Monday, 26 June 2017

Kukkapuskat


Ihastuttava 'Moskovan Kaunotar' on pitkään kukassa, kiitos viileiden kesäsäiden.

Lovely Lilacs
... among other lovely flowering shrubs. This summer has so far been record cool, which is rather cool. It preserves flowers that normally wither fast.


Onko kauniimpaa syreeninkukkaa keksitty? Ehkä onkin...


... 'Andeken an Ludwig Späth': toinen ihastuttava jalosyreeni, joka kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten istuttamisensa (2009). Tässä sen kukintoja alkuvaiheessa, nyt ne ovat edelleen täydessä kukassa, tosin voi olla, että tämän aamun rankkasateet höystettynä muutamalla rakeella ovat varisuttaneet kukkia.


Olen istuksinut monet hetket kasvimaan penkillä ja ihastellut syreeninkukkien täydellistä sointuvuutta ruijanruoholaukkaan (hieman tavallista ruoholaukkaa rotevampi versio pohjoisesta). Ludwig Späthissä on kauneimman väriset syreeninkukat ikinä. Niin täyteläinen purppura, että siihen voisi upota.
Lajike tuli markkinoille 1883 ja nimettiin saksalaisen taimistoviljelijä Ludwig Späthin kunniaksi, sillä hän menehtyi samana vuonna. Jo 1700-luvulla perustettua taimistoa jatkoi poika Franz Ludwig Späth. Maineikkaan taimiston toiminta lakkasi siihen, kun Franzin poika teloitettiin keskitysleirillä.

(Hiljaisuus maailman järjettömyyden äärellä.)

Franz Späthin perustama puulajipuisto ja jonkinlainen taimisto sijaitsevat edelleen Berliinissä.


Juhannusruusu oli täydessä loistossaan juuri juhannuksena, kerrankin.

Ransu esittelee (silloin kun puska oli vielä pääosin nupulla).Ystävän kanssa tuli puhetta 'Tove Janssonista'. Hän mietti, joutuisiko se peuran suuhun heidän pihallaan. Täällä, kun peurat syövät kaikkea mahdollista, ovat pimpinellaruusut kuitenkin saaneet elää ihmeen rauhassa, toisin sanoen juhannusruusu, 'Tove Jansson' ja 'Papula' (joka alkaa viimein näyttää pienen pieneltä pensaalta parin korren sijaan, jihuu!). Johtuisiko se noista oksien tiheistä piikeistä. Toki on aina vaara, että peurat napsivat kukat, ne kun ärsyttävästi riipivät kaikkia oksankärkiä, mutta hyvin vähän juuri näistä ruusuista, ihme kyllä.

Tänään näyttää kuuroja tulevan vartin välein. Hyvä niin, saan tehtyä sisähommia ja vaikkapa raparperimehua, joka onkin ollut työlistalla jo kuukauden... en ole katkonut puskasta vielä varttakaan tänä kesänä – ei vain ole ehtinyt. Piirakkaan ne voivat olla jo puisevia, mutta ehkä niistä jokunen mehupisara irtoaa.
Mukavaa sadepäivää sellaista viettäville, ja aurinkoa kaikille muille!


Jalosyreeni – Syringa Vulgaris-Ryhmä
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Ruijanruoholaukka – Allium schoenoprasum ssp. sibiricum
Tarhapimpinellaruusu – Rosa Pimpinellafolia-Ryhmä
TallennaTallenna

44 comments :

 1. Häikäisevää kukintaa pihallasi!
  Ehkä nuo kaksi syreeniä ovat ne kaikkein kauneimmat. Juhannusruusun kukinnot suorastaan valuvat nurmelle. Akileijat kujeilevat männyn juurella. Ransu esittelee viehkosti.
  Toivottavasti raparperijuomastasi tulee maistuvaa!
  Yritän sinnikkäästi vähän väliä jatkaa pihahommia, vaikka kuurot katkaisevat aina hyvin aloitetun projektin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yritetään, nyt onkin jo paistanut puoli tuntia putkeen, ehkä tästä uskaltaa lähteä raparperia hakemaan (hämäläisen tahti). Ihanasti sade kasteli ja virkisti, äskeisellä pihakierroksella tuli kostea kuumuus vastaan ja kasvit näyttävät siltä kuin aikoisivat kasvaa silmissä.

