Wednesday, 2 June 2021

Kiitollinen kotiinpaluu

 Eikö mahda olla niin, että omenapuiden kukinta-aika on suomalaisen pihan kaunein hetki. Tai, hmm, toinen ihana on juhannuksen tienoilla, kun pionit ja ruusut ja monet muut ovat vuorossa. Joka tapauksessa juuri nyt on aivan taivaallista.

Olen niin kiitollinen siitä, että pääsin näkemään tämän. Omenapuu kukassa ja sen alla tulppaanit, suurelta osin jopa samat, jotka näin viimeksi, kun lähdin kotoa. 
Olimme poissa kotoa kymmenen päivää. Se on järkyttävä aika olla erossa puutarhastaan tähän aikaan vuodesta. Lähtöhetket nuppuja katsellen olivat niin hirveät, että kurkkua kuristi. En pystynyt edes tänne blogiin kirjoittamaan, että olen tosiaan poissa niin kauan kuin kymmenen päivää.

Ihme tapahtui ja oli viileää. Merellä on onneksi vielä viileämpää kuin mantereella. Näen ne kukat, jotka olivat nupulla lähtiessämme. Tämä on yksi niistä. Monen vuoden tauon jälkeen 'Blue Flag' -tulppaani teki nupun. Tämä on vanha tulppaani: lajike on 1700-luvulta. Silläkin tavoin tämä on vanha, että olen hankkinut sipulit vuonna 2006. Siirsin pari lapsuudenkodistani tänne omaan kotiini ja joidenkin vuosien kuluttua jäljellä oli enää tämä yksi, joka sai viruksen ja muuttui raidalliseksi. 
Minusta tämä on satumaisen kaunis. Hieman matala se tosin on, jää akileijojen jalkoihin.
Ja taustalla kukkivat 'Peppermintstick' -tulppaanit, jotka näin nupulla ennen kaupunkiin lähtöä! 

Ihan ihme, ihmeiden ihme, ettei kaikki mennyt sivu suun. Tässä on kukassa samat 'Balladet', jotka kuvasin lähes kaksi viikkoa sitten. Onko ikinä aiemmin yhdenkään tulppaanin kukka kestänyt kahta viikkoa? Niiden seuraan on tullut yksi 'Van Eijk'. Ja syreenitulppaani 'Lilac Wonder', sitäkään en missannut. 
Eikä peura ole käynyt syömässä yhtään mitään. Vielä. Ei yhtäkään tulppaania tai liljanvartta. 
Vielä.

Jopa tuomipihlajissa, jotka aloittivat kukinnan, kun lähdin, on yhä muutama viimeinen kukka tallella. Ei näin ole ikinä käynyt, että ne kukkivat puolitoista viikkoa!
Rukouksiini vastattiin. Niihin on viime aikoina vastattu useampaankin kertaan, ne muut kerrat ovat koskeneet kissoja.

Koiranhampaatkin kukkivat yhä! Ne samat, jotka olivat juuri aloittaneet kotoa lähtiessäni. Niiden ympärillä on nyt vain korkeampi keltapeippi- ym. kasvusto.

Särkynytsydän on noussut kukkimaan. Metsäpuutarhapenkissä särkynytsydän on liikuttavan hentoinen, mutta minusta kasvi on kauneimmillaan näin.

Saarniin puhkeaa ihan justiin lehdet. Omenapuita kukkii kaikkialla, tarhaomenia ja villejä siemenestä kasvaneita.

Kun tulin vastikään maininneeksi, että olin aikoinaan kuvitellut japaninvaahteran kasvavan parimetriseksi ja tarhakalliokielojen levittäytyvän sen alla, on tilanne täysin päinvastainen! Kiitos sateisen toukokuun ja sen, että näitäkään ei ole popsittu, kalliokielot ovat mahtavissa mitoissa.

Punaisen villin penkin 'Carnaval de Nice' -tulppaanit ovat auenneet, samoin 'Orange King', ihanan värinen. Kirsikkapuuhun kiipeävä alppikärhö kukkii myös. Kirsikkapuussakin on kukkia vielä auki!

Punaisessa penkissä onkin ainoa menetys. Himalajanjalkalehti on istutettu kahdeksan vuotta sitten ja nyt se teki ensimmäisen kukkanupun. Kukka tuli ja meni sillä välin, kun olin poissa ja marja jäi jäljelle.
Tämä harmittaa erittäin vähän, sillä luotan siihen, että se kukkii joskus uudestaankin. Siihen verrattuna, mitä kaikkea en missannut, tämä on hyvin pieni menetys!

