Sunday 22 August 2021

Söpöjä vaaleanpunaisia

 Nyt on aika paljon kukassa kaikkea vaaleanpunaista. Syysvuokko on kärsinyt kuivasta kesästä niin, että nuppuja ei näy, mutta ehtii se vielä. Tässä sadesäässä täytyy jatkuvasti muistuttaa itseään siitä, että elämme vasta elokuuta eikä mitään syyskuun loppua.

Tästä rehotuksesta olen ollut iloinen keskikesästä saakka. Suopayrtti, vaaleanpunainen palavarakkaus, valkokukkainen virginiantädykkö ja pian kukkaan tuleva vaaleanpunainen kellopeippi ovat kaikki saaneet kukkia rauhassa ilman, että peura olisi käynyt parturoimassa koko kasvuston.

Siemenestä kasvatettu Geranium shikokianum on osittautunut loistokasviksi. Se näyttää talvenkestävältä, kun selvisi sekä viime- että toissa talvesta, ja kuivankestäväksikin, sillä se on kukkinut moitteetta kesä–heinäkuun vaihteesta asti. Kuvasta näkyy, miten rohtosormustinkukan lehdet ovat ruskistuneet.
 
Syysleimu 'Candy Twist' kukkii yhä ruusutarhassa, kun peura ei ole käynyt sitäkään syömässä. 

Kasvimaalla kukkivat tuoksuherneet: tämä on 'Sir Jimmy Shand', keräsin siemenet viimevuotisista kasveista. Alun perin siemenet lähetti Kivipellon Saila. Tänä vuonna hän pisti tulemaan turkoosikukkaista hajuhernettä, ja siinä on vasta ensimmäinen kukkanuppu. Kasveilla oli vaikeaa, kun olin reissussa pari viikkoa heinäkuun helteillä.

Alppipenkki on täynnä vaaleanpunaista, kun pulskaneilikat kukkivat. Se on turhan kookas kasvi tähän penkkiin ja tarkoitus onkin ollut saada niitä kylväytymään preerialle, en vain ole vielä huomannut siellä siementaimia, vaikka olen viskonut näiden varret syksyisin sinne.

Pulskaneilikka on niin kaunis ja hauska! Ja kaatuilee, siksikin olisi varmaan hyvä saada nämä johonkin, jossa olisi vieruskasveista tukea.

Etelänmaitohorsma on samassa tilanteessa, tämäkin saisi vähitellen siirtyä alppipenkistä muualle, kun on osoittanut osaavansa tehdä siementaimia aina seuraavalle vuodelle. Tämä on yksivuotinen, nimittäin. Ja tosi kaunis, en halua tätä menettää!

Muotopuutarhassa kukkii mahdottoman söpö vaaleanpunakukkainen purppurakannusruoho 'Canon Went'. Tämä taitaa olla ainoa tänä vuonna kukkiva yksilö, mutta siementaimia on onneksi runsaastikin, joten ensi vuodelle taas enemmän kukkia luvassa.

Söpöyden huipun palkinto taitaa silti mennä 'Comtesse de Bouchaud' -kärhölle. Se on kasvanut viimeinkin köynnöskaaren yläosaan asti, mutta kukat ovat kyllä aivan minipienet!

Mistä se tiesi, että tykkään nimenomaan pienikukkaisista kärhöistä?


Etelänmaitohorsma – Chamaenerion dodonaei
Hajuherne – Lathyrus odoratus
Kellopeippi – Physostegia virginiana
Kärhö – Clematis
Palavarakkaus – Lychnis chalcedonica
Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Suopayrtti – Saponaria officinalis
Syysleimu – Phlox paniculata
Virginiantädykkö – Veronicastrum virginicum

16 comments :

 1. Oi mitä ihanuuksia taas sai ihauilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On mukavaa, että on kaikenvärisiä kukkia vieläkin! Oransseja heikinliljoja odottelen vielä kukkaan. Ja sitten myöhemmin tulevat syysmyrkkyliljat!

   Delete
 2. Onkin suloinen tuo pienikukkainen kärhö. Ja miten hieno nimi pulskaneilikka..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pulska on vanhastaan tarkoittanut komeaa – pulskat ihmiset ovat olleet komeita, mitä ei nykypäivänä ollenkaan enää muisteta! Tuon neilikan tieteellinen nimi superbus myös tarkoittaa komeaa, ja niinhän se tosiaan on. Kukat ovat aika kookkaat ja kasvissa hienoutta.

   Delete
 3. Vaaleanpunaiset ovat niitä kaikkein viehättävimpiä kukkia. Syysvuokon kukkia minäkin odottelen voi olla että nuput eivät ehdi meillä edes aueta. Pienikukkainen kärhö on tosi söpö, noita minäkin haluan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Värit ovat niin makuasioita. Minulle vaaleanpunaiset ovat usein vähiten miellyttäviä, paitsi tällaiset ihan haileanhempeät. Bouchaudissa ei yleensä ole näin mikroskooppiset kukat, kuivan kesän vaikutus näkyy siinä.

