Saturday 25 March 2023

Toinen Koska kukkii -huti ja ihmetyksen huudahdus

 Lähdin kaupunkiin äitini lääkärireissun takia ja samalla hoidan muita kaupunkiasioita. Olin arvannut seuraavan Koska kukkii -haasteen kukan avautuvan huomenna.

Se olisi näsiä. Kuvasin sen keskiviikkona ennen laivan lähtöä enkä usko, että nuput ovat tuosta avautumassa, vaikka torstai olikin lämmin ja aurinkoinen päivä. Täytyy tsekata, kun pääsen kotiin. Nyt on kyllä luvassa muutamaksi päiväksi todella viileää. Näsiä on hidas, ainakin minun puutarhassani. Se tuntuu tarkkailevan ja pelaavan varman päälle.

Sitten haasteessa on tämä tarhajouluruusu, joka on kuvan alaosassa saarnenjuurten kainalossa. Valitsin tuon tietyn yksilön ihan huvin vuoksi. Siinä saattaa olla nuppuja pienen lehtikasan alla, en niitä nostellut. Tälle arvasin kukkimispäiväksi 10.4.
Olen istutellut lumikelloja tänne Rivendelliinkin, sillä ne ovat niin ihania jouluruusujen kanssa ja muutenkin tällaisessa lehtomaisessa paikassa puron äärellä. Tämä on siis toinen paikka puutarhassani, jossa on kevätpuro. Pari pientä lumikellomätästä voi nähdä kuvan yläosissa.

Ja kivimuurin vierellekin olen niitä näköjään jakanut! En muistanut ollenkaan, mutta sepä onkin viime loppukevään asioita, kaukaista menneisyyttä. Rivendellissä on lähes kymmenen pientä lumikellomätästä, kun osasin odottaa vain kahta. Vähänkö ihanaa. Kaikki lienevät tavallista puistolumikelloa.

Lisäksi Rivendellissä on lukuisia tarhajouluruusuja. Kolme aikanaan istutettua ja niiden synnyttämiä lukemattomia siementaimia. Niistä nousee nuppuja vuosi vuodelta enemmän. On jännä nähdä, minkä sävyisiä kukkia niistä tulee.

Tämä siementaimi on kylväytynyt aivan huussin takaseinustalle lähes täysvarjoon, kun se on pohjoisseinusta. Silti se näyttää tulevan ensimmäisenä kukkaan. Se oli viime vuonna myös erittäin runsaskukkainen ja nytkin on nuppuja nousemassa reippaasti.

Vihreäkukkainen on myös nupulla. Tämän olen ostanut taimena, samoin kuin taustalla näkyvän jo valtavaksi kasvaneen puolukkapuuron sävyisen.
Jotenkin tämä pieni salainen paikka saarnien alla sammaleisine kivineen ja juurineen sopii hirmu hyvin jouluruusuille. Tässä on satumaailman tuntua, siksi nimi Rivendell; kiehtova ja kaunis haltioiden asuinsija.

Vanhimman, puolukkapuuron värisen tarhajouluruusun nuput ovat aika saman sävyisiä maatuvan lehtimassan kanssa. Tämä jouluruusu vie kaatuneine lehtineen noin neliömetrin tilan. Toki uudet lehdet tulevat nousemaan pystympään, mutta ne ovat melko valtavia silti. Kasvin keskiosa, josta kukkavarret nousevat, on sekin jo laastiämpärin kokoluokkaa.

Uusia kukkanuppuja nousee joka puolelta, tämäkin on joku siementaimi. Rivendellissä ei enää uskalla liikkua.

Jouluruusut ovat levittäytymässä rinnettä alas näkyvämmälle paikalle huussin sivustalle ja etupuolelle. Tässä on enemmän valoa, mutta myös paahdetta ja kuivuutta kesällä. Rinnesijainti on kuitenkin hyvä, sillä näin keväällä tähän valuu ylärinteestä runsain mitoin vettä, mikä tuntuu olevan tarhajouluruusujen mieleen.
Tässä nousee maasta vaikka mitä piippoja. Narsissejakin, mutta nuo pyöreät piipot ovat varman espanjansinililjaa. Narsissin piipot ovat nimittäin litteitä.

