Monday, 14 June 2021

Kumma löytö hobittipenkissä

 Huomion kiinnittivät kummalliset vaaleakukkaiset laukat tässä yhtenä päivänä.

Musti saapuu esittelemään.

Tuossa noin! Kielen osoittama suunta!
Mustin kintuissa näkyy vielä parin viikon takaisten verikokeiden ja muiden toimenpiteiden jäljiltä karvattomat laikut. Vatsakin on paljas, kun se ultrattiin. Mutta se ei isäntäpantterin menoa haittaa onneksi yhtään.

Siinä se on. Kuin valkokukkainen ruohosipuli, mutta lehdet eivät ole ruohosipulin, vaan litteät.
Tämäpä jännittävää – ja mystistä. Istutin tähän pari erikoisempaa Rare Plantsilta hankittua sipulia vuosikausia sitten, nimittäin Allium orientale eli valkotupsulaukka ja Tulipa ferghanica. Siirsin sittemmin molemmat alppipenkkiin, kun olin sen perustanut (tulppaania en ole sen koommin nähnyt).

Nyt tätä kirjoittaessani hain samalla laatikon, jonne olen tunkenut kaikki taimilaput ja lähetyslistat kasvitilauksistani. Löysin yllä mainitun Rare Plantsin tilauksen pakkauslistan vuodelta 2011, jonne olin lisäksi käsin kirjoittanut lajin Allium darwasicum (yellow form). Jopas jotakin, onneksi olen säästänyt jokaisen lapun! Olin täysin unohtanut tämän laukan ja ilmeisesti se ei ole kukkinut kymmeneen vuoteen, ainakaan niin, että olisin ollut kotona sen näkemässä.
Se kuulemma kaipaa kuivaa kasvupaikkaa, siksi sen varmaan hobittipenkkiin istutinkin, sillä tässä on hiekkamaata talon seinämällä. Mutta aika varjoisaa tässä on tällaisille vuoriston kasveille. Voisin siirtää tämänkin alppipenkkiin, sillä siellä näyttävät laukat viihtyvän.

Tässä valkotupsulaukka parhaillaan kukassa alppipenkissä. Siinä riittää paahdetta ja kuivuutta sitä kaipaaville. Nämä pienikokoiset laukat sopivat tähän pienten vuoristoaarteiden penkkiin hyvin.

Mutta siirrytäänpä takaisin hobittipenkkiin. Ransu näyttää, missä se on.

Hitsi, tämä tuoli ei suo varjoa.

Tiedän paremman paikan.

Tästä näin.

Ohi punaisen villin penkin syreenipuskan varjoon.

Siellä hobitit ovat punaisen villin penkin takana, vanhan talon länsipäädyssä. 

Talo ja iso syreenipuska tuovat siihen varjoa, samoin punaisen penkin kirsikkapuu.

Tontin länsireunan saarnet huolehtivat myös varjostuksesta.

Hobittipenkissä on vähän muutakin kuin hobitteja. Puna-valkoinen akileija 'Red Hobbit' siinä kasvaa kaksin kappalein, sitten on 'Bilbo' -narsisseja. Valkoiset kukat ovat narsissivuokko (tai sellaisena sen hankin, mutta epäilen sitä arovuokoksi) ja nuokkutähdikki, joka näkyy viihtyvän tässä hyvin.

Valitettavasti kaikki hobitit eivät tässä viihdy. Sinipiikkiputki 'Blue Hobbit' on hävinnyt, pari kertaa olen sen istuttanut. Paikka on sille liian varjoinen. Viimeksi istutin sen nurkan taakse talon eteläseinustalle, mutta se hävisi siitäkin. Lisäksi ihana maanpintaa suikertava timjami 'Elfin' hävisi lopulta, vaikka pärjäsi hyvin muutaman vuoden. Karvasinilatva 'Bilbo' häipyi salamannopeasti, paikka oli sille varmaan liian kuiva. Tähän kohtaan kertyy myös vain vähän lunta talvisuojaksi.
Korkeat laukanvarret ovat sinilaukkaa, on mukavaa, että se viihtyy! Se on kuivien paikkojen laji, siksi sitä tähän pistin.

Koska hobittipenkissä täytyy olla matalaa kivijalan mataluuden takia, voisinkin keräillä tähän ihania varjohiippoja! Mutta niiden täytyy olla sopivan nimisiä hobiteille, jotta ne eivät aiheuta painajaisia ja vaaratilanteita. Esimerkiksi viime vuonna Mustilan taimipäivästä hankittu aarre 'Buckland Spider' ei käy alkuunkaan, siitä tulee mieleen kamala Lukitari. Mutta esimerkiksi tarhavarjohiippa 'Galadriel' olisi varmasti sopiva lisäys.
Haaveilen myös Janis Ruksansin Tolkien-nimisistä kiurunkannuksista, mutta hobittipenkki saattaa kesällä olla rutikuiva pitkiäkin kausia ja se olisi kiurunkannuksille huonompi juttu.