Viereisessä hobittipenkissä 'Bilbo' -narsissit sinnittelevät vielä kukassa, niiden seuraan on tullut narsissivuokko.

Ransu on tyytyväinen. Viileällä nurmella on manulin hyvä köllötellä.

Molemmat pojat ovat tyytyväisiä. Mustilla vain on vähän enemmän kiire.

Kostealla kevätniityllä ovat viimeiset narsissit kukassa, toivottavasti tähtihyasintteja tulee seuraavaksi kukkaan. En ole huomannut niiden nuppuja.
Sademittariin oli kertynyt 20 mm!

Rohanin alkupäässä on ihanan sävykästä: 'Rohan Weeping' -pyökki puhkeaa lehteen mahonginvärisenä, 'Concorde' -happomarjat ovat tummia ja niiden välissä on vaskivarjohiippaa ruskehtavanvihreine lehtineen.

Musti esittelee.

Edempänä Rohanissa on japaninkirsikka 'Royal Burgundy' odottanut minua. Kun saavuimme kotiin eilen, olin niin onnellinen, tästäkin: en ollut menettänyt sen kauneinta kukintaa. Kirsikasta vasemmalle on silkkipioni nupulla: siinä toinen, jonka pelkäsin kukkivan ohi.

'Royal Burgundy' on lähes epätodellinen. Se on myös ohikulkijoiden ilona.

Kun kuvailin söpöläistä Country Rose -tarha-alppikärhöä (etualalla ihastuttava narsissi 'Curlew', istutin ne syksyllä ja ne tuoksuvat gardenialta!), huomasin jotakin hentoista ja vaaleanpunaista kukassa. 
Voi riemun kiljahdus! Se on ystävän kasvattama rusorantaputki!

Se on aivan supersöpö. Toivottavasti se kasvaa ja viihtyy!

Kirsikkaluumun kukinta on tietysti jo loppunut, mutta 'Rosalie' -tulppaanit sen ympärillä vain jatkavat.

Samoin ruusutarhan 'Estella Rijnveld', yksi ihanimmista tulppaaneista.

Kun jatketaan ylös preeriapuutarhalle ja katsotaan sieltä alas Rohaniin, näkyy 'Royal Burgundy' ihanasti naapurin pajua vasten. Nuo valkoiset ovat kaikki tuoksuvaa 'Curlew' -narsissia, ja köynnöstuen alaosassa voi nähdä hentoisen vaaleanpunaista Country Rose -kärhöä. Minun täytyy alkaa kiinnitellä sitä tukeen, ettei se kasva vyydiksi tuen alaosan ympärille.

Vielä kerran muotopuutarhan tulppaanitilanne.
Että osaa ihminen olla onnellinen.


Alppikärhö – Clematis alpina
Happomarja – Berberis
Himalajanjalkalehti – Podophyllum hexandrum
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Koiranhammas – Erythronium
Narsissivuokko – Anemone narcissiflora
Pyökki – Fagus sylvatica
Rusorantaputki – Ligusticum mutellina
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri
Särkynytsydän – Lamprocapnos spectabilis
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Tarhakalliokielo – Polygonatum × hybridum
Tähtihyasintti – Camassia
Vaskivarjohiippa – Epimedium × warleyense

32 comments :

 1. Onneen ja kiitokseen on syytä. Paljon vettä, kylmän viileä kevät ja viimein lämpöä. Taitaa olla sellainen perinteinen kevät ja kesä, josta kasvit näillä leveyksillä pitävät, vaikka meille tarhureille tuottaa vaikeuksia hyväksyä viileyttä keväällä.
  Kukinta on tosiaan kestänyt pitkään, ja nyt vielä kirsikat, omenat ja näinä päivinä syreenitkin kruunaavat koko komeuden. Ihan sydän pakahtuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan ihmeellistä on, että kymmenen päivän poissaolon jälkeen näen jopa samoja kukkia kuin lähtiessäni. Onneksi ei ollut paahteista ja kuumaa. Nyt on paahdetta ja puutarha muuttuu nopeammin. Vain toinen puutarhuri voi kuvitella tätä ilon määrää.

