Wednesday, 10 May 2017

Alppikärhöt

Kylmyydestä huolimatta alppikärhöt ovat jo tehneet kukkanuppuja! Tässä kirsikkapuuhun kiivennyt yksilö.

Clematis in the Snow
Thank heavens for the Clematis alpina. They are preparing to flower even if it is freezing!

Kirsikkapuu on tuolla huussista oikealle, jos tuiskussa sen erotat...


Istuskelin ilta-auringossa uudella puutarhapenkillä, jonka alle sain tehtyä tilapäislaatoituksen (laastit laitan myöhemmin joku kerta, kun autoon mahtuu laastisäkkejä). Viereinen ruotsinköynnöskuusama puhkeaa lehteen.

Penkin toisella puolella myös tarha-alppikärhö 'Ruby' on puhkeamassa! Samoin viime syksynä istutettu 'Lemon Dream'. Ihanaa!

Ransuli Karvapehva lähettää terveiset siemenkylvöpuuhien lomasta.


Loppuun söpöläinen valkotäpläimikkä 'Mrs Moon'. Tämä kasvaa nyt verkon suojissa, toivottavasti paljon kukintaa siis luvassa.


Alppikärhö – Clematis alpina
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

36 comments :

 1. Meilloli tänää varmasti kymmenkunta tuiskukohtausta. Menivät onneksi yhtä nopiaa ku tulivakki.
  Tualla ihkulla puutarhapenkillä onki mukava istuskella ja ihaalla köynnösten kukintaa. Oliskohan meikälääsellä tilaa viälä yhyrelle alppikärhölle. Tua 'Lemon Dream' rupes kiinnostamahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaameita kohtauksia nää tämmöiset!
   Tuossa penkin vieressä on kärhö, kuusama ja ruusu nyt ainakin. Ihana paikka se tulee olemaan, kun penkki lakkaa heilumasta :-D 'Lemon Dream' löytyi Pirilän kukkatalosta, niitä on pääkaupunkiseudulla ja Turun suunnalla ainakin.

   Delete
 2. Kärhöjä ei voi koskaan olla liikaa. Ovat kiitollisia kukkijoita, kunhan vaan alkavat viihtyä. Terkkuja karvapöksyille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat! Onneni onneksi kääntyi niiden kanssa, ensimmäisen muutaman vuoden kaikki kärhöt, joita yritin istuttaa, menehtyivät, paitsi itse siemenestä kasvatetut pagodikärhöt. Nyt tuntuu, että lähes kaikki puolestaan onnistuvat, vaikka istutan niitä edelleen surkeille paikoille. Toisaalta alussa yritin välillä istuttaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Lopputulema: kärhö on oikukas, se joko viihtyy tai ei, turha paapoa.

   Delete
 3. Uijui, niin keväistä sateista huolimatta. Uusi penkki ruusuineen ja kuusamineen on oikea unelma! Alppikärhöt on kyllä mahtavia, normaalisti nekin jo kukkisi plääh. Viitaten edelliseen postaukseen, se oli vain niin ehana (hidas lukija vaan)! Kaikki lempikasvit esillä, hyvä etten pökrännyt. Jumalaisia orvokkeja! Verkkojännitys jatkuu tänään eikös? Ransu siellä nimikoi ahkerasti kylttejä :D Kuvassa niin söpö, näyttää juuri siltä, että oikeasti istutuspöydällä hällä työt kesken, hih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkko ehkä tulee tänään, ehkä ei. Soitan jossain vaiheessa laivalle ja kysyn.
   Oho, mulla ei vielä alppikärhö taida ikinä kukkia toukokuun alussa, lopulla vasta. Huomasinkin mantereella ajaessani, että puut jo vihersivät! Se oli parin viikon harppaus eteenpäin humpsista :-D Mutta sellaista se on tähän aikaan vuodesta. Vielä voimakkaampi ero on ulkosaaristossa, sinne lehdet puhkeavat vasta pari viikkoa meidän jälkeen!

   Delete
 4. Noin se kevät vain edistyy, uhmaten kylmääkin!

  ReplyDelete
 5. Jag började nästan gråta när jag såg att världen var vit utanför fönstret, tur att jag är i stan och det inte är liks vitt på landet. Tänker på alla växter som kommit upp i växthuset :( hoppas de klarar sig. Min lungört har inte blivit uppäten ännu, kanske jag borde skydda den...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj. Men åtminstone snön smälter genast bort... och det är inte fryst på dagen (och knappast på natten).
   Någon äter lungörtens blommor bara, inte alla, men det harmar, tidiga blommor som annars ger färg till trädgården!

   Delete
 6. Minulla peura napsaisi lemon dreamin versot poikki viime kesänä, mutta nyt näyttäisi olevan hyvässä kasvussa. Kukkia ei varmaan tule, kun taitavat kukkia edellisen vuoden versoilla😒. Mutta seuraan blogistasi, miltä sen kukinta näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! Sehän noissa peuroissa on ärsyttävää, syövät nämä kauniit köynnöksetkin, kuusamat ja kärhöt. Minullakin sitä on verotettu, enkä ehkä muutenkaan uskalla odottaa kukkia heti tälle keväälle, kun istutin sen vasta syksyllä.

