Thursday 16 March 2023

Salaviinaa ja hauleja

 Ryhdyin purkamaan lahoa saunaa.

Ajattelin purkaa vanhan lautarakenteisen saunan ennen kuin se kaatuu. Musti esittelee, että vuorilaudat irtoilevat alapäästä, kun saunan alamäen puoleinen seinä painuu joka vuosi alemmas maahan.

Rakennan samalla uutta pientä pesupaikkaa, sillä jossain on ihmisen itsensä pestävä. Kesäkaudella käytän auringossa lämmennyttä vettä tai keitän vettä vedenkeittimellä, mutta talvella on kiva saada pesutilaa vähän lämpimäksikin, niinpä tästä tulee pieni pesukoppi, jossa on katto.
Täytyy käydä ostamassa neljäs tolpanjalka, sillä käytin sen syksyllä, kun peura juoksi päin porttia rikkoen sen ja tolpan, tein uuden järeämmän portin ja paksumman tolpan. Olin ostanut tilapäissaunaa varten neljä pattinki-kokoista tolpanjalkaa, mutta nyt yksi uupuu.
Seiniin mietin pressua, mutta se kestää saariston tuulissa todella lyhyen aikaa. Siispä laudoitan seinät ja käytän niihin purkutavaraa vanhasta saunasta.

Aloitin vanhan saunan sisältä, siellä puuliiterin päässä on ikivanha huussi, jota en ole käyttänyt. Minua edeltävät omistajat olivat onneksi rakentaneet uuden, todella hyvän ja kauniin. Niinpä olin käyttänyt tätä huussia lähinnä moottorisahojen ja bensakanisterien säilytykseen. En ollut katsonut tarkemmin seinien kuviakaan.
Rintamamiestaloni rakensi ja siinä asui lähes kuolemaansa saakka Algot. Huussin seinissä on paljon kuvia kauniista naisista, taisi Algot tykätä semmoisista. Algot kuulemma itsekin pisti nuorena tyttöjen tanssihameen helmat pyörimään ja silmät säihkymään.

Huussikuvien joukossa on myös mummo ja karitsa sekä kurkkaava kisu. Algot varmaan tykkäsi kissoista!


Hauskaa ajankuvaa tämä huussikuvitus. Melkein pitäisi perustaa huussimuseo.
Mutta huussi on painumassa maahan ja sijaitsee lahossa rakennuksessa. Niinpä kun olin irrottanut sopivan pituiset laudat sisältä, siirryin ulkoseinän pariin heti huussin takana.

Mitä löysinkään!

Algotin salainen pullopiilo on pysynyt salassa parikymmentä vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Lasipullossa näyttää olevan vettä, mutta eihän pullo olisi silloin pysynyt ehjänä. Sain tiiviin korkin auki ja nuuhkaisin varovasti – tuoksusta tulee mieleen lasinpesuneste.
Aika ovela piilo, sillä tuonne ei kukaan ole nähnyt. Pullon on päässyt ujuttamaan sisältä puuliiteristä käsin huussin takaseinän ja ulkoseinän väliseen kapeaan rakoon. Ei ole kukaan älynnyt varastaa viinaksia seinän välistä!

Seuraava yllätys oli kumman reikäinen vuorilauta. Ajattelin reikien olevan jonkun ötökän tai niitä hakanneen linnun tekosia, mutta miksi reikiä oli vain yhdessä kohdassa?
Sitten huomasin metallinpalat. Hauleja! Niitä oli mennyt laudan läpi rakennuksen tukipuuhun ja niitä näyttää olevan muuallakin siellä täällä, tiettyjä reikäisiä kohtia. 

Johan on ollut meininki kuin villissä lännessä.
Pakko myöntää, että nykyisin täällä on huomattavasti rauhallisempaa.

Viime yönä oli taas kunnolla pakkasta, lähes –8. Hieno kuurainen aamu kyllä.
Uusi pesupaikkani on vähän vino, mutta niin on kaikki muukin tällä tontilla ja oikeastaan koko kylässä. Kun yksin tekee, on ihan mahdotonta katsoa vaateria, kannatella lautaa ja paukuttaa vasaraa samaan aikaan. Tolpanjalkojen saaminen kiviseen maahan luotisuoraan on myös lähes mahdoton tehtävä. Mutta eipä tuo varmaan kaadu eikä lennä tuulessa, kun on tukevasti metallitolpilla maassa. Jos nyt kestäisi pari vuotta, sitten on ehkä varoja ja mahdollisuuksia tehdä uusi sauna.
Enkä minä edes saunaihminen ole, mutta joku pesupaikka on ihmisellä oltava. Mieluiten lojun kylpyammeessa, jos saan valita. Jos olisi aina kesä, tuosta tulisi ulkokylpypaikka, mutta kun talvellakin täytyy peseytyä.

