Wednesday 8 March 2023

Isännän satotoiveet

 Mitähän isäntä tulevalta satokaudelta toivoo, kun pihalla saapastelee?

Aatokset olisi kiva tietää.

Tähän laatikkoon jäi ryvässipulia talvehtimaan, ne ovat siellä peiton ja lumen alla. Toivottavasti talvehtivat. Lähtivät nimittäin syksyllä kasvuun oikein kunnolla, vaikka ei olisi kannattanut.

Yrttilaatikossa talvikynteli on vihreänä koko talven. Siitä saa ihanaa makua talvisiin patoihin!

Jättikokoiseksi kasvanut ryytisalvia siirtyi yrttilaatikosta avomaalle viime kesänä. Tämän kuvan otin helmikuussa täysin lumettomalla hetkellä.

Yrteistä ei isäntäpantteri tosin perusta. Jos laittaisin sille salvialla maustettua possua, se siirtäisi salviat lautasen syrjälle.

Juuri nyt olemme kaupungissa ja toivomme kumpikin omia toiveitamme. Minä toivon aikaista kevättä, Musti luultavasti mitä vain säätä, kunhan pääsisi kotiin. Onneksi pian pääsemme.

Ransun nenän leikkaushaava pienenee koko ajan eli ilmeisesti paranee sujuvasti. Eläinlääkäri on pyytänyt tilannekuvia ja ollut tyytyväinen kehitykseen ja muutenkin analysoinut tilanteen lupaavaksi sieni-infektion osalta. Ransu on entisellään eli kerjää ruokaa ja huomiota vähän väliä.


Ryytisalvia Salvia officinalis
Talvikynteli Satureja montana

22 comments :

  1. Helmikuinen kuva ryytisalviasta on kuin näkymä toiselta planeetalta. Lunta on tullut taas aivan älyttömästi. Onneksi se on kevyttä ja toivon mukaan nopesti haihtuvaa, kunhan aurinko ja lämpö ilmestyvät.
    Kiva kuulla, että Ransu on entisellään ja voi hyvin. Nenän haavakin näyttää hyvältä. Ransu kurkistaa tuolta luomen alta vähän sen näköisenä, että saisiko nyt kissa nukkua päikkärinsä rauhassa.
    Hyvää Naistenpäivää sinulle siellä herrojen keskellä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helmikuussa oli kovin keväinen kausi, elän toivossa, että ensi viikolla lumi on taas tiessään ;-)
      On iso helpotus, kun lemmikki käyttäytyy normaalisti. Elämänsä ehtoopuolellahan tuo Ransu on, mutta vaikuttaa ihan tyytyväiseltä elämään ja itseensä. Ikääntyneen lemmikin kanssa täytyy yrittää seurata sen hyvinvointia ja elämänlaatua tarkalla silmällä.
      Kiitos, hyvää naistenpäivää sinullekin!

      Delete
  2. Vaikka nenänpäällinen onkin siisti, on se silti myös hurjan näköinen! Huh, onneksi Ransua ei ilmeisesti vaivaa. Onni on olla niitä miehiä, joille kaikki huomio on hyvää huomiota :-D

    Mustille voimia pakotetulla kaupunkilomalla. Onneksi kohta alkaa myyrien satokausi. Kunhan vain pääsisi pantteripalstalleen korjaamaan satoaan!

    Eikä se sadonkorjuu näemmä ihmiselläkään kaukana ole! Ajatella, että voi jossain olla vihreää näkyvissä tähän aikaan vuodesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se hurjan näköinen, eikä reikä nenäonteloon nenän päältä ole vieläkään kasvanut umpeen. Onneksi Ransua se ei näytä häiritsevän.
      Jos Mustista asia on kiinni, on huomenna jo rivi myyrävainaita pihamaalla. Mutta myyrät näyttävät vähentyneen tuntuvasti parin huippuvuoden jälkeen. Musti ei ole tuonut myyrän myyrää näytille kuukausiin!
      Satoa löytyy, vaikka ei yrteillä elä, mutta mukava on, että niitä voi nytkin käydä keräämässä.

      Delete
  3. Sinä saat jo varsin aikaista viherterapiaa ihan omalla pihalla, wau. Minäkin huokaisin, kun katsoin tuota ryytisalvia -kuvaa.
    Hienoa, että Ransun nenä paranee ja voi, miten silitettävän ihana on Ransu lepohetkellään. Toivottavasti Mustin toive pian toteutuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanan vihreää oli pari viikkoa sitten, ja toivon, että pian on taas. Jatkaisin mieluusti lumikellojen bongailua.
      Toivottavasti sielläkin toipilaan paraneminen sujuu hyvin!

