Friday 10 March 2023

Maaliskuun kalenteripoika

 ... on elämäänsä tyytyväinen pantteri, joka on päässyt jälleen kotiin pantteripalstalle. 

Lunta on joissakin kohdissa kymmenisen senttiä, joissakin vähemmän.

Viime yönä oli vielä kovasti pakkasta, –7,5 astetta, mutta nyt on lämmin. Mittari, johon paistoi aamulla vähän aikaa aurinko, näytti +4,6 vielä senkin jälkeen, kun oli ollut varjossa jo pari tuntia. Lumi hupenee vauhdikkaasti!

Sama talventähti, jonka nupun bongasin 15. helmikuuta, alkaa nyt avautua. Tähän kohtaan ei lumi kerry, sillä tuuli puhaltaa sen pois. Lumettomuus ja tuulisuus tarkoittaa karuja oloja talvella, niinpä olen ihmeissäni, kun tyyppi ei näytä kärsineen pakkasista lainkaan.

Mustipantteri seuraa perässäni. Talventähti asuu vanhan talon nurkalla.

Ihan vieressä kivijalan eteläpuolella on sama juttu, ei lunta. Mutta on myöskin lämmin ja sopivan kuiva kasvupaikka. Nyt alkavat nousta syksyllä istutetut kevätkurjenmiekat ja muut sen tyyppiset. Tässä on niille potentiaalisesti erittäin aikainen kukkimispaikka.
Vihreät raidat ovat parrakkaiden kurjenmiekkojen lehtiä, ne pysyvät vihreinä läpi talven ja siksi tässä on verkko päällä. Muuten peurat nyhtävät ne juurineen maasta.

Mietin Koska kukkii -haastetta ja menen katajapenkkiin katsomaan, näkyisikö persiansinililjoja. No ei näy, kaikki on lumen alla, mutta talven lauhoina kausina kasvuun lähteneistä krookuksista näkyy lehdenkärkiä.
Olin arvellut ensimmäisten persiansinililjojen kukkivan 15.3. – siihen on vain viisi päivää aikaa. Tulee kiire!

Vieressä mäntyjen alla on niin ohut lumipeite, että helmikuussa nuput kasvattaneet lumikellot näkyvät osittain lumen alta. Tämä leveälehtinen on turkinlumikello.

Musti saapuu, mutta sillä on niin kiire, että en ehdi tarkennuksen kanssa. Tarkennus meni häntään!

Mäntyjen alla kasvavista vaaleajouluruusuista yksi on kukkinut marraskuusta asti, se on jo rähjäinen. Tämä toinen teki nuput helmikuussa, heitin niiden suojaksi vähän lampaanvillaa, kun tuli uusi pakkasjakso. 

Villa ei suojannut nuppuja kokonaan, iso osa kukkavarsista oli noussut villan ohi. Silti kaikki näyttää näin freesiltä. On tämä kasvi ihmeellinen. Toissa yönä oli pakkasta –15 astetta.

Näkymä muotopuutarhaan jouluruusun luota. Talon edessä olevista kukkapenkeistä maa pilkottaa jo monestakin kohdasta, näyttää lupaavalta! Tämän kuvan ottamisen jälkeen, iltapäivän mittaan, lunta on hävinnyt ainakin pari neliömetriä.

Hei, täällä näkyy jo 'Pickwick' -kevätsahramien versoja! Nämä otin mukaan Koska kukkii -haasteeseen ja arvelin kukintaa tämän kuun viimeisille päiville.

Mutta hei, tuossa keskellä kuvaa voisi hyvin olla persiansinililjoja! Haa.
Vasemmalla on jokin laukka, joka on aina vihreänä talvella. En ole varma, mikä se on, enkä siitäkään, onko se kukkinut, kun se raukka viettää joka ikisen talven kylmästä hytisten parikymmensenttisinä versoina. Kesällä tässä kasvaa niin paljon kaikkea, että en ole muistanut tarkkailla juuri tuota.

Jee! 'Hippolyta' -lumikellot ovat nousemassa sellaisesta kohdasta, jossa ei ole lunta.

Hei, tuollahan on lumireunan alla jo avautunut nuppu!

Mustikin myhäilee tarkastellessaan tiluksiaan.

Tämä on hyvä päivä.

Nyt on todellista kevään alkamisen tuntua ilmassa.
Ihanaa ja keväistä viikonloppua!


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kevätsahrami Crocus vernus
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Talventähti Eranthis
Turkinlumikello Galanthus woronowii
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

28 comments :

  1. Kyllä Mustipantterin nyt kelpaa 🌞 🐈‍⬛
    T. Pirkko ja pojat

    ReplyDelete
  2. Oi Pantteri omalla pantteripalstalla! Oot ihana! - Pepsi

    Iik, siellä on noin paljon nuppuja! Tännekin tuli lopulta talvi kunnolla, toivottavasti jää lyhytaikaiseksi - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh, hui, punastus! MUSTI
      Viime yö oli tosi kylmä, mutta toivottavasti nyt alkaisi lämmetä.

