Tuesday, 22 June 2021

Oranssihuumassa

 Oranssit kukat ovat ehkä maailman ihanimpia! Toki kaikki oranssi on. Minulla on ollut oranssit työhaalarit ja jopa puukengät. Kaikki oranssi on tervetullutta, etenkin ihanina väriyhdistelminä ja auringonkilossa hehkuessaan.

Ruskopenkin idänunikoiden lomasta näkyy jo aiemmin mainittu uusi kukkayhdistelmäsuosikki: puna-ailakkien lomassa kukkiva kellukka 'Totally Tangerine'.

Taustalla niillä on kultapäivänlilja, mutta se on hieman harva, sillä mielestäni seassa kasvoi selvä keltapäivänlilja ja sen halusin muualle. En ole varma, oliko näin, sillä en erottanut erillisiä juuria, enpä lähtenyt niitä hirveästi häiritsemäänkään. Kultapäivänliljan juurten seassa voi siten yhä olla keltapäivänliljaakin. Se on ehkä maailman murheista pienimpiä.

Vähän lähempää. Jättääköhän tämä kukkien hehku ketään kylmäksi? Puna-ailakit eivät edusta lempiväriä, mutta tässä yhdistelmässä ne ovat täydellisiä.

Totally Tangerinen kukassa on hienot sävyt. Reunoilla on hyppysellinen ruusunpunaista.

Jännää on se, miten kuvaa rajaamalla saadaan kaikki näyttämään kovin erilaiselta. Äskeinen kukkatykitys jää kuvasta oikealle, tässä kohdassa on varsin levollisesti puna-ailakkeja, kuminaa ja hempeitä rohtosormustinkukkia. Korkea tyyppi vasemmalla on laidunkarstaohdake, lisää hempeää pastellia tulee siitä.

Sinisiäkin ripauksia löytyy. Alempana samassa penkissä kukkivat 'Starry Eyes' -turkinkaihonkukat, jotka kärsivät talvesta jonkin verran, mutta ovat molemmat onneksi hengissä. Näiden lisäksi kukkaan on tulossa taivaansininen ritarinkannus 'Summer Skies'.

Kun oranssista puhutaan, täytyy katsastaa vielä ruskopenkki. Siinä kukassa on tarhaidänunikkoja, tässä taitavat olla vaaleampi lohenvärinen 'Coral Reef' ja tummempi 'Cedar Hill'.

Oletko muuten huomannut, että idänunikoista kuuluu käsittämätön pörinä? Havaitsin äänen yhtenä päivänä ja paikallistin sen idänunikoihin niin tässä kuin toisessakin kohdassa, jossa näitä kasvaa useita yhdessä. Kukassa mönkii monia kimalaisia hetuloita heilutellen! No, heteitä. Hetulat kuulosti hauskalta.

Näillä lämpötiloilla unikon kukka ei kauaa kestä. Terälehti japaninvaahterassa on kiva koriste.

Kielijänönputki on ruskettunut täydellisen sävyiseksi!

Ensimmäinen 'Early Bird' -marhanliljan kukka on viimein alkanut raottaa terälehteään. Nopeammin kukkaan ehti keltakukkainen etelänkurjenmiekka. Sen nuput ovat niin kapoisia, että hyvä kun niitä edes huomaa, ja yhtäkkiä kukka onkin auki! 
Kurjemiekan kasvusto on hieman köykäinen, sillä jaoin sen kahtia, kun kaivoin pionien yllätystaimet sen seasta pois viime vuonna. Vai oliko jo toissa vuonna. Ne amerikanpionit, joista toisen tässä taannoin esittelin ekaa kertaa kukassa.
Nyt ollaan jännän äärellä: saadaanko tänä vuonna viimein nähdä kaikki liljanvarret kukassa vai ehtivätkö peurat syömään niitä.


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kellukka – Geum
Keltapäivänlilja – Hemerocallis lilioasphodelus
Kielijänönputki – Bupleurum longifolium
Kultapäivänlilja – Hemerocallis middendorffii
Kumina – Carum carvi
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä

22 comments :

 1. Oranssi on hyvä väri tuollaisena pehmeän oranssina ja mattapintaisena. Kiiltävä ja kova oranssi on liikaa ja monissa suurissa liljoissa on juuri se sävy. No saa niitä silli olla puutarhassa kuten ruskoliljaa ja tiikerililjaa. Pölyttäjät tykkäävät. Marhanliljoja odotellaan kukkaan täälläkin, samoin varjoliljoja. Toivottavasti peurat antavat olla rauhassa ja pysyvät muilla sallitummilla laitumilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, isokukkaisten liljojen kiiltävä oranssi on kovin muovinen. Tosin lähes kaikki isokukkaiset liljat ovat minun silmiini tekokukan näköisiä :-D
   Ihanaa, olin pari päivää pois kotoa ja silläkään aikaa ei ollut liljoja syöty, tai muutakaan! Nyt onkin eka marhanlilja, aikainen lajike 'Early Bird', komeasti kukassa. Toivottavasti sielläkin pian alkaa ihana lilja-aika!

   Delete
 2. Kukkaisaa Juhannusta sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle Sesse ja koko perheelle karvaisille & vähempikarvaisille!

   Delete
 3. Voi kun olisikin unikoita. Ei ole, kun siemenistä ei ole mitään tullut. Kyllä ne itivät, mutta siihen jäivät. Sama koskee kaikkia siemenyrityksiä tänävuonna, paitsi tomaatteja (jotka tosin ovat myös kituliaita).

