Sunday, 13 June 2021

Suloista sinistä

 Värit ovat ihania! Nyt valikoitui esittelyyn joukko sinisiä. Olisiko sininen useimpien suomalaisten lempiväri, tai ainakin siellä kärkipäässä?

Sininen oli lapsena lempivärini vihreän ohella, nykyäänkin pidän siitä paljon, vaikka kukkaväreissä taitavat nyt voiton viedä oranssit ja tummat purppurat. Mutta puutarha ilman sinistä olisi varsin ankea paikka, vai mitä. Sininen on jotenkin niin kovin suomalaistakin. Espanjansinililja ja rotkolemmikki söpöilevät yhdessä. 

Ripaus keltaista sointuu siniseen. Niittyleinikit ja kyläkellukat kukkivat koristekasvien seassa.

Siemenestä kasvattamani englanninsinililjat aloittavat myös kukinnan. Nämä erottaa espanjalaisesta ainakin se, että kukat avautuvat samalle puolelle vartta kääntäen vähitellen kukkavarren suloisesti nuokkuvaksi. 

Tarharaunioyrtti leviää sekä juuristollaan että siemenistä, mutta jos tilaa on, niin onhan se aivan ihana sininen kukkapilvi etenkin suurena kasvustona. Vasemmalla toinen samanvahvuinen kilpailija saksankirveli. Nyt sen kukat ovat vaihtumassa siemeniksi, jotka ovat herkullisia kuin lakritsikaramellit, napsin niitä ohikulkiessani suuhun.

Alppikärhössä ovat kukat vielä auki, kirsikkapuu jo lopetti. Kaukana taustalla lahonneen talon puutarhan syreenit kukkivat.

Köynnöksistä puheen ollen. Edellisessä postauksessa ihmettelin, kun akebia versoo koko korkeudeltaan, vaikka talven pakkasjakso oli meikäläiseksi varsin pitkä ja kova. Muratti teki saman. Tämä on aina paleltunut lähes maahan saakka, paitsi toissa talvena, joka oli lauha. Täysin ilman suojaa se on nyt talvehtinut latvaan eli lähes kahteen metriin saakka ja haaroittuu lehtihangoista ensimmäistä kertaa!
Voisiko olla niin, että vanhemmiten talvenkesto paranee? Vai eikö viime talvena ollut jäätäviä viimoja (vaikea uskoa)? Kasvit eivät lakkaa hämmästyttämästä, mikä onkin tämän harrastuksen ja ammatin parhaita puolia.

Saman vaahteran alta avautuu näkymä kostealle kevätniitylle. Sen narsissit ovat jo lähes kukkineet, tilalla on koiranputkien vaahtopäät. Sieltäkin pilkistää vähän jotain sinistä, joka on samaa kuin isompi sininen taustalla.

Tähtihyasintit! Tänä kosteana kevätkesänä koiranputkikasvusto vain on niin korkeaa, että tähtihyasintit saavat tehdä tosissaan töitä yltääkseen niiden tasolle. 

Niityllä kasvavat tähtihyasintit ovat aina matalampia ja harvempia kuin vasemmalla erikseen kukkapenkissä kasvava, josta on tullut valtava pehko. Se myös kukkii aiemmin. Etualan vaaleansininen on rotkolemmikki.

Ihana akileija-aika on alkanut.

Lehtoakileijoja alkaa olla kaikkialla eikä siitä voi olla pahoillaan.

Musti esittelee! Syreeni on Moskovan Kaunotar, 'Krasavitsa Moskvy'.

Samassa nurkkauksessa nousee jo menehtyneeksi luulemani kanelisaniainen! Nousikohan tämä viime vuonna ollenkaan, ehkä nousi, mutta kuihtui hyvin nopeasti jo alkukesällä. Suojasinkohan tätä edes talveksi, kun kuolleeksi luulin. Onneksi tuli lunta. Tästä olen erittäin iloinen – pakko vähän karsia akileijoja tämän ympäriltä.

Juhannusruusu alkaa kukkia ja sadevesitynnyrit täyttyivät eilen kukkuroilleen!

