Tuesday, 21 March 2023

Keltaisia ja valkoisia

 Niitä nousee!

Kostea kevätniitty alkaa viimein vapautua lumesta. Pitkään siinä oli vain kerrottua puistolumikelloa, mutta sittemmin tajusin istuttaa siihen myös näitä tavallisia vanhoja yksinkertaisia puistolumikelloja, sillä nämä nousevat aikaisemmin. Ainakin tässä. Nehän ovat jo lähes kukassa, kun lumi sulaa päältä pois!

Yhden lumikellon suhteen olen ollut huolissani koko talven. Se on vuosi sitten Barnhavenilta tilattu keltamerkkinen 'Blonde Inge'. Yksi ainokainen sipuli on harvinainen aarre, ja niin vain peura käveli tismalleen sen kasvupaikan yli loppusyksystä, kun maa oli pehmeää ja sorkka upposi syvälle maahan. Taimilappu oli pystyssä, mutta heti sen takana hirveä sorkanjälki. Mietin, onko sipuli elossakaan, tai hautautunut liian syvälle, mutta en uskaltanut sitä häiritä, sillä lumikellot kasvattavat juuria syksyllä.
Sen kasvupaikalla on vielä 20 cm lunta, mutta tänään en enää kestänyt jännitystä, vaan aloin kaivaa sohjoista lunta varovasti. 
Sieltä löytyi versot! 
Kuinka onnellinen voikaan ihminen olla parista 3 cm pituisesta versosta. Peittelin ne takaisin lumeen, nouskoot rauhassa omia aikojaan.

Kosteikkopuutarhassa on jo runsaat mättäät, näitä aion jakaa kukinnan jälkeen, jotta saan nopeammin lumikelloja laajalle alalle. Ojan toisella puolella on tavallista puistolumikelloa, tällä puolella näkyy häilyvästi 'S. Arnott' -lajiketta.

Ensimmäinen talventähtikin on siinä noussut!

Kuva on sen verran pieni, ettei siitä lumikelloja erota, mutta siellä niitä kumminkin on ojan molemmin puolin, lisäksi on pari tarhajouluruusua ja etelänkevätesikoita. Vasemman rannan tarhajouluruusussa onkin jo iso nuppurypäs nousemassa maasta. Toivottavasti jonakin vuonna tässä on oikein valtavasti kevätkukkia.
Virkeänä soliseva kevätpuro on ihana asia ja olen onnellinen, että keksin nuo kevätkasvit paikkaa kaunistamaan. Myöhemmin keväällä ojan pohjalla kukkii kerrottu rentukka. Kesällä ojan vasemmalla puolella on jo korkea kosteikkokasvillisuus.

Myös pihatien toisella puolella olevassa saniaistarhassa tapahtuu. Täälläkin nousee talventähtiä.

Ja lisää tulee sitä mukaa kuin lumi sulaa!

Lumikello 'Snow Fox' oli kunnolla nupulla jo helmikuussa, kun se hautautui lumeen. Nyt se on viimein palannut päivänvaloon ja nuppuja on ilmestynyt kolmaskin! Melkoinen saldo viime syksynä istutetulle yhdelle sipulille. Se oli kyllä valtavan kookas, en ole koskaan niin suurta lumikellon sipulia nähnyt. Teimme ystävän kanssa yhteistilauksen Nijssenille, mistä tulee laatutavaraa.

Joidenkin lähteiden mukaan 'Snow Fox' on tähtilumikello ja siltä sen lehdet näyttävätkin. Ne ovat harmaanvihreät ja kiertyneet toistensa ympärille, kuten tähtilumikellolla. Toistaiseksi tämä vain on tähtilumikelloksi valtavan matala, mutta ehtiihän se tuosta venyä.

