Tuesday, 13 June 2017

Alppikärhöhetki


Nyt niitä on! Alppikärhöjä ja tarha-alppikärhöjä. Ensinnäkin muotopuutarhan 'Ruby'*. Tämä aloittaa kukinnan ensin, kun on lämpimällä paikalla talon eteläseinustalla.
*MUOKKAUS: Kärhöhullu Sametti Hortensia vinkkasi, että 'Ruby' on yksinkertaiskukkainen, tämä on ehkä 'Propertius'. No niinpä onkin!

It's Alpine Clematis Time
These hardy and sweet Clematis are so reliable and bloom now when no other Clematis is even thinking of producing flower buds yet. Sadly, Clematis montana does not overwinter here – its roots survive and it produces new shoots in the spring, but as it flowers on last year's growth, there are never any flowers.


Ihana 'Ruby' eikun 'Propertius'!


Tästä olen täpinöissäni, sillä tämä kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Ostin 'Albina Plena' -lajikkeen viime vuonna ja nyt se on jo kasvanut metriseksi ja tuottanut lähes kymmenen suloista kukkaa. Kukkien kannassa on häivähdys viininpunaa. Ihana ihana kukka!
Tämän perimässä ei olekaan alppikärhöä laisinkaan, vaan on magnuksen- ja siperiankärhön risteymä.


'Albina Plena' kasvaa sammalkeinun päädyssä, toisessa päädyssä on pagodikärhö, jonka verson onnistuin katkaisemaan viime vuonna. Se nousee onneksi ihan reippaasti maasta jo. Lisäksi keinun takana on suloinen tarhalyhtykärhö 'Princess Diana', sekin versoo! Viime vuonna se nousi vasta heinäkuussa. Ja on siellä suloinen Mustikin.


Toinen uusi täpinäkärhö on 'Lemon Dream', jonka pitäisi olla keltainen, eipä tämä kovin keltainen ole, kerman värinen ehkä – onko kerma sitten valkoista vai keltaista, siitä voidaan väitellä. Ihastuttava kerrottu kukka ja kuulas sävy! Kuutamoväri rulettaa.
Valitettavasti olen onnistunut roiskuttamaan rapaa kukkasille, taisin kitkeä ennen kuvausta. Jotenkin tuntuu, että aina, kun teen jotakin, rapa lentää ja se koristaa sitten minut, kissat ja kasvitkin.


Näiden kukkien kannassa ei ole viininpunaista, mutta varret ovat puolestaan herkullisen sävyiset. Ihania yksityiskohtia tällaiset!

Juuri eilen illalla luin osuvan lauseen kirjasta Elämäni paimenena (James Rebanks): "Hyvät paimenet käyttävät runsaasti aikaa katsomiseen, tarkkailemiseen ja ajatteluun. Nimenomaan sitä he tekevät, kun heidän ohitseen ajaa tiellä ja he näyttävät vain seisoskelevan portin pielessä."
Nimenomaan! Tuo kolahti kuin moukari, ja luulenpa, että moni muukin kotitarhuri tunnistaa itsensä tuosta. Jos ihminen seisoo keskellä puutarhaa dementoituneen näköisenä, voi mennä lähemmäs kuuntelemaan, kuinka aivot raksuttavat. Häiritä ei saa.


Sitten on vielä itse alppikärhö, aito ja alkuperäinen. Se on kiivennyt kirsikkapuuhun jo niin korkealle, että osa kukista huitelee neljässä metrissä. Niitä ei edes huomaa ennen kuin tajuaa kääntää katseen ylöspäin kohti puun latvaa. Joissakin kohdissa ihanat kukkaset nuokkuvat heti pään yläpuolella.

Kaukana ylhäällä ovat saarnien vastapuhjenneet lehdet.


'Moskovan Kaunotar' -jalosyreeni avaa kohta ensimmäisen nuppunsa!


Pakko laittaa vielä tämäkin, maratonpostauksen uhalla. Marjaomenapensas 'Marleena' alkaa kukkia, se on jälleen aivan täynnä nuppuja!

Ja tämä vielä. Japaninkirsikka 'Royal Burgundy' kukkii yhä – eläköön viileä alkukesä!


Heilautus vaan kaikille, taas jatketaan ravan roiskuttamista!


Alppikärhö – Clematis alpina
Jalosyreeni – Syringa Vulgaris-Ryhmä
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Magnuksenkärhö – Clematis fauriei
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Saarni – Fraxinus excelsior
Siperiankärhö – Clematis sibirica
Tarha-alppikärhö – C. Atragene-Ryhmä
Tarhalyhtykärhö – C. Texensis-Ryhmä

36 comments :