   Delete
 7. Uskomattoman sinnikkäitä ovat kasvit kun vaan pukkaavat uusia silmuja näissä lumi-, räntä- ja raekuurokatastrofisäissä!
  Meilläkin yhdessä kärhössä näkyy jo auenneita silmuja, sellaisessa johon tulee valkoiset kukat, olikohan se siperiankärhö? Siperiankärhöllä ainakin voisi kuvitella olevan kotoisat oltavat näillä keleillä :D
  Oi, kun Karvapehvalla onkin tärkeät hommat meneillään ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siperian oltavat :-D On kyllä. Onneksi nyt taidetaan pikku hiljaa hiipiä kohti keväisempiä säitä.

   Delete
 8. Eilen meinasi kyllä usko loppua, niin sakea lumisade ja ON kevät!
  Edellispäivänä palelluin lenkillä niin, että nyt on lentsu päällä...minulla joka yleensä en kyseiseen tautiin sairastu..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, karmea keli oli! Voi ei, toivottavasti paranet pian!

   Delete
 9. Uusi puutarhapenkkisi on todella kaunis. Ihanan virkistävää lukea täältä kukista ja kasvusta, jota sittenkin on, huolimatta kauriista, räntä- ja raesateesta yms:sta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se kevät etenee, pikku hiljaa. Onneksi.

   Delete
 10. Terkkuja Karvapehvalle, näillä keleillä olen vähän kateellinen sille tuosta lämpimästä turkista:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin! Miten kadehdittavan kätevä asu!

   Delete
 11. Ihania nuo uskalikko kasvit, jotka uskovat kevääseen, kun meiltä puutarhureilta meinaa usko loppua.
  Tänäänkin on satanut lunta, paistanut aurinko ja ollut kaikenlaista säätä siltä väliltä. Mutta kasvit onneksi sanovat, että kevät on tulossa, näyttää miltä vain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät etenee kumminkin koko ajan, huhtikuussa se oli hieman jäissä jonkin aikaa... nyt näyttää jo tosi lupaavalta.

   Delete
 12. Onko niissä jo kukkanuppuja? Ainakin pari alppikärhöä on ihan elossa ja lehtiäkin jo pukkaa, mutta nuppuja en sentään vielä huomannut. Noiden kuusamien kanssa minulla on surkea tuuri. Epäilen, että viime kesänä istutettu koreanköynnöskuusama on sekin heittänyt veivinsä. Kuten edeltäjänsäkin. Tosin nyt taitaa olla vielä liian aikaista sanoa.
  Vitsit noita tuiskuja. Tänäänkin on taas tullut useampi. Tosin päivällä tuntui jo hivenen lämpimämmältä, joten josko tässä sittenkin kevät vielä koittaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ainakin tuossa ylimmän kuvan tavis-alppikärhössä on selvät kukkanuput jo. Lajikkeissa/tarha-alppikärhöissä ei vielä kukkanuppuja näy.
   Voi harmi kuusaman kanssa! Minusta ne taas ovat helpompia kuin oikukkaat kärhöt, mutta se voi johtua jostakin olosuhteista tms.

   Delete
 13. Voi ihanuus noita kasveja, jotka uhmaavat tätä jäätävyyttä. Eilen olin ihan valmis muuttamaan jonnekin eteläisemmille leveysasteille ja vielä aamullakin, kun mittari näytti miinus 5!!! Oi kevät, saapuisit jo.

  ReplyDelete
 14. Rohkeita alppikärhöjä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Ja unohdin kokonaan raportoida sekä kuvata 'Albina Plenan', siinäkin on jo pitkät uudet versot, ties vaikka näkyisi kukkanuppujakin :-)

   Delete
 15. On aivan ihmeellistä, että kevät kuitenkin etenee, vaikka välillä tulee lunta ja rakeita.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, toisaalta päivä on jo pitkä ja aurinko voimakas, sen lämmön tuntee nahoissaan heti, kun se paistaa. Niin varmasti kasvitkin tuntevat :-)

   Delete
 16. Ihana Imikkä! Meillä ei vielä siinä nuppuja, mutta hyvin kasvussa. Ja itsekin ihmettelin Alppikärhöjen silmujen suuruutta - joku ei sentään välitä rakeista ja rännästä. Ja pakko ihailla tuota huussia. Niin kaunis maisemaan sopien!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huussi on ihana <3 Ja kätevä! Ei tarvii mennä sisälle vessaan, kunhan vielä saisi pystytettyä käsienpesupaikan sen seinään, vielä ei ole voinut, kun öisin pakastaa.

   Delete
 17. Alppikärhöt ovat niin ihania, nekin mun lemmikkejäni! Niitä ei tapa mikään lumi tai räntä, saati pakkanen, vain meillä pupujussit ovat kerran niittäneet juurta myöten, mutta kerrasta opin peittämisen! Olen niin kyllästynyt tähän kylmyyteen ja räpäskäkeliin! Alan kohta lakkoon! Ihana Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan pupujussi! Peurat sentään syövät vain versonpäitä, mutta sekin ärsyttää, jos napsivat jokaisen kukan niin kuin kävi Princess Katen kanssa viime syksynä.
   Tänään oli täällä etelässä hieno kevätpäivä ja illallakin ilmassa tuoksui kevätilta, toivottavasti huomenna se on siellä teillä!

   Delete
 18. Oho. Että nuppuja. Ei meillä vaan... Pitääkö lumikärhö leikata alas, kun ei näytä elonmerkkejä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Kyllä nuppuja! Pian takuulla sielläkin. Apua, en osaa sanoa lumikärhöstä, en muista, kuuluuko se niihin, joita leikataan keväällä vai ei. Itse en tosin leikkaa mitään kärhöjä lähes koskaan. Jättäisin varmuuden vuoksi leikkaamatta ja katsoisin, mistä kohdasta se alkaa versoa (jos alkaa).

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!