Monday, 29 March 2021

Isot pikarililjat nousevat

Nyt nousee vähän tanakampaa tavaraa. Huomasin alppipenkissä, että sinne istutetut Fritillaria sewerzowii -pikarilljat, tai ainakin jotkin niistä, ovat yhä hengissä. Tämä on hirveän paahteinen ja kuiva paikka kesällä, ei ehkä ihanteellinen pikarililjoille, joista monet kaipaavat varjostusta. Tämä kukkii todella matalana ja kuihtuu aina kukinnan jälkeen nopeasti, joten selvästi on liian kuivaa.
Mutta siinä niitä nyt on, parikin versoa (tuon takimmaisen huomasin vasta kuvasta, en kuvaa ottaessani)!

Eilen bongasin ensimmäiset tulppaaninnuput, kun olin ensin astunut niiden päälle... tämä kasvaa preeriallani ja on varmastikin kääpiötulppaani. Paikka on tosi hyvä sipulikukille, jotka kaipaavat kuivaa kautta kesällä: maassa on jotakin vanhaa soraa (tässäkin on ollut jokin rakennus), lisäksi se viettää loivasti etelään päin.
Hei, onko tuossa tulppaanista oikealle taas jotakin metalliromua...? Näyttäisi vähän siltä. Ehkä siinä on jokin vanha naula.

Mennäänpä sitten muotopuutarhaan, missä Fritillaria raddeana on ollut pikarililjoista aikaisin parina vuonna; siitä lähtien, kun sen istutin. Suojasin sitä villalla vain ensimmäiseksi talvekseen, sen jälkeen se on saanut talvehtia ilman mitään suojaa ja on selvinnyt täydellisen hyvin. Nyt siinäkin on paksu verso. Toivottavasti näemme kukkiakin! Näistä ei aina tiedä, kukkivatko joka vuosi.

Muotopuutarhassa on kivasti jo kukkiakin. Näiden 'Hippolyta' -lumikellojen, jotka aloittivat kukinnan kuukausi sitten, lisäksi on kahta muutakin lumikelloa.

Sitten on jo aiemmin raportoidut tähtisahramit. Tältä ne näyttävät pilvisenä päivänä, hassut puikulat! 
Eilen virisi hurja tuuli, myrskypuuskat pyörivät vähän joka suunnasta. Sitten alkoi sade, jota tänään on saatu vähän lisää.

Onko montaakaan auvoisampaa asiaa kuin virkistävä, kasveja herättelevä kevätsade!

Pikkuisia ja kaikkein aikaisimpia atsurihelmililjoja olin jo ehtinyt etsiä, sillä nämä ovat tosiaan erittäin varhaisia helmililjoiksi: nuppu on saman tien näkyvissä, kun lehdenkärjet pistävät maasta. Nyt löytyi!

Pikkuruinen vaaleanpunakukkainen 'Rosea' -pikkusinililjakin löytyi aurinkoisena päivänä. Vähän väärässä paikassa, kukkapenkin ulkopuolella timjamipolulla, mutta siinä se saa olla ja lisääntyä. Nämä ovat tosi hyviä tekemään siementaimia.

Ensimmäisen avautuvan kurjenmiekan kisaa käydään vaaleansinisen Katharine Hodgkinin ja tämän vaaleankeltaisen Katherine's Goldin välillä, toistaiseksi tämä on pidemmällä. Onneksi näen nämä keittiön ikkunasta, jotta voin tarkkailla tilannetta!
Nämä ovat molemmat risteymiä, usein nämä mainitaan kevätkurjenmiekkoina, vaikka eivät sitä tai edes sen jälkeläisiä ole. 

Pikkusinililjan lisäksi hyvin aikainen on persiansinililja, tai oikeastaan vielä aikaisempi, sillä näitä on jo kukassa pihallani siellä täällä, kun lämpimimmän paikan ensimmäinen pikkusinililja vasta nuppuilee varovasti.
Näissä on ihanasti sama väritys kuin posliinihyasintissa, mutta siitä näkyy joissakin paikoissa vasta vähän versonkärkiä ja on siis selvästi myöhäisempi, kukkii vasta viikkojen päästä. Tämä on myös sitä tanakampi ja lyhyempi. Täytyy ollakin, jos meinaa kestää varhaiskevään oikuttelevat säät! Se on myös nopeuden salaisuus: ei tarvitse kasvatella vartta kukkiakseen.

