Thursday 23 March 2023

Sinikukkia nupulla

 Nyt ei mene enää kauaa siihen, kun ensimmäiset persiansinililjan kukat avautuvat. Ne, joiden arvasin avautuvan 15.3.

Maaliskuu on ollut kylmä. Oikeastaan samantapainen kuin vuosi sitten, sillä kuvasin juuri tässä sininadan vieressä kasvavan persiansinililjan nupulla 17.3. viime vuonna.
Onneksi ei kumminkaan ole sitä jääkuorta kuin viime keväänä! Maa on tuskin lainkaan roudassa. Mutta monella on varmaan kulunut koko maaliskuu kevättä odotellessa, eikä kymmenen päivän ennuste näytä mitään erityisen lämmintä, oikeastaan pilvinen sää ja kylmä kevät näyttää jatkuvan.

Meillä oli neljä sumuisenkoleaa päivää putkeen. Siitä huolimatta laulujoutsenia on lentänyt yli oikein runsaasti. Ainakin niiden mielestä kesä on tulossa.

Yllätyn joka kevät, kun kurkkaan puksipuuaidan yli sen eteläpuolelle. Atsurihelmililjat, nuo helmililjoista aikaisimmat, nupulla jo!

Sivulta päin otetusta kuvasta näkee ehkä paremmin, että tuosta on pupellettu piippo jos toinenkin. 

Aivan muotopuutarhan vieressä on syreeniaidanne, jonka läpi on kulkenut varsinainen peurojen valtatie. Vedin siihen syksyllä valkoista leveää nauhaa kolmeen kerrokseen, minkä jälkeen valkohäntäpeurojen jälkiä ei ole enää pihallani näkynyt, mutta metsäkauriit ovat jatkaneet kulkuaan nauhojen ali. 
En ollut laittanut aitaa syreenipuskien keskelle, sillä olin kuvitellut, etteivät ne ryteikön läpi kulkisi. Kuinka väärässä olinkaan!
Kuvassa syreenipuska ei enää ole kovin tiheä, ja valkoisia nauhojakin on poistettu, sillä ostin rullan verkkoaitaa, jonka vedin syreeniaidanteen keskelle.

Edellisessä kuvassa verkkoa ei erota, mutta tästä kuvasta sen voi nähdä. Kymmenen metrin rulla riitti muotopuutarhan aidasta syreenien läpi ja vähän risuaidankin eteen.

Verkon vetäminen aidanteen keskelle ei ollut niin hankalaa kuin olin kuvitellut. Olin ajatellut, että aidanteesta pitää leikata puolet pois, mutta riittikin, että sain keskelle sen levyisen tunnelin, jossa mahduin itse liikkumaan. Kymmenen metrin rulla ei ole niin järin paksu tai raskas.
Tässä kohdassa on entisen rakennuksen kivijalka, syreeniä kasvaa sen molemmin puolin ja kaksinkertaisen kivirivin välissäkin.
Jätin ylimmän valkoisen nauhan paikoilleen, vaikka se ei mitenkään näkymää kaunista. Koko tonttia kiertävä valkoinen nauha aidan yläpuolella, reilun 180 cm:n korkeudella, on viimeinkin pitänyt valkohäntäpeurat poissa puutarhastani.
Ja toivottavasti saan vähitellen metsäkauriitkin pidettyä ulkopuolella, mutta ne ovat siitä hankalia, että tulevat olemattoman pienistä koloista ja jopa suurisilmäisen riistaverkon rei'istä.
Ja sitten on vielä jänikset. Rusakoita meidän saarella ei ole, mutta metsäjäniksiä on, toki kauniita kuin mikä, mutta tykkäävät syödä mm. krookuksia.

Tähtisahrameita ei onneksi ole syöty. Ne kukkivat pian!

Toinen projekti, jonka sain päätökseen, on aiempaa isompi pissahaihduttamo sisäkuivikekäymälääni. Sieltä tulee letku ulos tuolta kellarin oven vierestä.
Aiempi haihduttamo oli väärän mallinen, korkea ja syvä. Se oli nurkista löytynyt lasikuituinen pömpeli, jokin veneen osa, ehkä moottorin suojalaatikko. Se ei ikinä oikein toiminut, sillä haihduttamon pitää olla leveä ja laakea. Nyt ostin ison laastipaljun. 
Vanha pömpeli oli upotettu sepeliin ja jäätynyt sinne kiinni. Tyhjensin sen ja kaivoin pois sepeliä, mutta en saanut astiaa maasta irti. Odotettuani pari lauhaa päivää kokeilin kitkuttamalla ja viimein astia nousi. Sitten vähän laajempi kuoppa tilalle, uusi astia sinne, suodatinkankaat taas sen ympärille ja sepeliä päälle.
Lopuksi piti vielä keksiä uusi katto, jotta astiaan ei sada sisään. Koska olen purkamassa saunaa, ja olin jo syksyllä irrottanut saunan puuliiterin oven, kun varastin sen saranat uuteen pihaporttiin, oli ovi joutilaana. Sen alaosa oli lahonnut rikki, mutta ovea piti muutenkin lyhentää tähän tarkoitukseen. Siitä tuli justiin passeli ja nyt odotan jännityksellä, kuinka tämä haihduttamoratkaisu toimii.

