Sunday, 11 June 2017

Kasvimaan kuulumisia ja hurahdus ruutuviljelyyn

Sain viimein keväällä valmiiksi uusimman ja suurimman hirsisen kohopenkin. Vihdoinkin pääsin kylvämään kaikkia eteisen kaappiin kertyneitä siemenpusseja, joista osa lienee jo esihistoriallisia! Koska yhdessä kohopenkissä on monivuotisia yrttejä, joiden sekaan ei montaa yksivuotista vihannesta mahdu, ja toisessa parsaa, jonka sekaan ei myöskään oikeastaan mitään mahdu, on yksivuotisten lajien käytössä ollut vain yksi pieni hirsipenkki sekä yksi kaivonrengas viime vuodet.

Asiaan tuli aimo parannus, sillä uusi penkki on noin viisi metriä pitkä ja metrin leveä, tai ylikin. Ransu toimii mittatikkuna.

Penkin yksi pää on varattu varhaisperunoille. Olen täpinöissäni, kun lempivihannekselleni on viimein riittämiin tilaa! Pisteeksi iin päälle sain Kantaperunalta kahta uutta sorttia testaukseen, sepä tietysti vauhditti penkin valmistumista ja hyvä niin.
Uudet sortit ovat 'Annabelle', jota olenkin ostanut kaupasta viime kesänä, pitkulainen ja maukas herkku. Toinen on pyöreämpi 'Colomba'. Istutin perunat vasta kuukausi sitten, kun huhtikuu oli niin kylmä. En ole käyttänyt hallaharsoa, se olisi vauhdittanut kasvua. Mutta hyvää on hyvä odottaa.

Olen innostunut kokeilemaan myös ruutuviljelyä. Musti esittelee ruutujen kokoa... niiden pitäisi olla 40 x 40 cm, mutta koska penkin multatilan leveys on noin metrin, laitoin poikkisuunnassa narun vain keskeltä. Koko pitkän penkin pituudelta on keskellä rivi papua, joten venytän sääntöjä tapani mukaan.
Oikeastaan olen ollut kiinnostunut ruutuviljelystä jo kauan sitten, mutta nyt vasta ryhdyin tuumasta toimeen, kun keväällä ilmestyi uusi kirja (Anne-Marie Nageleisen: Laatikkopuutarhurin opas, runsas sato ruutuviljelyllä). On kumma juttu, miten ne siemenet aina putoavat pussista riviin; kylvöhetkellä ei tule ikinä muistaneeksi ruutujuttuja. Lomittain ja lähekkäin viljely on mitä järkevintä kasvien terveydenkin kannalta, ja esteettisestikin odotan tältä kesältä suuria. Olen kerrankin jopa muistanut kastella kylvöksiäni, mikä on harvinaista. Ja niistä esihistoriallisista siemenistä ainakin vihannesportulakka on jo hienosti itänyt!

Tässä kasvimaan tilanne kuukausi sitten, kun upotin perunat multaan. Tai mullan, ojanpohjaryönän, heinänkorsien ja talonalus/multapenkkamaan seokseen... kirjoitin aiheesta jutun Yhteishyvän blogiini Nainen ja moottorisaha täällä: KLIK.


Sitten vähän Making of... materiaalia. Kuvasin ylläolevaa kuvaa penkiltä käsin ja sain heti linssiluteen kimppuuni.

Kamerat käyntiin!

30 comments :

 1. Hienolta näyttää. Innostuin itsekin ruutuviljelystä, mutta ihan lankasuoraan hommaan en jaksanut ryhtyä. Hauskoja nuo karvaiset mittatikut. Kissat ovat mielellään kuvissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissat änkeävät siihen kohtaan, mihin huomio on kiinnittynyt, ovat ne aika huomionkipeitä :-D
   Narut ovat ehkä vähän hassut, mutta tuollainen pienimittakaavainen miniviljely jotenkin kiehtoi kovasti, niin laitoin narutkin. Kiva nähdä, ovatko simenet pysyneet alueillaan ;-)

   Delete
 2. Roligt att du fått utrymme för nyttoväxter! Blommor är ett litet bonus :) ätbart är bara så härligt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det finns många ätbara blommor också ;-)
   (och jag kanske vågar säga att en av rutor har bara en blomma :-D)

   Delete
 3. Linssilude on paras, mutta myös uudet perunat on jees. Kiva nöhdä miten kauniiksi ruutusi kasvavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uudet perunat ovat superherkkua, toivottavasti kasvavat! Tähän asti satoni on ollut surkea sen takia, että paikka ei ole ollut hääppöisen kokoinen, eikä multakaan muhevaa. Ja peurat syövät naatteja, jolloin mukuloita muodostuu vähän.

   Delete
 4. Hyvältä ja lupaavalta näyttää. Toivottavasti saat hyvän sadon.
  Itse olen jo vuosia pitänyt kasvimaata lautaisissa laatikoissa, mutta tuohon ruutuviljelyyn en ole koskaan perehtynyt. Ehkä tulevaisuudessa sitäkin voisi kokeilla. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lautaisenkin laatikon voisi jakaa neljään tai kuuteen osaan, jolloin kasvit kasvavat enempi lähekkäin hyötyen toisistaan.

