Sunday, 27 June 2021

Pojat esittelevät paikkoja

 Nyt on niin ihanaa vähän joka puolella, että antaa poikien esitellä.

Ensinnäkin ihanaa on se, että pari päivää sitten satoi melkein puoli tuntia! Ihan hiljakseen kyllä vain, vesimittariin kertyi arviolta millin kymmenesosa. Toisin sanoen ei pisaraakaan, mutta mittarin pohjalla oli hieman kosteutta, kun siihen asti siellä oli ollut vain muutama kuiva syreeninkukka.

Ryntäsin ulos ikuistamaan sateen kauneutta. Vedenkeruutynnyrin vieressä kukkii 'Hagley Hybrid'. Huomaa Musti kuistin kaiteen päällä!

Kuistin juurella on varjopaikan herkkuja: vasemmalla kiurunkannus 'Craigton Blue', sen takana lehtosinilatva Brise d'Anjou eli 'Blanjou' ja oikealla himalajanvuokko.

Himalajanvuokon heteet ovat sinertävät, se on satumaisen kaunis. Olen onnellinen siitä, että se on tässä menestynyt jo vuoden, sillä kuten lajinimi rivularis kertoo, tämä on puronvarren kasvi. Tässä on tosi kuivaa, mutta sadevesitynnyrit ovat onneksi vieressä. Onhan minulla ojiakin, mutta niissä on semmoinen rehotus, että hentoinen vuokko jäisi jalkoihin heti.
Tämän viereen viime kesänä istuttamani jaloängelmä on ottanut hatkat, ängelmät eivät ikävä kyllä luonani viihdy.

Mutapuutarhan vierellä on kosteaa, jos kasvit vain pystyvät ulottamaan juurensa riittävän syvälle. Pelkäsin täällä asuvan kerrotun 'Hewitt's Double' -jaloängelmän jo menehtyneen, kun huomasin nyt sen pienet lehdet – ne ovatkin tosi pienet, tuolla kuvan keskellä, valkoisen tähdikin alapuolella!

Musti istuskelee mutapuutarhan toisella puolella ja esittelee rehotusta. 

Ja mutapuutarhassa ei ole yhtään vettä, huomauttaa Musti. Sen poikki voi tassutella lähes kuivin (mutta mutaisin) tassuin.

Mustin kiven vieressä kukkii valkoinen etelänkurjenmiekka, oikealla on väinönputki. Taustalla näkyy Rohan.

Onnistuin sentään raivaamaan ja viikatoimaan ruusu-heinätarhan ja mutapuutarhan välisen rehotuksen tässä yhtenä päivänä. Tämä kuva taitaakin olla otettu ennen sitä.

Katsotaanko sitten, mitä Ransulle kuuluu.

Ruohonleikkuu on haastavaa, sillä valkoapilat kukkivat kaikkialla. Sen lisäksi, että ne ovat taivaallisen kauniita ja tuoksuvat hyvältä, on niissä niin paljon kimalaisia, että ruohonleikkurilla saisi ajella siksakkia jatkuvasti anteeksi pyydellen ja lopulta puolet nurmesta jäisi kuitenkin leikkaamatta.

Ransun takana huussin vieressä alkaa ihana rohtosuoputki 'Daphnis' kukkia.

Tässä kohdassa on ihana valo. Sysiakileija kukkii käärmeenlaukkojen seassa.

Penkin alimmassa osassa kukkii kiinanpioni 'Eskimo Pie'.

Viereisessä ruskopenkissä kukkii ihastuttava ja aikainen marhanlilja 'Early Bird' sekä keltainen etelänkurjenmiekka. Ne ovat kurjenmiekoista kauneimpia, niin siroja! Ja hei, kumpaakaan ei vieläkään ole syöty.

Sillä hetkellä, kun satoi, piti marhanliljakin kuvata, kun se oikein hehkui kevyessä kesäsateessa.

Ruskopenkistä alarinteeseen on paahdepenkki. Siinä kukoistavat verikurjenpolvet, kerrottu sikoangervo, tähkähietalilja ja päivänkakkarat eli monet täkäläiset luonnonkukat ja niiden muunnokset sekä muut luonnonkauniit kukkaset. 