   Delete
 2. Minulla on samanlaisia kokemuksia Tove Janssonista saaresta. Peurat ovat ainakin tähän mennessä jättäneet sen kokonaan rauhaan. Valitsin saareen myös piikikkäimmän tarhakurtturuusun, jonka löysin, mutta siitä napsaistaan aina kukat.Upea tuo ruususi kiviaidan edessä. Kaunis yhdistelmä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavaa, kiitos tiedosta - välitin sen ystävälle eteenpäin. Tiedot kasveista, joita peurat/kauriit eivät syö, ovat kullan arvoiset - vaikka ne tuntuvatkin syövän vähän eri kasvillisuutta eri seuduilla.

   Delete
 3. Upeat syreenit! Tuon 'Andeken an Ludwig Späth' -syreenin ostin tänä keväänä. Taimilapun kuvassa oli niin upean purppuraiset kukat. En tullut yhtään katumapäälle, kun näin nyt sinun omasi kukinnan. Upea! Voi olla, että muutaman vuoden saan odottaa sen kukintaa. Tuo 'Moskovan Kaunotar' olisi myös hankintalistalla.
  Täällä ei nyt onneksi sada. Illalla tuli kyllä rankkoja kuuroja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että ostit! Voi olla, että sinulla se kukkii paljon aiemminkin, en nimittäin alussa tiennyt, että peurat herkuttelevat syreeneillä enkä tajunnut sitä suojata. Lisäksi se pitää suojata jo loppukesällä seuraavan vuoden kukintaa varten, kun kukat kehittyvät varsien päihin. Jos ne napsitaan, ei kukkia tule seuraavana kesänä.

   Delete
 4. Syreenit ovat kyllä upeita. Minulla nuo molemmat tekivät vain muutaman kukan, mutta silti....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi sentään jotakin kukintaa tarjosivat. Täällä päin tuntuu olevan puolestaan erinomainen syreeninkukkavuosi.

   Delete
 5. Juhannusruusu ei voisi enää täydemmin kukkia! Kauniit syreenit,totta tosiaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juhannusruusu on näyttävä, kun yli satavuotias puska on lähes kymmenen neliömetrin kokoinen ja täynnä kukkia.

   Delete
 6. Täältä löytyy taas aivan mahtavia postauksia, kiitos sadekuurojen päätin kunnostautua ekana kesälomapäivänäni ja piipahtaa blogistaniassa pitkän tauon jälkeen ja kyllä kanatti:)) Myös meillä kerrakin juhannusruusi oli täydessä kukassa juuri juhannuksena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa, että "juhannuskukat" kuten juhannusruusu ja -pioni kukkivat juuri nimensä aikaan. Hyvää lomaa!

   Delete
 7. Ludwig on tarjouksessa Hankkijalla!
  Se on kyllä huumaavan kaunis.

  ReplyDelete
 8. Huikean hieno toi tumma väri, mihinkähähän tuonkin mahtuisi tuuppaamaan ja vielä vaalea moskovalainen kainaloon, pn kylmä niin upeet! Ja Ransu, vielä upeempi ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se sointuisi nätisti jonnekin teidän goottipuutarhan taustalle :-)

   Delete
 9. Huikean upea Ransu <3 <3 Kivoilta noi kukatkin näyttää ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on tietysti upein, heti Mustipantterin jälkeen. Tai omasta mielestään jo ennen.

