Sunday, 4 June 2017

Saunan päätyseinän asukkaat

Lisää!

Niin siinä kävi, että minulla on suuri ilo tarkkailla kottaraisten pesimäpuuhia tänäkin vuonna.

Starlings!
I am very lucky to witness starlings nesting in my garden. Thanks to traditional smallholdings they thrive in the archipelago.

Kiitos kottaraisista kuuluu lehmille. Kottaraiset elävät symbioosissa pientilojen kanssa.

Toinen tärkeä uutinen on se, että helmipensas 'The Bride' kukkii ehkä ensimmäistä kertaa ikinä. Olen istuttanut tämän jo viisi vuotta sitten. Taimi ei ole kasvanut kai senttiäkään. Odotin tästä sellaista pari–kolmimetristä näkö- ja peurasuojaa, mutta tämä on aina vain alle polvenkorkuinen piiska. Kukat eivät ole siinä korkeammassa versossa, vaan lähes maan tasalla. Ehkä tämä vielä jonakin päivänä innostuu kasvamaan...

Sekin on huipputärkeää, että jalosyreeni 'Moskovan Kaunotar' on tehnyt nuput! Tämän isommat oksat kuolivat yhtenä vuonna, ehkä vesimyyrä oli syönyt niin paljon juuria, että maanpäälliset osat eivät pystyneet jatkamaan elämäänsä. Tyveltä kasvoi kuitenkin uutta versoa ja olen kasvatellut niitä verkon suojissa monta vuotta, sillä syreeni on peurojen suurherkkua (ja sen juuret vesimyyrien). Vesoilla ei ole mitään toivoa kasvaa parimetrisiksi muuten, kukinnasta puhumattakaan, sillä kukka-aiheet kehittyvät oksien kärkiin jo edelliskesänä.

Kaksi vuotta putkeen verkon sisällä on viettänyt myös 'Andeken an Ludwig Späth'. Olen vain varovasti raottanut verkkoa puskan alusen kitkemisen takia ja sitten häkki on heilahtanut takaisin kiinni. Se ei ole ikinä vielä kukkinut, peurojen napsimisen takia, vaikka istutin sen jo vuonna 2009. Nyt siinä on runsaasti kukkanuppuja!


Helmipensas – Exochorda
Jalosyreeni – Syringa Vulgaris-Ryhmä

34 comments :

 1. Olet järjestänyt kottaraisille erittäin hyvän kodin. Räystään alla on suojaisaa ja turvallista hoitaa uusi polvi maailmalle. Arvokkaiden kasvien elpyminen ja kukinta tuottaa varmasti suurta iloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä syreeninkukkia olen odottanut vesi kielellä, etenkin Späth on upea. Nupuista jo näkyy hurmaava purppuranpuna! Moskovan Kaunotar kukki kerran, istutuksen jälkeisenä keväänä varmaan. Syreenien kukinta on ihanaa aikaa ja nämä kaksi kruunaavat ihanuuden.

   Delete
 2. Oi, kottaraisista olen niin kateellinen, täällä niitä ei ole. Se on kaunis kuin mikä.
  Minullakin on tulossa ihan ihka ensimmäinen kukka moskovan kaunottareen. Ehkä se on syreeni joka kasvaa hitaasti ja kituliaasti sillä omani on tehnyt juuri sitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pesivä kottarainen taitaa manner-Suomessa olla harvinaisuus. Täällä kun ei suurmaataloutta pysty harrastamaan ja maisema on pienipiirteistä ja hyvin vaihtelevaa, on linnusto runsas ja kottaraisilla sopivat olot. Mutta ei niitäkään tainnut täällä juuri pesiä ennen kuin lehmät palasivat kymmenen vuotta sitten.
   Tavallinen valkokukkainen pihasyreeni on hirmu hidaskasvuinen. Ehkä Kaunottaressa on sen geenejä. Tämä on kyllä ihan hyvin kasvanut, sen ekan isojen oksien kuolemisen jälkeen on toipumiskasvu ollut kohtuullista.

