Friday, 2 June 2017

Sammalkeinun luona

Vuosi sitten istutettu tarha-alppikärhö 'Albina Plena' on tulossa kukkaan. Tämä on niin kaunis...

By the Moss Swing
There is a small woodland garden underneath a couple of Scots pines and a rusty old garden swing that I covered with moss and lichen.

'Albina Plena' tulee peittämään ruosteisen sammalkeinun, sillä on apuna toinenkin runsaskasvuinen laji, pagodikärhö. Kumpikin on vielä nuori, mutta ehkä syksyyn mennessä toinen on ylettänyt katokseen asti. Niiden lisäksi keinun takana kasvaa tarhalyhtykärhö 'Princess Diana', joka ei ole vielä noussut maasta, mutta sen kanssa en enää hermoile. Viime vuonna se nousi vasta heinäkuussa.

Aiemmin mainitut 'Barrett Browning' -tähtinarsissit kukkivat.

Alueella on lisäksi pari pallohopeakuusta ja kartiovalkokuusta. Rotkolemmikki 'Looking Glass' kukkii hillitysti. Tässä on hirmu huono maa, tiivis savi. Maanparannus luonnonkarikemenetelmällä on hidas laji, mutta ilokseni voin jo huomata kymmenen vuoden työn tuloksia puutarhassani – ja tilannehan paranee vuosi vuodelta.

Vihreä-valkoista väriteemaa jatkaa mahtikuvioinen keltapeippi 'Herman's Pride', joka ei leviä muiden keltapeippien tapaan.

Vihreä-valkoinen on kauneimmillaan, kun seurana on ripaus keltaista. Ihanat loistokevätesikot vuosien takaa kukkivat uskollisesti.

Keltakielokille voisin yrittää järjestää humuspitoista pintamaata, sillä tämä rassukka ei rehevöidy yhtään. Oikeastaan koko penkki voisi hyötyä kunnon katteesta, tulkoon tämä nyt kirjatuksi muistiin, jotta muistan tehdäkin sen.

Siinä lähes koko poppoo. Myöhemmin mukaan tulee violettia ja vaaleanpunaista akileijoista ja illakosta.

Ai niin, kielot! Raitalehtiset 'Albostriata' -kielot alkavat kohta kukkia.

Ransu esittelee.

Oikealla yläkulmassa näkyy muotopuutarhan nurkkaa, vasemmalta taas jatketaan matkaa keinun ohi kohti Rohania. Lankkusillasta oikealle jatkuu metsäpuutarhapenkki, siinä on koristeraparperi.

Etualalla metsäpuutarha, taustalla muotopuutarha.

Ne tasan samat kolme alppikärhön nuppua, jotka kuvasin kolme viikkoa siten pikkuriikkisinä pompuloina, ovat edelleen nupulla! Hämmästyttävää.
Sopivan hidasta kevään jatkoa kaikille, ei kuitenkaan enää lunta...


Alppikärhö – Clematis alpina
Keltakielokki – Uvularia grandiflora
Kielo – Convallaria majalis
Koristeraparperi – Rheum palmatum
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Pallohopeakuusi – Picea pungens 'Glauca Globosa'
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Tarhalyhtykärhö – C. Texensis-Ryhmä
Tähtinarsissi – Narcissus incomparabilis
TallennaTallenna

34 comments :

 1. Humuksen lisäämisessä kestää kyllä aikansa. Saaressa siinä on oma mausteensa. Onneksi kuitenkin pikkuhiljaa jotain muutoksia tapahtuu.

  Lunta ei kyllä kukaan kaipaa, eikä ne rakeetkaan enää ole mukavia. Toivon tosiaan, että sää lämpenee taas.

  Suloisia esikoita olisi vaikka mitä lajeja, joita minulta vielä puuttuu. Toisten kuvista tajuaa sen. Kauniita taustoja tulee kuviisi noista risuaidoista. Toki kauniita kuvat ovat muutenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu. Tajusin juuri, että paikka on todella kuiva sen lisäksi, että maa on tiivis... vaikka savi nestettä johtaakin. Hitaasti hyvä tulee ja on mukava tunne olla hitusen omavarainen, pärjätä sillä mitä on.
   Toivottavasti sää paranee! Huomasin nyt vasta, että toivotin tuossa lopussa kevättä :-D Vaikea sisäistää, että on kesä.
   Nämä loistokevätesikot ovat ihan yksiltä markkinoilta, näitä on vaikka minkä värisiä.
   Risuaita toi kivan suojan, kun tuossa menee tie vieressä ja oli ihan avoin paikka. Mukava soppi tuli siitä.

   Delete
 2. Toi sammalkeinu on varmaan ipea, kun kärhöt kukkii. Kuvia siitä odotellessa lämpimämpää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, sitä saa odottaa. Alppikärhö kukkii vasta noin metrin korkeudella. Padogikärhö kukkii vasta syksyllä. Ehkä se ehtii siihen mennessä kiivetä keinun katokseen asti.
   Kiitos samoin, nyt on aivan ihana lähes tyyni päivä pitkästä aikaa, niin kesäinen!

