Thursday 10 June 2021

Muotopuutarhan väripenkit

Vähän sattumalta on muotopuutarhaan tullut ihan onnistuneita väriyhdistelmiä. Yhteen penkkiin on kertynyt pehmeää ruusunpunaista, toiseen siniviolettia.

Jossakin vaiheessa, kun olin jo ehtinyt istutella muotopuutarhaan kaikenlaista, keksin, että violetti ja valkoinen sopivat keltaiseen taloon tosi hyvin. Sitten aloin kerätä sen värisiä kasveja tähän. 'Early Emperor' -koristelaukka on mukavan aikainen kukkija ja juuri hyvän sävyinen.
 
Omenapuiden kukinta meni valitettavasti ohi yhdessä hurauksessa. Pari päivää sitten otetussa kuvassa näkyvät viimeiset kukat.

Omenapuun alla ovat sitkeät tulppaanit 'Ballade' ja 'Purple Dream', joista viimeisessä on vieläkin terälehdet kiinni! Niiden alla kukkii englanninsinililjaa, joukossa myös morsiusleinikki.

Tulppaanit ja omenapuu ovat yhdessä kukkiessaan tyrmäävän ihana kokonaisuus. Tulppaanit näköjään sietävät paahdetta huomattavasti paremmin kun omenankukat.

Viimeinen kukkaan tullut tulppaani on kuvan alareunassa violettina näkyvä 'Blue Parrot', täydellisen värinen muotopuutarhaan. Ne ovatkin nyt täydessä terässä, kun muut ovat jo kuihtuneet.

Samassa penkissä kukkivat sinivioletit, vaaleanpunaiset ja valkoiset lehtoakileijat sekä valko-violetti vuorikaunokki 'Amethyst in Snow'.

Muotopuutarhan keskellä on pyöreä nurmialue, johon lankeaa vaahteran varjo iltapäivällä. Kuukauden kalenterimanuli esittelee.

Yhteen köynnöskaarista nousee rinneakebia. Se on aina talven jälkeen noussut uudestaan maasta, mutta nyt se versosi puolentoista metrin korkeudelta! Vaikka talvi oli kylmä enkä suojannut sitä mitenkään. Erikoista!
Köynnöskaaren juurella kukkii viittakurjenmiekka.

Siellä täällä on keltaista, sillä se on täydellinen väripari violetille. Maanpeittokasvina suosikkejani on keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum'. Tummakurjenpolven violetit versiot saavat kukkia tässä, mutta vahdin, ettei ruskeanpunainen 'Samobor' pääse leviämään tännekin, se kuuluu metsäpuutarhapenkkiin ja Rohaniin.

Muotopuutarhaan olen nimittäin istuttanyt vaaleanviolettia 'Lavender Pinwheel' -tummakurjenpolvea. Sen siementaimet saavat jatkaa eloa ihan mieluusti, mutta täytyy vahtia, että väri pysyy oikeana. Tuossa Ransun pehvan kohdalla onkin yksi oikeanvärinen siementaimi.

Tämä kuva unohtui laittaa edelliseen kalenteripoikajuttuun! Puspus!

Keltalehtinen mäkimeirami on hyvä pari myös sinivioleteille akileijoille. Näidenkin suhteen täytyy karsia joitakin siementaimia, jotta esimerkiksi itse kylvämäni valkoiset eivät häviä.

Kalenteripoika saapuu kerjäämään rapsutuksia.

Seuraavassa penkissä on kermanvaaleakukkainen pioni ja kaikenlaista ruusunpunaista, oikeastaan sattumalta.

Lisää 'Ballade' -tulppaaneja ja tuurilla marjapuuronpunainen lehtoakileija tuli istutettua juuri tähän. Puna-ailakitkin saavat kukoistaa, kun sointuvat kokonaisuuteen niin hyvin.

Pioni on aikaisin kukkiva 'Elizabeth Cahn'. Tässä lämmössä terälehdet vain varisevat aika äkkiä! 
Seuraavaksi tulevat kukkaan varjoliljat ja marhanliljat. Joka aamu jännitän verhoja avatessani, onko peura käynyt yöllä pihalla, ovatko liljanvarret tallella. Toistaiseksi ovat.


Englanninsinililja – Hyacinthoides non-scripta
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Rinneakebia – Akebia quinata
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Varjolilja – Lilium martagon
Viittakurjenmiekka – Iris aphylla
Vuorikaunokki – Centaurea montana

22 comments :

 1. Liljanvarsien olisi syytä säilyä, me täällä ruudun äärellä haluamme nähdä ne kukkivina. Juuri tänään katselin, että liilaa aikleijaa täytyy taas kitkeä pois jotta valkoiset pysyvät valkoisina ja vaaleanpunainen vaaleanpunaisena.
  Ransu, karvapehvamanuli <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä aamuna nousin kuuden maissa, kun Ransu oli vähällä oksentaa myyräoksennuksen makkarin matolle. Sain kuin sainkin vedettyä maton sivuun ajoissa. Sitten menin keittiöön hakemaan talouspaperia ja mitä näinkään ikkunasta? No, peuran. Juuri aidan ulkopuolella sentään! Mutta ei ihan hirveästi nukuttanut, oli pakko hiipiä ulos katsomaan, ettei se vain keksi tulla pihalle jostain kohtaa.
   Ihan hyvä, sillä oli sen verran työkiireitä, että oli hyödyllistä voida aloittaa aikaisin. Ja liljanvarret yhä tallella!