Nurmikko kaipaa taas leikkuuta, edellisestä leikkuusta on viisi vuorokautta. Tämä on valitettavasti se tahti, jota tähän aikaan vuodesta olisi jaksettava, jotta puutarha näyttäisi siistiltä. Mutta nurmikolla kukkivia nurmitädykkeitä ei voi leikata, niiden kohdalle jää kukkalämpäreet. Tädykkeet ovat saaneet seuraa heinätähtimöstä, siinä toinen lapsuuteni lempikukka nurmitädykkeen lisäksi.

Siirrytäänkö kurjenmiekkoihin? Parrakkaissa miekoissa on aivan mahtavia väriyhdistelmiä, kuten tämä 'Gingerbread Man', jonka nimi voisi yhtä hyvin olla Ritari Siniparta. Tämä on pikkukurjenmiekka, jotka ovat siis lyhyentanakoita partasuita.

Huomasin jännittävän värisen nupun kohdassa, johon kiireessä tyrkkäsin neljää eri parrakasta kurjenmiekkaa viisi vuotta sitten. Niistä vain yksi on tähän mennessä kukkinut ja tämä ei ole se, sillä se on kelta-ruskea 'Meadow Court'. Jännittävää! 
Huomaa muuten, miten täydellisiä kyläkellukat ovat koristekasvien kumppanina. Tuo ärtsy neonkeltainen pikkuruinen kukka on juuri se säväys, jota tämäkin punkero kurjenmiekkapatukka vierelleen kaipaa.

Kukka avautui ja paljastui olevan 'Terola II', nimestä päätellen jokin vanha löytökurjenmiekka. Aikainen kukinta ja korkeus lyhyiden ja korkeiden parrakkaiden puolivälissä viittaa siiten, että tämä on varmaan nk. Intermediate Bearded Iris eli meikäläisittäin helluntaikurjenmiekka. 
Kuvassa näkyy muuten yksi erittäin tärkeä luonnonkukka: keltamatara. Sitä kasvaa täällä melko runsaasti, mutta kansallisesti se on vaarantunut, joten en missään nimessä kitke sitä. Sekin on erinomainen lisä kukkapenkin koristekasvien sekaan.

Terola II ei ole sininen, mutta pääsi tähän juttuun mukaan, kun se on niin jännittävä uutinen. Sen punavioletti sointuu tähän kohtaan oikein mukavasti, sillä tässä on sen suunnan sävyjä muutenkin: lehtoakileijoja ja raunioyrtti, jonka kukissa on myös hiven punerrusta.
Voisihan tuosta jotain kitkeä, vaikkapa ojakärsämöä ja heiniä nyt ainakin. Varsankellojakin olen alkanut nyhtää, ne leviävät muuten liikaa.

Siirrytäänpä takaisin sinisiin. Sininen manulipoika Ransu nauttii, kun sää viileni. Nyt on tehokkaasti viilentävä pohjoistuuli. Ei ole enää kuuma!

Jos Ransu norjalaisena nauttii viilenneestä säästä, sitä tekee varmasti myös pieni sininen atlantinsinililja, joka on Ransun tapaan kotoisin Pohjois-Atlantin myrskyisiltä rannikoilta (vaikka Ransu onkin Hyvinkään norjalaispoikia). Kukka on myöhäiseksi kevätkukkijaksi tosi matala, joten sen ympäriltä täytyy kitkeä kaikenlaista korkeampaa. Koska se on talvehtinut tässä oikein hyvin, en tohdi sitä siirtää. 
Ihania puna-ailakkeja rehottaa vähän siellä sun täällä, olisiko seuraava juttu sitten punaisista? Silläkin saralla on jännittävää raportoitavaa! Onneksi viileni, jospa kukkien tahti hieman hidastuisi.


Alppikärhö – Clematis alpina
Atlantinsinililja – Scilla verna
Englanninsinililja – Hyacinthoides non-scripta
Espanjansinililja – Hyacinthoides hispanica
Heinätähtimö – Stellaria graminea
Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Kanelisaniainen – Osmunda cinnamomea
Keltamatara – Galium verum
Kyläkellukka – Geum urbanum
Muratti – Hedera helix
Nurmitädyke – Veronica chamaedrys
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Saksankirveli – Myrrhis odorata
Tarharaunioyrtti – Symphytum asperum
Tähtihyasintti – Camassia

16 comments :

  1. Minulla on nurmitädykekin kiivennyt paikoin kukkapenkkiin. Ristiriitaisin tuntein kitken sitä ajoittain sieltä.
    Kauniita akileijanäkymiä siellä. Ja onnea sateesta. Se on iso juttu. On hienoa, että aikaisemmin istutettuja kasveja tulee kukkaan. Tai kadonneet löytyvät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin nurmitädyke pyrkii istutusten sekaan, mutta jos kyseessä ei ole mikään hentojen erikoisuuksien kohta, annan sen olla, sillä se on niin kaunis. Maanpeittokasveja tarvitaan aina.
      Saimme noin 17 mm sadetta, tosin syreeninkukinnot kaartuivat vesimittarin päälle, joten ihan satavarma tuloksesta en ole :-D Hyvin paljon ja pitkään kumminkin!