  Ehkä jonakin toisena vuonna saan kuunnella ja katsella, kun unikoissa heilutellaan hetuloita. Nyt tosin sentään olen saanut nähdä karvaisen kimalaisen pehvan mysteeriruusussa. Ja yhden pelastin saunan ikkunan välistä, ennen kuin se tukehtui. Siirsin sen kevätvuohenjuuren kukkaan vilvoittelemaan ja virkistymään, toivottavasti virkosi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hiisi! Eipä minullakaan ole lähes ikinä unikoiden kylvö onnistunut. Vain vanha kerrottu vaaleanpunainen pioniunikko onnistui ja kylväytyy kaikkialle, yksi toinen ystävältä siemeninä saatu kasvaa joka vuosi vain muutamana kappaleena, ostetut siemenet eivät idä ollenkaan. Paitsi idänunikot, niiden siemenet ovat kuin tomua ja silti onnistuin kasvattamaan tuota Coral Reefiä useita kappaleita!
   Mukavaa, että kimalaisia teillä on ja niille ruokaa ruusun sun muiden kukkien muodossa.

   Delete
 4. Ei jätä kylmäksi, upeaa oranssia hehkua :)

  ReplyDelete
 5. Osa oransseista on minunkin suosikkejani. Nuo oranssit idänunikot ovat sellaisia, joita aina joskus mietin puutarhaan. Aina vain asia unohtuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etenkin lohensävyiset idänunikot on minusta helppo yhdistellä pihan muihin väreihin, se ärtsy punaoranssi on vähän vaikeampi. Paitsi että tuon epäonnisen Cedar Hillin olen siirtänyt pariinkin otteeseen, onneksi niitä oli useita, sillä onnistuin tappamaan niistä osan. Paalujuurisena idänunikko on vaikea siirrettävä. Se oli sikäli huonossa paikassa, että kasvoi pionin ja jalopähkämöiden seurassa, kaikki kukkivat samaan aikaan joka vuosi eikä värit sointuneet oikein hyvin edes yhteen. Pääsyy siirtoon kumminkin oli se, että siinä oli iso osa kukkapenkkiä kukassa samaan aikaan ja sitten loppukesän ajan ei mitään mielenkiintoa.

   Delete
 6. Oranssit, ruskeat, burgundit, tummanpunaiset. Siinä on täyteläistä väriyhdistelmää. Riittää jo pieni ripaus tuomaan vahvan ja mausteisen tunnelman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania nuo kaikki mainitsemasi värit! Mausteinen on juuri hyvä sana kuvaamaan niitä.

   Delete
 7. Puna-ailakki ja oranssi kellukka totisesti muodostavat herkun yhdistelmän. Todella hehkuva!

  ReplyDelete
 8. Oranssi ja vaaleanpunainen ovat ihana yhdistelmä! Idänunikkojenkin värit hurmaavat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania sävyjä kaikki tyynni. Mukavasti nyt on ollutkin aurinkoa, joka saa nämä värit hehkuun.

   Delete
 9. Ei ny ehkä kuitenkaan maailman ihanimpia, mutta ihania kuitenki. Varsinki pikkuusen persikkahan ja pinkkihin taittuvat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ärtsy räikeä oranssi on vähän vaikeampi.

   Delete
 10. Eivät kuulu minun suosikkeihini oranssi väri. Tosin sellainen hailakka persikkainen sävy, kuten noissa 'Coral Reefeissä', on ihan kiva. Vaaleansinisen kanssa se olisi todella ihana yhdistelmä.
  Se amerikanpionisi on muuten suloinen. Oli jäänyt jotenkin huomaamatta postaus siitä. Toivottavasti peurat jättävät liljasi ja kaikki muutkin rauhaan. Iloista juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Värit ovat niin makuasioita! Monihan rakastaa sitä voimakasta pinkkiä, joka on mulle suorastaan migreeniväri.
   Peurat ovat yhä jättäneet tulematta, eivätkä ole muutenkaan tässä kylällä vielä niin kovin pahojaan tehneet, mm. mesiangervojen kukinnot ovat yhä tallella tienvarren ojassa. Vaikka niitä voi yhden tai kaksi nähdä aika useinkin iltaisin tässä lähellä, jopa tiellä tallustelemassa. Täytyy toivoa, että eivät jaksa hypätä aitani yli.
   Kiitos, hyvää juhannusta teille kaikille!

   Delete
 11. Oi, nyt sain kukalle värinimen. Se on Coral reef. Istutin sitä joskus pussin pari ja nyt sitä on alkanut puskea sieltä sun täältä. Sitä tummanpunaista on toki paljon enemmän.

  (Meri näytti minulle kuvan Jumaltenkukakasta...täytyy alkaa tutkia, mutta aivan kuin se olisi kivikkokasvi...)

  Ihanaa juhannusta teille♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Coral Reefin väri on valloittava :-)
   Jumaltenkukka on aivan ihana! Voi se kukkapenkissäkin asustaa, mutta on hieman hentoinen ja matala ja saattaa jäädä jalkoihin. Jostain syystä se ei ole täällä koskaan elänyt paria vuotta pidempään, luulen, että se on kuivunut kuoliaaksi joka kerta kun olen yrittänyt. On se niin nätti, että ehkä on pakko joskus vielä yrittää.
   Kiitos, ihanaa juhannusta sinne teille myös!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!