   Delete
 2. On värejä, ja niin vehmasta! Terkut karvapöksyille.

  ReplyDelete
 3. Ihana, peuraton alkukesä! Tulppaanit ovat tehneet kukinnan pituusennätyksen tänä vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihana ja toivottavasti peurattomuus jatkuu!
   Tulppaanit on tosiaan kukkineet pitkään. Niin ihanaa.

   Delete
 4. Joskus nuo hyvät väriyhdistelmät syntyvät kuin itsestään jopa vahingossa. Minullakin on tuota valko- violettia vuorikaunokkia. Toisia olen yrittänyt hävittää, ne leviävät liikaa mutta tämä on hillitympää sorttia.
  Varjoliljaa minulla on kotona aika paljon, täällä mökillä muutamia niiden soisin kyllä leviävän enemmänkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä Amethyst tekee tosiaan just sopivan määrän siementaimia, niin että niitä voi vähitellen siirrellä muihinkin kohtiin pihassa.
   Varjoliljan siemenet ovat hitaita itämään ja kasvamaan kukintakokoon, mutta vähitellen niitä pitäisi olla koko ajan lisää.

   Delete
 5. Olipa kivoja kuvia ja värisävyt tosiaan sointuvat hienosti toisiinsa. Rinneakebia pitää googlata, aivan outo nimi.
  Meillä meni myös tarhaomenapuiden kukinta tosi nopeasti ohi, ehkä ne myös säästelivät itseään, sillä viime vuonna kukkivat niin täysillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rinneakebiassa olisi ihanat viininpunaiset kukat, mutta minulla se ei ole ikinä kukkinut, hyvä kun on ehtinyt kasvaa metrin korkuiseksi kasvukauden aikana aloittaakseen taas uudestaan seuraavana vuonna. Siksi olen niin häkeltynyt siitä, että se tänä vuonna onkin ryhtynyt kasvuun koko varrestaan!

   Delete
 6. Puutarhasi on mahtavan rehevä ja kukkaisa. Varmasti sielläkin alkaa olla kuivaa, mutta ilmeisesti mennyt talvi suosi kasvimaailmaa,niin perennoja kuin rikkaruohojakin. Ihmetyttää, kun tulppaanitkin ovat kukkineet näin kauan helteistä huolimatta.
  Rinneakebian minäkin googlasin nähdäkseni sen kukkivana.
  Kiva kuulla, ettei peura ole vielä napsinut liljoja. Varjoliljat ovat viittä vaille pamahtamassa kukkaan.
  Puspus komealle Ransulle ja rapsutuksia Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevään kosteus on riittänyt hyvin tähän asti, paitsi tietysti vastaistutettuja on täytynyt kastella. Toukokuu oli erittäin hyvä lähtö kasvukauteen säännöllisine sateineen. Vähitellen alettaisiin olla helisemässä, mutta tänään tuli sadepäivä pitkän poutakauden perään kuin tilauksesta, ja koko päivän kestävä sade kasteleekin maan kunnolla! Pari oikein rankkaa kuuroa on jo aamulla tullut.
   Kävin aamulla saappaat jalassa tarkastamassa liljat - kukkavarret yhä tallella!
   Pojat kiittävät! Musti tulikin äsken sisään rankkasateen alta. Ransu ilmestyi juuri äsken kuistin keinutuolistaan sisään sekin. Menenpä heti välittämään terveisesi!

   Delete
 7. Valkoinen ja lila todella sopivat hyvin vaaleankeltaista seinää vasten. Ja taas sain yhden naisen nimeä kantavat valkoisen pionin hankintalistalle. Onpa se herkän kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltainen, violetti ja valkoinen terästettynä puutarhan vihreällä on tosi hyvä väritrio.
   Elizabeth Cahn on aikainen pioni, siinäkin hyvä syy hankkia se. Siinä taitaa olla silkkipionin perimää, joka on hyvin aikainen (ehti täällä jo kukkia ohi). Hankin sen Pionien Kodista joiltakin messuilta. Joidenkin kuvailujen mukaan se on kellertävä, mutta ehkä kermanvalkoinen olisi oikeampi kuvaus.

   Delete
 8. Kalenteripoika kyllä varastaa shown... ;)
  Kukkapenkit eri väreissä olis aika kivat, jos ois niin paljon eri penkkejä, kuin sinullakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, väriteemoihin tosiaan tarvitaan tilaa, sillä toki sitä haluaa kasvatella kaikkia muunkinvärisiä.

   Delete
 9. Hei, haastan sinut vastaamaan 20 kesäiseen kysymykseen! Kysymykset löytyvät blogipostauksestani!

  Hyvää & aurinkoista kesää!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/2021/06/20-kysymysta-kesasta.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos haasteesta, Jasmin!
   Aurinkoista kesää sinullekin &heats;

   Delete
 10. Ransu♥

  Me kävimme tänään tyttären Viljamin hautajaisissa. Ei ollut suostunut illalla tulemaan sisälle ja oli yöllä jäänyt auton alle..:(
  Poika oli tuotu yöllä portin taakse ja siitä tytär hänet aamulla löysi. Oli vasta neljävuotias. Suru on suuri♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi itku, miten surullista. Otan osaa valtavaan suruunne ♥
   Autot ovat niin hirvittävän vaarallisia eläimille. Kunpa tällaisia onnettomuuksia ei tapahtuisi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!