   Delete
 2. Olipa ihana kotiinpaluu. Ihania aarteita kukassa. Menetit todella vähän kukkinnasta. Lämpö saa kohta kasvit muuttamaan hidasta kukintaa nopeammaksi.
  Ja oli vielä satanutkin.
  Täydellinen kotiin palaaminen sinulla ja kissoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En olisi voinut ikinä kuvitella, miten vähän menetin. Ja onneksi pystyin nauttimaan jalkalehden kukasta vaikkapa sinun ig-postauksissasi! Onhan se hauskaa nähdä tuon marjankin kehitystä ekaa kertaa, ei pidä väheksyä sitä.
   Jos olisin voinut tilata kunnon koko päivän kestävän sateen, olisin tilannut sen juuri poissaoloni puoliväliin. Ja niin se tulikin. Sekin vielä!

   Delete
 3. Kaunista! Tuo ensimmäinen kuva on satumainen♥.
  Pitikin kysyä jo aikaisemmin, että ovatko peurat jättäneet puutarhasi tänä keväänä rauhaan? Taisivat pelästyä sen yhden kohtaloa..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole yhtään peuratuhoja! Olisikin niin, että tonttini olisi niiden keskuudessa vaara-aluetta :-D Aitani on hetki hetkeltä tiiviimpi ja korkeampi, talvella pystyin lumijäljistä päätellen tukkimaan niitä kohtia, joista ne pääsivät. Ja keväästä alkaen olen sumutellut Trico gardenia pitkin poikin pihaa.
   Mutta mutta... nyt, kun lehmät ovat tulleet laitumelle ja syövät sitä maukasta heinää, jota peurat laidunsivat kevään ajan, voi niillä vähitellen olla paineita siirtyä pihoille. Perinteisesti kevätkesä on aina ollut rauhallisinta aikaa, heinäkuusta alkaen ne ovat alkaneet käydä pihoilla määrätietoisemmin.

   Delete
 4. 10 päivässä ehtii tapahtua paljon, mutta nyt sää on suosinut sinua ja puutarhaasi mahdollistaen kaiken kauneuden näkemisen. Tämä on ensimmäinen kevät, jolloin sinun ei ole tarvinnut raportoida alituisista menetyksistä. Ilmeisesti aitaaminen ja Trico Garden ovat auttaneet. Hyvä.'
  Royal Burgundy on kerrassaan upea, ja söpö on rusorantaputkikin. Ihmeellisen pitkään tulppaanisi kukkivat tehden näkymistä satumaisia.
  Voi poikia, olivat varmaan onnellisia päästyään vihdoin puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joku on auttanut, sillä mitään ei tosiaan ole syöty, yhtään mitään! Ihan ihmeellistä, millainen määrä tulppaaneja sitä onkin, kun jokainen varsi kukkii eikä ole purtu poikki.
   Olemme kaikki niin onnellisia ja minun onneni suurin syy on kyllä Mustin tervehtyminen ja terveet sekä iloiset pojat muutenkin.

   Delete
 5. Minun - kuten monen muunkin - mielestäni Suomessa pitäisi viettää omenanpuunkukkajuhlaa samoin kuin japanilaiset viettävät kirsikankukkajuhliansa. Tuntuu hullulta, että täälläkin uutisoidaan vuosittain niin kovasti kirsikoista, vaikka meillä on omasta takaa vähintään yhtä ihania kukkivia puita!

  Tosin juuri meillä ei tänä vuonna omenat kuki näköjään ollenkaan. En tiedä moittivatko sitä, että jänikset pääsivät talvella järsimään, vai muutenko vain ei ota kukkimisen paikalta. Lehtiä kyllä ovat tekemässä, joten hengiltä eivät jänikset niitä onneksi saaneet.

  Omenien sijaan meillä kukkii päärynä, mikä on hämmästys ja ihmetys. Kelpaa se sekin kukinta kovasti ja ties vaikka saataisiin ihan satoakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naukulan Mamma tuon tokaisi muutama vuosi sitten, että Suomessa pitäisi viettää omenankukkajuhlaa. Kirjoitin siitä vinkin oikein puutarhalehteenkin. Tuntuu, että omenankukkien arvostus kasvaa koko ajan ja tänä vuonna olen kuullut usealtakin taholta tuon, että hetki olisi oman juhlan arvoinen samoin kuin kirsikankukkajuhlat Japanissa. Ehkä siitä vähitellen vakiintuu käytäntö.
   Päärynä vasta ihana onkin kukkiessaan! Lapsuudenkotini naapurissa oli niin hieno iso päärynäpuu. Olen monta vuotta haaveillut oman päärynäpuun istuttamisesta, mutta en ole vielä saanut aikaan sen hankintaa. Täytyykin kirjata ostoslistalle.
   Onneksi omppunne ovat kuitenkin hengissä!