Meillä puuskat yltyvät, toivottavasti teillä(kin) säästytään myrskyvahingoilta! 


Karvasinilatva – Polemonium boreale
Kiurunkannus – Corydalis
Narsissivuokko – Anemone narcissiflora
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Sinilaukka – Allium caeruleum
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Varjohiippa – Epimedium

12 comments :

 1. Yllätykset on aina mukavia! Hauska tapa istuttaa kukat nimienki mukaan, niin pysyy järjetys yllä. 😄
  Täälläki tuuleskelee jo aika kovasti, vielä ei sada, mutta tuskimpa siihen kauaa menee. Taitaa tulla työmiehelle rankka päivä puurtaa pihahommissa 😅

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kiva tehdä tuollaisia teemapenkkejä!
   Teille tuli varmaan kovemmat puuskat. Täällä oli illalla melkoinen tuuli, mutta nyt on jo hieno aurinko ja tyyntynyt leppeäksi.

   Delete
 2. Yllättävän pitkähän jokku kasvit muhiivat elos maan uumenis, ennenku näyttäytyyvät. Sullon kyllä nii valtava määrä erilaasia kasvia, ettei olisi kummaa, jos joku menöö joskus ohi havaattemata tai oot kaupunkireissulla. Kivoja joka tapaukses tuallaaset yllätykset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rare Plantsin yksi ainoa vika on se, että sieltä tulee joskus hyvin pienikokoisia sipuleita. Senkin takia voi kukintaan kulua vuosia. Eikä tuollaista kymmenen vuoden takaista yhden sipulin istuttamista enää edes muista, jos se ei ole muistuttanut itsestään kukkimalla. Oli tosi hauska ylläri ja kivaa, että tyypille löytyi identiteetti!

   Delete
 3. Kiva yllätys ja vielä parempi se, että laukalle löytyi vielä nimikin! Minä en malta olla siirtämättä kasvia, joka näyttää kituvan valitsemallani paikalla. Liian pieni piha ja liian vähän kasveja varmaankin :D
  Hobittipenkissä näyttää oikein kivalle. Pojatkin esittelivät taas kerran mainiosti puutarhaasi. Mukavaa iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minäkin siirrän, jos ehdin, mutta aina en ehdi edes huomata kitumista ennen kuin on liian myöhäistä ja kasvi jo häipynyt. Ehkä pihani on liian iso siis :-D (toden totta se onkin, en millään saa koko tonttia pidettyä hoidettuna).
   Kiitos, hyvää ja tyyntä iltaa sinnekin!

   Delete
 4. Tuollaiset yllätykset ovat kivoja, sinulla on niin valtavat määrät lajeja, ettei ole ihme, että joudut pohtimaan. Laita kiviä taskuun kun menet ulos, ettei tuuli vie.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli todella hauska ylläri löytää kasvi, jota ei tietääkseni edes ollut! Olin aivan täysin unohtanut sen.
   Täällä oli pahin tuuli eilen illalla myöhään, nyt on jo hieno ja leppeä kesäilta.

   Delete
 5. Pusi, pusi Musti!! <3<3<3<3<3 Kyllä on poika hoikassa kunnossa kovien koettelemusten jälkeen, paljon pulleita myyriä mestaripantterille niin kyljet pyöristyvät!

  Ransu on kyllä hyvä puutarhaopas, toivottavasti se löytää varjoisat merituulen vilvoittavat paikat, kun raukalla on talvipomppa jäänyt päälle! :O;-)

  T :Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti oli turhan pullukassa kunnossa talvella, mutta nyt ovat grammat hävinneet! Onneksi se on ihan hyvän painoinen, en ole huolissani. Pitää vain katsoa, ettei se laihdu edelleen, mutta ainakin nyt on viimeaikaisia verikoetuloksia sekä röntgen ja ultra, joissa varmaan jotain näkyisi, jos olisi jotain vialla. Toivotaan näin ainakin! Pari uutta harmaata hiusta se kyllä sairaalareissuista sai.
   Ransu nyt nauttii, kun tuli viileämpää. Loppuviikolle lupaillaan helteiden paluuta, huono uutinen Ransulle!

   Delete
 6. Jopas, joskus tapahtuu ihmeitä ja kasveja voi pumpsahdella esiin pitkänkin ajan jälkeen. Oli kova tuuli mutta ei mitään pahoja vaurioita, vain punaiset lupiinit menivät nurin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä kadonneiden löytöpäivät nyt!
   Hyvä kuulla, että siellä ei pahoin käynyt. Täällä ovat akileijanvarret ottaneet tyypillisen itään kallistuneen asennon.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!