   Delete
 3. Onpa hieno nimi 'luonnonkariketekniikka', minulla se on rytötekniikka ja se on tosiaankin pistämätön ja paras! Hiljalleen olen palaamassa metsäläiseksi - vuodenkierto temppuilee ja silloin maan parantaminen luonnon opein on parasta, luonto suojaa omiaan ja paras tehdä puutarhassa samalla mallilla vaikkei se aina nättiä olekaan. Onneksi kasvavat versot peittävät aikanaan katteen.

  Nuo kärhöt ovat ihania, tykkään pienikukkaisista niin paljon! 'Alpina plenan' kukka on suloinen tupsu. Eikö ne nelijalkaiset hirviöt kurita kärhöjäsi ollenkaan? Meillä nuo samalla versolla kasvavat lajit täytyy havuilla suojata, muuten puput ne syö juuresta poikki!

  Jään odottelemaan postausta raitalehtisistä kieloista, taitavat olla herkkupakkaus! Mistä olet ne löytänyt?

  Ransu on mussukkaihanuuskainaloinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rytötekniikka on hyvä! Sitä olisi pitänyt harrastaa vielä suunnitelmallisemmin, sillä Barnhavenin erikoisesikoista kolme näyttää nääntyneen kevään pakkasiin tai kuivuuteen tai molempiin yhdessä - niissä oli vihreitä lehtiä vielä huhtikuussa, mutta eipä ole enää kuin ruskeita kuolleita länttejä, jos niitäkään. Voi harmi, kun olivat selvinneet talvesta siihen asti.
   Voi kyllä valitettavasti kärhöjäkin syödään. Viime syksynä syötiin joka ikinen Princess Katen kukkanuppu, ärh. Juuri äsken huomasin pensaskärhöstä hävinneen puolet, ja sen vierestä oli myös maistunut morsiusleinikki, jota ei aiemmin olekaan syöty. Ärh ärh.
   Ostin raitakielot Tukholman puutarhamessuilta Odlarglädjeniltä. Mutta niitä on joku myynyt Suomessakin, Perennataimisto Ekman ainakin, he myyvät vain toreilla ja messuilla.
   Ransu huiskuttaa terveiset jättikäpälällään!

   Delete
 4. Tuo vihreävalkokeltainen väriyhdistelmä on niin kaunis. Ransulle sopii silti paremmin pörheysharmaus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, vihreävalko ja ihanat lehtimuodot ja kuviot ovat ihan parasta. Kukkia ei lähes tarvita.
   Ransun pörheysharmaus on huippukaunis ja vielä pehmoinenkin, mitä moni kasvi ei ole ;-)

   Delete
 5. Siälä onki jo täys kesä. Luinki monta postausta peräkanaa. Ihania narsissia ja muita kukkivia. Mikä kukkaloisto!
  Meillä vihimoo räntää ja vettä vuarootelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kesä, nyt tuntuu kesältä! Aurinko paistaa, linnut visertävät, on tyyntä. Oi että. Kesäaamu parhaimmillaan. Ainoastaan ruoho suorastaan kohisee kasvaessaan, täytyy alkaa päristellä, se on taas yli kymmensenttistä...
   Voi hitsi, toivottavasti teillä on tänään yhtä hieno päivä kuin täällä.

   Delete
 6. Ihania keväisiä kuvia! Tämä on tosiaankin sitä parasta aikaa aikaa vuodesta ja on ihanaa, että siitä saa nauttia viileyden takia pidempään :)

  ReplyDelete
 7. Kauniita väriyhdistelmiä- Kovastihan siellä jo kukkii. Täällä lämpö vie kukat nopeammin.
  Ihanat pojat sinulla siellä esittelemässä. Rapsutukset niille ja mukavaa nautintos sinulle ihanista kukista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä onneksi kukkii. Harmi tuota lämpöä, tavallaan, kun vie kukat. Asioilla on aina puolensa!
   Pojat kiittävät ja iloisia puutarhapäiviä teille!

   Delete
 8. Replies
  1. Juu! Eilen kävin Ruissalossa, siellä kielot jo kukkivat - tuoksu ♥

   Delete
 9. Minun raitalehtiset kielot ovat kadottaneet lähes kaikki raitansa🤔 Samaan kohtaan olen kyllä istuttanut vaaleanpunakukkaisen joka ei ole koskaan kukkinut. Liekö hän sitten levinnyt kuitenkin kovemmin ja raitaiset hävinneetkin osin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi! Niissä näyttää tosiaan olevan taantumaa. Viime kesänä kaivoin vihreälehtisiä versoja pois. Noilla on lisäksi taipumusta tehdä täysvihreääkin kasvustoa ja sehän on kasvultaan voimakkaampaa tietysti... Pitäisi ehkä yrittää raivata kaikki muut pois paitsi jättää voimakkaimmin raidoittuineet osat jäljelle.

   Delete
 10. Kauniin raikkaita kevätkasveja. Keltakielokkia tekisi mieli kokeilla. Alppikärhöt ovat tosiaan viivyttäneet kukkien avaamista näillä keleillä. Vain siperiankärhöt ovat uskaltaneet avata nuppunsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kielokki varmaan kaipaisi humuspitoisempaa, kevyempää maata, kuten metsäpuutarhalajit yleensä. Siperiankärhö onkin söpö pienikukkainen!

