Sunday, 25 June 2017

Korostuskasvit

Huomasin tänään, että tumman 'Dark Towers' -täpläpipon viereen oli ilmestynyt hyvin vaalealehtinen hopeatäpläpeippi. Joskus, aika useinkin, puutarha osoittaa täydellistä tilannetajua.

Great Combinations
Sometimes the garden shows great design skills all on its own.


Samassa penkissä eli Rohanissa alkaa 'Green Apples' -lehtoakileija avata ensimmäisiä kukkiaan tummakurjenpolvi 'Samoborin' vierellä.


Penkin alkupää on rehevöitynyt parissa vuodessa ihanasti. Maata ei enää näy. Kohta avautuvat rohtosormustinkukat, ja jännitän, ovatko ne 'Pam's Split' -lajiketta, jota olen kylvänyt, vai 'Pam's Choicea', jonka istutin kerran taimena, vaiko mahdollisesti itsekseen levinnyttä valkokukkaista.


Penkin toisessa päässä on ystävältä saatu siemenkasvatustaimi Aquilegia atrovinosa tehnyt ensimmäiset nuppunsa, mutta ne näivettyvät. En tiedä, johtuuko se näistä munista tai jostakin muusta, mutta ei näitä tohdi tuhota, kun ovat niin hienosti rivissäkin.


Lisää Rohanin värejä löytyy keittiöstä, kun alkuviikon tuuli puhalsi kukkavarsia kumoon nurmelle, jota piti päästä leikkaamaan. Saksin nämä talteen: 'Black Barlow' -lehtoakileija sekä isotähtihyasintti 'Alba'. Luin jostain, että sysiakileija olisi akileijoista tummin, mutta minulla kukkii sekin, ja 'Black Barlow' on paljon mustempi.


Katajan alla kukkii puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum' täyttä häkää. Täydellinen aluskasvi violettikukkaiselle alppiruusulle on tumman violettiin vivahtava purppuraorvokki.

Tummien orvokinlehtien ylle kohoaa 'Hewitt's Double' -jaloängelmän lehti. Siinäkin on samaa sävyä, ihastuttavaa!


Tumman vastapainoksi tässäkin on valkoista: turkintähdikki. Tässä on myös runsaasti valkokukkaisen sormustinkukan taimia!

Aivan vieressä on mutapuutarha, jonka kirjosorsimo tuo mukavaa vaaleutta rodon vierelle.

Valkokukkaisen jaloängelmän lehdet ovat vaaleanvihreät. Tummat 'Chameleon' -metsätyräkin lehdet vierellä korostavat vaaleutta.


Tänään avautui, sateesta huolimatta, ensimmäinen idänunikko. Tämäpä hassua: luulin siirtäneeni oranssiin penkkiin vain oranssinpunaisia unikoita, mutta nyt siellä kukkiikin tämä! Olin varmaan siirtänyt joskus muotopuutarhassa asustanutta ja sen värimaailmaan sopimatonta 'Cedar Hill' -tarhaidänunikkoa villiin punaiseen penkkiin, sitten unohtanut tehneeni niin ja kun siirsin siitä unikoita tähän, luulin niiden olevan vain peruspunaisia.
Tämä on mukava yllätys, kyllähän lohenpunainen oranssiin penkkiin sopii, se sointuu myös taustan punalehtiseen japaninvaahteraan mainiosti!

Tänään olikin niin hämärä ilta sateesta johtuen, että sytytin uuden valosarjan. Tämä saa nyt toimia tuossa kesät talvet ilostuttamassa iltoja.
Tunnelmallista pyhää!


Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Puistoalppiruusu – Rhododendron Catawbiense-Ryhmä
Purppuraorvokki – Viola riviniana 'Purpurea'
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Sysiakileija – Aquilegia atrata
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Turkintähdikki – Ornithogalum oligophyllum
Täpläpipo – Penstemon digitalis
TallennaTallennaTallennaTallenna

44 comments :

 1. Hauskat valot! Apuva, missä mun pipo on? Istutin sellaisen viime kesänä. En yhtään muistanut! Toivottavasti en ole kitkenyt sitä. Olen kyllä itse kukkieni pahin vihollinen.., peuraakin pahempi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä repeilen tälle komiikalle: hyperkylmä juhannus ja yksi huutaa "Apuva, missä mun pipo on!"
   Voi apuva tosiaan. Toivottavasti se löytyy vielä! I feel you niin todella: tässä yhtenä päivänä etsin maanisesti viime vuonna siemenestä kasvattamieni ruskosormustinkukkien pikku taimia oranssista penkistä, jonne niitä syksyllä istutin. Ehkä ne kuolivat talveen tai sitten kitkentään, kun muistin ne vasta jälkikäteen. Ääh!

   Delete
  2. Arvatkaa pelkäsinkö kitkeneeni kerrottu kukkaisen rönsyleinikkini taimen😂 Onneksi olen ollut tämän kevään niin kiireinen, että kitkentä on jäänyt ohimennet napsaisuihin.

   Delete
  3. Auuh, kerrottu rönsyleinikki on tosi paha, lähes tuhoon tuomittu jo syntyessään :-D

   Delete
 2. Olette te Sadun kanssa ihania :D :D :D joskus tosiaan tulee kitkettyä niin maanisesti, että voi sattua vahinko - meiltä lähti maariankämmekkä kerran, että harmitti, tosin ostin niitä kaksi lisää joten tilanne korjaantui! Nuo korostuskasvit ovat tosi ihania, ihana tuo lehtoakileija 'Green Apples'! Pipoa mulla ei taida ollakaan...? Hauska valosarja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiii! Hyvä että kävit korjaamassa tilanteen. Kyllä siinä kirosanoja irtoaa, kun kitkee kämmekän...
   Green Applesin siemenet lähetti ihana blogiystävä muutama vuosi sitten. Se on todella kaunis.
   Nyt pipo hankintalistalle, tällaisena kesänä ei pärjää ilman ;-)

   Delete
 3. Kyllä te kaikki saitte hymyn mun huulille. Satu etsiskelee pipoa ja Saila R. valaisee kastelukannuilla hyytävänä ja sateisena juhannuksena.😂
  Kasviyhdistelmät olivat taas niin herkkuja. Ja luonto tekee useinkin niin mahtavaa puutarhasuunnittelua, että me ihmiset ei voida kuin ihmetellä.
  Mukavaa pyhää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Nyt on kaikki villavarustukset tarpeen ;-)
   Kaikkea ihanaa löytyy, ja ötököiden munat ja itse ötökätkin niin hienoja, ettei voi kuin ihmetellä.

   Delete
 4. Hauskoja tuollaiset vähän erikoisemmat väriyhdistelmät. Meillä käy joskus niin, että toinen kylvää ja toinen perkaa, mutta onneksi tulee myös löytöjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toinen kylvää ja toinen perkaa :-D Onneksi kaikkea ei tule tuhottua. Siemenkylvöt kukkapenkkeihin on myös ongelmallisia, kun niissä täytyy käydä myös kitkemässä ja samalla tulee talloneeksi tsiljoona siementainta.

   Delete
 5. Suloinen valosarja. Sopii hyvin puutarhurille.
  Ihania korostusvärejä. Välillä korostuu tosi hienosti. Sormustinkukkien väristä ei voi tietää. Olen kylvänyt omaan puutarhaan aika monta kertaa Pam's Spilin siemeniä kaahteen kertaa. Toisen kylvön jälkeen yksi surkeassa kunnossa oleva kukkavana kukki joten kuten. Pitää yrittää kolmannan kerran. Valmiit taimet olisivat kai helpompia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa! Täytyy sitten varautua siihen, että Pameja ei ehkä tule. Kerran taimena ostettu Pam teki monta kukkavanaa ja oli todella upea, toivon niin, että se olisi siementänyt. Toistaiseksi yksikään kukka ei ole sen vertaa auki, että näkisi enempää kuin valkoisen nupun ulkokuoren.