   Delete
 10. Tuo Moskovan kaunotar on vertaansa vailla, aivan ihastuttava. Olen haaveillut siitä monta vuotta, mutta en tajua, miksen ole sitä vieläkään hankkinut. Myös 'Andeken an Ludwig Späth'in tummuus on upea kontrasti kaikelle vihreydelle.
  Miksi maailmassa onkaan niin paljon kasveja, joihin voisi hurahtaa??? Vaikka meillä on iso tontti, jossain kohtaa alkaa tuntumaan, että ei enää uutta. Mutta sitten taas näkee jotain upeaa, ja se on menoa sitten.
  Tää sun blogi on ihan vaarallinen paikka!!! Joka lukukerta, mä haluan ainakin yhden uuden kasvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kaunotar kuuluu teille, sehän sointuisikin teidän puutarhaan täydellisesti! Mutta niinpä. Mäkin pähkäilen, mihin mahtuisi vielä muutama syreeni. Ei niille ole loputtomiin paikkoja, vaikka suht iso tontti onkin, teillä taitaa tosin olla suurempi. Mutta pitäisi kaataa ehkä puita tai järjestellä muuten, jotta nuo saisivat valoa ja tilaa, muuten ne eivät kasva kauniiksi.
   Hih, täytyisikö laittaa varoitus että saattaa iskeä kasvinhankkimistarve :-D

   Delete
 11. Moskovan kaunotar on nimensä veroinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on. Nauratti, kun ystävä kävi kylässä ja alkoi nuuhkia sen kukkia miettien, onkohan niissä venäläisnaisen parfyymituoksua. Noissa jalosteissa vain on miedompi tuoksu kuin perinteisissä pihasyreeneissä, se on paras tuoksua ajatellen.

   Delete
 12. Ehdin tässä jo pohtia, siirtäisinkö loput kasviostokset ensi vuoteen. Olisi kiva joskus viettää kesä, jolloin ei kaiken aikaa tarvitse miettiä, mitä mihinkin ja milloinkin kaivaa. No, ei taida onnistua, eikä sellainen minun kesäni olisikaan. Nyt sitten vaan pohtimaan, mihin sen moskovalaisen ja saksalaisen istuttaisin. Kumpikin pysyy aivan ehdottomasti hankintalistalla. Eikä vaan listalla, vaan seuraavaksi etsin paikan, josta ne voin käydä hakemassa.
  Riinan tavoin totean, että blogisi suorastaan villitsee uusiin hankintoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leenan kommentissa yllä mainitaan Hankkijan tarjous - onkohan siellä teillä päin sellaista... Mutta suosittelisin lämpimästi myös Hongiston Taimistoa Koski TL:ssä, oiva käyntikohde, ja heillä on edullista, kun ei ole välikäsiä välissä (tai en nyt tiedä ulkoa heidän ja Hankkijan hinnastojaan :-D). Hongiston taimet ovat olleet huippulaadukkaita. Heillä on myynnissä sekä Moskovaa että Späthiä, ja lisäksi niitä ihania vanhoja Helsingin syreenejä, joita kävin itsekin heille kuvaamassa silloin, kun tuotanto alkoi.
   Niistä Maskholmen on hyvin Späthin värinen, oikeastaan lähes identtinen - siitä haaveilen yhä, kun vain paikan keksisin. Ja sitten on upeaakin upeampi vaaleanpunainen Talvipuutarha, jota käyn ihailemassa joka kerta, kun olen syreenien kukinta-aikaan Helsingissä. Se on todella kaunis! Sellainenkin täytyy ihmisellä olla...
   Tässä onkin ottamani kuva Maskholmenista: http://hongistontaimisto.fi/tuote/syringa-vulgaris-m-70-maskholmen/

   Delete
 13. Mitkä ihanat ja upeat syreenit ja niin runsaasti kukkiva juhannusruusu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on näitä runsaasti kukkivia ihanuuksia, kun kevään kirsikoiden ja omenoiden kukinta on ohi ja sen päätyttyä iskee aina haikeus.

