Wednesday, 31 May 2017

Muotopuutarha-maratooni


Sitä saa mitä tilaa... moni sanoi, ettei narsissimaratooni haitannut, niinpä tässä seuraava heti perään ennen kuin ehdimme laiskistua. Tänään hoksasin tämän ilahduttavan pienen hyasintinkukan muotopuutarhassa. Kyseessä on kerrottukukkainen 'Hollyhock', joka on aika surkea. Se kukkii harvana joka vuosi, mutta toisaalta se on kukkinut edes joten kuten jo viitenä vuotena, joten ihan hirveästi sitä ei voi haukkua.

Hyacinths and It's Supposed to be Summer
I know – hyacinths flower in March in many places. Due to super cold May (that seems to end likewise; 10 day forecast is not much over ten degrees) some are still in bloom! Here are pictures taken in early May as well as now.


Tästäpä tajusin, että en ole muistanut tehdä hyasinttiraporttia. Nyt seuraa kuvia toukokuun alkupuolelta. Huippulemppari 'Woodstock', upean värinen ja lisäksi hyvä esiintyjä vuodesta toiseen. Nimen puolesta sopii tällaiselle hipille. Lisäksi tämä on sähäkkä kukkiessaan keltaisten mukulaleinikkien ja pikkukäenrieskojen keskellä. Taustalla on tummahelmililjaa.

Viereisessä penkissä kukkivat bokharankurjenmiekat ja hyasintit ('Amethyst' ja 'Purple Sensation') yhtä aikaa, oivallinen väripari.


Tässä 'Top Hit', huippuesiintyjä vuodesta toiseen. Istutin tätä lisää syksyllä samaan penkkiin, mutta kuvasta näkyy, että taustan kukka on jotakin aivan muuta. Väri on ihan eri. Top Hitissä on hieno hempeä syreeninsävy. Tätä on nimittäin viereisessäkin penkissä, oli kahta vertailuerää tuohon uusimpaan.


Tässä äskeisen kuvan taustan hyasintti eilen, uskomatonta, että se on vieläkin kukassa! Mikähän lajike lieneekään oikeasti. Hieno sävy! Jossakin välissä ovat kukkineet myös 'Delft Blue', 'Splendid Cornelia', 'City of Haarlem', 'Apricot Passion' ja 'Gipsy Queen', jonka istutin muista poiketen villiin punaiseen penkkiin. Siitä en tiedä, onko enää elossa. Voi olla, että se penkki on kesällä liian varjoisa. Muotopuutarhan paahteinen olosuhde näyttää olevan näiden mieleen.


Sitten muotopuutarhan tulppaaneihin, ne kukkivat parhaillaan (ne, joita ei ole syöty). Italiantulppaani 'Peppermint Stick'.


Kreikantulppaani, tämä on lemppari – niin siro ja upea oranssinsävy. Nupussa on viherrystä ulkopuolella, kuten villilajeissa usein. Très élégante!

Ihanaa, että ehdin juuri ja juuri todistaa myöhäisen pikkutulppaaniristeymä 'Little Beautyn' kukinnan! Syksyllä istutetut syreenitulppaanit, jotka ehtivät kukkia poissa ollessani, harmittavat – toisaalta ensi kevääseen mennessä aion saada puutarhani peurattomaksi alueeksi, joten syksyllä maahan uponnee sata tsiljoonaa ihanaa uutta tulppaania... Suuruudenhulluna on hyvä olla.
Näistä tuli muuten aina vitsikäs kimppu tulikukan lehtiruusukkeen kanssa.


Kaunista 'Balladea' (liljakukkainen) oli muotopuutarhassa jo ennestään, mutta hyvää on hyvä istuttaa lisää, ja niin tein viime syksynä.


Ransu esittelee illan hämyssä.

Mustikin esittelee! Keltaiset matalat ovat huippuihanat keltalehtinen mäkimeirami ja kirjopuntarpää. Ihan ässät vaaleanpunaisten tulppaanien kanssa!
Tuossa kulmalla verkon sisässä on muuten samettihortensia, joka versoo ihan hyvin oksankärjistä, vaikka oli kauhukevät. Ei se ihan hirveän talvenarka olekaan. Olisin luullut sen versovan vain tyveltä tänä vuonna, kuten jalohortensia ja aika monet kärhöt näyttävät nyt tekevän.


Tässä vielä todistusaineistoa värimätsäyksestä. Tämä on aikainen (!) yksinkertainen 'Purple Prince'.

Iltapäivällä muotopuutarhan ylle lankeaa vaahteran varjo, mikä on kesähelteellä tervetullut. Tässä näkymä muotopuutarhaan metsäpuutarhasta mäntyjen alta.
Koleudesta huolimatta aurinkoisia kevätpäiviä!


Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Tulikukka – Verbascum
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
TallennaTallenna

24 comments :

 1. Hyvä maratoni muotopuutarhasta. Keväällä vauhti on joskus aika kiireinen kukinnan osalta. Toivon tosiaan, että saat puutarhasi peurattomaksi alueeksi. Sitten säilyy vaikka mitkä kasvit. Jihuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tänä keväänä vauhti ei ole ollut huima, muuten olisin missannut kaikki nämä. Normikeväänä ei nyt olisi enää mitään narsisseja eikä pikkutulppaaneja. Jihuu!

