Thursday 19 August 2021

Ihania taimistoja ja kaivattu lampi

 Reissuni varrelle osui pari taimistoa, joissa olen halunnut käydä. Ensimmäinen oli Tommolan tila Leivonmäellä. Tämä oli ensimmäinen kerta elämässäni kun ajan sen ohi (tai menen millään muullakaan kulkuneuvolla), joten tilaisuus piti hyödyntää.

Meinasin ajaa ojaan syysleimupenkkejä ohittaessani. Sanomattakin lienee selvää, että tuo viinipunainen (tai rönttösenpunainen, uusi värimääre, jonka keksin Kainuussa) lähti mukaan ja myös ystäväni pihalle Nurmekseen. 
Lajikkeen selvittäminen onkin haastavampaa. Näytepuutarhassa juurella oli lappu, jossa luki vain "kerrottu" ja sitä tämä kyllä on. Taimipurkeissa lukee puna-valkoinen täpläleimu 'Nataza' (lienee sama kuin 'Natascha'), mutta sitä tämä ei ole. Ehkä lajike jonakin päivänä selviää. Syysleimu 'Natural Feelings' lienee aika lähellä. Joka tapauksessa aikamoinen herkku!

Aah, keltaista ja violettia! Näytepuutarhat ovat lumoavat, mutta valitettava kiire teki visiitistä lyhyen.
Lisäksi ennätin tutustua sympaattiseen Paloniemen taimistoon Suonenjoella, siellä ei tosin myydä taimia suoraan kuluttajille, vaan kasvatetaan niitä myymälöihin.

Lisää keltaista löytyi Sotkamon Taimistolta, eikä vähiten sen ihastuttavasta ja aurinkoisesta emännästä Maaritista sadetakkeineen. Tässä hän esittelee dynaamisen istutuksen penkkiä. Tässäpä taimisto, joka on niin ajan hermolla kuin voi olla – ja mikä taimivalikoima!

Istutukset ovat valloittavia ja kiinnostavia sekä taimet hyvässä ojennuksessa. Erityisen ilahtunut olin siitä, että kun juuri edellisenä päivänä olin luennollani hehkuttanut oravanmarjaa ja voitonlaukkaa ja pohtinut, mistä niitä saa – no täältä!
Luentoni vanhan pihan suunnittelusta ja perinnekasveista voi muuten kuunnella parin viikon ajan you tubesta täältä: KLIK.

Maaritin leikkokukkapenkki on näkemisen arvoinen!

Täältä löytyi kasveja, joita olen etsiskellyt, sekä tietysti heräteostoksia. Mukaan lähti mm. tummatähkämunkki ja munkkineilikka – olipa munkkipitoiset ostokset. Jotain myös unohdin ostaa, kuten joitakin tällaisista ihanista kakkaroista, hohdekukista, kaunosilmistä, hatuista tai mitä lienevätkään.

Sekä Tommolan tilan että Sotkamon Taimiston valikoimissa on kasveja, joita ei muualta löydy. Ainakin Sotkamon Taimistolta voi tilata kasveja postimyyntinä.

Nurmeksessa vietin isoimman osan ajasta, mutta oli sen verran kiireitä, että en ehtinyt ottaa kuvia juuri muualta kuin ystävien kunnostaman ihanan jugend-rivitalon pihasta radanvarressa. Täällä oli tapahtumalauantaina pop-up-ravintola, josta sai herkullisen vegaanilounaan.

Reissun päätteeksi ajoin Raesärkkien kautta, miten kaunis paikka, josta en aiemmin tiennyt mitään! Harjuja, lampia, soita ja metsää moreeniharjumaisemassa.

Tätä hurmaavaa järveä sen sijaan oikein etsin. Lähdin lähes 30 vuotta sitten ajamaan Nurmeksesta pyörällä etelään, ja matkan varrella pulahdin moniin uimapaikkoihin, joista tämä oli ihanin. En ole voinut tätä pientä hiekkapohjaista järveä unohtaa. Tämä on Löytönen, todellinen löytö Rautavaaralla. 
Hieno hiekkapohja ja rikkumaton luonnonrauha.

Onneksi löysin Löytösen uudelleen! 