   Delete
 5. Vau! Susta on tulossa hyvää vauhti ihan jyväjemmari! ;O) Hih, oikeesti, en ole ennen tainnut bongata sulta hyötyviljelyjuttuja, vai olenko? Annabellea muhii mullassa meilläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Annabelle on ihana herkkuperuna! Heh, mulla on sen verran pieni ja vähäpätöinen tuo kasvimaapuoli, että en ole siitä useinkaan kirjoittanut. Lähinnä silloin, kun rakensin ekat laatikot.
   Mutta on se tärkeä, parsa ja yrtit saadaan sieltä, ja mitä kasvatusta minäkin kesänä on ollut. Aika usein taimet ovat kylläkin kuivuneet :-D

   Delete
 6. Ruutuviljelystä minäkin olen lukenut. En kuitenkaan vielä tehnyt siten. Ehkä ensi vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo kylvöpuuha oli hauskaa, kun siinä oli uutuuden makua!

   Delete
 7. Mittatikut paransivat jutun informaatioarvoa valtavasti! Mittakaava olisi ollut pahasti hakusessa muuten :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mittatikku patsastelee parhaillaan ruudun edessä demonstroiden, miten yksi pörröhäntäinen kissa pystyy peittämään ruudun ja näppäimistön täydellisesti.

   Delete
 8. Ensimmäinen kerta kun luen kasvimaastasi. Ompa komia hirsipenkki, kokoa on! Annabelle on lempiperunani, joten kyllä kelpaa satoa odottaa. Istutin pääsiäisenä pakkasessa Jussi-perunaa mökillä viljelylaatikkoon. Laatikon päällä on ollut harso ja pari viikkoa sitten kävin nostamassa harsoa ylemmäs. Eilen olin taas mökil ja nyt piti ottaa harso pois sillä varret olivat huisin pitkiä! Ämpäriperunat kotona näyttää ihan pieniltä niihin verrattuna :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho! No on mulla ollut kasvimaa vuosikaudet, harvat jutut siitä löytyvät klikkaamalla kasvimaa-tunnistetta jutun perässä :-D
   Annabellesta tuli kerralla suosikki viime vuonna, se on maukas ja ihana. Aika äkkiä ne rysähtävät kasvuun kylmästä alusta huolimatta, juuri eilen kävin ihailemassa ystävien avomaaviljelyä, perunoissa oli todella muhkean kokoiset naatit.

   Delete
 9. Linssilude vauhdissa, kissat osaavat kyllä tulla etten juuri sopivalla hetkellä <3
  Ruutuviljely kiinnostaa, kirjoitathan lisää kun vuosikertasiemenet ovat itäneet. Ja luulen että kyllä ne itävät, jos ei kaikki niin osa ainakin. Vihannesten siemenet kestää säilytystä hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissat osaavat kaiken :-D
   Juu, täytyy toivoa, että jotakin itää! Osa jyvistä oli toki tämänvuotisia. Ja kaikenlaisia salaattisekoituksia näkyy olevan kaapissa edelleen, olen joka vuosi kuvitellut kylväväni yhä uusia salaattirivejä. Ihan hyvä vain, jos vain osa itää, kun ruudut ovat niin pieniä.

   Delete
 10. Ransu oot istuttanut tosi hyvin! Meidän emäntä teki laatikkoon kulkuväylät, jotka erottaa kasvit toisistaan - Pepsi ja Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä, että pääsee tassuttelemaan pitkin väylää. Mamma kylvi myös kissanminttua!
   RANSU

   Delete
 11. Esittelijällä on hyvä ilme :D tukka takana! Näyttää niin pikkuiselta laatikon reunalla. Tuo iso hirsilaatikko on kyllä aika ihana. En tajua ruutuviljelystä mitään, täytyypä lukea tuo briiffauksesi asiasta. Kuulostaa kiinnostavalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, siellä linkissä ei ollut kuin penkin rakentamisesta, muistin tuon ruutuviljely-idean vasta kun olin siemenpussi kädessä ripottelemassa niitä riviin - onneksi muistin sillä yhdennellätoista hetkellä, kun olin jo aiemmin keväällä päättänyt, että tästä tulee ruutupenkki (mutta sitten perunoita istuttaessani taas unohtanut :-D).
   Ihanaa, että viimein on iso laatikko, jonne voi kylvää monenlaista, aiempina vuosina on ollut tyytyminen korkeintaan viiteen sorttiin. Ja etenkin että perunalle on tilaa! Laitoin yhdet syysperunatkin pari päivää sitten multiin, toiseen penkkiin tosin. Ja lähes ruutuun ;-)
   Tuossa ideana on, että kullekin kasville on vain 40 x 40 cm tila, viereiseen ruutuun tulee jotakin muuta. Näin eri lajit kasvavat riittävän tiheästi, jotta ne hyötyvät toisistaan ja käyttävät mullan eri kerroksia, tai ilmatilan. Vähän sekaviljelyn tyyliin, mutta astetta selkeämmin. Sulla taitaakin olla jo seka/viereisviljelyä, kun puutarhuroit minimittakaavassa jo valmiiksi :-)

   Delete
 12. Ransu, näytät oikein hyvin tietävän, missä kamera on! Nenä linssiin vaan :)

  ReplyDelete
 13. Ransuu...otitko jo sitä kissanminttua? Siemenvaikutus :D Pojat näyttää erityisesti suuntautuvan hyötyviljelyyn. Hyvä pojat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä se vaikutus juurikin :-D
   Pojilla on selvä suuntaus tässä asiassa. Ei ne kukkapenkkihommiin osallistu näin suurella innolla.

   Delete
 14. Ihanat linssiluteet kuvissa taas!
  Minulla on perunat yhä istuttamatta. Vuosi vuodelta laitan niitä vähemmän, mutta silti jää juhannusviikolle se istutus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, sitten ei tule juhannukseksi uusia perunoita... eipä silti, ei täälläkään. Jossain vaiheessa heinäkuuta sitten! On ne vain niin herkkuja.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!