Rohanissakin on lumen pinta madaltunut, vaikka koko penkki on vielä lumen peitossa. Jo marraskuussa versomaan lähtenyt puistolumikello 'Viridapice' on saanut viettää osan talvesta vanhan neuletunikani alla, kun olin huolissani lumipeitteen riittävyydestä versojen suojaksi. 
Helmikuussa otin tunikan pois ja lumikellot saivatkin sitten runsaasti lunta suojakseen. Aika monta kuukautta on tätä kukintaa nyt leivottu!

Kovin nopeaa ei kevään eteneminen viime päivinä ole ollut, kun kaksi päivää vietettiin sumussa ja tänäänkin on ollut puolisumuinen päivä. Lämpöä on vain +2 ja ilma tuntuu kosteankylmältä. Silti versoja nousee melkoista tahtia, kaiken raportoimiseen ei tämä yksi blogijuttu riitäkään.

Viime perjantaina Turun-reissulla käväisin juhlistamassa putkeen mennyttä laboratorioaikaa (ei tarvitsekaan käydä siellä toiseen kertaan, kuten olin kuvitellut – aikojen sovittaminen on aina melkoisen aikataulusäätämisen takana). Kuohuviinikaupan sijaan menin Flöriin (ent. Kauppila) katsomaan, jos olisi lumikelloja ruukuissa. Löysin näin ihanan esikon, jokin tarhakääpiöesikko. Mahtava kalvakankeltainen väri.
Kukkia viikkoosi!


Puistolumikello Galanthus nivalis
Talventähti Eranthis
Tarhakääpiöesikko Primula Vulgaris-Ryhmä
Tähtilumikello Galanthus elwesii

14 comments :

 1. Ostamasi esikko on todella suloinen!

  ReplyDelete
 2. Näyttää jo niiiiin lumettomalta! Ihana esikko ja viälä kerrottu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan lumetonta onkin! Sumusää on lauhaa säätä ja vaikka aurinko ei ole paistanut viime päivinä, on lumia sulanut mukavasti.

   Delete
 3. Ihania lumikellejä ja kevättunnelmaa puutarhassasi. Onneksi tuo vaalimasi lumikelloaarre on säilynyt hengissä! Ihastuttava on blogisi uusi bannerikuva missä marjaherkkuja. Miten Ransun nenu voi?
  t. samettihortensia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi erikois-lumikello on olemassa!
   Kiitos kysymästä, Ransuli juuri tässä koettaa tassulla lahjettani, jos antaisin nameja viereisestä kaapista. Nenä on parantumassa hyvin, ihan kirsun päälle asti ei vielä ole uusi iho kasvanut, siinä on vielä reikä alas onteloon. Toivottavasti se jonakin päivänä kasvaa umpeen. Kuoppa siihen kyllä varmaan jää, toivottavasti karva kasvaa takaisin. Ylempänä on jo karva kasvanut, mutta siinä ei leikattu niin syvältä.

