Sunday, 21 May 2017

Terveisiä kaupunkikodista

Kärsimyspassion talvehtiminen sujui hyvin. Pidin sen sisällä talven pahimpien pakkasten aikaan, mutta aina kun lämpötila oli plussalla (ja satuin olemaan paikalla), siirsin sen lasitetulle parvekkeelle. Tämä ei ole mikään trooppinen kasvi, vaan pärjää puutarhakasvina esimerkiksi Etelä-Englannissa. Noin viiden asteen pakkanen ei tätä tapa, joten passio on viettänyt koko kevään parvekkeella maaliskuusta asti.
Vilpoisasta talvetuspaikasta on etua, sillä viileässä kasvi vaipuu lepotilaan sen sijaan, että kasvattaisi honteloita talviversoja. Nyt lämpimien päivien aikana ovat uudet versot kasvaneet valtavalla vauhdilla. Vanhoissa lehdissä, jotka pysyivät kasvissa koko talven, on kuivumisen ja pakkasen aiheuttamia vaurioita, mutta ne varmaan pian varisevat, kun uusia lehtiä puhkeaa.

Totoron talvipuutarhaan kuuluu uutta. Ana lähetti Totorolle mm. pussin luonnonlannoitetta perunalle ja juureksille.

Ehkä tomaateille käy sama ravinne. Totoron ystävä, japanilainen kissa, sai puutarhalehden luettavakseen.


Totoron talvipuutarhassa on kaikki hyvin, paitsi palmu yrittää kuolla taas (tämä on jo toinen). Leikkasin kuivuneet lehdet pois ja toivon, että uudet jaksavat puhjeta. Hiukan huonolta näyttää.

Pojille kuuluu sellaista, että uudella Tassulinnan emännän tuomalla lelulla on kiva leikkiä.

Viime päivinä on manuleiden helleraja ylittynyt.

Puuh. Masuvilloihin saa puhallella viilentävästi. Siitä Ransu nauttii.


Lelu sopii myös retkityynyksi.

Onneksi parvekkeella voi viilentyä.

Kesäisiä päiviä kaikille!


Kärsimyspassio – Passiflora caerulea

27 comments :

 1. Hieno tyo kärsimyspassio, hyvä kun sait elävänö yli talven. Massukarvojen tuuletusta meillä harrastaa Jesse, me kaikki bautimme lämmöstä. Pusuuut teille ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tänä vuonna, kun juuristo on isompi, on odotettavissa viimevuotistakin pidempiä lonkeroita ja runsaampaa kukintaa. Viime loppukesällähän se jo otti ja lähti parvekelasien väleistä ulkoilmaan viuhumaan :-D
   Jessen masu-untuville terveisiä!

   Delete
 2. Ostin kärsimyskukan muutama viikko sitten. Kiitos talvetusvinkeistä. Hauska mini-Biolan.. Kisuille rapsutuksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se viihtyy suuressa ruukussa, sietää kyllä kuivuuttakin välillä. Onneksi, kun en ole koko ajan paikalla kastelemassa.
   Kisut kiittävät, Mikille terveiset - ehkä vain Mustilta, ei Ransulta ;o)

   Delete
 3. Ehkä se Totoron palmu tarvitsee myös sitä lannoitetta ;) Ihana että tassuminttumme on mieleen pojille!!

  ReplyDelete
 4. En ollut ajatellut, että kärsimyskukka kestää pientä pakkasta. Tämähän kiinnostavaa. Ties mitä talvetusideoita alkaa tulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Harvalle kasville oikeastaan sopii 20 asteen huoneenlämpö, joten jonkinlainen viileys on aina hyväksi. Kannattaa aina ottaa selvää, missä ko. kasvi kasvaa luonnossa tai viihtyy puutarhassa, niin jo alkaa mahdollisuuksia näkyä :-D
   Huom. Kärsimyskukkia on monta, voi olla, kaikki lajit eivät varmaan ole näin pakkasenkestäviä.

   Delete
 5. Totoro on kyllä veikeän näköinen. Hetken jo luulin, että se joutui Manulin käsittelyyn, mutta ei sentään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Manuli ei onneksi pääse Totoron kimppuun, sillä talvipuutarha Totoroineen on turvassa häkissä :-)

   Delete
 6. Ihanuutta ihanuuden perään! Totoro on vallan herttainen ja kärsimyspassio taas vaikuttaa siltä, että se toimisi meidänkin parvekkeella. Tosin sitä en tiedä miten se talvesta selviäisi meillä...