Munkkineilikka – Dianthus carthusianorum
Oravanmarja – Maianthemum bifolium
Syysleimu – Phlox paniculata
Tummatähkämunkki – Phyteuma nigrum
Voitonlaukka – Allium victorialis

22 comments :

 1. Ehdin jo ajatella että Suonenjoen taimistolla pitää kyllä käydä, kun en ole sellaisesta tiennytkään, mutta eipäs sittenkään mennä :D Harmittaa kun lähin alan liike Lakeuden vihertaimisto lopettaa tämän kesän jälkeen. Mistä enää ensi vuonna ostan erilaisempia taimia :/ Ja olen vasta päässyt vauhtiin :D Kävin ostamassa juuri uuden syysleimun kun halusin jotain violettia; Purple Kissin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi... nyt kun muistaisin, mihin kauppoihin siellä päin tuo Paloniemen taimisto toiminnaa kasveja, ootas... siinä oli muutama rautakauppa... taisi olla Lapinlahdella ja Kaavilla ainakin. Kannattaa soittaa ja kysyä.
   Ehkä jos oikein kauniisti kysyy, Seija suostuu myymään yksityisasiakkaalle jotakin, mutta luonnollisesti mieluiten hän myy taimet laatikoittain. Jos pystyt hommaamaan jonkun ostoringin, että useampi hankkii samaa kasvia?
   Paloniemen taimiston nettisivut, täältä löytyvät yhteystiedot: https://www.paloniementaimisto.fi

   Delete
  2. Joo! Päivin Puska ja Pensas Laukaan suunnalla myy myös Paloniemen perennoja. Muisti palaa pätkittäin ;-)
   Voi itku mikä uutinen, Lakeuden vihertaimistolla oli mun tarkoitus myös käydä, jonakin vuonna... ja nyt se on myöhäistä. Nyyh. Surullista.

   Delete
  3. Suonenjoki olisi sijaintina sopinut mökkireissulle, sillä se osui silmään. Mutta vielä ehdit Lakeudelle; hopi hopi!

   Delete
  4. Heippa! Lakeuden Vihertaimiston toiminta jatkuu ihan normaalisti ensi kesänäkin. Mistä tällainen ajatus, että olisi lopettamassa?

   Delete
  5. Hei, no tämäpä oli iloinen uutinen! Ehkä väärinkäsitys johtui jostakin syksyn loppuunmyynnistä tms.

   Delete
 2. Värikylläiset kuvat taimistoilta. Onneksi on paikkoja, joista saa harvinaisempiakin kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on! Tendenssi tuntuu ikävä kyllä olevan se, että taimiviljelijöitä lopettaa ehkä vielä enemmän kuin aloittaa, byrokratia on melko hirmuista pienyrittäjälle. Sitä niin toivoisi, että puutarhaharrastuksen kasvu näkyisi heti puutarhayrittäjien kasvuna, mutta ainakaan vielä ei niin ole.

   Delete
 3. Sinulla on mielenkiintoinen työ siinäkin mielessä, että saat hyvän tilaisuuden vierailla erilaisilla taimistoilla. Miten mukavaa taimistoväestäkin on tavata asiakas, jonka kanssa pääsee keskustelemaan kasvikieltä tavallista ammattimaisemmalla otteella.
  Tommolan tila on tullut erilaisilta messuilta ja tapahtumista. Paloniemi ja Sotkamo ovatkin sitten uusia nimiä.
  Teit hienoja löytöjä. Niin kasveissa kuin järvissäkin, kirjaimellisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan mahtavaa saada käydä taimistoilla, niissä suorastaan täytyy käydä. Eikä se ihan työltä tunnu, vaikka tietysti joutuu keskittymään tarinoiden talteen saamiseen ja kuvien ottamiseen eri lailla kuin jos olisi ihan turistina vain. Sillä tavalla se on kyllä väsyttävääkin, pitää keskittyä 100-prosenttisesti.
   Sotkamon taimiston valikoimaan totisesti kannattaa tutustua! Tommolan tilan huippuhyvä valikoima onkin jo tullut messuilta tutuksi.