   Delete
 6. Meillä jo vähän alkavat omenankukat varista, tosi paljon on muuten ollut omenan kukkia taänä kesänä. Tulppanitkin näyttävät siltä että alkavat kuihtua. Pensas aitaa, tai siis sen rikkaruohoja kitkin...niin että ranne on vähän kipeä,siellä oli koiranputkia ym. Ja sotkuisin osa vielä jäi huomiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään oli täälläkin niin lämmin, että omenankukkien terälehtiä alkoi putoilla. Kukinta on niin ohikiitävä hetki, kun on lämmintä.
   Rikkaruohot ovat kasvaneet todella hyvin kosteassa kevätsäässä!

   Delete
 7. Oi, ymmärrän hyvin, että on hurjan vaikeaa olla puutarhasta erossa noin pitkä aika ja vielä keväällä / alkukesällä, kuin tapahtuu niin paljon. Onneksi pääsit näkemään ja esittelemään meillekin noita kaikkia kauniita kukkijoitasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli hirveää olla poissa ja hirveän ihanaa ja ihmeellistä, että kerrankin ei tapahtunutkaan vauhdilla! Olisi toki ollut aivan ihanaa saada ihailla kaikkea tätä kestävää kukintaa koko tuon ajan, mutta kaikkea ei voi saada. Nyt on niin paahteista, että kukat lakastuvat nopeassa tahdissa.

   Delete
 8. Monta onnenaihetta. Musti on terve ja olette taas kotona jossa kaikki ikään kuin odotti kotiin palaavaa väkeä. Tulppaanit ovat kukkineet hämmästyttävän pitkään, ei sitä joka vuosi ole yhtä aikaa syreenit ja tulppaanit kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustin terveys on niin ihana asia, että viis ties mistä kukista. Mutta tokihan ihminen, joka puutarhaa tekee, toivoo myös ne kukat näkevänsä. Nyt olemme kaikki tosi iloisia, kun olemme kotona. Ja jos voisimme, pysyisimme täällä koko kesän poistumatta yhtään mihinkään, hyvä kun kauppaankaan!
   Tänä iltana ihmettelin oudon makeaa ihanaa tuoksua ulkona. Sitten tajusin: vanhat eli ne tuoksuvimmat syreenit ovat avanneet ensimmäiset kukkansa. Mikä parfyymi tyynessä illassa!

   Delete
 9. Ihanaa, että et missannut mitään, vaikka jouduit olemaan pois tähän aikaan vuodesta, kun kaikki on niin lumoavan kaunista. Taitaa olla ihan historiallista myös se, ettei peurat ole käyneet tuhoreissuillaan ainakaan vielä 👍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todellakin historiallista! Niin mahtava juttu.

   Delete
 10. Kaikkii kaunista kukkii pihassasi ja ilo on ollu kotiinpalaminen. Hyvä kun peurat eivät juhlijaan pitäneet siun poissaollessa. Nyt onkin ollu hienot kelit nauttii puutarhasta, tosin töitä on nyt runsaasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on todella paljon hommaa, mutta mielelläänhän noita tekee. Ei vain tahdo vuorokauden tunnit riittää!

   Delete
 11. Meinas mennä pala kurkkuun tässä aamupalaa syödessä, kun sanoit, että kissojen puolesta olet rukoillut... ja sitten ne taas ovatkin kuvassa! Musti esittelee ja Ransu seurailee :)
  Sinulla on niin paljon kaikkea, että puutarhassa tapahtuu koko ajan. Kotiinpaluu on aina mukavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti jäi kuukausi sitten supikoiraloukkuun ja sitä etsin ja etsin, onneksi lopulta löysin, olin jo lähes toivon heittänyt. Ja nyt sillä oli jokin vatsa/suolistovaiva, johon tuli ensin ihan hurja anemia & sisäinen verenvuoto -diagnoosi, joka oli onneksi väärä. Ystävän kaksi kissaa ovat olleet vakavasti sairaina ja kaupunkinaapurin myös, ja on sitä edelleen, siinä ne kissahuolet, jotka eivät ole ihan vähäisiä olleet!
   Luojan kiitos Ransu on oikein supervedossa, kerrankin! Sillä on säännöllisesti vatsa sekaisin, mutta nyt se on pysynyt hyvänä jo pidempään ja poika on muutenkin jotenkin erityisen energinen ja reipas.
   Lemmikeistä on niin hirveä huoli, omista ja ystävien, jos kaikki ei ole kunnossa.
   Kotiinpaluu on ihan parasta meistäkin!