   Delete
 6. Ihana valosarja. Sopii Suomen suveen:)

  ReplyDelete
 7. Voi miten kauniita kukkia ja tuo valosarja sopii sinulle...:)

  ReplyDelete
 8. Sormustinkukat ovat yllättävän oikukkaita. Minun kokeilut Pamien kanssa ovat jääneet kokeiluiksi, ei kasva meillä niin ei kasva. Mutta tavalliset kyllä kasvaa ja taimia on tänä vuonna runsaasti. Ja vähän samaa jännitystä ilmassa koska ovat kylväytyneet itsekseen ja värit voivat olla ihan mitä vain.
  Herkullisia väriyhdistelmiä, kyllä luonto osaa, avittaen ja ilman apuakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, samaa sanoi Vaalean vihreää tuossa ylempänä. Voipi olla, että olen ripotellut valkokukkaisten siemeniä tähänkin, kun Pameja ei ole itänyt. Värit ovat tosiaan ihania, ja koko sormustinkukka on niin kaunis ja lapsuudesta rakas.

   Delete
 9. Nyt on jännä valosarja. En oo moista nähnytkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noita oli Kodin Ykkösissä, ostin silloin kun lopettivat, ja nyt jo sain sen asennettua :-D

   Delete
 10. Onpa kaunista. Niin upeita värejä. Meille tuli sormustinkukkaa tänä kesänä yllättävän paljon, kun viime kesänä ei ollut yhtään. Kiva kun tulee tällaisia yllätyksiä. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sormustinkukilla tuntuu olevan parempia ja huonompia vuosia. Kiva, että niitä on paljon, tulee mukavan rehevän näköistä.
   Kiitos samaa sinne!

   Delete
 11. Ihania kasveja ja ihana valosarja!

  ReplyDelete
 12. Valosarjat sopivat jokaiseen vuodenaikaan.
  Tuo kastelukannu- sarja on ylisöpö!
  Makeita väriyhdistelmiä, nii laik ❤❤
  Mutta missä Franz ja Mustizio ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen oli sadepäivä, musta-harmaa-yhdistelmää ei juuri näkynyt puutarhassa.

   Delete
 13. Tumma pipo on kiva ja sulka on paljon muitakin tosi hienoja väriyhdistelmiä. Mä en saa sormustinkukkia menestyyn ja toinen mahdoton on unikko, molemmat olis mieluisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, sormustinkukkien luulisi viihtyvän, kun ovat metsänreunan kasveja. Unikoille voi teidän piha olla ehkä liian varjoisa?

   Delete
 14. Hienoja väriyhdistelmiä! Joskus onnistuu istuttamalla, mutta hämmästyttävän usein kasvit itse löytävät sopivan vieruskaverin ja harvoin silloin värit riitelevät, päin vastoin ;)

  Upea tuo lohenpunainen unikko!

  Koetapas selvittää tuon valosarjan valmistaja ja tehdäänkö niitä vielä - vai oliko Keskon omaa tuotantoa - siitä tulisi varmasti nettikauppaasi todellinen hitti, ainakin meidän puutarhahörhöjen keskuudessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa-a, pakkaus tuli jo heitettyä pois, mutta ehkä tällaisia joskus jostain löytyy. On kyllä söpö, mutta valot eivät kovin hyvin näy eivätkä valaise - se voi johtua valoisasta yöstäkin.

   Delete
 15. Olen aivan hulluna akileijoihin ja tuo 'Green Apples' on ihan huippua<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella nätti. Saman muotoinen kuin Barlowit, mutta ei ole sitä sarjaa.

   Delete
 16. Hienoja kontrasteja. Minun missioni olisi tulevaisuudessa keskittyä myös lehtimuotojen ja -värien monipuolisuuteen kukinnan lisäksi. Kaunis lohiunikko! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehtiä saa ihailla koko kasvukauden, ja ainakin itse pidän todella paljon lehtevästä puutarhasta, jossa on kiinnostavia lehtimuotoja, ei "vain kukkia". Hehe.

   Delete
 17. Hienoja väriyhistelmiä, ootko tarkotuksella laittanu? Pipo piässä tiälläkin on oltu. Mukava valosarja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Osa on tarkoituksella, osa sattumalta. Ekojen kuvien penkissä on tarkoitus olla tummaa ja vaaleaa, sitten katajan ympärille olen haalinut violettia ja vaaleansinistä - mutta mukana on kaikenlaista muutakin. Usein nämä väri-ideat tulevan vasta sen jälkeen, kun on ehtinyt jo istuttaa vähän kaiken väristä.