      Delete
  3. Kiitos mustille keväisen puutarhan esittelystä,kelpaa istuskella auringon lämmössä. Kuhmossa ei vielä tietoakaan keväästä lunta noin 70 centtiä. Aurinkoista viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siellä teillä on talvista pitkään. Valon lisääntyminen on varmaan silti teilläkin ihanaa.

      Delete
  4. Musti näyttää niin onnelliselta omilla tiluksillaan 😻 On kyllä ihanaa, kun kevät lähenee!

    ReplyDelete
  5. Kyllä siellä meren syleilyssä on jo (= lähes koko talven) niin keväistä! Kiva, että kissat pääsivät taas maalle, hienot kuvat Mustista ja edelleen hyviä vointeja Ransulle! mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. On täällä lauhat ja vähälumiset talvet, vaan niin vain viime yönäkin mittari meni –9 asteeseen, huh.
      Kiitos toivotuksista, käyn välittämässä Ransulle terveiset! Hän ei ole viehättynyt lumessa ulkoilusta, vaan vietti tuon eilisen kuvauskierroksen sängyssä.

      Delete
  6. Symppaan niin noita kiireisiä persiansinililjoja valkoiseen aavikkodyyniin juuttuneina, ”samma här”.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeen sitkeitä ovat nuo aikaiset kevätkukat, odottavat vain sinnikkäästi kevään tuloa.

      Delete
  7. Mustin silmistä näkee, että se nauttii. Se tietää kevään tulevan usean vuoden kokemuksen kautta.
    Mahtavaa, että Ransun nenä on noin hyvässä kunnossa! Alkutilanteen jälkeen en olisi uskonut sen kehittyvän noin hyväksi.
    Siellä on nyt sitten taas noin paljon lunta? Hämmentävää vaihtelua. Täällä sentään jokin on pysyvää, ja se on juuri tuo lumi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on söpö, kun se tarkkailee tipuja ruokinnalla keittiön pöydältä käsin ja välillä sille tulee kova kiire päästä ulos "tutkimaan niitä lähempää".
      Ransun nenä on yllättävän hyvin lähtenyt paranemaan. Alussa se oli toidella hurja, kokonainen pala puuttui. Ei voinut kuin odotella. Eläimillä taitaa haavat parantua aika nopeasti yleensäkin, mutta ihanaa, ettei tulehdusta tms. ole tullut.
      Täällä on tosiaan lunta lähes kaikkialla. Pari päivää ollaan pakkasella, joten sulaminen ei taida nyt edistyä. On se hyvä, että siellä on jotain pysyvää ;-)

      Delete
  8. Mustipantteri on onnellinen pantteripalstallaan. Lihavia myyriä välipalaksi ja vapaata ulkoilua. Vaikka tämä digiaika ei niin aina ole mieleen niin joissain asioissa se on oikein hyvä, kuten siitä, että voi lähettää lääkärille tilannekuvia hienosti parantuneesta isosta haavasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on niin tyytyväinen kuin olla voi, vaikka myyriä ei näy. Luulen kannan romahtaneen, sillä täällä oli kaksi huippuvuotta, sellaisia, että niin paljon myyriä oli viimeksi 80-luvulla. Onneksi Musti saa mieleistään sapuskaa myös keittiön ruokakiposta ;-)
      Digiajassa on monta puolta, mutta yksi on, että en asuisi täällä, syrjäisellä saarella, jos emme eläisi digiaikaa. Ei täällä ole työpaikkoja. On myös ihanaa, että löytyi lääkäri, joka käyttää aikaa potilaaseen, sillä aina ei näin ole. Moni eläinlääkäri tuntuu olevan aivan ylityöllistetty, ja niin on tämäkin, silti hän haluaa paneutua Ransun tilanteeseen.

      Delete
  9. Onpas mukavaa, että olette päässeette jo saaren kotiin💚 Ja siellähän on jo ihan kevät verrattuna tänne. Vaan niinhän se on ollut kyllä joka vuosi aina ennenkin ensin siellä😊 Tänään on sadellut vaan taas uutta lunta ja aurinkoa oli vain hetkisen ihan aamusta. Jaksaa, jaksaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänään on täälläkin ollut pakkaspäivä, eikä yhtään keväisen tuntuinen. Meilläkin pyrytti hetken pari tuntia sitten. Jaksaa...