   Delete
 12. Sulla on ollut uskomaton kotiinpaluu, aivan ihania kukkia edelleen kukassa ja sadettakin olet saanut sopivasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli niin superia nähdä kaikki nuo tulppaanit, ja kerrottu kirsikkapuu täydessä loistossaan! Eilen sen juuren silkkipionin kukkia alkoi poksahdella auki.

   Delete
 13. Ihanaa on aina tulla kotiin ja näin pitkän poissaolon jälkeen etenkin. Onneksi on vielä kukintaa edessä. Minä leikkasin eilen tulppaanien varsia, pitkään nekin kukkivat.
  Itivätkö sinun perennan siemenet 🤔❓
  Minä istutin osan jo kasvatuslavaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli niin ihanaa, että kukinnat eivät kiitäneet vauhdilla ohi, kuten usein tapahtuu.
   Kylvin ensin kylmäkäsiteltävät joskus helmi-maaliskuussa. Ukonhatut ovat itäneet hyvin ja nyt viimeksi huomasin valkoisen siperiankurjenmiekan ekat sirkkalehdet! Muita saa vielä odotella. Siinä on toki kaupasta tilattujakin siemeniä osa.
   Ei-kylmäkäsiteltäviä perennoja en olekaan vielä ehtinyt kylvää. Kun tiesin, että tulen olemaan poissa, en voinut kylvää, kun oli sen verran viileää, että kylvöksiä ei voinut jättää ulos. Auringonkukkasi ovat kyllä jo kasvimaalla kasvamassa :-) Vuorokaudessa ei vain tahdo tunnit riittää, ne loputkin siemenet on tarkoitus kylvää mitä pikimmin.

   Delete
 14. Tarttuvan positiivista energiaa ja elämäniloa huokuva postaus! Kauniita kuvia, ihanaa että pojat ovat kunnossa!! <3<3 Hauska kuva pojista kun saapastelevat peräkanaa; Musti johtaa päättäväisenä, ehkä kohti saalista, huono- onnista myyrää;-) Ransulle on käynyt hassusti kun ei ole muistanut vaihtaa kesähousuja jalkaan! ;-)

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ihminen on iloinen, kun pojat ovat terveinä!
   Mustilla on paljon puuhaa, mutta ehtii se silti tervehtimään mammaa monta kertaa päivässä ja käy sisällä syömässäkin ahkerasta myyrästyksestä huolimatta.
   Ransulla on tuuheat pöksyt :-D

   Delete
 15. Ihana kotiapaluu! Kuvittelen sun juaksemas ja tutkimas pitkin puutarhaa :) Ihan syätävä japaninkirsikka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielikuvasi on tismalleen oikea :-D Ruokakassit vain viileään eteiseen, ne ehtii laittaa jääkaappiin myöhemminkin - ensin puutarha!
   Tuo japaninkirsikka on herkku, melkein liian makea, mutta kyllä sen kestää ;-) Kukinnan jälkeen jää ihana tumma lehdistö. Onneksi hankin sen syysalesta joskus vuosia sitten! Se alkaa olla jo puun kokoinen.

   Delete
 16. Oih, tuo Royal Burgundyn kukinta on aivan jumalainen! Ihanaa, että ehdit nähdä sen ja voi miten toivon, että minunkin puu lähivuosina kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä on vieläkin kymmenisen kukkaa jäljellä! Kerrottujen etu yksinkertaisiin kukkiin on se, että kukinta kestää kauemmin. Ainakin minun havaintojeni mukaan. Kirsikan alla kasvava silkkipioni kukki ja kuihtui ennätysnopeaan.
   Jospa sinun puuhusi tulisi ekat kukat jo ensi keväänä! Jos oikein muistan, ei oma puuni ollut tuossa kuin pari vuotta, niin ensimmäiset pari kukkaterttua tuli.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!