   Delete
 14. Ludvig näyttää kyllä olevan mahtavan tumma syreeni, sellaista olenkin haaveillut meillekin.
  Meillä meni vain pari pienehköä sadekuuroa yli, niiden aikana sain pestyä vihdoinkin keittiön ikkunat:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ludwig on tosiaan tumma ja komea :-D
   Hyvä, että sateesta oli hyötyä! Mulla on nyt viimein ne raparperinvarret jopa kerättynä, odottavat käsittelyä tiskialtaassa :-D Kai se on pakko sitä mehua sitten alkaa... aloin jo toivorikkaana kunnostaa yhtä vanhaa kalustetta, jotta en joutuisi mehunkeittohommiin.

   Delete
 15. Ihanan täyteläinen juhannusruusu ja nuo syreenit...!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juhannusruusu on aivan täynnä kukkia, mutta niin se toisaalta tuntuu olevan joka vuosi. Nämä erityisen väriset syreenit ovat upeita, todella.

   Delete
 16. Sama juttu raparperien kanssa, ei vain ole ehtinyt. Upea tumma syreeni, luulen että tuo saatava. Samoin oikea Moskovan kaunotar väärän tilalle. Minulla väri täsmäsi mutta kukat eivät olleet kerrottuja. Syreenejä mahtuu aina pihaan, eilen viimeksi ostin yhden, Mustilasta samettisyreenin.
  Komea Ransu <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teille varmaan hyvinkin mahtuu, minun keskokoisella tontillani joutuu jo vähän miettimään, kun en hakua asua pusikossa :-D Mutta pari on vielä saatava. Samettisyreeni on varmaan söpö, kukat pikku tähtiä.

   Delete
 17. Ihanaa että pääsen tänne ihailemaan syreeneitäsi, mun kaunotar ei varmaan kuki vielä vuosiin kun on niin pikkuinen! Upea Ludwig, minunkin täytyy varmaan mennä Hankkijalle käymään! Juhannusruususi on oikea kukkameri, kaunis! Suloisin on Ransu :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi että, toivottavasti pian kuitenkin jo saat nauttia kaunottaren kukista! Hih, aamulla on jono Hankkijan ovella :-D

   Delete
 18. Niin kaunista on taas sinulle. kyllä noita kelpaa istua katsomaan. Oikein hyvää jatkoa kesään!.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kelpaa istua ja ihailla kauniita kukkia.
   Kiitos samoin!

   Delete
 19. Siellä kyllä silmä lepää.

  ReplyDelete
 20. Pus Ransu! <3

  Tuo 'Andeken an Ludwig Späth' on niin hieno. Tai ainakin kuvittelen sen juuri olevan se väri, jota siirtolapuutarhanaapureilla käyn ihailemassa keväisin. Istutun itsellekin sellaisen, toivottavasti pysyy hengissä, edellinen kupsahti viime syyskesällä parin vuoden iässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se voi hyvinkin olla Späth, kun se on niin vanha lajike. Toisaalta Helsingissä on paljon vanhoja syreenejä, muitakin, joiden lajikenimet ovat jo vaipuneet unholaan.
   Toivottavasti syreenisi selviää! Myyrät saattavat syödä kokonaiset syreenin juuret, minulle on käynyt niin, ja luulen, että Moskovan Kaunottaren taannoinen oksien kuivuminen johtui siitä, että suurin osa juurista oli popsittu.
   Ransu kiittää pususta!

   Delete
 21. Alunperin suurena pitämäni pihamme pienenee koko ajan jokaisen pensas- ja kasvihankinnan jälkeen. Nyt vakavasti hankittavien listalla Moskovan kaunotar... upea!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, kohta se on täynnä kasveja - mutta jotenkin se ei kuulosta ollenkaan ankealta ;-)

   Delete
 22. Ihania ovat! Ransu kans: purrrr!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!