   Delete
 2. Jaaha ja miten aiot sen peurattoman toteuttaa? Komat hyasintit.

  ReplyDelete
 3. Voi viettelykset, ihanuuksia jälleen, maratooni meni muuten melkein hengittämättä läpi - paljon mitä meillekin haluaisin - lopuksi syvä huokaisu!

  Woodstockit ovat niin ihania ja huomasin että muitakin hyasintteja täytyy laittaa ja paljon - onkohan hyasintti jollain tapaa lapsipuolen asemassa syksyisin sipulikukkahankinta-aikaan! Olet minut kuitenkin hyasintin kasvattajaksi johdattanut, joten kiitos siitä! Ihana tuo kerrottukukkainen, omani ovat vielä nupulla tanakassa varressa, kunhan pikarililjat lopettelevat kilkatuksen, on niiden vuoro!

  Tuo keltainen tulppukin on kaunis - se on oikeankeltainen siis, joten älä luule että keltaiseen olisin jollain tapaa hurahtanut enemmälti :D

  Ja pojat tietenkin, ihanaa että he niin innokkaasti ovat esittelemässsä, onhan keli jo Ransullekin sopiva - tassuille mukavampi tassutella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, maratoonin vetäminen hengittämättä on hengenvaarallista :-D
   Niin, hyasinttien sipulit ovat isoja ja kalliita eikä niitä ole pussissa kuin muutama, vaikuttaisiko se sitten ostopäätökseen. Normaalisti ne kukkivat suht aikaisin toukokuussa tuoden paljon väriä. Ja niissä on vaikka mitä värejä! Hollyhock ei tainnut ekanakaan vuonna olla mikään näyttävä kukkapamppu, niinpä aion jatkossa ostaa vain yksinkertaisia, kun niissä on paljon upeita. Tuo Woodstock on monta vuotta vanha ja silti kukkii noin hyvin.
   Voi, eihän kreikantulppaani ole keltainen lainkaan ;-) Ehkä hieman ulkopuolelta, mutta avauduttuaan se on ihanan oranssi, oikea namupala.
   Nyt on hyvä keli, ei ole liian kuumaa pienille manuleille.

   Delete
 4. Ihana postaus! Mikä tuo kirjopuntarpää on? Upea väri! Ja heräsi uteliasuus... Mitäpä meinaat noista komeista tiilistä rakentaa? Ihailen jälleen sun lajiketietämystä. Mulla on vain tulppaaneja ja hyasintteja. Muusta en tiedä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjopuntarpää on keltakirjava koristeheinä, aika matala (paisi kukinnot kohoavat puoleen metriin), se leviää jonkin verran juuristollaan, mutta minusta ihan just sopivasti. Kuivalla paikalla se on aika kitulias, mutta tuo paremman maan nurkkauksen yksilö on komea. Sanoisin, että se on maanpeittoheinä.
   Voi, nuo tiilet ostin ylijäämänä ystäviltä, kun mulla korjattiin vanhan talon hella. Olen huomannut, että reikätiilet eivät murene ulkona pakkasessa, niinpä olen laittanut noita kukkapenkkien reunoihin, ruohonleikkurin pyörä kulkee tiilirivin päällä. Samassa kuvassa näkyykin vähän tiiliä maassa istutusalueen edessä.

   Delete
 5. Jälleen ihastuttava maratooni. Tuo Woodstock on nyt ihan nimensä mukaisessa ympäristössä kirkuvan keltaisen ja vahvan sinisen kanssa. Kertakaikkiaan riemastuttava hippi-kuva.
  Vaaleanpunaiset hyasintit sointuvat niin kauniisti noiden bokharien kanssa. Kyllä sinulla on värisilmää!!
  Taitaa olla sielläkin tosi hyvä hyasinttivuosi.
  Peuraton puutarha -ajatus luo vahvasti toivoa tulevaisuuteen - hurraa!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, hippihyasintti!
   Keltainen on mahtava tehosteväri vaaleanpunaiselle ja violetille - en ymmärrä keltaisen vihaajia :-D On muuten hyvä hyasinttivuosi, viime kesän superkuivuus varmaan oli niiden mieleen. Toki syksyllä istutin taas paria lajiketta lisää, ainahan niitä täytyy lisätä.
   Nyt on valoisat tulevaisuudennäkymät :-) Eilen vedin ekat metrit riista-aitaa. Tuli hyvä mieli jo siitä pätkästä.

