Friday, 25 June 2021

Preeriaa ja ruusuja

 Kunpa täälläkin olisi satanut! Toissapäivänä matelin motarilla kymmeniä kilometrejä kuin autopesulassa, ukkoskuurossa nimittäin. Rankkasateista on uutisoitu – toivottavasti teillä on pioninkukat tallella. Täällä ei satanut eikä 10 vuorokauden ennusteessa näy sadetta, paitsi ensi keskiviikolle 
40 % todennäköisyys saada 0,2 mm. 

Onneksi on kuivuutta kestäviä lajeja. Preerialla, jossa on sorainen maa, kukoistavat oranssikeltanot.

Kukkaan ovat myöhemmin tulossa keltakannusruoho ja pietaryrtti, nyt niiden välissä kukkii tähkähelmikkä.

Preeria jää ruusupergolan takaoikealle, pergolan valtiatar on upea monimetrinen orjanruusu. Istutin tänä vuonna pergolaan myös luostarinköynnösruusun ja 'Alchymist' -köynnösruusun. Niin, ja 'Niobe' -kärhön. 

Alkaa tulla kohtapuoliin ahdasta, mutta eihän niistä toisista köynnösruusuista tule mitenkään yhtä suuria kuin orjanruususta.

Tästä kohdasta on nyt sitten lukuisia kuvia, kun olen niin innostunut tästä. Kolme vuotta sitten koko alue oli vielä nokkos-koiranputkipöheikköä. Tänne osuu ihanasti ilta-aurinko tuolta kuusten oikealta puolelta, luoteesta.

Orjanruusu oli toki kaunis pöheikön ylle noustessaan, mutta se myös ansaitsi tulla nostetuksi paremmin esiin. 

Vielä iltavalokuva, koeta jaksaa... Kartioissa kasvavat karhunvatut, muuten tämä alue on ruusutarhaa, johon mahtuu muutama ruusu. Ehkä vielä yksi entisten lisäksi. Kohta pääsen esittelemään niitä kukassa, ei ihan vielä. Orjanruusu on aikaisempi.

Kuva vastakkaiselta puolelta, preerialta päin. Ruusutarhan takana on kasvimaa kohopenkeissä ja kiveystä.

Alempaa Rohanin suunnasta otetussa kuvassa näkyy yksi viljelylaatikoista. Tässä alkaa orjanruusu olla täydessä kukassa.

Sen kasvutapakin on niin kaunis kaartuvine oksineen! Juurivesoja se ei tee, mutta vaatii tilaa noiden monimetristen lonkeroidensa takia, joiden väkäpäiset piikit pureutuvat vaatteiden läpi ihoon. Siementaimia tulee, mutta ne voi vetää maasta kompostiin tai istuttaa peuraesteeksi tontin reunoille. Olen ehtinyt jo miettiä, pitäisikö siementaimista odottaa joskus jotain kiinnostavaakin, kun minulla alkaa olla melkoinen kokoelma ruusuja.
Orjanruusulla on syksyllä kauniin punaiset pitkulaiset kiulukat. Ruotsiksi sen nimi onkin nyponros, kiulukkaruusu.

Tässä on kukintatilanne nyt. Tässä ollaan ruusu-heinätarhassa Rohanin vieressä. Ruususta oikealle näkyvät yrttilaatikon salvia ja timjamit kukassa. Edessä kukkivat nappileinikki ja valkoiset rohtosormustinkukat.

Orjanruusun kaveriksi pääsi jo pari vuotta sitten kameliajasmike, mutta se on sen verran peuransyömä, ettei ole vielä metrinenkään. Silti se on aivan täynnä kukkia ja levittää ihanaa jasmiiniteentuoksuaan ympäristöön. 
Taustalla kukkii hienon värinen rypäs rohtosormustinkukkia, joihin olen varsin tyytyväinen, vaikka ne eivät ole ihan sitä, mitä piti. Ne ovat aprikoosinsävyisten siemenistä kasvatettuja. 

Sain siemenet Romppalasta, mutta tästä näkee hyvin, että jos pihalla vain jossakin kohtaa on tavallista punaista, on sen geeni niin dominoiva, että siementaimista tulee lähes aina punaisia. Minulla ei ole aiemmin ollutkaan näin voimakasta punaista, sillä olen kylvänyt vain valkoisia, aprikoosisia tai tummalaikkuisia valkoisia ja kitkenyt mahdolliset punertavat siementaimet pois. Näiden voisi ehkä antaa olla ja siementää, sävy on hieno.