   Delete
 3. Linnuista on paljon iloa pihapiirissä. Minulla pesii paljon rastaita pihassa kaupungissa ja tänä vuonna olen löytänyt vain muutaman lehtokotilon. Luulen, että näillä asioilla on yhteys. Vai on tuo helmipensas vähän oikukas..olin sellaista ajatellut yhtenä vaihtoehtona talon itäpäätyyn. Täytyypä jatkaa miettimistä. Tai ostaa yksi aluksi kokeiluun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan on yhteys, kuulostaa täysin loogiselta!
   Istutin helmipensaan hyvin kuivaan penkkaan enkä laittanut sille mitään hyvää multaa (taimeni saavat tulla toimeen ilman sellaista ylellisyyttä), ja tuskin olen muistanut juuri kastellakaan... Taisin lukea, että se viihtyy kuivassa, joten otin asian kirjaimellisesti :-D Varmaan se paremmassa paikassa ja mullassa kasvaisi.

   Delete
 4. Kivat kesäasukkaat sinulla! Hienoa että syreenit vihdoin tekevät nuppuja ;)

  ReplyDelete
 5. Kiva, että olette saaneet kesäasukkaita, niitä on kiva seurata. Ihanaista syreeniaikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on :-) Kiitos, samaa teille unkarinsyreenin katveeseen!

   Delete
 6. Lintujen touhua on kiva seurata. No onneksi sulla on se suunnitelma peurojen varalle ja pääset nauttimaan kukistasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, jonakin päivänä ei enää tarvitse katsella häkkyröitä kasvien ja kukkapenkkien ympärillä, kun on koko piha häkkyrässä :-D

   Delete
 7. Meillä ei sitten tuohon pesään loppujen lopuksi kukaan muuttanut...vähän harmittaa.

  ReplyDelete
 8. Söpöt kottaraiskuvat, miten onnistuit saamaan tuollaiset, aivan mahtavat tilannekuvat! Iloitsen noista sinun syreeneistäsi, ihana kun viimein pääsevät kukkaan! Bride kukkii, wau! Luulen, että se on tosi arka loppujenlopuksi, Suomessa taitaa jäädä hentoiseksi pensaaksi. Kävin pikkutaimistolla eilen ja niitä hopeaimiköitä ei enää ollut, nyyh, olisin ostanut meille ne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyttäsin pihakatajan takana... Kauaa ei tarvinnut odottaa, kun poikasia ruokitaan ihan yhtä mittaa.
   Voi hitsi, olisi pitänyt istuttaa joku muu puska, kun ei tuosta ole näkö- eikä peuraesteeksi :-D Tai laitan sen vierelle jotakin muuta... kukkikoot toisen puskan alla tai sisällä sitten.
   No voi, mutta kaipa heillä on sitä ensi vuonnakin! Tai sitten löydämme jostakin vielä ihanampia, Viktorian rintarosseja ja oikein hopealehtisiä lajikkeita. Löysin sulle Ruissalosta minipienen Prunus aviumin taimen, mutta en tiedä haluatko kymmensenttistä kirsikkapuuta :-D

   Delete
  2. Joo viereen joku iso rotjake :D Iik, enhän sinun aviumiasi ryövää, istuta se ihanaan puutarhaasi niin saan nauttia täällä blogissasi sen kasvusta ja kukinnasta! Käyn uudemman kerran vielä siellä taimistolla lähiaikoina, jos olisi tullut lisää imikkää...tuli mieleen, että ovat ottaneet pois myynnistä kun eivät olleetkaan aitoa hopeaa...

   Delete
  3. Sinulle sen aviumin ostin! Noh, väännetään tästä vielä kättä...
   Niin, se on mahdollista. Mulla on muuten Ugin kukkamessuilta viime vuonna ostettu imikkä, jossa on paljon enempi valkoista lehdissä kuin useimmissa. Joten se voi olla hyvinkin samanlainen kuin tuo Majesty.

   Delete
 9. Kommenttini katosi jonnekin avaruuteen...
  Sinulla on kiva alivuokralainen. Mukavampi, kuin meidän talon päädyn köynnöshortensiassa hautova räkättirastas, joka ammuskelee peräsulistaan liukuja pihapöydälle. Pian se varmaan opettaa jälkikasvunsa samaan tyylin. Edellisvuosien mustarastas on ollut hivenen siistimpi rouva.