      Delete
  10. Noin kukkaisia näkymiä katselen kuvaruudun välityksellä ilolla ja innostuksella. Taivaalta sataa jälleen lunta, joten täällä moisia ihanuuksia saa odotella vielä pidemmän aikaa. Jostain syystä netti takeltelee ja kuvat latautuvat hitaasti. Mustin ilo saareen pääsystä sentään välittyy hyvin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mikäs niissä kuvissa on vikana. Laitoin ne kyllä nyt isommalla resoluutiolla, kun huomasin, että ne tuppaavat menemään mössöksi. Bloggeri jotenkin huonontaa niiden laatua, mikä on ymmärrettävää, sillä suositeltu nettiresoluutio on aika pieni, juuri siksi, ettei sivun latautumisessa kuluisi kauaa. Kaikkea ei voi saada :-D
      Ja jostain syystä kommenttisi oli TAAS hyväksyttävänä, luulin, että se ongelma on jo poistunut, kun pariin kertaan kommenttisi on mennyt suosiolla julkaistavaksi.
      Ehkäpä nämä ongelmat joskus ovat historiaa ja pieniähän nämä ovat maailman mittapuulla.

      Delete
  11. Voi miten tyytyväinen isäntäpantteri! ♥ Pantterit eivät ole kaupunkieläjiä. Eivät ainakaan saaripalstapantterit.

    Ja voi, teillä _kukkii_!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No eivät tosiaan ole kaupunkieläjiä. Valjaissa ulkoilukaan ei ole ollenkaan sama kuin omalla palstalla puuhailu.

      Delete
  12. Kotisaaren voittanutta ei taira olla. Nuan palio jo vihereetä piippojaki. Täälä tuli 5cm uutta lunta ja pakkaaslukemilla mennähän. Onneksi vaan -3.9.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin oli eilen kokonaan pakkaspäivä, ja pilvistäkin; niin koleaa, ettei tehnyt ulos mieli. Ja yöllä oli lähes –11 astetta! Toivottavasti nyt pohjoisvirtaus lakkaa ja tulee eteläisempiä ja lämpimämpiä tuulia.

      Delete
  13. Musti nauttii selvästi elostaan pantteripalstalla. Kyllä kelpaa, kun voi tontilla partioinnin lomassa paistatella päivää auringossa ja luntakin taitaa olla vielä riittävästi, jos sattuu lumihepulittamaan. Mammalle ja meille muille on sitten piippoja ja ensimmäisiä kukkia ihasteltavaksi. Onko siellä muuten kukkinut jo yli vuoden verran putkeen vai onko jossain välissä ollut kukaton hetki? Niin ja mihin aikaan viime keväänä ensimmäiset kukat aukesivat?
    Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä meidän kaikkien kelpaa, kotona on aina mukavinta. Lumi ei nyt hepuliin kelpaa, kun siihen tuli lauhoina päivinä ja kylminä öinä kunnon kuori. Ei pöllyä!
      Onpas haastavia kysymyksiä. Täytyy tutkia tuota ensimmäisten kukkien asiaa kuva-arkistosta. Sen osaan sanoa, että täällä on kukkinut vuoden, tai varmaan useitakin vuosia putkeen, sillä vaaleajouluruusut aloittavat loppuvuoden viikkoina ja kukkivat koko talven enemmän tai vähemmän onnistuneesti (joskus kukkavarret syödään, harvemmin ne paleltuvat, onneksi nyt oli vähän lunta ja lampaanvillaa suojana).
      Viime helmi-maaliskuun kuvat ovat kamalia jääkenttäkuvia. Olen silti kuvannut lumikellojen nuppuja helmikuun viimeisinä päivinä ja 2.3. kuvasin tämän kylän vanhalla pihalla talventähtiä ja avautuvia lumikelloja. Samana päivänä näkyi ensimmäisen tarhajouluruusun nupusta punaista! Nyt en ole nähnyt niissä nuppuja vielä ollenkaan, mutta niillä taitaa olla lunta päällä. Viime kevään ensimmäisen avautuneen kukan kuva, jos ei koko talven kukkineita vaaleajouluruusuja lasketa, oli Hippolyta-lumikello 8.3. Tänään auringossa Hippolytan avautuneita kukkia tulee kyllä esiin, sillä huomasin niitä useita eilen, olivat sulattaneet lumeen reiät. Toivottavasti selvisivät hyytävästä yöstä. En tiedä, koska ne avautuivat, kun en ollut kotona. Ehkä toissa viikolla, kun oli lämmintä ja aurinkoista.
      Kiitos, mukavaa ja toivottavasti sielläkin aurinkoista sunnuntaita!

      Delete
  14. Ihania kuvia ♥ Toiveikkaita. Ehkä se kevät tännekin vielä tulee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotkut päivät ovat tuollaisia ja jotkut sitten talvisia... kevät tulee, saisi vain tulla mahdollisimman pian, kohta talvi on kestänyt puoli vuotta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!