Eilen oli se päivä, jolloin olin arvannut ensimmäisen Koska kukkii -haasteen kukan kukkivan. Sen piti olla persiansinililja, ja ne ovatkin aikaisia. Nyt on vain ollut kovin kylmää ja lumistakin. Ensimmäiset ovat nyt nupulla, mutta kylmien öiden takia kukkien avautuminen menee varmaan ensi viikkoon.

Tässä on lisää persiansinililjoja nupulla. Muutama yö sitten kävi metsäkauris popsimassa aivan näiden vieressä kasvavat laukanvarret. Hermostuin, että nyt menee haaste mönkään, jos nämä ensin kukkaan tulevat syödään. Muuta suojaa en äkkiä löytänyt kuin vanhan patjanjousen. Jouset ovat aika käteviä pienten kevätkukkien suojaamiseen ahmateilta.
Oikeastaan tarvitsisin niitä hauleja itsekin.


Persiansinililja Scilla mischtschenkoana

29 comments :

 1. Hauskaa, vai hauleja kaipaat :-D Todella jännittäviä löytöjä! Kun vielä etsiskelin mökkiä, minua kiehtoi vanhat talot, jotka oli myynnissä irtaimistoineen; kattiloineen, kuppeineen. Juuri sellaiset, joista mummeli oli kannettu hautaan ja kotinsa jätetty ihan koskematta.
  Taidat muuten olla riuska monitoiminainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin, irtaimistoineen minäkin tämän paikan ostin ja olisin todella montaa kiinnostavaa löytöä köyhempi. Lisäksi arvostan suuresti talon entisten asukkaiden elämästä kertovia asioita. No, tätä viinapulloa en ajatellut säästää ;-)

   Delete
 2. Algotilla on ollut Mustin vauvakuva jo ennen mustin syntymää! Melkoisia ennustajanlahjoja :)
  Olisipa mielenkiintoista päästä kurkistamaan ajassa taaksepäin tilanteisiin, joissa salaviinat ja haulit ovat liikkuneet. Ehkä Algotkaan ei tykännyt peuroista, tai sitten hänellä oli vähän nälkä... piti ensin harjoitella johonkin.

  ReplyDelete
 3. Ja olet sinä kyllä melkoinen rakentelija! Ihan hatunnoston arvoinen juttu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, minimusti kuvassa!
   Algotista on aika hurjia juttuja, mutta kivojakin kyllä. Melkoinen persoona ilmeisesti.
   Kiitos vain! Nooh, katsotaan nyt ensin, pysyykö pikasaunani pystyssä ;-)

   Delete
 4. Hauskoja nua entisaijan tapeetit :) Lauran kohoras on kait ollu maalitaulu mihinkä on pianarilla hariooteltu. On sulla melekoonen urakka ja viäläku yksin meinaat teherä. Huh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuosta tulee kyllä ihan vain yksinkertainen koppi, ei sen kummempaa. Ikkunan meinaan kyllä sentään laittaa!

   Delete
 5. Sinulla on taas reippaat urakat meneillään! Melkoisia löytöjä, sait hieman tutustua entisen asujan mieltymyksiin (onneksi myös kisu kuului joukkoon :). Vähän eka kukinta osuu myöhäisemmäksi arvatusta, mutta on kivaa odotettavaa lähipäiville.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sunnuntaille on luvassa aivan ihanaa säätä ja yöpakkasten pitäisi kai viimein tämän yön jälkeen lähes loppua (tosin samaa olen tuuminut jo kaksi viikkoa, ja sitten yhtäkkiä niitä tupsahtaakin ennusteeseen ja todellisuuteen). Ehkä sitten alkaa tapahtua, nuppuja ilmestyy ja aukeaa! Ensimmäisiin kurjenmiekkoihinkaan ei ole enää pitkä aika, niin pulleita raketinkärkiä maasta nousee.