   Delete
 11. Eikö ole mahtava huomata savimaassa parannusta. Pikkuhiljaa se tulee, mutta kuitenkin tulee. Kaikki kate kannattaa hyödyntää. Ihana ekan kuvan alppikärhö "Ruby" on ostoslistalla mutta taidan laittaa "Albina Plenankin".
  Ransun turkki taitaa olla täydellisen sävyinen kaiken väristen kukkien kanssa <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, on! Ja savimaastahan tulee se kaikken paras maalaatu sitten, kun pintamaahan on saatu riittävästi humusta. Moreenipuutarhureilla ei ole sitä mahdollisuutta valitettavasti. Joten täytyy iloinen olla tämän kotibetonin kanssa :-D
   Hanki ihmeessä molemmat, kumpikin on suloinen kuin karkki.
   Kumma juttu, miten kissat sopivat kaikkeen. Raidallisista räsymatoista kukkiin.

   Delete
 12. Onneksi nuo alppikset ymmärtävät pidätellä nuppujaan! Kauhistuin kun se arka magnolia avasi yhden kukkansa, ei tajua mitä voi olla Suomen kevät!

  Minunkin kannattaisi peittää korituolini, ne suuret, vanhat rotiskot eriaikaisilla kärhöillä, en vain saa toimeksi. Joka suvi sitten tuon molempiin keijunmekot, mutta kun ne eivät ole monivuotisia ulkona.

  Meillä on vain tavallista kieloa, mutta niin paljon, kiitos lehdon, että kun ne kukkivat, en voi mennä lehtoon! Saan päänsärkyä, kun se tuoksu on niin voimakas. Juhannusyönä tosin suunnistan yönkuningattaren eli valkolehdokin luokse...en malta.

  Tuo Ransun poseerauskuva sivulta on yksi parhaita hänestä<3

  Hieman lämpimämpää kesäkuuta toivotan<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi. Kävin eilen Ruissalossa ja olivatpa magnoliat surkeita. Näivettyneitä kukan yritelmiä oli muutamia, mutta kaukana, hyvin kaukana normaalikevään kukkaloistosta.
   Ne keijunmekkosi ovat niin suloiset korituoleissa!
   Kielo on ihana, mutta laajan kielokon tuoksu taitaa olla sinulle liikaa. Itse vasta haaveilen sellaisesta.
   Aurinkoista kesäkuuta!

   Delete
 13. Kivoja yksityiskohtia! Erityisesti tuon keltaisen Peipin lehdet ovat kauniit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sillä on kaikkien aikojen upeimmat lehdet! Kun näin sen ekaa kertaa elämässäni Taimimoision näytepuutarhassa Porissa, haukoin henkeä.

   Delete
 14. Alppikärhö on suloinen! Ja kaunis tunnelma kaikissa kuvissa. Voi että nyt on kyllä Ransu edukseen! Upeat rintakarvakiehkurat ryhdikkäällä pojalla <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää kehuista :-D Se taitaa kähertää karvojaan aamuisin peilin edessä, arvelen. Aamupalaa odotellessa, minä kun olen aamu-uninen. Silleen kuin Onnenpäivien Fonzie.

   Delete
 15. Nämä kevään kaunottaret ovat niin herkän kauniita. Niitä voisi tuijottaa loputtomuuksiin. Ja tuo vihreys, se on jotain uskomattoman kaunista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Voi että kun on raikasta ja kaunista. Näinä lyhyinä viikkoina Suomi on paratiisi.

   Delete
 16. Kylläpä sinulla vihertää jo monenlaista.
  Oli käytävä tarkistamassa kruunukärhöjen nupputilanne tammen alla. Edelleen nupulla, olleet samassa jamassa jo aikansa nekin. Tämä on ihanaa aikaa, kun löytää pihastaan aina vaan uutta tulokasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa! Löysin tänään Princess Kate -kärhön versot, eli ainakin se on hengissä. Mikä ilo!

   Delete
 17. Oi, nuo rotkolemmikin ja keltapeipin lehdet!!! Ja niin kaunista kaikkea muutakin. Olen riemuinnut viime kesänä istutettujen kärhöjen talvehtimisesta. Kaikki muut osoittavat elonmerkkejä paitsi Purpurea Plena Elegans. Jospa sekin vielä heräisi henkiin. Tästä päivästä taitaa vihdoin tulla lämmin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, just nuo mainitsemasi lehdet ovat maailman kauneimpien joukossa.
   Toivottavasti sinunkin Purpurea virkoaa! Mulla versoo syksyllä koivun alle istutettu PPE, se on järkyttävän huono paikka ja taimi oli loppusyksyn aleraasku. Tämä on suoranainen ihme siis. Mutta osaa kärhöistä täälläkin odotellaan, joukossa yksi toinenkin viinikärhö... saa nähdä miten käy.
   Tulin just sisälle vaihtamaan kevyempiin, paksu villapaita alkoi olla liikaa :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!