  Olen harkinnut tämän kesän puuostokseksi Moskovan kaunotarta. Muutaman vuoden olen odottanut Isabellan syreenin ja Sensationin kukintaa, mutta nyt niistäkin toinen kuoli ilman, että kumpikaan ehti kukkia. Siirsin jäljelle jääneen aurinkoisempaan paikkaan, pois naapurin jättikokoisen korallikanukan alta. Jospa se vihdoin alkaisi kehittää nuppuja tuleville kesille.
  Syreenit ovat kyllä niin kauniita, että hetken niiden kukintaa voisin odottaakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kääks mikä vuokralainen! Tuollaisesta käytöksestä pitäisi saada häätö.
   Hitsi noita syreenejä. Ne eivät taida viihtyä kovin varjossa eivätkä savimaallakaan. Pitäisi olla läpäisevää ja lämmin paikka, että tulee hyvä kukinta. Toivottavasti Kaunotar viihtyy. Se on todella upeakukkainen.

   Delete
  2. Naapurin aidanvierus oli syreenien istutusaikaan yksi harvoista mahdollisista. Ja kun Isabella ja Sensation piti saada, oli paikkaa tai ei. Metsänkaadon myötä uusia aurinkoisia istutuspaikkoja on avautunut, joten nyt voin sen moskovalaisenkin hankkia.

   Delete
  3. Hienoa, metsänkaadosta oli ainakin se selvä etu :-)

   Delete
 10. Alivuokralaiset on kivoja, meilläkin niitä pesii katonrajassa olevissa koloissa ja taitaa toisessa pihapöntössäkin olla asukas :) Kaunista Helluntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä mukavaa! Niiden touhuja on kiva seurata.
   Kiitos samoin!

   Delete
 11. Det är så härligt att stararna har börjat bygga bo på holmen igen. De flyger så vackert när de kommer i sina flockar. (")>

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilken rolig fågel-märke! Jahas, ännu en fågel som heter nästan samma på svenska och engelska, de är flera! Stararna är jättevackra, på bilden kan man se den vackra vingen.

   Delete
 12. Tykkääkö pojat tarkkailla myös kottaraisia?
  Mie tykkäisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu! Tykkää ne. Mutta joka puolella on kaikkea kiinnostavaa. Pihassa pesii myös ainakin kirjosieppo. Ja eteisen veri- & sisälmysjäljistä päätellen, sekä pihanurmelta löytyneistä puolikkaista, että myyrät ovat taas lisääntymään päin, oli tosi köyhä myyräkevät.

   Delete
 13. Onpa siellä saunalla ihania asukkaita! Upeat kuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ei mene kauaa, kun on poikaset lentäneet pesästä.

   Delete
 14. Kottaraisia en ole nähnyt sitten lapsuusvuosien. Ne ovat hävinneet yhtä matkaa lehmien kanssa. Mutta rastaat ovat lisääntyneet. Mies jo hätääntyi, että syövätkö ne meidän kakki madot. Eikö kukkapenkkeihin ja nurmelle jää enää yhtään. Luulenpa, että niitä matoja kuitenkin riittää. Toivottavasti niille maistuvat myös kotilot.
  Syreenin kukat ovat niin hurmaavia. Kohta aukeavat nuput.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea uskoa, että rastaat onnistuisivat syömään madot sukupuuttoon :-D Varmaan ne popsivat kotiloitakin.
   Syreenin kauniit kukat ja tuoksu ovat kohta täällä!

   Delete
 15. Mullakin meni monta vuotta ennenkuin Moskovan kaunotar kukki, mutta sitä kannatti kyllä odottaa, on niin upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, hyvä tietää! Kai syreeneillä aina kuluu aikaa. Tämä oli kookas taimi ja kukki jo vuoden-parin kuluttua istuttamisesta, mutta sen jälkeen kaikki vanhat versot kuolivat. Odotusta on jaksanut, kun tietää, mitä ihanaa on odotettavissa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!