      Delete
  2. Vettä tuli yöllä kaatamalla ja sää viileni. Ihan inhimmillisen kesäistä edelleen. Viileämpi sää on sikäli tervetullutta, että kukinta näin toivon mukaan kestää pidempään. Vauhti alkoi olla melkoista, eikä perässä pysynyt. Osa korkeiksi hujahtaneista kasveista on kyllä lotkollaan pitkin poikin. Esimerkiksi valkoiset camassiat leikkasin maljakkoon, kun eivät tähän iltapäivään mennessä jaksaneet enää nousta pystyyn.
    Onkohan kukaan tilastoinut, mitä väriä puutarhan perennoissa on eniten? Sininen tuntuu varsin yleiseltä, mutta paljon on keltaistakin.
    Gingerbread Man ikäänkuin näyttää kieltään. Mitä lie mustikkasoppaa syönyt, kun koko kieli on sininen.
    Miten ihmeessä olet onnistunut saamaan noin hienon ryhmän sinisiä lehtoakileijoja? Minulla porukat koostuvat lähinnä hailakoista ties-minkä-värisistä ja vaaleanliloista.
    Samoin minulla alkaa olla nurmitädykettä ja niittyhumalaa enemmän kukkapenkeissä kuin nurmikolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi kiva, jos tahti hieman rauhoittuisi. Voi surku tähtihyasinttejasi, täällä ne eivät kaatuilleet, mutta vettä tuli välillä kuin saavista kaataen.
      Olisikin kiinnostavaa tietää, mikä on yleisin perennojen väri. Jokun ruusunpunainen/vaaleanpunainen voisi myös olla kärkipäässä.
      Lehtoakileijoja ei kumma kyllä ollut tällä pihalla valmiiksi. Sellainen tuli salamatkustajana kärhöjen kylvöruukussa lapsuudenkotipihaltani. Äitini tykkää erityisesti noista tumman sinivioleteista ja harrasti muunväristen kitkemistä, niinpä se tännekin tullut oli sinivioletti. Koska niitä on täällä puolestaan nyt enemmistönä, olen itse kitkenyt juuri niitä :-D Voi kyllä kerätä sinulle jonkun oikein tummanvioletin siemeniä, jos haluat!

      Delete
  3. Sininen oli minunkin lapsuuden lempiväri,ja mukavahan se on edelleen. Tämä koiranputkien ja akileijojen aika on ihanaa <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koiranputket ja akileijat ovatkin tosi nätit yhdessä!

      Delete
  4. Moskovan kaunotar ja Saaripalstan komea Herra yhdessä ja samassa kuvassa! <3<3<3 Ransu osaa rentoilemisen jalon taidon! <3<3

    Sininen on lempivärini kukissa!

    T: Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sininen kukissa ja musta kissoissa, ilmeisesti ;-)

      Delete
  5. Toivottavasti viileys tosiaan hidastaa tahtiia, tuntuu, ettei kaikkea kukintaa ehdi edes nähdä. Sininen puutarhassa ja luonnossa on kaunis ja vetää huomion puoleensa. Ensimmäisenä kesänäni täällä istutin nurmitädykettä kukkapenkkiin, kun kukkia ei juuri ollut. Se kukki upeina kasvustoina, enkä sen jälkeen ole päässyt siitä eroon. Tänä vuonna lemmikkien siniset pilvet täyttivät maan, ihana sinisyys, jossa lepuuttaa silmiään. Muratti on ehkä karaistunut, mutta kyllä viime talvessa oli jotain erityistä kun kaikki kasvit tuntuvat erityisen hyvinvoivilta ja reheviltä. Vaikka muratti jossain päin on hirveä riesa, en panisi pahakseni jos se täälläkin vähän kiipeilisi siellä täällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hrrr, nyt onkin todella viileää, kun tuulee luoteesta ja nukuin ikkuna auki, jotta pokan sisäpuolelle asettunut yökkönen pääsi takaisin ulos. Oli pakko vetää ikkuna nyt kiinni, muuten tänne jäätyy elävältä.
      Meillä ei muratti taida pystyä kasvamaan siten kuin etelämpänä, ellei ilmasto muutu aivan dramaattisesti.

