Thursday, 1 June 2017

Se hetki vuodesta

Sirotuomipihlaja iltahämyssä. Takana kaukana kukkii pilvikirsikka!

The Time of Year
Quite often we get a May heatwave and it takes cherry blossoms away maddeningly soon. This year, however, thanks to rather Siberian spring (I'm writing this by a fireplace wearing a jumper) the blooms last an age. Can't complain, really, not at all.

Lähellä kasvava rusotuomipihlaja on tehnyt elämänsä ensimmäiset pari kukkaa, söpöä.

Tämä on tuulensuojainen ja lämmin kohta, niinpä minun ja naapurin tonttien rajalla kukkii jo omenapuu, joku puolivilli, linnun kylvämä todennäköisesti. Pikkuinen sieppo katseli rauhassa kuvaustouhujani puun sisältä. Hyvä suojaväri sillä.

Sirotuomipihlaja, ruusuherukat ja omenapuu. Tuntuu, että mitä tahansa yritän kirjoittaa, alentaa tämän kauneuden kliseeksi tai latteudeksi. Sanat eivät riitä.

Tontin alkuperäiset kirsikat, jotakin hapankirsikkaa varmaan, kukkivat ihanasti ylärinteessä. Huussista vasemmalle on vuokko-esikkopuutarha, taempana keltaisena kukkiva esikkopelto ja oikealla villi punainen penkki.

Ihana kirsikkahetki kestää pitkään, kiitos viileyden!

Anteeksi vain kuvatulva, mutta nämä ovat niin ihania. Näitä kasvaa niin oudoissa paikoissa, että linnut lienevät näitä kylväneet. Juurivesoistakin näitä nousee runsaasti.

Sade tiputteli jo osan terälehdistä kiinanpionin päälle.

Kääpiömantelit eivät yleensä kuki näin pitkään. Sattuu joku toukohelle, joka vie kukat kahdessa päivässä. Nyt ei, onni ja autuus. Musti esittelee. Taustalla näkyy saniaistarhan narsisseja.

En voi kertoakaan, miten onnellinen olen, että pääsin näkemään ruusumantelini ekan kukinnan ikinä! Hankin tämän Lahden puutarhamessuilta viime vuonna, jolloin tämä oli ohikukkinut, kun taimet tuotetaan Hollannissa, missä nämä kukkivat aiemmin keväällä. Taimilapussa luki pelkkä Prunus triloba, joka on tietenkin yksinkertaiskukkainen luonnonversio. Tämä kerrottu on 'Multiplex', lapun kuvassa oli kyllä tämän kukan kuva, joten uskalsin odottaa kerrottua. Ihanaa. Todellakin kuin pieniä ruusunkukkia!

Vielä on mitä odottaa. Japaninkirsikka 'Royal Burgundy' on tuottanut enemmän kukkanuppuja kuin ne viimevuotiset ensimmäiset kaksi!

Ja sitten vasta tulevat omenat – tässä marjaomenapensas 'Marleena' viimevuotisten karstaohdakkeen kukintojen keskellä.
Sietämättömän ihanaa. Koetetaan kestää!


Hapankirsikka – Prunus cerasus
Japaninkirsikka – P. Sato Zakura -Ryhmä
Kääpiömanteli – P. tenella
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Pilvikirsikka – Prunus pensylvanica
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Ruusumanteli – Prunus triloba 'Multiplex'
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
TallennaTallenna

20 comments :

 1. On meillä kestämistä! Odotan omenankukkien avautumista. Jo nupuilla oleva puu on tuskallisen kaunis. Sairaan makeeta aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin nappiin sanottu. Nupulla oleva omenapuu on tuskallisen kaunis!

   Delete
 2. On tämä aika ihanaa aikaa. Hienoa, että näit ruusumantelin kukassa. Minulla ei rusoherukka ole paljon kukkinut. Mutta täytyy tarkastaa, että missä kunnossa se nyt on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, mikähän siinä on. Ruusuherukka kaipaa maasta kosteutta, mutta ei talvehdi märässä. Se haastava yhtälö, hmm. Mulla ne ovat rinteessä, jossa ei ehkä vesi seiso, eikä ole tontin märimpiä paikkoja (joissakin kohdissa menee selvästi vesisuonia). Kunhan ei ole rutikuiva maa. Aurinkoinen paikka yleensä kannustaa kukintaan.