Paahdepenkin takaa kivipengermän jälkeen alkaa keto, pantterin päikkärialue, jossa voi piiloutua heinikkoon ottamaan tupsluurit.

Eilen hävisi ruskopenkin edestä lautakasa, joka oli ollut siinä iät ja ajat. Siinä oli talon vanhoja seinälautoja laudoituksen uusimisen jäljiltä. Katsoin, että nuo alkavat olla puolilahoa haketta, kun lamppu pääni päällä syttyi.

Olin jo vähän ehtinyt miettiä, mitä keksin maata peittämään ruusupergolan eteen. Epätasainen, kivien reunustama alue on vaikea ruohonleikkuun kannalta. Lisäksi haluan tuohon jonkun penkin tai muun kalusteen. Sen siirtäminen pois tieltä jokaisen ruohonleikkuun alla on ärsyttävää. 
Kiveyksen tekeminen on liian hidasta, kasvimaakin on vasta puolivalmis jos sitäkään. Autooni harvoin mahtuu paria laastisäkkiä enempää kerralla. Sorakuorman voisi tilata ja sitä mietinkin nyt vakavasti. Joka tapauksessa nyt laudat saavat jatkaa hakkeeksi lahoamistaan tuossa maanrakennus-kangaskerroksen päällä, ja voihan tuossa nyt kulkea ja jonkun penkinkin jo laittaa, jos haluaa. Katettu alue on viitisentoista neliömetriä ja toteutui kädenkäänteessä.

Musti huomauttaa, että nyt, kun sain saunakiven edustan niitettyä, voisin miettiä siihenkin tulevaa kiveystä, sillä sekin projekti on kesken.


Etelänkurjenmiekka – Iris spuria
Himalajanvuokko – Anemone rivularis
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kiurunkannus – Corydalis
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Päivänkakkara – Leucanthemum vulgare
Rohtosuoputki – Peucedanum ostruthium
Sikoangervo – Filipendula vulgaris
Sysiakileija – Aquilegia atrata
Tähkähietalilja – Anthericum liliago
Valkoapila – Trifolium repens
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum
Väinönputki – Angelica archangelica

32 comments :

 1. Musti pongattu aidalta :) Ihanat marhanliljat ja pioni on kuin kerrottu versio White wingistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan! Eskimo Pie on hyvin valkoinen. Kuvittelin sen olevan enemmän punaraidallinen, mutta raitoja on vain nupuissa.

   Delete
 2. Pojilla on tärkeää asiaa puutarhan esittelyssä :)
  Hyvä tapa hyödyntää lahopuuta. Minulla on puutarhakompostin edessä pari laholankkua, toiset laitoin lehtikompostoriin painoksi. Eikä haittaa vaikka maatuisivat niille sijoilleen. Oi nuo marhanliljat <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rojukasasta tuli iso hyöty, voit arvata, kuinka liekeissä olen :-D

   Delete
 3. Musti on fiksu kun menee suojaan vesisateella. Himalajanvuokko on kaunis. Ostin sen siemeniä syksyllä, mutta yrityksistäni huolimatta en ole saanut itämään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi! Voihan olla, että se on vaikea kasvatettava tai vaatii esimerkiksi kylmäkäsittelyn tai jopa useita. Ei kannata lannistua, ehkä kylvöastian voi jättää talveksi ulos tai muualle viileään ja voi olla, että ne itävät ensi keväänä.

   Delete
 4. Komeat ja asiantuntevat puutarhaoppaat! <3<3<3 On se vaan mahtavaa, että Musti on taas komea ja hyvinvoivan oloinen itsensä. Mustilla näyttääkin olevan puutarhassa monta kivaa paikkaa. Toivottavasti Ransu on löytänyt näillä helteillä hyvät varjopaikat.

  Kesäterkuin Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on todella onneksi taas taas reipas eikä ikä näy ainakaan myyrästyskunnossa, tänä aamunakin toi kaksi myyrää lähes peräkanaa mammalle.
   Ransu nauttii viileistä varjopaikoista mm. kuistin betonirappusilla.

   Delete
 5. Oli hauska lukea tuo sana "viikatoida" serkkuni käytti sitä joskus nuorena :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tullut edes ajatelleeksi, että oikea sana olisi varmaan ollut niittää. Mutta toisaalta sanotaan myös vasaroida, sahata, kaulita yms. työvälineeseen liittyviä verbejä ;-) Meillä ehkä kotona käytettiin tuota sanaa, kun käytän sitä niin automaattisesti.