Siirrytään sitten keisarinpikarililjoihin. Ruskopenkin 'Early Dream' on pisimmällä, tässä yhdessä turkinlumikellon ja 'Orange Monarch' krookuksen (Crocus balansae) kanssa. Nimenkin mukaan tämän keisarin pitäisi olla aikaista laatua. Toivotaan, että kukkiakin näkyy! Istutin tämän syksyllä 2018 eikä ole vielä kukkinut.
Ei muuten voi jättää mainitsematta sitä hämmästyttävää ja riemastuttavaa seikkaa, että pystyy ottamaan puutarhassa kuvan, jossa näkyy kaksi eri kukkaa! (Siis ilman, että kuvassa näkyy puoli pihaa). Skumppapullo esiin!

Lapsuudenkotini vanhoista keisareista ei vielä näy mitään, mutta punaisen villin penkin keskellä nousee 'Vivaldi'.

Saman penkin reunalla tyyppi, josta ei voi erehtyä, yhtä oudon näköinen joka vuosi: 'Aureomarginata'.

Kun täällä päässä pihaa ollaan, tsekataan myös tarhajouluruusut huussin takana. Siellä on vihreitä ja taaempana punaisia kukkanuppuja hitaasti nousussa. Näyttäisivät kauniimmilta, jos leikkaisi vanhat lehdet pois, mutta olen tosi huono sellaisessa hifistelyssä.

Tästä näyttää tulevan tosi hyvä jouluruusujen siementaimien kukintavuosi. Huomaan kukkavarsia nousussa siellä sun täällä.
Vähänkö kutkuttavaa ja jännittävää, toivon vain, että niitä ei syödä! Tänään pihalta löytyi kaksi tuoretta peuranpapanakasaa.

Ihania kevätbongauksia sinullekin!
PS. Kuukauden kalenteripoikapostaus on vieläkin tekemättä... asia on jatkuvasti mielessä, mutta tässä kuussa on pihalla tapahtunut niin paljon... lupaan postata kalenteripojan huomenna tai ylihuomenna!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kääpiötulppaani – Tulipa turkestanica
Lumikello – Galanthus
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkinlumikello – Galanthus woronowii

20 comments :

 1. Samat sanat kevätsateesta! Ihanaa, kun on keväisen leppeän lämmin sää ja sataa. Tietää, että luonto herää vauhdilla tällaisen myötä. Katupölyt ja siitepölyt huuhtoutuvat hetkeksi ilmasta, lumen rippeet virtaavat pois. Mustarastaskkin laulaa juuri parhaillaan tuolla ikkunani takana rauhallisessa sateen ropinassa unenomaisen kauniisti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaapa oikealta kevätillan unelmalta! Kaupungeissa on vielä tuo katupölykin. Keväinen sade on jotenkin virkistävää (ne myrskyt voisivat kyllä jäädä vähemmälle). Huomiseksi ovat luvanneet tosi lämmintä; piippoja varmaan nousee maasta niin että ratina käy.

   Delete
 2. Onpa mukava saada vähän ennakkomaistiaisia lähestyvästä keväästä, kiitos tästä pihakierroksesta ja pikkuisten ensikukkijoiden esittelystä.
  Tervehdin tämän päivän vesisateita ilolla, koko yön sataa ja aamulla meilläkin on maisema uskoakseni huomattavasti keväisempi.
  Mustarastaat tulevat varmasti aivan pian kunhan maata näkyy vähän enemmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sade on ihana kevään tekevä asia! Meille tuli helmikuun lopulla parin vuorokauden sadekausi yötä päivää - se vei lumet mennessään.
   Toivottavasti rastaat tulevat pian!

   Delete
 3. Meillä satoo eilee. Lumet hupeni vauhrilla. Ohan sitä viälä, mutta ny rupiaa pääsemähän jo jokapaikkahan. Viälon matkaa tuallaasiihin löytööhin, mitä sulta löytyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin on nyt tänään ihana aurinko ja lupailivat tosi lämmintä päivää - nyt tapahtuu nopeasti, varmasti sielläkin!