   Delete
 3. Tämä kukinta - siis joka odottaa vielä hiukan täällä lanteiden alueella - on niin ihanaa, paitsi ihanaa ei ole se, että sataa kaatamalla nyt ja sateen mukana on räntää, kesäkuussa, epistä!!

  Tuo ruusumanteli on ihana, pihasi täyttyy kauniisti valkoisesta kukkamerestä, kuinka ihanaa se onkaan! Sopivassa valossa valkoiset kukkapuut hohtavat ja sille sopivan mausteen antavat upeat vaaleanpunaiset!

  Suven suloa kertakaikkiaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kääkkä, räntää! Hiisi vie, ja kaatosade muutenkin vie terälehdet kukkapuista... nyyh.
   Juuri niin, kirsikkapuut ja tuomipihlajat hohtavat aivan ihanasti kevään valoisassa illassa. Aivan ihanaa.

   Delete
 4. Todellakin, tämä on sietämättömän ihanaa aikaa. Joka aamu odotettavissa uusia yllätyksiä. Ruusumanteli on super suloinen ja kevään kukkivat puut luovat satumaisen tunnelman. Koko kesä edessä, mahtavaa. Siitä huolimatta, että meillä sataa nyt rakeita :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, ihanaa herätä aamulla uuteen kukkapäivään! Paitsi rakeet saisivat jäädä yllättämättä...
   Satumainen tunnelma tulee, tarinoiden ihmepuutarha. Oma piha, joka on ollut eloton ja suorastaan luotaantyöntävä talven ajan, onkin nyt kauneutta ja romantiikkaa tulvillaan.

   Delete
 5. Replies
  1. Niinpä muuten onkin! On vaikea mieltää kesää alkaneeksi, kun kirsikat ja tulppaanit kukkivat, täys kevät meneillään... syreenit ovat vasta tiukalla nupulla, ne yleensä merkkaavat kesän alun.

   Delete
 6. Vuoden suloisinta aikaa! Vihdoinkin saa astella satumaailmassa, jossa eteen työntyy toinen toistaan suloisempia näkyjä ja yllätyksiä. Linnut häärivät touhukkaana etsimässä evästä ja valoa riittää pitkälle iltaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on. Kyllä tätä kannatti odotella 11 kuukautta, ja kohta taas uudestaan :-D

   Delete
 7. Tänään: rakeita. Myös kylmää vettä ja tuulta. Shit mikä kesäkuun alku!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aarghshit!
   Täällä ei sentään rakeita, mutta kova tuuli ja puolipilvinen sää kuivattaa kasvit... eikä lämpöä ole kuin alle kymmenen. Jee. Mutta olen iloinen kasvien pitkästä kukinnasta silti. Ja Ransulle tämä on mitä oivallisin kesäsää, ei tule kuuma! Joten pue sinäkin untuvahousut jalkaan :-D

   Delete
 8. Ihan sietämätöntä. Meillä on tulossa iso koristeomenapuu parin vuoden tauon jälkeen ennätyskukintaan. Mutta antaa odotella itseään kun on viileää. Mutta jos helle ei juuri kukinnan aikaan yllätä niin näkymästä saa nauttia pitkään.
  Rusotuomipihlaja on kaunis jo lehtienkin takia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten ihanaa, nuppuista puuta jaksaa katsella vaikka kuinka. Toivotaan hirmuisesti, että sen kukkiessa olisi juuri sopiva sää - ei rankkasade eikä helle.

   Delete
 9. Ihanan kesäistä siellä.. Kyllä täälläkin sirotuomipihlajat kukkii, mutta.. tänään räntää ja rakeita pienen tauon välein! Kesätuisku?!! Tällä hetkellä +1.7. Niin ja huomiseks luvattu koleaa..
  Eipä tässä muuta ;-) t. Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi mahoton! Luin aiemmista kommenteista rännästä ja rakeista. Kääk! Kesätuisku juu :-D Täällä oli ihan hieno puolipilvinen päivä, mutta kova pohjoistuuli - toppatakkia tarvitsi. Toivottavasti hitusen lämpenee.

   Delete
 10. On kyllä sietämättömän ihanaa. Harmi vain, etä ne kesäiset, lämpimät päivtä olivat ja menivät. Onneksi kylmyydestä on edes se ilo, että kukinta kestää pidempään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylmyydestä on tosiaan se suunnaton ilo. Kyllä kesä ihan takuulla palaa. Täytyy sen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!