  Ja voi pojat! Ihan voisin puhallella Ransun masuvilloja, ei mitään ongelmia. Molemmat ovat niiiin komeita ja suorastaan pussattavia ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvaa mitä? Molempia saa pussailla ja puhallella vaikka kuinka :-)
   Nostelin itse passiota ees taas parvekkeelle ja sisään aina kaupungissa ollessani, mietin jo, että se menehtyy lämpötilanvaihteluihin (kerrostalohuoneistossa +20, parvekkeella mitä milloinkin, välillä passio oli pakkasessakin), mutta hyvin se selvisi.

   Delete
 7. Replies
  1. Eikös sillä ole aina vähän tuollainen ilme :-D Paitsi silloin kun nukkuu, varmaan.

   Delete
 8. Melkoinen ero viikonlopun säätilassa muutaman päivän takaiseen. Tuntui että sai siirtyä suoraan toppatakista shortseihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, ja etenkin taimien koulinta lasitetulla parvekkeella nosti ihan hien otsalle, ihan kuin olisi joku kesähelle :-D Vaikea tähän on tottua. Viikonloppuna näin joitakin ihmisiä shortseissa, ja joitakin toppatakeissa.

   Delete
 9. Saila, miten ihmeessä jaksat pitää kahta kotia:) Tai sä jaksat vielä...

  Minulla on ongelma: Luottopuutarhurini lähti muualle ja nyt en saa mistään. EN MISTÄÄN, tietää, kukkiiko Wim's Red syyshortensia edellisvuoden versoilla vai ei? En uskalla leikata kuivia kukkia, sillä jos se kuuluu ryhmään 'kukkii edellisvuoden versoilla' ja leikkaan sen, se ei kuki sitten vuoteen. Se on etupihan käyntikorttipaikalla eli järkyttää...Yritin googlailla vaikka miten, mutta uusimmista hortensioista sain tästä asiasta tietoa vain Vanillesta..., jota mun ei tarvitse murehtia, sillä jänikset hoitivat sen. Miksei missään ole mitään nopea 'kysy puutarhurilta' -nettisivustoa.

  Oi, minäkin haluaisin taas karvaturrin, jota puhallella masukarvoihin, jota viedä uimaan, joka haluaisi olla mukana kaikessa, ihan kaikessa mitä teen.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikein jaksakaan :-D
   Kyllä kuivuneet kukat saa aina poistaa syyshortensiasta, niiden poisto ei haittaa, mutta en ehkä leikkaisi oksista kovin paljoa pois.

   Delete
  2. Uuvuin sekä mökkielämässä että veneellä, kun aina oli kaikki väärässa paikassa alkaen sitruunapippurista. Sinänsä kyllä vieläkin kaipaan paattiamme, mutta nyt on toiset kuviot eli reissut.

   Ihan tosi! Hortensia sivustolla, en muista mikä firma, luki, että jos tässä erehtyy, jää vuoden kukinta väliin ja tämä Wim's on nyt se, jossa ensin valkoiset, sitten vaaleanpunaiset ja lopulta viininpunaiset kukat. Kiitos♥

   Delete
 10. Ihanaa Tottoro on täydessä touhussa! Hienoa kun talvetus onnistui ja kasvu nyt vauhdikasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu ja Totoron tomaatti tekee jo satoa ;-)

   Delete
 11. :-)) Hyvä kun tavarat sopii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja nehän sopii! Loput päätyivät nukketaloon, mikä minnekin :-)

   Delete
 12. Ihanan minikokoinen puutarhalehti! Pojille silityksiä ja rapsutuksia ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät! Juuri illalla sängyssä mietin, mitähän teille kuuluu. Joko en ole käynyt blogeissa tai sitten olet pitänyt taukoa, tulitte mieleen ♥ Rapsutuksia sinnekin!

   Delete
 13. Munkin kärsimyskukka on hengissä, ja vieläpä yllättävänkin vihreä. Se asuu siis koko ajan sisällä, on mukamas niin hankala siirtää ulos, kun sillä on jo reilusti mittaa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno juttu! No niinhän se onkin mahdoton siirrettävä. Mun oli vain raa'asti pätkittävä varret metristä poikki syksyllä, jotta sain sen parvekkeelta sisään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!