   Delete
 4. Kevään vesisade edistää kevättä vielä aurinkoakin nopeammin. Ja sehän sopii! Kappas vain, en tiennytkään, että pikarililjoistakin löytyy tällainen laji tutumpien lisäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että vettä tuli, kun ei koskaan tiedä, milloin seuraavan kerran sataa!
   Pikarililjoja on todella paljon monenlaisia, meillä vanhastaan tuttuja kai vain kirjo- ja keisarinpikarililja. Siitäkin saa noita monia lajikkeita tilata ulkomailta, ei kotimaasta tahdo löytyä kuin paria erilaista.

   Delete
 5. Ihania kevätnäkyjä. Toivottavasti säästyvät sorkkajalkojen hampailta. Täälläkin näkyy jo jouluruusujen nuppuja ja lumikellot kukkivat. On tämä ihanaa aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan ihania ja nyt, kun koitti oikein lämmin päivä, alkoikin kukkia avautua urakalla. Tämä on just parasta aikaa! Auvoisia kevätpäiviä sinulle ja Nerolle!

   Delete
 6. Meillä ei taida pahemmin sipulikukkia tässä pihassa olla...muutaman vihreän lehden tänään näin maasta nousseen, mutta en tiedä mitä lienevät.
  Jouluruusut ovat vaan niin ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on sitten hyvä paikka istuttaa omat kukkasipulit syksyllä! Kun ensin selviää, mitä siellä on ja mitä mahdollisesti kaipaisit. Onneksi jouluruusuja myydään keväällä, niin niitä pääset istuttamaan vaikka heti!

   Delete
 7. Siellähän sinulla on vaikka mitä nousussa. Meillä mökillä
  viikonloppuna ei ollut mitään muuta näkyvissä kuin jouluruusun nuppuja ja komeita olivatkin. Mustarastaita on näkynyt jo pönkimässä ja levittelemässä karikkeen alta lehden paloja. Ja kuulemma kiurukin lauloi jos näin on se tietää pian kesää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan sikana kaikkea nousussa, tänään avautuivat ensimmäiset pienet kurjenmiekatkin! Komeat jouluruusun nuput lupailevat ihanaa näkyä parin viikon päähän.
   Se on sitten kesä pian! Täällä lirkuttelee kottarainen joka toisen puun latvassa täyttä kurkkua :-)

   Delete
 8. Siellä on kasvussa jo vaikka mitä. Kevätsateet tekevät siellä varmasti hyvää. Minä en myöskään harrasta jouluruusujen vanhojen lehtien saksimista, mutta tässä pyörivät jänikset ovat niitä puskia aina joskus siistineet. Toivon, että eivät siisti esim. krookuksia.
  Tosiaan toivoisin, että peurat katoaisivat sieltä kokonaan, että et menettäisi kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jänikset, tai joku, syövät jouluruusuja, mutta onneksi tarhajouluruusujen kukkavarret saavat yleensä olla rauhassa. Talven mittaan vain käydään vanhat lehdet popsimassa. Vaaleajouluruusuista kyllä syödään ihan kaikki, joten en tiedä, onko ero kukinta-ajassa vai maussa.
   Olisi kyllä ihan kivaa, että eivät kävisi krookuksia syömässä!
   Täällä saa jännätä joka aamu, ovatko kukat tallella. Onpahan jännitystä elämässä :-D

   Delete
 9. Mitä herkkuja. Tänään katselin jouluruusuja ja mietin pitäisikö poistaa vanhat lehdet. Ilmeisesti tästä on kahta mielipidettä, toisten mielestä pitää poistaa ja toiset antaa olla. Kurjenmiekat ovat supernopeita, täälläkin niitä jo putkahtelee esiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on melko luonnonmukainen puutarha ja puutarhanhoito. Jotkut penkit ovat paraatipenkkejä ja niistä siistin ja kitken, mutta jouluruusut kasvavat puolivillissä lehtomaisessa paikassa, enkä sille uhraa työtunteja juurikaan.
   Keväiset kurjenmiekat ovat ihania!

   Delete
 10. Oi, miten paljon jo näkyy kaikkia herkkuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja nämä pikarililjatkin venyvät silmissä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!