   Delete
 6. Kevykki saret raikastaa kummasti. Ihanat marhanlilijat! Tuallaaset lampunsyttymiset o hyviä, ku saa kaks kärpäästä yhyrellä siirrolla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sä tajusit justiin homman luonteen, kaksi kärpästä aiheutti niin ison innon, että oli pakko samana päivänä homman kekkaamisesta toteuttaa se!

   Delete
 7. No voihan pojat ♥ Kuvauksellisia, kuten aina! Ihana luonnonmukainen ja superkaunis puutarhasi näyttää parasta puoltaan. Olen niin tuon uuden ruusurakennelmasi fani! Sorakuorma on kyllä niin hyvä idea, mutta ota singeliä, mukavan pyöreä ja pehmeä jalan alla? Olisi niin kaunis ruusun alla...hauska tuo tupsluuri. En ole kuullutkaan ennen suomiversiota tupplurista. Ihanat keskikesän juhlakukkaset saarella kukoistaa ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan täällä rehotustakin siellä sun täällä, mutta niin kai kuuluukin. En ikinä tule saamaan koko tonttia mitenkään hallittavaan kuosiin.
   Voi, sora tulee olemaan sitä, mitä lähitoimittajalta Korppoosta saa. Jos alkaa tilaamaan erikoismuotoa mantereelta, en voi edes kuvitella, mitä sellaisen toimituskulu tulisi olemaan tänne, jos edes suostuisivat toimittamaan... meille on nimittäin kahden tunnin laivamatka Nauvosta ja sitten vielä sama takaisin, jos edes samana päivänä pääsee. Aiemmin tilasin sepeliä ja siitä on enää hyvin vähän jäljellä. Sekin on tosi hyvää moneen paikkaan. Enpä myöskään kulje paljain jaloin, kun maasta nousee lasinsirpaleita ja nauloja oikeastaan joka päivä. Joten tavara saapi olla sellaista, mitä voi saada järkevään hintaan.
   Sielläkin on varmasti ihanat juhannuskukkatunnelmat!

   Delete
 8. Oi, kuinka suloista. Yritin tänään olla keinussa tihkusateessa. Olisin siihen jäänytkin ellei hyttyset olisi löytäneet sateensuojastaan, eli takapuoleni alta, hyvän paikan elämäni eliksiirin nauttimiseen. Ja kirjaston kirjaa en halunnut kosteuttaa.

  Ihana marhanlilja. Ovat kyllä aarteita. Olen niin tyytyväinen, että eka marhanliljani on hengissä, vaikka kukkiikin sitten joskus.
  Hyvää lautakasan hyödyntämistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aarghhhh, riippumaton tai keinun alapuolelta hyökkäävät hyttyset ovat vihoviimeinen vitsaus!
   Onpa kiva kuulla, että marhanliljasi on hengissä! Niillä voi kulua parikin vuotta juurtumiseen, mutta sitten pitäisi alkaa kukkia ilmestyä.

   Delete
 9. Ihanaa runsautta 💚🌷 ja pojat 🖤🖤

  ReplyDelete
 10. Meillä on nyt sellainen lämpärenurmikko, jossa on valkoapilaa ja kimalaisia. Ensin oli sinilijat, sitten lemmikit ja nyt nämä. Onkohan kohta kunnon nurmikkoa ollenkaan? Vaan mitä väliä, kukkasia ainakin on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä, olisihan lyhyt nurmikko hieno, mutta kukkaset ja kimalaiset ovat vielä parempi, vaikka joutuukin vähän kahlaamaan.

   Delete
 11. Kiitos kauniista kierroksesta poikien kanssa. Hieno kuva Mustista tuossa lopussa. Minun uusi Marhanlilja taitaa olla syöty ihan raaskuksi, aloin taas muistaa, miksi joskus lopetin liljojen kasvattamisen, jotenkin liljakukot ovat ulostemassoineen niin epämiellyttäviä.
  Sinun Marhanlilja kasvaa niin uljaan kauniina.
  Minä muuten olen kiinnostuneena seurannut nurmikon valkoapilan käyttäytymistä. Nyt kun robotti hoitaa nurmikon, niin valkoapila kukkii ihan matalana, mutta kukkii täyttä päätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei. Olen ihmetellyt sitä, että täällä ei liljakukkoja vieläkään ole. Olen hankkinut liljoja myös ruukkutaimina, joten voisi hyvin olla. Tosi harmi, että ne pilaavat liljasi!