   Delete
 6. Voi jee, viimein olet tiluksillasi touhuamassa! Kaunista ja kevätunelmaista tunnelmaa puutarhassasi, herkkiä sävyjä ja säpäköitä värejä, love. Minäkin olisin halunnut olla Woodstockissa ja muutamassa muussakin paikassa hippieralla. Jääkö muuten hyasintit peuroilta syömättä? Ja hurraa riista-aidalle, onko se kovin vaikea saada kasaan? Pian on kaunokaisesi turvassa :) Onnellisia kevätpäiviä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo jee! Olisi mahtavaa päästä aikamatkalle 69 Woodstockiin edes kärpäsenä kattoon (tai lavan katokseen).
   Harmittavasti peura tai joku muu syö hyasinttejakin, olen suojannut niitä, ja ne, jotka jäivät suojaamatta, kukkivat vain muutamalla kukalla, kun kukkavarren kärki on syöty. Lähes kaikissa kuvissa näkyykin syötyjä lehdenkärkiä.
   Riista-aita on ihan helppo pystyttää, mutta vaatii vielä vähän lisää tolppia, jotta pysyy suorana.
   Kiitos samoin!

   Delete
 7. Ooooohhh.
  Hipit on varmaan mädäntyneet täällä.
  Väri on mahtava!
  Liljakukkaiset tulppaanit on niin romanttisia.
  Ja Franz ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mädäntyneet hipit :-D Voi harmi jos ovat menehtyneet, tuo väri on niin syvä, varsikin on upea punajuurenpunainen.
   Franz on ♥ tietysti. Hän meni tänään riista-aidan alimmasta reiästä (olin ajatellut, että takertuu masusta kiinni kuin Nalle Puh, mutta mahtui 10 cm korkeasta reiästä). Se oli ilmeisesti niin hauskaa ja jännää, että Ransu tuli siitä reiästä saman tien takaisin sisään ja meni vielä kerran siitä ulos. Tulipahan testattua Ransun mahtuvuus :-D

   Delete
 8. Kääk, väärä top hit on upea! Kuin polkakarkki. Nyt vähän harmittaa etten ostanut Türista kokeiluun samettihortensiaa, ei ollut edes kallis taimi. Woodstock on paras keltaisen parina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi, mikähän se mahtaa olla... mulla on myös Pink Pearl ja Splendid Cornelia, mutta ne kasvavat toisissa kohdissa. Viimeksi mainittu on aika saman värinen. Ei tuossakaan ollut noin voimakas väriero vielä tuoreena kukkana, mutta nyt kolmisen viikkoa kypsyttyään väristä on tullut mielenkiintoinen. Silloin alussa se oli tasaisemman pinkki.

   Delete
 9. Top Hit vei sydämen! Ihana värisävy! Oi, kerro, mistä olet hankkinut riista-aitatarvikkeet. Saisiko postausta aidan pystytyksestä? Jos vaikka itsekin jossain vaiheessa sellaista yrittäisi mökille prykätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Top Hit on tosiaan huippukaunis utuinen syreeninsävy.
   Tilasin 50 m rullan Vidaxl-kaupasta, mutta sen toimitus (joka sisältyi rullan hintaan) oli aikamoinen show... ensin odottelin pari viikkoa, sitten lähetystunnuksella asiaa tutkaillessani selvisi, että rulla oli palannut Turkuun koska vastaanottajaa ei ollut tavoitettu ja kuljettaja jättänyt viestin. Ei minuun ollut edes oltu yhteydessä enkä saanut mitään viestiä... No, lukuisten puheluiden ja selvitysten jälkeen sain viimein rullan, mutta toiste en tuolta voi tilata. Kauppa jo kertaalleen perui tilaukseni ja lupasi palauttaa rahat, koska he eivät myy (toimita) saariin. Tämä olisi ehkä pitänyt tehdä selväksi tilatessani ja maksaessani... Surkeaa, mutta loppujen lopuksi rulla on täällä ja olen asentanut sitä jo tonttini yhteen päätyyn. Laitan varmaan aiheesta kirjoituksen perjantaina Nainen ja moottorisaha -blogiini.
   Verkon piti olla 180 cm korkeaa, mutta mutta... kun seison vieressä, sanoisin, että 170. Ehkä se pitäisi asentaa korkeammalle, mutta peuranvasat änkeävät 20 cm raostakin aidan alta, todistettu on naapurin aidan kanssa.

   Delete
 10. Alla lökblommor är så fina! Men det känns litet schizofrent att se hyacinter på våren när man blivit van med att de är julblommor :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är de!
   Man måste bli van på nytt ;-)

   Delete
 11. Löysin blogisi kun etsin esikkoa (woodland walk) mutta taidankin nyt päätyä ihan eri kasviin omenapuitteni ympärille.. mutta lukijaksi jään, sulla on kivan oloinen puutarha ja tykkään tavastasi kertoa kukat lopussa latinankielisine nimineen - näin tällainen tuorekin puutarhaharrastaja pysyy kärryillä ja löytää kaikkea uutta ja ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, Woodland Walk olisi ihana ja olen sitä yrittänyt kylvääkin, mutta jostain syystä mikään esikkokylvökseni ei ole koskaan itänyt, nyyh. Kiitos sinulle palautteesta ja iloista kesää!

   Delete
 12. Istutin kaksi pussillista punavalkoisia tulppaaneita ja tuli kaksi! Nyt minä luovutan tulppaaneissa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ääh! Tulppaanit ovat kyllä kranttuja. Kannattanee suosia niitä, jotka teillä viihtyvät, eli ne skillat, ja kirjopikarililjat varmaan, ja narsissit?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!