   Delete
 4. On ne vaan niin herkän kauniita kevätairueita - lumikellot! Tykkää tuosta sinun puronäkymästäsi. Runsasvetinen joki tai järvenranta olisi tontilla kiva, mutta myös pieni voi olla kaunista ja tarpeellista. Hyvä tosiaan, että keksit kevätkukkijat puron reunoille. Toivon paikalle lisääntyvää runsautta.
  Onneksi harvinaisuus säilyi peuran sorkkien jäljiltä. Hiukan kyllä nauratti, että ryhdyt kaivamaan jotain aarretta hangesta nähdäksesi sen tilanteen. Asia, jota puutarhaa harrastamaton ei helposti ymmärrä.
  Kauniin keltainen esikko. Tuollaisen voisin ostaa itsellenikin. Jospa kevätmessuilta löytyisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikellot ovat täydellisiä. Kun lumi on sulanut ja maa mustaa, niiden puhtaanvalkeat kukat erottuvat hyvin, ne oikein loistavat. Eikä kirkkaankeltainen talventähti jää loistossa kakkoseksi! Niitä vain on hirmu vähän, leviävät ilmeisesti äärettömän hitaasti. Lumikelloja voi sentään jakaa laajemmalle.
   Olisi unelmien täyttymys, jos tontilla olisi jokin isompi puro tai pikku joki, rantakin tietysti, mutta virtaava vesi on hieno elementti erityisesti puutarhan kannalta. Onneksi tonttini on kumminkin alarinteessä, joten etenkin keväisin on sulamisvesiä runsaasti ja sekä tuo kuvan puro että Rivendellin puro ovat runsasvetisiä. Rivendellin jouluruusuista otin kuvia, täytyy tehdä siitä alueesta oma juttunsa. Nyt alkaa olla raportoitavaa enemmänkin, kun on ollut lauhan sumuista - kostea sää saa versot nousemaan, vaikka se ihmisestä tuntuukin kolealta. Ja havupuskat tuntuvat tykkäävän tästä säästä, muiden pensaiden silmut tuntuvat pullistuvan silmissä.
   Sinä kyllä ymmärrät tuon tarpeen selvittää erityisen lumikellon tilanne hangen sisältä!
   Noita esikoita on varmaan tullut Suomeen rekkalastillinen jos toinenkin, vaikea uskoa, että niitä olisi vain tietyssä myymälässä. Toivotavasti löydät omasi. Kalpea keltainen on ihana kukkaväri.

   Delete
 5. Yksi esikko korvaa hyvin kuoharin. Niin odotan lumikellojani, istutin niitä valtavasti lisää ja siirtelin vanhoja. Iso pettymys jos mitään ei tule esiin. Talventähdet minulta puuttuvat edelleen, ovat kuin pieniä aurinkoja puutarhassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti näet pian runsaasti lumikelloja! Ainakin vanhojen siirtämiesi pitäisi hyvin nousta. Ne pussissa syksyllä myytävät ovat riski, niistä on aina osa tai joskus lähes kaikki mennyt huonoksi. Viime syksyllä hankkimani 'Snow Fox', tuo, joka tekee peräti kolme kukkaa jo ensimmäisenä keväänä, oli pakattu pussissa vermikuliittiin, samoin kuten muutkin kuivumiselle herkät lajit. Siinä on todella vastuullinen sipulinmyyjä, joka tietää, miten kauppatavaransa pysyy kunnossa ostajalle saakka. Harmi, ettei tavallisissa kaupoissa myytävissä lumikellopusseissa ole mitään kosteutta pidättävää auttamassa niitä pysymään elossa.
   Talventähdet lisääntyvät äärimmäisen hitaasti, mutta niitä on kyllä ihana bongailla, kun nousevat niin aikaisin, mini-voinappeja.

   Delete
 6. Esikkosi vastaa kyllä useampaakin kuoharipulloa💛 Voi kun pääsisikin Flöriin ja Viherlassilalle😍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niissä on hyvät valikoimat! Karkkikauppoja oikein.

   Delete
 7. Olen vasta tänä vuonna havahtunut ihan kunnolla Briteissä (ja Instassa) tapahtuvaan lumikelloinnostukseen. Enkä ihmettele, lumikellothan ovat ihania ja niitä pitäisi syksyin kaataa säkkikaupalla maahan, jotta juuri tässä kohtaa vuotta olisi raportoitavaa. <3

  Piti myös Googlata tämä Nijssen ja vaikuttaa erittäin vaaralliselta paikalta... Kiitos vinkistä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin ihanaa, että näitä kaikkein aikaisimpia kukkia on monessa kohtaa pihaa - kunhan tämä lumi nyt sulaa, niitä pääsee etsimään kuin aarrejahtiin.
   Suosittelen lämpimästi tuota Nijsseniä, laadukkaat sipulit ja mahtava valikoima. Ja sekin, että pakkaavat sipulit niin, että ne pysyvät kunnossa asiakkaalle. Väittäisin, että tuollaisesta paikasta ostaminen on kannattavaa! P. C. Nijssenille on linkki myös blogini oikeasta reunasta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!