica-Ryhmä
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Sammalruusu – Rosa Centifolia Muscosa-Ryhmä
Varjolilja – Lilium martagon
Viinilaukka – Allium atropurpureum

19 comments :

 1. Iltahämyssä on mukava kuvata hellepäivinä. Hyttysiäkin viimein vähemmän. Kaikkea ihanaa sinulla taas kukassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyttysiä on kyllä vähemmän kuin muutama viikko sitten, mutta silti ne ovat kimpussa yötä päivää! Ehkä tämä kuivuus vähitellen saisi niitä vähenemään.

   Delete
 2. Noin paljon kaikkea ihanaa. Ei ihme, että ötökät viihtyvät puutarhassasi. Onneksi on nyt ollut pauratonta. Ja ymmärrän senkin,että siihen ei uskalla luottaa. Aivan ihania kasveja, vaikka kuinka paljon. Marhanliljat, ruusut, sormustinkukat ja sitten ne kaikki pienet ja muuut minulle tuntemattomat. Joskus tilasin tuon tumman harjaneilikan siemeniä. Niitä roiskin vain kukkapenkkiin. Yksikään ei kukkinut. Esikasvattajana olen vieläkin huonompi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea ihanaa on! Häkellyttävä määrä, kun ottaa huomioon, miten pitkään aikaan ei ole satanut. Vasta noin viikko sitten alkoi näkyä kunnollista lurpottamista ja latkuja lehtiä maan pinnalla, siihen asti pärjättiin erinomaisesti toukokuussa tulleiden sateiden voimin. Niistä sai hyvän alun kasvukauteen.
   Suoraan penkkiin viskellyt siemenet harvoin tuottavat mitään. Minäkin hankin joskus pussin tummaa 'Sooty' -lajiketta ja viskoin yhteen kohtaan yhdessä valkokukkaisen siperiankurjenmiekan siementen kanssa eikä mitään ikinä noussut, ainakaan niin, että olisin huomannut. Kun ystävä sitten antoi pussin Onyxin siemeniä, täytyi niitä sen verran kunnioittaa, että kylvin purkkiin ja istutin pikku taimet maahan. Ja tässä tulos!
   Voitin keväällä blogiarpajaisissa valkokukkaisen siperiankurjenmiekan siemeniä ja nekin ovat itäneet oikeassa taimiastiassa. Joten kyllä se astiakylvö vain kannattaa. Kun pistää purkit maahan ja varjoon (ja malttaa kylvää ne vasta sitten, kun astiat voi pitää ulkona), ne hoituvat lähes itsekseen.

   Delete
 3. Minun ihaniin tummanpunaisiin on ilmestynyt juuri tuollaisen 80-luvun teinihuulipunan värisiä harjaneilikoita, eivät sovi ollenkaan toisiinsa. Mietin jo, että revin huulipunan sävyiset pois.
  Voin kuvitella hyvän mielen ja onnen tunteen kun peurat ovat pysyneet poissa. Kimalaisia on ollut paljon liikenteessä, nyt suurimman suosion saa erilaiset angervot kuten keijuangervo. Hyvä pörinä käy ympärillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teinihuulipuna todellakin :-D Jos ei olisi näin kuivaa, heivaisin sen heti toiseen ruusutarhaan, jossa on vähän kaikkia punaisen sävyjä ja muutakin iloisesti sekaisin. Mutta tälläkin paikalla tuo harjaneilikka menee - siellä yhdessä tummanpunaisten kanssa näky on varmaan lievästi karmea.
   Peuroja ei jostain syystä ole kylässä muutenkaan niin paljoa, että olisivat popsineet tienposkien mesiangervoja. Yleensä lähes kaikki kukkavarret on syöty, nyt ne kukkivat ja voi mikä pörinä niistä kuuluu! Pensasangervotkin ovat tosi hyviä, kun niissä on paljon pieniä kukkia kukinnoissa.

   Delete
 4. Aivan huippua, että peurat ovat nyt pysyneet poissa ja 'Duchesse de Rohan' on päässyt jo pensaaksi asti. Nuo ruususi ovat tosi kauniita ja niissä on ihania sävyjä. Sointuvat kasviyhdistelmät lämmittävät mieltä. Sopimattomat (huulipunat) taas saavat aikaan suunnitelmia. Minullakin on pari 'ei niin kivaa' nyt kukassa ja olen jo päätynyt kaivamaan ne pois, kunhan kuumuudelta jaksan.
  Ötököitä tulee ihmeteltyä vaikkei niitä tunnekaan. Onneksi pörriäiset eivät ole hävinneet aikakaan meidän tonteilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huulipunat saavat aikaan suunnitelmia :-D Isolla tontilla löytyy onneksi jostain paikka myös niille sävyille, joista ei satu niin pitämään, jos ei henno kompostiin pistää.
   Onneksi pörriäisiä on!

   Delete
 5. Meilläkin on paljon kaikenlaisia pörriäisiä ja muita ötököitä, sekä lintuja ja perhosia, ne on ihania :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, että piha on täynnä elämää!

   Delete
 6. Ihan huippua, että kasvit pääsöövät kehittymähän ja kukkimahan kunnolla iliman peurojen jokayällisiä viaraaluja. Toivottavasti onni jatkuu maharollisimman pitkähän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan huippua on! Keräsinkin juuri satsin kuvia kaikesta, mitä normaalikesänä on syöty, mutta nyt ei. Niitä on paljon!

   Delete
 7. Ihanaa, että olet saanut ihailla kukintaa tänä kesänä ilman peurojen verotusta. Kauniin värisiä ruusuja ja tumma harjaneilikka on upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella huippuihanaa, vaikea uskoa todeksi!

   Delete
 8. Kiva että ravintolasi ei ole kerännyt asiakkaita. Joissain muissa ruokapaikoissa se vois olla huono juttu 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähän ravintolaan ovat tervetulleita monet linnut ja ötökät, mutta sorkkajalat saisivat mielellään pysyä ulkopuolella - ja talttahampaiset :-D

   Delete
 9. Nyt oli aika herkkuja sävyjä; alkupuolella tuo valkoinen sormustinkukka ja melkein musta isotähtiputki, lopussa harjaneilikka 'Onyx' ja tummat marhanliljat. Onneksi sorkkajalat eivät ole tajunneet tulla maistelemaan, onko maku yhtä herkullinen kuin väri. Toivotaan, että tilanne pysyykin sellaisena.
  Tässä oli muutama todella tukalan kuuma päivä, mutta tänään näyttäisi olevan viileämpää. Mittarissa on nyt 23,6 ja vähän vielä tuuleekin. Taidanpa siis lähteä kärräämään hiekkaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tumma isotähtiputki on lähes musta illan hämyssä, päivällä viininpunainen. Hyvin natsaa sormustinkukkien tummiin pilkkuihin sekin! Onneksi peurat eivät ole käyneet. Mutta voi, miten nopsaan marhanliljojen kukat kuihtuvat näillä lämmöillä! Niiden kukinta kestää yleensä kauemmin, nyt etenkin ne, joissa on vielä lyhyt kukkavarsi, kukoistavat vain pari päivää.
   Hih, hiekankärräystä edessä! Älähän läkähdy!

   Delete
 10. Ihania! Voi että. Ihan mahtavaa, että peurat ovat jättäneet vierailut puutarhassasi väliin ja mekin täällä ruutujen toisella puolella saamme nauttia kauniista kukkaloistosta!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!