   Delete
 6. Ennen oli ulkohuussit tapana tapetoida juurikin kaikilla kuvilla tai lehden kansikuvilla . Minäkin olen lapsuudessa istunut sellaisissa vessoissa . Siellä istuttiin ja katseltiin ja luettiin jos oli jotain sanomalehtiä viritelty myös seiniin .Mielenkiintoista elämää on siellä vietetty mutta silloin oli sellaiset huvit ja nyt on rauhallisempaa kuten sanoit . Ja se rauha onkin se jokin näissä paikoissa . No ensimmäinen ennustus meni kuitenkin lähellä . Vai saunaa rakennat . Mekin tehtiin pesupaikka vanhasta seisoma saunasta ja vessasta .. Siellä pestiin monta vuotta pesuvadeissa . Kiuas poistettiin ja tilalle pata. Silloin tehtiin pitkiä päiviä ja välillä ei olisi millään jaksanut alkaa lämmittää vettä ja ensin kantaa ne sinne . No mies kyllä sen pääasiassa teki mutta kuitenkin . Kun sisälle saatiin suihku jaksan joka kerta olla siitä kiitollinen vaikka kyllä siellä omallatavallaan oli myös mukavaa ja tunnelmallista pestä syksyllä kynttilän valossa ja kulkea matka taskulampun valossa . Vaikka katto onkin vähän vinossa ei se mitään haittaa ja varmaan yhtä makeat on löylyt sitten aikanaan . Hyvä sinä jälleen .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin oli joitakin kuvia sukuhuvilan huussissa, mutta ei sentään noin paljoa. Itsekin olen laittanut huussiini julisteen ja pari taulua, kyllä siellä taidetta täytyy olla ;-D
   Jonkun pesupaikan ihminen tarvitsee ennen kuin saa paremman. Uskon, että olet iloinen suihkusta! Ei ole herkkua lähteä joka säässä pihan poikki pesulle, ja itseänikin harmittaa, että kun on hikinen ja väsynyt, pitää vielä lämmittää pesuvesi. Kesäaikaan minulla on tummassa ämpärissä pesuvettä lämpiämässä auringossa, tai keitän vedenkeittimellä, niin pääsee äkkiä pesulle. Kun en kumminkaan varsinaisesti sauno tai löylyttele.

   Delete
 7. Algotilla on ollut värikäs elämä! Mitähän siellä on tapahtunut, kun on oikein haulikolla ammuttu 😳 Ettei Algot vaan olisi juossut vieraitten hameiden perässä 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Algot oli vähän hurja kertomusten mukaan, viinapäissään saattoi heilua pihalla aseen kanssa pieniä vihreitä miehiä ampuen. Onneksi ei sentään hameväkeä!

   Delete
 8. Woude, mikä monitaituri oikein olet!
  Onnea pesupaikan rakennushankkeelle! Ihan mahtavaa jo se, että kun toteaa tarvitsevansa uuden pesupaikan, katsoo vain pihalta sopivan paikan ja käärii hihat!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se täytyy tehdä. Jos olisi rahaa, ostaisin peräkärrysaunan, mutta täytyy tyytyä omatekoiseen. Joskus sitten saan paremman saunan ja toivottavasti kylpyhuoneenkin jonain päivänä.

   Delete
 9. Ennen vanhaan on tainnut olla ihan tavallista huvia ammuskella milloin mihinkin maaliin (ja ehkä samalla vähän naukkailla). Ulkorakennusten seinustoille oli hyvä laittaa maalit, silloin ainakin oli tiedossa, että huditkaan ei osu ihmisiin.

  Huussimuseo olisi kyllä hauska. Ihme jos sellaista ei ole. Huussien seinillä on vähän kaikenlaista. Meilläpäin yleensä oli jostain lehdistä leikottuja kalankuvia, niitä sellaisia sivuja, joissa oli kalan kuva ja laji. En kyllä tiedä miksi sellaisia, luulisi nyt lehdissä kiinnostavampaakin olleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan jossain on huussimuseo, täytyy olla.
   Jonkun mielestä ne kala-lajikuvat ovat mielenkiintoisia ;-D

   Delete
 10. Onko siellä jo niin sula maa, että sait tolpanjalatkin kaivettua paikoilleen😮 Olet sinä melkoinen sissi, hattua nostan💪 Onkos kesäisin mahdollisuus käydä meressä uimassa ja peseytymässä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kokeilin rautakangella, ja hyvin upposi! Tuntuu vaihtelevan paikan mukaan, jossain kohdassa se kalahtaa routaan, tässä tarvitsi vain muutaman merran iskeä ja meni läpi, routaa oli varmaan vain pari senttiä. En siis kaivanut vaan moukaroin tolpanjalat rautakangella lyömiini reikiin. Kaivaminen olisikin huomattavasti raskaampaa.
   Mereen on puolisen kilometriä, joten ihan hikisenä ja väsyneenä peseydyn mielummin omalla pihalla.