Mutta hei, tämän jutun piti olla sinisistä kukista nupulla.
Alppipenkistä on ikävä kyllä syöty aika monta pientä kurjenmiekkaa, mutta istutin niitä niin montaa laatua, että jotain on vielä jäljellä. Lisäksi niiden päällä on nyt suojaverkko, mutta sehän ei estä tihulaisen töitä, jos kyseessä on myyrä.
Tämä kurjenmiekka on pisimmällä, nupusta näkyy jo kukkaväriä, ihan tummaa musteensinistä! Tämä on ehkä kevätkurjenmiekka Iris reticulata "caucasica".

Lisäksi molemmat keväällä kukkivat myrkkyliljat Colchicum munzurenset ovat nupulla ja tästä tyypistä näyttää tulevan kaksi kukkaakin. Aurinkoisella hetkellä ne jo harkitsivat avautumista.

Toivotan aurinkoisia päiviä ja kevään etenemistä, ennusteista huolimatta!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Sininata Festuca glauca
Tähtisahrami Crocus tommasinianus

26 comments :

 1. Meillä ei nyt ole ollut hetkeen peurien vierailuja kauriita ei ole koskaan ollut . Hyvä että sait aidan vedettyä . Meidän mökkitontin ylitse kulkee monien muuttolintujen reitti ja on ihanaa kuulla niiden äänet . Katselimme jo viimeviikonloppuna näkyisikö töyhtöhyyppiä ne vasta veikeita on . Ketun taas näimme myös . Tähän mennessä en ole piippoja havainnut mutta josko tänä viikonloppuna .

  ReplyDelete
 2. Voi siellä kukannuput puskee pintaan. Täällä tuskaillaan lumen kanssa! Mies kävi ilmoittamassa lumenkolauksen välissä viime yönä tulleen 20cm lisää! Kyllä alkais jo riittämään...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sentään! Huh mikä määrä teille tuli lunta. Toivottavasti häviää pian, vaan taitaa olla ennusteessa lisää vain ja tänne etelämmäskin.

   Delete
 3. Ai että kauriit ovat noin notkeita ballerinoja, voi voi. Läheltä olet nähnyt joutsenia ja noin paljon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauriit änkeävät, valkohännät pomppivat yli ja pienet metsäkauriit kaivautuvat ali tai tulevat tosiaan aidan reiästä.

   Delete
 4. Voi miten sisukkaita ja yrittelijäitä ovatkaan teidän villieläimet. Näköjään on koko ajan keksittävä keinoja kulkuteiden tukkimiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En olisi ikinä uskonut, kuinka paljon joutuu sen eteen näkemään vaivaa, että saisi tontin kauriittomaksi. Se on jatkuvaa taistelua.

   Delete
 5. Hurjan paljon pieniä, ihania alkuja. Meidän lähistöllä käy jo kauriit pihassa ja kauhulla odottelen, milloin ne alkavat myös täällä vierailla. Toivottavasti saisit pidettyä kauriit ja peurat aidan toisella puolella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne eivät teille tule! Aiheuttavat niin paljon tuhoa ja mielipahaa, rahallista menetystä myös.

   Delete
 6. Toimiiko pissahaihduttamo niin, että neste haihtuu ilmaan? Jääkö mitään jäljelle? Ei tarvitse enää kauaa odottaa kun nuput pumpsahtavat kukkaan. Minun pitääkin kaivella ajoissa lankakoreja navetasta krookusten suojaksi, jänikset todella rakastavat niitä. Osa esikoista on jo nykerretty kokonaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan oikea termi taitaa olla turvehaihduttamo. Ulkohuussini on rakennettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan niin, että koko sen alalla, lattiankin alla, on laakea laari, josta neste haihtuu. Siinä on 5-10 cm kerros turvetta. Se toimii todella hyvin, turve täytyy vaihtaa vain yli viiden vuoden välein.
   Eli turvetta on myös sisävessani nestehaihduttamossa, jonka laitoin ulkotilaan mahdollisen hajun lisäksi siksikin, että tuulenvire voisi auttaa haihtumisessa. Mutta korkea pömpeli vain ei ole tietenkään toiminut hyvin. Nyt uuteen laajaan laastipaljuun laitoin pohjalle sen verran turvetta kuin pussista irti sain, suurin osa oli vielä jääpaakkuna. Pitäisi saada sellainen 10 cm varmaan siihenkin. Aika näyttää, kuinka usein se täytyy vaihtaa. Sen huomaa hajusta ja siitä, että turve alkaa olla tosi märkää tai jopa lilluvaa.
   Äh pupujusseja. On niin harmi, kun kauan odotetut kevätkukat syödään.