   Delete
 18. Tuollaiset sattumalta syntyvät kauniit yhdistelmät ovat mielestäni parhaita. Minulle ne tuottavat suurta iloa. En ole oikein itse pystynyt tuottamaan mitään sopivia yhdistelmiä, kun valitsemistani ja hienosti yhteensopivista kasveista joku (tai kaikki) ottaa ja kuolee. Muutama vuosi sitten suunnittelin mielestäni kauniin, punavalkoisen kukkapenkin. Ostin siihen kaikki kukat. Kasvit olivat perennoja ja niiden oli tarkoitus säilyä ja näyttää kauniilta yhdessä. Ensimmäisenä vuonna kukat kukkivat ja menestyivät melko hyvin. Seuraavana keväänä ehkä melkein puolet oli menehtynyt. Nyt niistä alkuperäisistä kasveista ei ole mitään jäljellä. Nyt se kukkapenkki on samanlainen sillisalaatti kuin kaikki muutkin kukkapenkit täällä. Ehkä olin liian tietämätön enkä osannut ottaa huomioon kasvien erilaisia tarpeita. Jotkut kasvit ovat kyllä sellaisia, etteivät ne viihdy missään muualla kuin itse valitsemissaan paikoissa. En esimerkiksi ole pystynyt siirtämään idänunikkoja paikasta toiseen. Mutta sinä näköjään osaat senkin tempun. Kenties olet kukkakuiskaaja! Illakot kylväytyvät minne milloinkin ja vaeltavat pitkin pihaa. Joskus naksahtaa. Joku kasvi menestyy heti siinä, mihin sen istutan. Ja jotkut kasvit muodostavat ihania, suunnittelemattomia väri- ja motosommitelmia yhdessä, niin kuin sinäkin olet todennut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi itku, ettei mitään ole jäljellä punavalkoisesta penkistäsi! Siirretyistä idänunikoista on minullakin kuollut noin puolet, mutta joskus täytyy ottaa riski. Viime vuonna murhasin vanhan kaunokurjenmiekan, jonka mielestäni vain nätisti jaoin, kun se oli niin tiivis tupas.
   Illakko ei täällä ole levinnyt ollenkaan, vaikka joka vuosi odotan sen leviävän :-D Ehkä se joskus yllättää, toivottavasti ei kuole pois sitä ennen. Puutarhassa kannattaa joka tapauksessa kulkea silmät auki, jotta huomaa kaikki kauniit yllätykset.

   Delete
 19. Tummat ihanuudet kaipaavat kyllä lähistölle vaaleaa kauneutta!
  Mun sysiakillejan oli talvi vienyt, täytyy ostaa uusi kun kohdalle sattuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Toivottavasti uusi löytyy. Sysiakileija ei tunnu tekevän siementaimiakaan, mutta täytyyhän sen, kun ei ole mikän jaloste. En vain ole löytänyt sen ympäriltä siementaimia.

   Delete
 20. Ihanat yhdistelmät kuvissa. Yhdistelmien bongailu on kivaa hommaa. Puutarha useimmiten hoitaa ihan itse parhaimmat, vaikka tarhuri yrittäisi luoda ne vaikuttavimmat yhdistelmät. Minulla tuo sama idänunikko on vielä tiukasti nupulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin puutarha osaa tuottaa yllätyksiä, vaikka jotain ideaa itselläkin olisi ollut. Mutta esimerkiksi ihanaa kesäillan valoa sun muuta sellaista ei juurikaan osaa ottaa huomioon suunnitelmissa!

   Delete
 21. On hieno kukkaloisto, oma juhannusruusupuska vasta availee kukkia, tosin se siirrettiin keväällä entisen asunnon seinustalta, niin sekin ehkä hidastutti. Ja asiantuntevaa seuraa:) Tarkoitin kissaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissat ovat joka alan asiantuntijoita :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!