 1. Rakastan alppi-, tarha-alppi- ja kruunukärhöjä. Ne ovat niin vaatimattomia, mutta kukkivat upeasti runsain kukkapilvin. Ainut huono puoli niissä on kärhöpistiäiset, joita muutamassa kärhössäni oli viime keväänä. Aikuiset pistelevät nuppuihin ja lehtiin rusehtavia reikiä ja toukat syövät lehdet reikäisiksi. Pääsin niistä eroon nyppimällä kaikki toukat ja katkomalla kaikki versot, joissa oli toukan munia (kuhmuroita varsissa ja lehtiruodeissa) pois. Tänä vuonna pitää olla tarkkana niiden varalta. Muista sinäkin tarkastella kärhökasvustojasi sillä silmällä, että kasvussa näkyy jotain outoa. Jalompiin kärhöihin ei kärhöpistiäisiä tule, ainoastaan luonnollisempiin alppi- ja kruunukärhöihin yms.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy tarkkailla reikiä ja muhkuroita, tähän mennessä en ole kärhöpistiäisten tuhoja puutarhassani havainnut.
   Nämä nuokkuvakukkaiset kärhöt ovat sulokkaimpia, mitä on!

   Delete
 2. Ihanat kärhöt ja suloistakin suloisempi japaninkirsikka.

  ReplyDelete
 3. Ihanat alppikärhöt! Ruby on ihan herkku. Lemon Dream on kuin keijun mekko. Mun oma kuoli - harmi.
  Oli just tänään aamulla tuollainen 'dementia' -hetki. Miljoona pikkupurkkia portailla Nuppulasta odottaa istutusta ja puutarhuri vaan seisoo ja tuijottaa. Kiitin luojaani, että ketään ei ollut näkemässä. Päässä raksuttaa, mikä muuttaa mihinkin kukkapenkkin ja kenen kaveriksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että sinun Dreamisi kuoli!
   Hehee, voin kuvitella tuon tuijotuksen. Kerran kuulin huomion, että olin seissyt pihallani maata tuijottaen hupullisessa takissa kuin mikäkin noita-akka :-D

   Delete
  2. Pakko kommentoida tähän saaneeni nimityksen "Viitapiru" kun painelen menemään puutarhassa naama kurtussa punainen aamutakki viuhuen! 😅 Meneekö puutarhanhoito toisinaan vähän liian vakavaksi? 😉

   Delete
 4. Alppikärhöt ovat ihania, vähän villejä (sopii mulle)! Jalokärhöjä en varmaan osaisi edes kasvattaakaan! Tuo 'Albina Plena' on ehdoton suosikki ja hyvä kiipeilijä omenapuun rungolla (siis meillä), herkät valkoiset tupsut heiluvat mukavasti tuulen keinussa. Mulla on pikkuinen c.fusca ja sen kukintaa odottelen...paljon on ihania kärhöjä!

  Tuo kerrottu vaaleanpunainen kärhö - Sametti Hortensiallakin oli sellainen ihanuus - minäkin haluan sellaisen :D

  Tuo 'dementiahetki' on minullakin hyvin usein - silmissä lasittunut katse, liike pysähtynyt, mutta raksutus kuuluu...

  Upea hännän huispaus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Villiys on vain plussaa!
   Sametti Hortensialla oli joku iiihana pehmeän roosan sävyinen nuokkuva kerrottu kärhö, itsekin kuolasin sen kuvan äärellä. Eli se ainakin on vielä hommattava, sillä sehän oli ihan erilainen kuin Propertius ;-). Minulla on myös kaksi minipientä kärhön siementaimea, mantsuriankärhö ja trumpettisinikärhö. Toivottavasti ne selviävät isommiksi ja pääsen ne istuttamaan, ehkä ensi vuonna vasta uskaltaa.
   Hih, lasittunut katse nimenomaan :-D

   Delete
 5. Ihanat kärhöt. Olen ostanut tänä kesänä monta alppikärhöä?, no kärhöä joka tapauksessa. Enää en hanki loistokärhöjä, kun kuolla kupsahtelevat. Albina Plena kukkii meilläkin. Tykkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistokärhöt on arvaamattomia. Mutta kyllä mulla kuoli kaksi alppikärhöäkin ennen kuin ne yhtäkkiä alkoivatkin selvitä hengissä. Siitä pitäen on ollut hyvä kärhöonni, mutta epäonnistumisia sattuu välillä. Markham's Pink ja Violet Purple -lajikkeiden menetys kirpaisee vähän vieläkin.
   Tänä vuonna on vielä Miss Bateman nousematta maasta, se on jo muutaman vuoden ikäinen, toivon, että on vielä hengissä. Tosi huonossa maassa se on kylläkin joutunut sinnittelemään.
   Albina Plena on huippusulokas! Kuin jääprinsessan tanssiaishame.

