Friday 31 March 2023

Suoraan lumesta kukkaan

 Anteeksi vain blogijuttutykitys, mutta nyt tapahtuu! Kun lumentulo lakkasi ja aurinko porottaa päivät pitkät, etenee kevät, vaikka mikä hanki olisi. Aurinkoisilla paikoilla siis. Varjopaikoissa on melko toivotonta.

Tulppaaninlehtiä tulee esiin.

'Hippolyta' -lumikellot ilmestyvät vähitellen vajoavan lumen seasta. Onkohan se ensimmäinen kukka enää kunnossa, jolle tämä oli jo toinen jakso, kun avautunut kukkanen hautautui kokonaan lumeen.

Samassa muotopuutarhan penkissä näin muutaman tähtisahramin nenänkärjen eilen, tänään ensimmäset kukat avautuivat! Nämä ovat nopeita.

Märkyys, pakkanen ja aurinko yhtä aikaa vioittaa näiden kukkia, kuten joistakin nupuista voi nähdä, mutta onneksi vauriot ovat nyt hyvin vähäisiä – eikä enempää lunta ole luvassa, eikä sadettakaan. Tämä punertava lajike on 'Roseus'. 

Ensimmäinen 'S. Arnott' -lumikello alkaa myös päästä takaisin ilmoille.

Alppipenkki alkaa olla lähes vapautunut lumesta, se onkin lämmin paikka. Molemmat syksyllä istutetut myrkkyliljat Colchicum munzurense ovat elossa ja kukkivat monella kukalla. Tässä on viisi kukkaa!

Ja tässä toisessa neljä. Herkät, pikkuruiset kukat, paljon pienemmät kuin syksyllä kukkivilla myrkkyliljoilla. Tai saa nähdä, kasvavatko kokoa, jos kasvit viihtyvät ja sipulit kasvavat.

Vielä kuva eilen täydessä kukassa lumen alta paljastuneesta "caucasica" -kevätkurjemiekasta. On se niin namu.

Aurinkoista viikonloppua!


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Tähtisahrami Crocus tommasinianus

12 comments :

 1. Onko sinulla yhtään Narnia -aiheista kolkkaa pihallasi? Tässä nyt näyttää selvästi olevan tilanne, että jääkuningatar on päihitetty ja Narnia alkaa sulaa kohti uutta kevättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole, kun en tiedä Narniasta mitään. Oikeastaan en ole fantasiakirjallisuuden ystävä, mutta Tolkien on asia aivan erikseen. Mutta tuolta juuri kuulostaa. Viime yökin oli taas pari astetta edellistä lämpimämpi, enää –6... Aamulla nousikin sitten jo nopeammin plussalle, jee.

   Delete
 2. Iik, ihania kukkia nousee lumesta! Tänään kävin elämäni ensimmäistä kertaa Paraisilla. Kovasti oli viittoja "sinne" suuntaan. - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, olet ollut täällä päin! Paraisilta on tosiaan suora tie tänne, tai siis Nauvoon ja Korppooseen, tänne pitää sitten poiketa niistä pohjoiseen.

   Delete
 3. Hurjaa, ihmeitä siis sittenkin tapahtuu :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä :-) Ja nyt tapahtuukin vähän vauhdikkaammin, kun maata on alkanut tulla pieninä pläntteinä esiin. Vielä vain muutamassa paikassa, päivän päätteeksi varmaan paljon enemmän.

   Delete
 4. Paras vain yhtyä sipulikukkien toivoon. Rinta rottingilla kohti kevättä. Kyl se lumi siitä sulaa, kun sinnikkäästi kasvaa ja kukkii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt alkaa taas näyttää vähän keväisemmältä. Katoilla on ihmeellisesti edelleen lunta kyllä! Äärimmäiswen hitaasti se tuntuu sulavan. Mutta kun on jo pari muutaman neliömetrin sulaa kohtaa, niin eiköhän se tästä etene. Onneksi on aurinkoa ennusteessa, eikä pakkastakaan kuin öisin. Toivottavasti mahdollisimman vähän.

   Delete
 5. On nuo kevätkukat ihmeen sitkeitä! Ja upeita tietysti myös!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ovat! Vuoden ihanimpia, näille ei mikään vedä vertoja.

   Delete
 6. Sieltä ne sinnikkäimmät puskevat urhoollisesti esiin lumen keskeltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan ihme, että ohuet terälehdet eivät ole pakkasyön jäljiltä myttynä. No, tähtisahramilla ne näyttävät aika rähjäisiltä, mutta rakastamani kurjenmiekat eivät ole yhtään millänsäkään, avonainenkin kukka on kuin ei mitään pakkasia olisi ollutkaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!