Vielä yksi kuva, josta voi kuvitella, miten ihana kaksikko näistä tulee sitten, kun kameliajasmike yltää lähes orjanruusun tasalle! 
Edessä on valkokukkainen nietospensas ja tähtimagnolia sekä sen takana vielä pikkuinen 'Alchymist' -köynnösruusu, jossa on pari nuppua jo. Maa näyttää aika kuivalta, minun pitäisi olla kastelemassa eikä kirjoittamassa.

Mutta pakko jatkaa vielä muutamalla maininnalla loistavista kuivankestävistä kasveista. Idänunikot ovat sellaisia ja etenkin näissä tarhaidänunikoissa on herkullisia värejä. Tämä 'Harlem' kasvaa kasvimaan toisella puolen heinikossa kirsikkaluumun juurella eikä ole kuivasta paikasta millänsäkään.

Sitten on minikoivikko, joka jossain ruusupergolakuvassa häämöttikin taustalla, sillä tämä on samalla nurkalla tonttia. Valkoiset sormustinkukat ovat viimein kasvaneet kukintakokoon ja sulostuttavat koivikkoa juuri siten kuin toivoinkin.

Koivikossakin kasvaa jokunen orjanruusu, varjossa ja laihassa maassa se on hennompi, mutta kasvattaa silti nuo kauniit kaartuvat oksat.

Tontin toisessa päässä, kedon ja muotopuutarhan välissä, kukkii ihastuttava 'Papula' paremmin kuin aiemmin. Siltä on kestänyt yli kymmenen vuotta kasvaa pensaan kokoon, sillä paikka on kuiva, metrin päässä vaahterasta ja ympärillä heinikkoa. Mutta kun ruusu viimein ulottaa juurensa riittävän syvälle, se kestää mitä vain.

Ihastelen tätä näkymää riippumatosta käsin. Suloiset pikkuruiset ruusunkukat heinänkukintojen lomasta – täydellinen juhannustunnelma.
Hyvää juhannusta!


Kameliajasmike – Philadelphus × virginalis
Keltakannusruoho – Linaria vulgaris
Luostarinköynnösruusu – Rosa Uetersener Klosterrose eli 'Tan99176'
Nappileinikki – Ranunculus acris ssp. friesianus 'Flore Pleno'
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca
Orjanruusu – Rosa dumalis
Pietaryrtti – Tanacetum vulgare
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Tähkähelmikkä – Melica ciliata

25 comments :

 1. Meilläkin on liian kuivaa, vaikka keskiviikon myräkässä satoi 10,7mm. Olihan sekin hyvä apu, mutta uudet istutukset nyt vaativat vettä kuitenkin enemmän ja tämä paahde haihduttaa valtavasti. Nytkin +28,8 astetta.
  Tiedän tunteen, kun innostuu jostain alueesta - se on aika mukavaa, ei malttaisi olla katsomatta ja suunnittelematta. Orjanruusu on kaunis ja orjanruusun & kameliajasmikkeen yhdistelmästä tulee herkullinen.
  Leppoisaa juhannusta ja toivottavasti saisit vähän edes sadetta, vaikka ennusteet eivät lupaakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi teillä tuli kuitenkin vettä pari päivää sitten! Täällä on edellisestä sateesta huomenna kaksi viikkoa. Tänään kyllä toiveeni täyttyi ja alkoi hiljalleen sadella, sitä kesti puolisen tuntia, mutta sademittarin pohja vain kostui, ei kertynyt juuri mitään. Puutarhuria se kyllä virkisti :-)
   Teillä on kyllä tosi lämmin! Täällä merellä ei ole noin kuumaa, tänäänkin vain noin 21 astetta ja vilpoisa tuuli. Tuuli toisaalta kuivattaa kasveja, vaikka olisikin vilpoisaa.
   Kiitos ja hyvää juhannusta teillekin!

   Delete
 2. Hiano tua orjanruusu kukkiessaan ja sillon kyllä maharottoman pitkät oksat. Taitaa persikanfärisen sormustinkukan siämentaimet olla perusfäriä lähes aina. Mulla oli valakoosia ja lisäksi persikkaasia ja itte kylyväytyneistä siämentaimista tuli vaan yks persikkaane, muut pinkkiä. Meilläkää ei saretta näy ennusteis. Viälon vettä varastos, mutta tairan joutua jo huamenna täyttämähän varastot letkuverellä.
  Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on tullut siementaimista punertavia, vaikka oli vain persikkaisia ja valkoisia sormustinkukkia alun perin. Joten näköjään heti, kun tulee muunväristä geeniä kuin sitä aprikoosia, vaikkapa valkoista, muuttuu siementaimien kukinto herkästi punaiseen päin. Koska aprikoosinväristen siemeniä kuitenkin pystyy ostamaan ja niistä tosiaan tulee aprikoosisia, täytyy ne varmasti pölyttää jossain suljetussa kasvihuoneessa, jossa ei ole mitään muuta väriä, tai muovipusseihin suljetuissa kukinnoissa.
   Toivottavasti sinnekin sade yltää! Täällä tuli alkuillasta kevyesti jonkin aikaa, olipa virkistävää, vaikka ei se maata kastellut.
   Kiitos, hyvää juhannusta teillekin!