   Delete
 6. Ihanat alppikärhöt. Se, mikä kukan koossa menetetään, kukinnan runsaudessa saavutetaan. Ruby/Prooertius yhdessä ja erikseen menivät jo edellisen Ruby-kuvasi myötä hankintalistalle. Samoin Plena, jota ihailin lauantaina myös Lohjan Arboretum Magnoliassa.
  Joskus se jatkuva aivojen raksuttaminen jopa hiukan rasittaa. Voisihan sitä puutarhassa pelkästään seisoa ja katsella. Vaan ei, liikkumattomuudesta huolimatta päässä pyörii kaiken aikaa miljoona ajatusta ja jokainen liittyy tavalla tai toisella puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta pienikukkaiset kärhöt on muutenkin ihanimpia, tykkään niistä isokukkaisista koko ajan vähemmän.
   Rubya mulla ei loppujen lopuksi olekaan, vaikka tuon Propertiuksen sellaisena ostin. Mutta tuo on vielä kauniimpi, ja ostin sen puoleen hintaan, joten tsägä kävi!
   Ei puutarhassa voi vain olla ja katsella ilman, että tulee ajatuksia. Mulla myös työajatuksia, hehe. Koska nekin liittyvät puutarhaan. Ei voi valittaa silti - niin kauan kuin aivotoimintaa piisaa, hyvä on.

   Delete
 7. Hurmaavia kärhöjä, varsinkin 'Ruby-Propertius' ja 'Lemon Dream'! Minä kiersin muutamia puutarhamyymälöitä viime viikonloppuna etsimässä 'Albina Plenaa' ja sitten kun sen vihdoin löysin, ostinkin alppikärhö 'Frances Rivisin' :) Minulla kun on joku sinivalkovillitys - ehkä tämän juhlavuoden johdosta.

  Viileän alkukesän hyvä puoli - ainoa sellainen - on tuo kukinnan pitkittyminen. Suloinen tuo 'Royal Burgundyn' kukka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih :-D Sinivalkovillitys on varmasti oikein hyvä juttu näin juhlavuotena.
   Nyt on saanut ihailla kaikkia kevätkesän kukkia kerrankin pitkään. Usein käy niin, että joku kukka on yhtäkkiä lakastunut, siitä on ehtinyt ottaa vain kuvan ja seuraavan kerran kun menee katsomaan, sitä ei enää olekaan.

   Delete
 8. Ihanat kärhöt! Teillä ne hommat hoituu, huiskis vaan vähän hännällä :D

  ReplyDelete
 9. Kärhöt ja Akileijat on kyllä niin kauniita! Ja mahtava tuo erikoisen värinen Syreeni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moskovan kaunotar on tosiaan suloinen, nuput pinkit, mutta kukat avautuvat valkoisiksi. Kaikki nämä alkukesän kukkijat ovat aivan ihania.

   Delete
 10. Ja yhdessä kuvassa lehmät laitumella <3
  Hieno kavalkadi alppikärhöjä. Taidan suunnata puutarhabudjetista ihan oman summan niiden lisähankintaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä ajatus! Ja jos onni on myötä, voi alppikärhön löytää lähes vitosella. Ne kukkivat nyt sopivaan aikaan, kun tulppaanikukoistus lopettelee.

   Delete
 11. Ihanaa ja suloista kukintaa. Tuo Propertius on aivan suloinen. Tässä alkaa hahmottua, mitä kaikkea kärhöjä alan etsimään, kun joskus (jonain vuonna) Pergola valmistuu.

  Viime syksynä ostin alesta erilaisia kärhöjä uuteen kärhötukeen. Niistä neljästä kolme on hengissä. Tottakai en merkannut tarkkaan, mikä lajike on missäkin kohtaa, joten nyt riittää jännitettävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Propertius on todella hieno, kävipä tuuri, että sainkin sen, kun menin ostamaan Rubyn puolella hinnalla :-D
   Kärhöjä kannattaa hommata paljon joka tapauksessa, niitä voi laittaa puihin kiipeämään, ja aitoihin. Alppikärhöjä aikaisuuden takia, ja kruunukärhöjä.
   Ihanaa jännitettävää sinulla!

   Delete
 12. Paljon on Saaripalstalla tapahtunut sitten viime vierailun. Herkkää ja kaunista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kovasti tapahtuu koko ajan! Linnunkakkaa on myös ehditty väistellä :-D

   Delete
 13. Kun katselee noita kärhökuvia, ja lueskelee muiden kommentteja, ei voi kun ihmetellä, että miksi en ole aiemmin jo hankkinut puissa kiipeileviä kaunottaria? Isokukkaisia kärhöjä kyllä piisaa, mutta tänä vuonna näyttävät perin kituliailta. Olisi ihanaa, kun joku jo kukkisi pään yllä! Onneksi on edes nämä toisten kuvat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, todella. Niitähän on vaikka kuinka paljon kauniita. Viimeksi taimistoreissulla ihastelin unenomaista vaalean sinertävää kruunukärhöä, niin hurmaava!

   Delete
 14. Kauniita ihanuuksia sinulla siellä kukkiin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja pojille.

  ReplyDelete
 15. Nämä pienikukkaiset kärhöt on niin mun suosikkeja! Helppohoitoisia, siis ei tarvi hoitaa ollenkaan;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat kaikin puolin täydellisiä siis :-) Paitsi tänä vuonna olen katsonut paria risuiseksi mennyttä kärhöä, että voisi olla siistimisleikkauksen aika. Niistä tulee aikamoisia vyyhtejä!

   Delete
 16. Ihania, kuten ovat nuo esittelijätkin! <3

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!