Vieressä, huussin etupuolella, on ruskopenkki. Tutkailin sen paljastunutta maata ja huudahdin. Mitä ihmettä! Paksu verso... se on keisarinpikarililja 'Early Dream'. No onpa tosiaan aikainen! Siitä ei voi erehtyä, sillä kokoluokka on ihan muuta kuin muissa keväisissä piipoissa. Tuota ei voi edes piipoksi sanoa, se on pamppu. Usean senttimetrin paksuinen, kuin oikein paksu sikari.
Keisarinpikarililjoja kasvaa enemmänkin huussin vieressä villissä punaisessa penkissä, mutta sieltä en vielä löytänyt mitään. Ruskopenkki on avoimemmalla paikalla: aurinko lämmittää sitä silloin, kun paistaa.

Ruskopenkin alaosassa havaitsin tummalehtisen mukulaleinikin jo puhjenneen lehteen. Tämä on niin salakavala, sillä lehtiä ei edes erota tummasta maasta. Ei tämän pitäisi olla yllätys, sillä tavallisen vihreälehtisen mukulaleinikin lehtiä on näkynyt jo pidemmän aikaa. 
En tainnut oikein muistaakaan, että olin siirtänyt tätä 'Brazen Hussy' -mukulaleinikkiä tänne. Nyt muistan arvelleeni, että se sointuisi ruskopenkin oranssi-keltaiseen värimaailmaan. Mukana on tullut näköjään syyssahrameita, sillä niitä kasvaa tämän entisellä kasvupaikalla.

Yhtenä oikein kylmän yön jälkeisenä aamuna otin kuvan kiinanpunapuun kimaltavista suojaverkoista. Kiinanpunapuu näyttäisi olevan elossa, mutta täysi varmuus tulee vasta myöhemmin keväällä, kun/jos silmut puhkeavat. Silmut ovat kuitenkin lupaavan vaaleita, ei mitään ruskettuneita ja kuivuneita rusinoita. 
Tummalehtiset mukulaleinikit kasvavat aivan tämän puun juurella. Huomaan, että en ole ottanut yleiskuvia ollenkaan. Puutarha ei ole kovin edustava.

Tämän kuvan kumminkin otin. Siitä näkyy, kuinka lumisia jotkut istutusalueet vielä ovat. Viskoin tuohon tuhkaa. Tämä on ruskopenkistä alarinteeseen oleva pikku alue kivimuurin edessä. 
Alueessa kasvaa mm. kolmioka, kuparivaahtera ja helmimarja eli erikoisempia puuvartisia, joiden talvenkesto on epävarmaa. Toistaiseksi ovat talvehtineet ja tämä talvi tuntuu menneen aika hyvin. En ole vielä huomannut mitään menetyksiä. Paitsi että loppusyksyllä eurolla hankkimani jalohortensiat ovat palelluttaneet ainakin kaikki maanpäälliset osat, toisen niistä istutin tälle alueelle. Aika näyttää, nouseeko niihin tyveltä uusia versoja.

Yksi tarhajouluruusu löytyy vielä ihan tontin alaosasta, mustaseljojen alta. Täälläkin pitäisi olla lehtomaiset olosuhteet ja kesälläkin hieman kosteutta maassa. Hankin kaksi tarhajouluruusun ruukkutaimea joskus, mutta vain tämä toinen jäi eloon. Tämä on kauniin purppurakukkainen, mukavaa, että se näyttää viimein vähän runsastuneen. Toinen taimista oli muistaakseni kerrottu. Nyt en muista, kumpi tämä on, vaikka tämä kukki myös viime keväänä.
Kokemukseni mukaan jouluruusuilta kuluu monta vuotta asettumiseen, mutta sitten niiden kasvua ja siementaimituotantoa ei pysäytä enää mikään. Ja se on ihanaa se. 

Vanha ja uusi kasvukausi kohtaavat. Rikkaporkkanan kuivuneet kukkavarret halailevat ruusuherukkaa, jossa silmut pullistelevat.

Noin kuukauden kuluttua ruusuherukan vadelmanpunainen kukkaloisto on huipussaan. Ihanaa aikaa, vaikka kylmä sää pitääkin meitä otteessaan. Kevään tuloa ei silti voi enää estää, ainoastaan hieman hidastaa.