   Delete
 3. Mita kasveja sulla kasvaa siella preerialla? Taalla Coloradossa nakyy paljon erilaisia kukkia tahan aikaa vuodesta. Tunnistan ainakin Blue Indogon, Gaillard, jonkun tyylisia unikkoja ja tosi paljon Hairy Wild Petunia. Se on niin ihanan sininen. Jotain keltaisia paivankakkaran nakoisia kukkia. Kaupunki kylvaa myos paljon auringonkukkaa kavelyteiden varsille. Preeria on tosi kaunis tahan aikaa vuodesta! Varsinkin tana kevaana kun on ollut niin sateista. Me ollaan niin onnellisia, etta asumme talossa jonka aidan toisella puolella on preeria! Yolla kuuluu ja nakyy kojootteja. Sinulla on aivan ihana puutarha. Taalla on liian kuivaa ja aurinkoista ja tietty vesi on arvokasta. Kaupunki pyytaa jo nyt, etta ihmiset lopettavat nurmikoiden kastelun, veden puutteen vuoksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä onkin ihan oikea preeria, mahtava juttu, että se alkaa heti aidan toiselta puolelta! Koska meillä eivät monet sikäläiset kasvit voi menestyä, mm. Gaillardiat ja Petuniat eivät oikein talvehdi, on preeriani tehty sellaisin kasvein kuin täällä pystyy: koristeheiniä, oranssikeltanoa, kannusruohoja, pietaryrttiä ja muuta päivänkakkaraa, keväällä paria villilajia tulppaania ja narsissia. Etelänruusuruoho sopisi mukaan, mutta aiempi siirtoyritys ei onnistunut, se hävisi ekana talvenaan. Pitäisikin siirtää uutta ruusuruohoa ja kirahvinkukkaa myös, väriminttuakin olen ajatellut. Joten preeriani on tosiaan erilainen lajeiltaan, mutta toivottavasti samantyyppinen hengeltään kuin teillä.
   Teillä onkin kuivuudet ihan eri luokkaa kuin täällä! Jos Suomessa valittaa kuivuudesta, on se aivan eri kuin siellä, missä kuivuus on totinen ongelma. Täällä on kuitenkin vielä kaivoissa vettä.

   Delete
 4. Fort Collinsin kaupunki on siita hyva, etta se pitaa tosi hyvaa huolta preerioista. Nyttenkin eilen pyorailessa tyontekijat myrkyttivat kasveja jotka eivat kuulu preerialla kuten Canada Thistle. Se nayttaa kauniilta mutta on sitten vihonviimeinen kasvi! Jostain syysta en tykkaa kauheasti Gaillardista. Sita nakee tosi paljon puutarhoissa mutta minulla on se inhokki listalla. Preerialla nakyy paljon keltaista paivankakkaraa, en vaan tieda sen nimea. Taalla ei saisi menna kavelemaan preerioilla vaan niiden halutaan olevan luonnontilassa. Ei kylla kauheasti tee mieli kavella siella silla taalla on paljon kalkkarokaarmeita. Niita tulee vastaan aina pyoraillessa. Me ollaan onnellisia silla loysimme talon josta nakyy vuoret ja takapihan aidan takana on preeria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asuinpaikkanne kuulostaa hienolta ja Kalliovuoret ovat mykistävät, olen ne itsekin nähnyt, tosin pohjoisempana. Hui, kalkkarokäärmeitä ei toivottavasti eksy teidän pihalle sieltä aidan takaa!

   Delete
 5. Kyllä nyt preerioo alakaa kohta olla jokapaikassa! Meilläkin kuivuus on vaivannu koko kesän ja puutarha suahaan kasteltuu, vaan nuo viljelykset! Kaunis tuo orjanruusu, sen kanssa en oo tuttavuutta tehnykkään. Mitenkähän tuo rohtosormustinkukka onkin värinsä muuttanu oranssista perusväriin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan ei, tuntuu siltä, että sateet ovat kertyneet kovin paikallisesti joillekin seuduille, kun taas paikoin on hyvin kuivaa. Siitä huolimatta hyttysiä on edelleen vallan mahdottomasti.
   Sormustinkukassa on aprikoosi väri varmasti väistyvässä geenissä, kun sitä ei tahdo tulla, jos on vähänkin mitä tahansa muuta väriä pölytyksessä.