   Delete
  2. Ilman muuta työssä kuin työssä on tsempattava ja muistettava, ettei pelkästään huvimatkasta ole kyse. Ajaminen ja matkustaminen nekin ovat varmasti välillä väsyttävää touhua. Toisaalta ei taas muuten moniin paikkoihin tulisi edes lähdettyä. Puolensa ja puolensa kaikella. Paras koittaa nähdä ne plussat, niin jaksaakin paremmin.

   Delete
  3. Niinpä, on onni, että tulee vähän pakosta lähdettyä. Tämän kesän reissut ovat avartaneet maailmankuvaa monella tapaa. Vaikka Pohjois-Karjalakin oli ennestään tuttu, mutta silti. Sitä unohtaa, millaista on muualla, kun pyörii vain kotona.

   Delete
 4. Kuulostaa ja näyttää aika ihanalta työreissulta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä! Ei parane valittaa, vaikka tavallaan tuntuu joskus siltä, että vapaapäiviä ei olekaan. Tämä oli eka kerta, kun ajoin Pohjois-Karjalaan autolla ja vaikka ajaminen ehkä puuduttaakin, ei se silti puuduttanut lähes yhtään, kun sai poiketa mihin halusi.

   Delete
 5. Wau tuo luento..seurasin 🥰 kuolettavan ihana tuo purppurainen syysleimu, rikollista, ettei ole nimeä. Uudet taimisto t on todellakin parasta viihdettä ikinä, hyvät nuo munkkilöydöt niin ja reissusi muutoinkin luonnonkauneutta täynnä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytynee soittaa joku päivä Tommolan tilalle, Eija ei itse ollut tuolloin paikalla, mutta hän varmaan osaa antaa jonkin valistuneen arvauksen tai jopa tiedon leimun lajikkeesta.
   Oi, jaksoit kuunnella unettavaa pälätystäni :-D
   Oli niin ihanaa päästä käymään tuolla kaukana vaarojen ja erämaan seudulla.

   Delete
 6. Kiitos linkistä, pitää kuunnella luento. Tommolan tila myös toimittaa postitse, olen sitä joskus kysynyt. Viininpunainen syysleimu kuulostaa upealta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, onko luennossa sinulle mitään uutta, olet jo niin kauan puutarhuroinut vanhalla pihalla ja perehtynyt perinnekasveihin :-D
   Ahaa, hyvä tietää tuo Tommolan toimitusmahdollisuus! Verkkosivuilta en löytänyt tietoa. Toisaalta ei sinne niin kauhean pitkä ajomatka ollut, vaikka olikin eka kerta elämässäni kun sinne suuntaan menin omalla autolla. Voisi siitä semmoisen päiväretken tehdä myös muuten vaan.

   Delete
 7. Kiitos linkistä, kuuntelin luennon samalla kun putsasin kanttarelleja - pystyin myös kuvat katsomaan samalla. Oikein mieltä lämmitti, että olen omaan arboretumiin jättänyt kaikki sopivat luonnon kasvit kasvamaan (puna-ailakit, kärsämöt ym. ) niitän siimaleikkurilla niiden ympäriltä aggressiivisesti kasvavia rikkoja, jotta saisin kukat säilymään ja leviämään. Ovat mielestäni olleet tosi kivannäköisiä siellä missä viihtyvät eli toisen päädyn hieman kuivemmassa ja vähemmän junttasavisessa maaperässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, jos luennosta tuli hyvä mieli! Kyllä luonnonkukkia kannattaa ilman muuta käyttää hyväksi puutarhan kukkijoina että vaalia, jotta ei tule hävittäneeksi jotain arvokasta ja kaunista.

   Delete
 8. Hyvä luento, kiitos sinulle! Hyvä että vielä kumminkin löytyy taimistoja, joilla on laaja valikoima erilaisia kasveja, ja vähän kokeilumieltäkin. Tommola on minulle tuttu paikka, ja liki joka vuosi tulen siellä käyneeksi kun paikan viimein keksin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos tykkäsit! Tuohan on ihana ajatus, että käväisee Tommolalla joka vuosi. Vaikka vähän eri aikoihin, että näkee näytepuutarhat eri vaiheen loistossa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!