   Delete
 7. Kävin äsken kissojen kanssa pihalla tuulettumassa. Ajattelin samalla "tehdä kesää", eli hakata lapiolla jääpaikkoja. Osa oli aika tiukkaa ja muutenkin jääalueita on tosi vähän, paljon vähemmän, kuin yleensä. Enemmän sellaista nk hötöä.
  Kävin myös kurkkaamassa krookukseni, ei muutosta ;)
  Tuosta kuvasta, jossa on tuoli ja pensas, tulee mieleen jokin taideteos, sellainen arkirealistinen. Näkisin sen helposti jossain taidenäyttelyssä :)
  On sinulla hommaa, vaikka ilolla varmaan niitä touhuat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että pojat pääsevät nuuhkimaan kevään tuoksuja :-)
   Vähän niin kuin taideteos tuo korituoli onkin, sillä se ei enää kestä istumista :-D
   Ulkotöiden tekeminen on tähän aikaan vuodesta ilo vain!

   Delete
 8. Toivottavasti NYT kaikki peurat pysyysivät pois puutarhasta. Olis jo korkia aika. Lupaavaa sinistä pilikotusta näkyvis. Meillä tuloo lisää lunta vaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti NYT, joo!
   Voi hiisi, lisää lunta ei kyllä enää kaivata, kohta on jo huhtikuu. Kevään aika olisi.

   Delete
 9. Täälläkin ainoa mikä puutarhassa lisääntyy, on lumi! Ensin satoi vuorokauden putkeen ja tänäänkin vielä aamusta reilusti iltapäivään saakka. Ainakin 20cm tuli taas. Joku oli eilen mitannut lumen syvyydeksi tällä 47cm, taitaa olla talven ennätys näin maaliskuun lopulla...
  Mutta kevät ei silti voi olla enää kaukana:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua! Voi miten harmillista. Ei kyllä nyt yhtään tarvitsisi enää lunta tulla, eikä pakkasiakaan. Pikaista kevättä sinne teille!

   Delete
  2. Ja pakkastahan oli tänä aamuna -21 astetta!! Että sellainen kesäajan aloitus meillä;) Toki näillä lämpötiloilla lumi onkin ihan hyvä juttu!

   Delete
  3. Voi hirmuista, millaiset pakkaslukemat!! Onneksi, onneksi kasveillasi on lumisuoja.

   Delete
 10. Oijoi, siellähän on jo väriä jos jonkinmoista vähintään nupuissa, jos ei ihan vielä avonaisissa kukissa. Kuinka jännittävää! On enää päivistä kiinni, milloin nuput alkavat aueta.
  Olen lukenut nuo pari aikaisempaakin postaustasi viikon aikana, mutta ei ole ollut aikaa kommentoida. Siitä edellisen postauksen puronvarren kuvasta bongasi heti neljä lumikellomätästä. Johan sitä tähän aikaan vuodesta voi jo sanoa melkoiseksi kukkatykitykseksi. Toivottavasti jänöt, kauriit ja myyrät pysyvät nyt poissa puutarhastasi, että me lumisempien alueiden asukkaat saisimme nauttia kaikista söpöistä, pienistä kevätkukkijoista tässä lumen sulamista odotellessa. Ihmeellistä, kuinka hanget eivät yhtään vaju, vaikka päivä toisensa jälkeen sataa vettä. Eivät kai lumikinokset voi tätä määrää itseensä sulamatta imeä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, että näit haukankatseellasi lumikellot siitä kuvasta!
   Kuulostaa merkilliseltä. Ehkä lumi imee itseensä vettä kuin sieni? Outoa!

   Delete
 11. I can see that you still has some snow in the garden! In that race we are ahead of you! Snow melted here by midweek due to warm rains and temperatures up to +10 degrees. It was mild and partly sunny and mild today too even though at the moment the roof is about to fly off as the wind is so strong. Never the less I sow a yellow butterfly in the garden!

  Snowdrops are blooming mad already, I hope to post some pics to blog soon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. We have lots of snow in places, you've had warmer temperatures. Some foggy days seem to have had no effect apart from new shoots emerging from the ground. No butterfly sightings here yet. I hope your roof is still in place!
   You've had a lovely homecoming to your snowdrop garden :-)

   Delete
 12. Melkoista taistelua tuntuu olevan puutarhurin elo kauriiden kanssa. Taidan edelleen olla suht tyytyväinen jos talvituhot jäävät muutaman jäniksen katkomaan köynnökseen, noita isompia sorkkaeläimiä kun ei näillä seuduin kulje. Mutta hienosti on jo kukkanuppuja siellä näkyvillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isommat sorkkaeläimet tekevät mittavaa tuhoa hyvin lyhyessä ajassa, sehän niissä on harmillisinta. Menee hetkessä paljon kukkanuppuja kankkulan kaivoon. Toivottavasti saisin nähdä loput ihanasti kukassa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!