Helmimarja Callicarpa
Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kolmioka Gleditsia triacanthos
Kuparivaahtera Acer griseum
Mukulaleinikki Ficaria verna
Näsiä Daphne mezereum
Puistolumikello Galanthus nivalis
Rikkaporkkana Daucus carota
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Syyssahrami Crocus speciosus
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä

25 comments :

 1. Oi joi, sun pihallas on kaikenmoisia vihertäjiä. Terkut kateille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On vaikka mitä, ja punertajia myös :-D
   Kissat kiittävät terkuista! Terveiset teidän triolle <3

   Delete
 2. Voihan piipot ja pamput, kuinka söpöjä lumikellomättäitä Rivendellissä oikein on! Ja ihan taikamaisen kaunista, ihan toinen maailma... Minäkin toivon, että saan ainakin yhden kukinnon keisarinpikarililjaa, sillä laitoin yhden uuden sipulin niiden vanhojen kukkimattomien lisäksi. Kukaties lannoitusyritykseni parina vuonna tuottaisi joskus myös tulosta...
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. On suuri onni, että on oma tuollainen minilehto. Villi ulkoasu viehättää ainakin minua. Tuntuu, ettei ole tarvinnut kuin vähän lisäillä kasvivalikoimaa ja kitkeä isoimpia heinätuppaita ja joitakin koiranputkia, se riittää hoidoksi. Ainakin minun silmiini, mutta meitä on niin monenlaisia puutarhureita.
   Toivottavasti saat keisarinpikarililjan kukkia! Ne ovat kyllä kinkkisiä. Olen ottanut tavaksi viskoa niiden kasvupaikoille huussikompostia joka loppukevät. Muistinkohan viime keväänä... Tuo 'Early Dream' ei muuten kukkinut ollenkaan istuttamisen jälkeisenä vuonna, meniköhän siinä peräti kaksi vuotta ennen kuin viimein kukki.

   Delete
 3. Kiinnostuin tuosta ruusuherukasta, kauniin punertava tässäkin vaiheessa. Sen marjoista sanotaan, että ovat syötäviä, mutta mauttomia. Oletko keksinyt niille käyttöä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole käyttänyt niitä mitenkään, pihalla kun kasvaa musta- ja punaherukkaakin, ja kultaherukkaa, jonka marjaa olen maistanut, sekään ei niin erityinen ole, mutta enemmän kumminkin hyötykasvi. Itse pidän ruusuherukkaa täysin koristekasvina. Sen kukat ovat satumaisen kauniit.

   Delete
 4. Äsken kun tulin tähän tietokone pöydän ääreen, niin kaksi joutsenta lensi ylitse...kyllä se kevät tulee. Toivattavasti äitisi sairaala reissu menee hyvin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sesseltä tuo viesti

   Delete
  2. Ihanaa, kyllä linnut tietävät!
   Kiitos, sairaalareissu meni todella jouhevasti. Edessä on vielä pieni leikkaus jossain vaiheessa.

   Delete
 5. Ruusuherukoiden kukintaa odottelen, ne ovat kaikki kolme säästyneet jäniksiltä jo pari talvea joten kukintaa voisi odotella. Eikä ole paleltumiakaan havaittavissa. Mahtava määrä jouluruusuja. Minulla ei näy niiden siementaimia, mutta hyvä tietää, että siihen voi mennä vuosia. Toivottavasti jalohortensiat ovat hengissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten ihana kuulla, että sinun puskasi ovat viimein selvinneet talvesta hyvin.
   En osaa sanoa, montako vuotta kului ennen kuin huomasin siementaimia jouluruusujen ympärillä. Sitä tietysti edesauttaa se, että paikka on tuollainen puolivilli, en siellä käännä maata tai kitke juuri lainkaan.

   Delete
 6. Pamppu😂 Tänään vielä nautitaan täälläkin keväästä, vaan ensi viikko näyttää niin tympeältä sään suhteen😟 No niin kuin sanoit se vain vähän hidastaa ja toisaalta se on ihan hyväkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi pakkasjaksoennuste näyttää nyt lyhentyneen. Vielä eilen väitettiin, että meillä olisi viitisen päivää pakkasta putkeen, nyt se on kutistunut pariin vuorokauteen. Toivottavasti sielläkin!

   Delete
 7. Toivon niin hartaasti, että joskus minunkin jouluruusuni tekisivät siementaimia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti! Kun ne ovat aikaisia kukkijoita, ei voi olla siitäkään kiinni, etteivät siemenet ehtisi kypsyä.

   Delete
 8. Sinulla on kyllä oikea jouluruusuparatiisi ja joka kevät uusia siementaimia ihmeteltäväksi. Jokohan vihdoin tänä keväänä edes toinen niistä lähettämistäsi jouluruusuista kukkisi? Ei millään malttaisi odotella niiden värin näkemistä.
  Teiltä on kyllä aika hyvin hävinneet lumet. Nuo viimeiset rippeet lähtevät varmasti nopeasti ja paljastavat toivon mukaan erittäin hyvin talvehtineita kasveja. Jospa näsiäkin yllättäisi ja olisi saanut edes yhden kukan auki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kukkii ja toivottavasti niissä on hyvä siementuotanto geeneissä!
   Eiköhän tämä tästä, kunhan nyt muutama pakkaspäivä lusitaan ensin.