      Delete
  6. Minustakin tuntuu, että puuvartiset kasvit kestävät vanhemmiten paremmin pakkasta ja muutenkin vaihtelevampia oloja kuin nuorina. Ehkä niilläkin on konstinsa oppia tuntemaan asuinpaikkansa olosuhteet.
    Sininen on ihastuttava väri kukissa, vaikka pidän myös vaaleanpunaisen eri sävyistä, liiloista, purppuroista ja valkoisista. Keltaisesta ja oranssistakin löytyy muutama kiva sävy.
    Kiva, että teilläkin satoi kerrankin kunnolla. Meillä vettä tuli taas melkein liiankin kanssa. Itikat alkoivat jo vähän rauhoittua kun oli niin pitkään lämmintä ja kuivaa, mutta sateesta ne saivat heti uutta puhtia. Eivät välittäneet tuulestakaan, vaan hyökkäilivät verenhimoisina päälle. Ei auta kuin kestää niiden ininää ja toivoa samalla niille jotain joukkokuolemaa... :D
    Mukavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella hauskaa, että kasvit yllättävät (etenkin, kun se on näin päin, että joku pärjääkin paremmin kuin luulisi).
      Täällä oli ihan hirveästi itikoita jo ennen sadetta, kun oli harvinaisen tyyntä. Nyt tämä puuskainen tuuli pitää huolen siitä, etteivät itikat niin kiusaa, vaikka tälläkin hetkellä ripsoo vähän vettä. Verenhimoinen hyökkäily on kyllä niin inhottavaa ja tekee pihahommista painajaista. Joukkokuolema olisi hyvä, mutta kun katson, miten tintit ja siepot napsivat niitä poikasilleen, ei voi kuin ihmetellä luonnon nerokkuutta ja hyvää ajoitusta.
      Kiitos, sopivaa (itikatonta) viikkoa sinnekin!

      Delete
  7. Ihania sinisiä!
    Nurmitädyke on minunkin lapsuuden suosikki kukka, toinen on metsäkurjenpolvi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Metsäkurjenpolvi on ihana! Minulle se ei ollut lapsuudesta tuttu. Oikeastaan vasta tällä saarella tutustuin siihen, ja sitä kasvaakin onneksi ihan tässä omalla tontilla.

      Delete
  8. Minulla on lammikon takana kasviharrastajalta saatua "Inkoon murattia" (ei ehkä virallinen nimi tuo) jonka pitäisi hyvin selvitä talvista. On se ihan hyvin selvinnytkin mutta ei ole kyllä vielä noin pitkä ollenkaan. Tosi hitaasti kasvanut ja jäänyt hangen alle vielä joka talvi kun on vain lunta ollut. Kyllä minustakin viime talvi oli melko ankarakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti murattisi vähitellen kasvaa pituuttakin.
      Sain viime kesänä Baltian kantaa, kun ystäväni pihasta kaatui myrskyssä haapa, johon ko. muratti oli kasvanut jo muutaman metrin korkeuteen. Tämä omassa vaahterassani kasvava on peräisin Korppoon pihasta, jossa sitä kasvoi kauan (alkuperä tuntematon), mutta se paleltui aina maata myöten talvipakkasissa. Niin se oli tähän asti minunkin pihassani tehnyt. Vaikuttaisiko asiaan sitten jotenkin se, että toissa talvi oli lauha ja siten muratin puunrunkoon kiipeävä osa oli nyt jo vanhempi. Viime talvena oli meilläkin yli kuukauden pakkasjakso, jolloin oli vähintään –10 pakkasta, enimmillään –19. On ne aikamoiset pakkaset, eikä meillä todellakaan ollut kahden metrin lumipeitettä tuota murattia suojaamaan :-D Siihen osuu lisäksi lounaistuuli, joka on yleisin myrskysuunta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!