   Delete
 6. Meillä päin on riittänyt kosteutta ihan tähän viikkoon asti, mutta nyt alkaa maa kuivua. Kosteus ja lämpö näkyy voimakkaana kasvuna ja tuntuu kuin puutarhallakin olisi kiire!!! Kaikki kukinta etuajassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasveissa tosiaan näkyy sateinen kevätkesä, täälläkin. Parin viikon takainen jättisadepäivä on myöskin harvinaista herkkua tänne saaristoon, joten nyt ollaan kyllä paremmassa tilanteessa kuin usein aiemmin. Nurmikkokaan ei ole vielä palanut kuin pienin paikoin.

   Delete
 7. Hienoja orjanruusuja ja preeriaa! Toivotaan sadekuuroja sinne aina sopivin välein. mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tänä aamuna tuli 15 tippaa vettä :-D
   Sinne myös sopivaa juhannussäätä ja sen jälkeenkin!

   Delete
 8. Ihanaa juhannuksen jatkoa sinne preerialle. Kuivuutta sietäviä kasveja siellä tarvitaankin. On ihanaa, että muutkin esittelevät kasveja tai alueita, joista ovat innoissaan. Niitä jaksaa kyllä seurata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisaalta tämä savimaa kyllä johdattaa nestettä, mutta se ei auta vastikään istutetuille, ne ovat liian pintamaassa. Innostuminen on ihanaa ja toinen puutarhaihminen sen tajuaa niin hyvin!

   Delete
 9. Kohta voisi ryhtyä suunnittelemaan kaktuksia omalle pihalle. Keskiviikon myräkässä saimme mittarin mukaan sadevettä varsin vaatimattomasti. Ajattelin kohta laittaa sadettimen kasvimaalle ja ryhtyä kantamaan kannuilla vettä ruukkukukille. Ukkonen on pyörinyt tämän päivän päällä roiskimatta kuitenkaan vettä.
  Orjanruusun olemus on kaunis kaartuvine oksineen. Kukkiikin valtoimenaan. Taitaa olla ruusujen kesä, eikä kirva-armeijoistakaan näytä olevan niille kummempaa haittaa.
  Riippumattoloikoilu ruusunäkymällä on täydellinen tapa viettää juhannusta. Mukavaa jatkoa!
  PS. Jännittää jo valmiiksi, tuleeko tämä kommentti perille vai haihtuuko taas HUPS-errorilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. JEEE, onnistui, päivä pelastettu!

   Delete
  2. JEEEEE, ihanaa, että kommentointi onnistui! Ärsyttävää tuollainen hankaluus sen kanssa.
   Voi ei, eikö teilläkään ole satanut. Ja aurinko vain porottaa.
   Kirvat ovat, kumma kyllä, iskeneet ruusujen lähellä kasvaviin sormustinkukkiin ja mm. raparperin kukkavarteen. Niitä tuntuu olevan tavallista enemmän. Mutta linnuillakin on poikasten ruokkimiskiireet, joten hyvä, että ötököitä on.
   Kiitos, leppoisaa ja ruusuntuoksuista juhannuksen jälkimaininkia sinnekin!

   Delete
 10. Upea ruusu todellakin. Kukkaisaa juhannusta, Saila ja kisut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka orjanruusua kasvaa täällä joka puolella ja omalta tontilta joudun sitä välillä kitkemäänkin, ei se vähennä tuon jättikokoisen orjanruusun arvoa, se on todella kaunis ja hyvään paikkaan osunut kasvamaan. Ilman sitä en olisi varmaan keksinyt ruusutarha & pergola-ajatusta yms.
   Kiitos, hyvää juhannuksen häntäpäätä sinne!

   Delete
 11. Näyttää oikein kivalle! Ihana tosiaan tuo orjanruusu.

  ReplyDelete
 12. Hyvää juhannusviikonloppua. Meillä tuli 7mm vettä tänään, ei se mitään kastellut näillä helteillä mutta ainakin vesisäiliötä täytti. Orjanruusu on hieno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, hyvää sunnuntaita sinnekin!
   Ooh, 7 mm on kyllä loistosaavutus, vaikka tottahan tuo, että ei se kastele. Mutta kun täällä on kahden viikon saldo noin 0,07 mm :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!