   Delete
 12. Ekspertit taas hienosti vauhdissa. Tai no, Ransu ei kovin toimeliaalta näyttänyt :D Himalajanvuokko on niin suloinen sinertävine heteineen. Mutapuutarhan kuvia katsoessani ymmärsin hyvin, miksi sen täytyy tyytyä asustelemaan kuivemmassa paikassa. Eihän sen kukkia löytäisi korkeampien ja rehevämpien kavereiden seasta. Paahdepenkki näyttää aivan kukkakedolta. Ihana <3 Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ei kovin toimelias ole, jos mittari näyttää yli 20 astetta, mikä on Ransun helleraja :-D Meillä ei olekaan ollut kuin korkeintaan ehkä 25, monena päivänä 21. Se on ihan hyvä.
   Täällä on tosiaan sellainen rehotus kosteammilla paikoilla, että joku himalajanvuokko kuristuisi sinne muiden puristuksiin hyvin nopsaan. Savimaa, vanhaa merenpohjaa, puskee kasvillisuutta kuin sadun puurokattila.
   Paahdepenkissä on ihana tunnelma, vaikka en ole kitkenyt sitä tänä vuonna vielä kertaakaan ja siellä on heinänkorsi poikineen. Mutta on siellä myös itsekseen tullut valkolehdokki ja ihana vuohennokka myös, esimerkiksi.
   Kiitos, mukavaa iltaa ja uutta viikkoa!

   Delete
 13. in paljon erilaisia kukkia, ihania. On siinä pojilla työmaata kun kaiken kauniin meille esittelee. Mitä parhainta kesän jatkoa sinne saarellenne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojilla on tassut täynnä hommia, etenkin Mustilla, joka on myyrävastaava.
   Kiitos, mukavaa kesää sinulle ja Himmulle myös!

   Delete
 14. Niin on komeat esittelijät! <3 Ihanat marhanliljat. On kyllä parasta, kun keksii uusiokäyttöä jollekin olemassa olevalle, hieno oivallus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vain toinen intohimoinen kierrättäjä tajuaa, kuinka liekeissä toinen voi olla, kun keksii roskalle hyötykäyttöä :-D

   Delete
 15. Ihanan rehevää kasvua ja kaunista kukintaa! Ja pojat esittelevät kaikkea ansiokkaasti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on niin ihanaa kaikkialla - ja ruusut! Niistä pitääkin kirjoittaa nyt.

   Delete
 16. Minäkin ajoin suurin piirtein nurmikon. Suurin piirtein siksi, että apilaa ei voinut ajaa ja sitten piti myös miettiä minne sammakko meni!

  Meidän apiloissa on kuulkaa kimalaisten lisäksi myös mehiläisiä! Erinäköisiäkin mehiläisiä on näkynyt. Jossain lähettyvillä on siis luultavasti mehiläistarhurikin.

  Se huono puoli siinä on, että Arttu mielellään täppäilisi tassullaan niitä, eikä se taas oikein ole sopivaa. Osaavatko Musti ja Ransu varoa pörriäisiä vai saavatko tassuihinsa osumia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juuri tuollaisia asioita täytyy ruohoa leikatessa huomioida ja lopputulos sitten on mitä on :-D
   Oi, hienoa, mehiläisiäkin! Täällä meidän saarella ei ole mehiläistarhaa, vaikka olen joskus sellaisesta haaveillut. Mutta onneksi on erakkomehiläisiä kumminkin!
   Musti ja Ransu ovat kaiketi oppineet kantapään kautta mesipistiäisten ominaisuudet. Ransulla oli joskus pienenä otsa turvonnut ja se oli puoli päivää uninen, syy ei ikinä selvinnyt. Pojat tuntuvat välttävän pörriäisiä ja Ransu myös kaikkea luikertelevaa. Toivottavasti Arttupoika pitää tassunsa erossa pistävistä tyypeistä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!