   Delete
 11. Algothan on ollut jännittävä kaveri! Piilopullo oli kyllä hyvin piilotettu, muistikohan herra enää itsekään, että vielä oli yksi jemma juomatta? Mahtaako pullossa olla ihan kotipolttoista? :D Seinällä on sitten varmaan ollut maalitaulu, johon on harjoiteltu ampumista. Toivottavasti sentään selvin päin!
  Väliaikaiseksi pesupaikaksi välttää varmasti vähän vinokin koppi, kunhan pysyy vain pystyssä. Yksin on hankala saada tolpanjalkoja suoraan edes kivettömään maahan, joten nostan hattua projektillesi.
  Pahuksen kylmät säät, kun estivät persiansinililjoja kukkimasta oikeaan aikaan! Toivottavasti edes peurat uskovat, että patjanjousien seasta ei mennä napsimaan evästä. Kääntyisiköhän Algot-herra haudassaan, jos pirskottaisit hänen salaviinaansa peurakarkotteeksi? ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Algot on todellakin ollut jännittävä kaveri. Nyrkkeilijä, merimies, naistenmies, alkoholisti, seuramies, kalamies, kaikenlaista! Olisi kiva päästä hänen kanssaan juttusille hetkeksi. Hän lienee kyllä kääntynyt haudassaan jo joitakin kertoja, jos on sellaiseen taipuvainen.
   Taisi muuten unohtaa huussipullonsa, muuten se olisi tyhjä :-D Joskus on joku kertonut kuinka hän oli aivan käärmeissän hukattuaan viinapullonsa ja sitten oli riemastunut, kun löysi sen eteisen komerosta, sielläkin oli työntänyt sen etunurkkaan piiloon.
   Nyt on luvassa pilvinen vaikkakin lauha viikonloppu, en usko, että kukkia nyt avautuu (on kamalan tuulistakin), mutta kun yöt ovat jo lauhoja, niin seuraavana aurinkoisena päivänä saattaa tapahtua!

   Delete
 12. Nostalgiaa noissa vanhan ajan huusseissa, kyllä monessa vanhassa lehti kuvilla vuoratussa vessassa on tullut aikoinaan istuttua :) Ja 70-luvulla oli vielä silloisessa asuin paikassa oli meilläkin vain ulko vessa. Ja myöhemmin vielä kesämökissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vessakuvitus on tärkeä osa vessakäyntiä :-)

   Delete
 13. Sinulla historia havisee joka nurkalla. Kolikoita maassa ja piilopulloja seinänraossa. Kiinnostava tyyppi tuo Algot on ilmeisesti ollut.
  Lapsena käytiin maalla asuvien sukulaisten mökeillä vieraisilla. Ulkohuussit oli aina vuorattu lehdistä leikatuilla kuvilla, kalenterikuvilla ja milloin milläkin. Kesällä niitä jaksoi vessassa käydessään tutkia, talvella ei onneksi tarvinnut.
  Hyvältä näyttää sinililjojen tilanne, vaikka ulkona ei nyt kovin lämmintä olekaan. Tuuli vie hiuksetkin päästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kaikenlaista löytyy. Kesällä ulkohuussi on ihana ja myös todella kätevä, kun on saappaat jalassa pihalla. Talvisin olen kumminkin erittäin iloinen sisäkuivakäymälästäni. Nyt on jo niin hienoja päiviä välillä ollut, että ulkohuussissa käy ihan mielellään. Mutta ei ensimmäiseksi aamulla tai viimeiseksi illalla, yön pimeydessä.
   Tuuli on tosiaan melkoinen! Onneksi taitaa olla laantumaan päin.

   Delete
 14. Kuulostaa tosiaan siltä, että ennen on ollut aika lailla riehakkaampaa siellä;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!