      Delete
  4. Mitäh , oletko Musti saalistanut myyrät sukupuuttoon 😹 - Pepsi

    Olen miettinyt että onkohan yhtään yrttiä, joka olisi talvellakin syötävissä pihalta. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äsken kuulin lehtopöllön kovaäänistä huhuilua, joten Mustilla on myös kilpailijoita!
      Timjami on myös vihreä talvella. Jos on lunta, näitä voi käydä kaivamassa sieltä lumen alta.

      Delete
  5. Hieno iso salviamätäs!
    Erilaisia salvioita olisi kiva opetella viljelemään. Minulla pari salviaa on jotenkin nuutunut heti alkuunsa ruukkuihinsa. Olisikohan sen hoito ulkona samanlaista kuin kangasajuruoholla ja mäkimeiramilla? Salvia on sekä niin kaunis ja koristeellinen, että sellainen myyttisen puhdistava maineeltaan ja tuoksultaan.
    Molemmille kissapojille silityksiä! Ransun nenä näyttää kuvassakin jo paljon paremmalta:).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanoisin, että salvian hoito on samaa kuin mainitsemillasi, mikä tarkoittaa, että niille ei tarvitse tehdä yhtään mitään muuta kuin istuttaa :-D Kohopenkki ja hiekkapitoinen maa on hyvä, sillä talvinen märkyys nämä tappaa (no mäkimeiramia ei varmaan mikään tapa).
      Pojat kiittävät silityksistä!

      Delete
  6. Isäntä astelee tiluksillaan niin tomerasti. Voisi kuvitella peukalot henkselien alle, jos kissalla olisi peukalot 😹
    Ihanaa, että Ransu toipuu hyvää vauhtia 😻 Kyllä näiden seniorikissojen kanssa saa olla koko ajan varpaillaan ja seurata vointia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, tarvitaan peukalot ja henkselit :-D
      Senioirien kanssa on elämä jokapäiväistä tarkkailua ja puntarointia. Onnea on jokainen terve päivä <3

      Delete
  7. Voi miten huojentavaa kuulla, että Ransuli on toipunut hyvin❤️

    ReplyDelete
  8. Mukavaa kuulla ja nähdä että kisut voivat hyvin . Minunkin ajatukset on jo siirtyneet melkein mökille vaikka emme siellä voi vielä yötä olla . Timjami kurkkii jo minullakin ja salvia on jo monta vuotta selvinnyt talvesta . Tuo kynteli on minulle uusi tuttavuus .Saa nähdä miten sinulta saadut "sipulit" nouseeko talven jälkeen . Meillä ei kaikki sipulit menesty ollenkaan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän niistä käärmeenlaukoista joku idä. Muistuttavat todella paljon leveälehtistä heinää, mutta aromi on sipulimainen, kun korren katkaisee. Luulisin niistä jo pian satoakin saavan, täällä ainakin on jo kymmensenttisiä korsia. Niitä kannattaa kerätä paljon keväällä, sillä kun kukkavarsi alkaa nousta, ei lehdet enää ole niin hyviä.
      Ihania nämä talvivihannat yrtit ja tietysti se, että Ransu toipuu!

      Delete
    2. Kiitos pitää käydä nyt viikonloppuna kurkkaamassa niitä käärmeenlaukkoja nyt oli hyvä kirjoittaa nimikin kun sen pystyi kopioimaan ylhäältä kommentistasi .😀 .

      Delete
    3. Toivottavasti löydät satoa!

      Delete
  9. Ransulla on aika katu-uskottava nenä nyt. Ei ryhdy kukaan ryttyilemään, kun on noin kova kolli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi olla niinkin, että ei ryttyillä, kun Ransu viettää suurimman osan ajastaan sohvalla ;-)

      Delete
  10. Mahtavaa, että Ransun leikkaushaava on parantunut hyvin ja itse manuli entisellään. Hyvä merkki, jos herkut kiinnostaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruokahalu on onneksi ollut ihan koko ajan, myös heti leikkauksen jälkeen :-D Sen puolesta ei ainakaan ole tarvinnut huolehtia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!