   Delete
 4. Todella hienoa, että näet nyt sen, miltä kasvit näyttävät ilman peurojen vierailua omassa puutarhassasi.
  Olen mennyt samaan halpaan, eli säiden puolesta ajatellut jo syyskuuta, vaikka elokuuta on vielä jäljellä. Vielä pitäisi ehtiä monien kasvien kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä ihanaa. Tavallaan harmi, että kuiva kesä verotti niin monen kasvin kukintaa nyt, kun peura ei kerrankin ole syönyt. Punalatvoissakaan en näe kukkanuppuja lainkaan syysvuokon lisäksi ja syysleimut ovat tosi kituliaita, nehän peurat syövät hyvällä ruokahalulla heti, kun ovat sopivan korkuisia. Mutta on tämä kosteus herättänyt jotain henkiinkin: lähes henkihieveriin ruskistuneet pari ängelmää ovat pukanneet uusia lehtiä tyveltä, ovat vielä elossa! Ja karhunvattuja olen kerrankin päässyt keräämään omaan suuhun, normisti niissä näkee vain lehdistä ja marjoista kaljuiksi riivittyjä varsia.

   Delete
 5. Onko eroa tädykkeellä ja tädyköllä? Näyttää ihan sinisen tähkätädykkeen valkoiselta versiolta kauempaa katsottuna kuvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eroa on ainakin suvussa, tädyke on Veronica ja tädykkö Veronicastrum :-D Itse en osaa sanoa muuta kuin että normipuutarhoissa virginiantädykkö kasvaa lähes parimetriseksi, mutta täällä tuulisessa saaristossa se jää vain noin metriin. Tähkätädyke (Rotfuchs) kasvaa minulla vain 20-senttiseksi. Joten aika iso kokoero niissä kai on. Virginiantädykköä kutsuttiin ennen virginiantädykkeeksi, mutta se on tosiaan eri sukua, joten nimeä muutettiin.

   Delete
 6. Tuo pulskaneilikka on hauska huitula, ei ollenkaan nimensä mukainen. Tänään oli puutarhassa kunnon varusteissa, alla villapitkikset, päällä ulkohousut, oli paksu fleecetakki ja huivi eikä ollut yhtään kuuma vaikka tein kaivuuhommia. Ihan ihmeellinen elokuu, mittari näyttää nyt +7 astetta. Saapa nähdä onko yöllä hallaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pulska on vanha suomalainen synonyymi komealle! Kuten yllä totean Hannelelle, kovin ovat pulskat viime aikoina kokeneet ulkonäön alennuksen ja aivan suotta. Olisi aika nostaa pulskuus taas komeuden rinnalle. Ja muutenkin ottaa käyttöön vanhoja sanoja. Tosin voi olla, että kukaan ei tajuaisi, mistä puhutaan :-D Sanojen merkitys muuttuu niin paljon ajan saatossa.
   Innostuin tänään kaivamaan raunioyrttiä ja kiviä maasta ja kas kummaa, ei tullut kylmä ;-) Tänne ei ole hallaa ennustettu, mutta voihan se silti tulla. Puuskainen pohjoispuhuri käy.

   Delete
 7. Mahtavaa ettei peurat ole syöneet mitään ja ovat säästyneet ihailtavaksi. Harmillista, että kesä sitten on verottanut kukintaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aina on jotain :-D Mutta kyllä nyt on saanut nauttia tästä kesästä aivan ihmeellisellä tavalla, kun kasvit voivat kukkia ilman suojaverkkoja niiden ympärillä.

   Delete
 8. Söpö vaaleanpunainen kattaus kukkasia mutta voi hellanlettas tuota 'Comtessea'! <3 Raportoihan kukinnan edetessä, ovatko loputkin kukat yhtä pieniä vai saako lisääntyvä syyskosteus kukkien koon kasvamaan. Ei varmasti tule kyllä mitään jättikokoisia, mutta onhan tuossa varaa vaikka triplata koko ja silti ovat vielä pikkuruisia :D Meillä ainakin kärhönkukkien koko on selvästi kasvanut sitten heinäkuun ja nyt avautuvat kukat ovat oikeastaan kaikissa kärhöissä normaalikokoisia. Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kreivitär on kyllä todella hellyyttävä. Se on vasta aloittanut kukinnan vähän aikaa sitten. Joitakin nuppuja näkyy ruskistuneenkin. Pitää seurata kukkakoon tilannetta.
   Kiitos, mukavaa jatkoa sinnekin ja sopiva määrä sateita!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!