   Delete
 9. Ihana määrä jouluruusuja. Pitkään luulin, että meillä ei jouluruusujen siementaimia tule ikinä, kunnes löysin niitä toissavuonna vaikka kuinka paljon. Saa vain odotella kauan, ennen kuin nuo ehkä kukkivat. Täytyykin kokeilla jouluruusuja myös pariin uuteen paikkaan tämän innoittamana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä niille sopivat itämisolosuhteet on vain joinakin vuosina. Lisäksi läheskään kaikki eivät kasva aikuisiksi, vaan menehtyvät jossain vaiheessa. Silti niitä tulee ihan sopivasti. En ole seurannut, millä vauhdilla ne kasvavat ja koska nämä nyt kukkaan tulevat ovat itäneet. Ei kai siinä ihan hirveän montaa vuotta kulu. Ehkä. Toivottavasti sinun jouluruusuntaimesi kukkivat pian!

   Delete
 10. Huh tuota jouluruusujen määrää! Minä ostin yhden joulun jälkeen alesta, mutta sekin meni kuolemaan pois. Taidan ostaa uuden taimen (tai taimia) kesällä, niin pääsen istutamaan sen(/ne) suoraan maahan. Selviytymismahdollisuudet ovat silloin varmasti paremmat kuin talven yli sisällä säilytettynä. Huvittaa nuo sinun lumiset istutusalueet. Minä antaisin puoli valtakuntaa, jos täällä olisi noin ohut lumikerros. Oih, odotan kovasti, että pääsen taas ihailemaan ruusuherukan kukintaa blogissasi. Ihana kevät! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joulun aikaan hankittuja jouluruusuja on vähän vaikea pitää elossa kevääseen asti. Nyt niitä näkyy olevan puutarhamyymälöissä myynnissä. Keväällä ostamisen etuna on sekin, että pääsee valitsemaan ne, joissa on kauneimmat kukat. Kalliita ne kyllä ovat.
   Joo, ei täällä paljoa lunta ole, kun vertaa muualle Suomeen. Rohan on edelleen aivan lumen vallassa, ja kasvimaa. Jostain syystä ne ovat lumisimmat kohdat, useita kymmeniä neliömetrejä vielä lumen alla, kun muualla on ihan lumetonta.
   Kohta alkaa huhtikuu ja sen aikana kevät todella edistyy, kummasti koko maaliskuu on kulunut aika kylmässä säässä.

   Delete
 11. Ihanaa kuulla, että jouluruusut tekevät myös siementaimia! Jospa joskus minullakin.
  Minä sain joulun alla kolme jouluruusua, kaikki punertavia, ja ovat vielä hengissä! Odottelen jo aikaa, että saan istuttaa ne puutarhaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sinullakin! Jos sinulla on kerrottuja jouluruusuja, voi olla, etteivät ne tee siemeniä. Sain juuri facebookissa tällaisen arvelun kysymykseeni, onko siementaimia näkynyt.
   Voi kunpa istutusaika nyt viimein pian alkaisi, puolen vuoden talvi alkaa puuduttaa. Koskahan saataisiin puolen vuoden kesä...

   Delete
 12. Voi ihme kun minäkin saisin nuo jouluruusut menestymään. Kauanko kestää siemenestä että ne kukkii noin suurinpiirtein.? Jos ostais siemeniä ja yrittäisi useampaan paikkaan .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea sanoa, kun en ole siemeniä kasvattanut. Jossain vaiheessa vain huomasin, että siementaimia on, mutta en ole seurannut niitä yksittäin tietääkseni, kauanko yhden ja saman siementaimen kukkimiseen kuluu aikaa.
   Yritin etsiä blogini vanhoista jutuista tietoa - selvisi, että vanhin tarhajouluruusuista on istutettu ehkä 2008 ja se viihtyi niin hyvin, että istutin kaksi vuotta myöhemmin sille pari kaveria. Parin vuoden päästä havaitsin siementaimia, löysin blogista maininnan 2014. Ja sitten keväällä 2019 on ensimmäinen siementaimi tullut kukkaan. Joten ei taida olla ihan hätäisen hommaa tuo jouluruusun siemenkasvatus. Toki jotkut talvet ovat vieneet pienet siementaimet, ruukussa kasvattamalla saisi niille ehkä paremmat olot.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!