Monday, 11 September 2017

Vat of Kirbuster

Stronsayn saarella tutustun ensimmäiseksi saaren kaakkoiskulmaan, missä on kuuluisa luonnon kiviholvi. Matkalla rannalle törmään tuttuun tipuun: kivitasku! Nämä taitavat olla muuttomatkalla etelään, ehkä osa on tullut Suomesta.

Great Coastal Walk
The Vat of Kirbuster (or Kirbister as it is sometimes spelled) is a great natural stone arch but there is also lots of just wonderful coastal scenery to see on the way to Burgh Head.


Tämä ranta on todella hieno!

Vat of Kirbuster.


Kävelyn aikana on kiinnostavaa seurata kalastusaluksen liikkeitä.


Purtojuuri kukkii. Hitsi vie, kun oma siemenkylvökseni ei itänyt viime syksynä, eikä keväälläkään – täytyy kokeilla uudestaan.

Yritän bongailla lunneja, mutta ne ovat jo häipyneet ulapalle. Täytyy palata joskus keväällä tai kesällä niitä katsomaan. Kolossa kököttää pupunen päiväunilla.
Tänne on pakko palata joskus keväällä tai alkukesällä, kun laukkaneilikat kukkivat. Tämähän on kuin Babylonin riippuva puutarha!

Kävelyn lopuksi päädyn Burgh Headin niemelle. Koska polku koko ajan nousee, kulkija havaitsee saapuneensa niemen kärkeen vasta ihan viime tingassa, kun maa yhtäkkiä häviää ja alla näkyy vain merta. Tässä ollaan noin 30 metriä merenpinnan yläpuolella.  Edessäpäin näkyy Auskerryn matala majakkasaari, kauempana Copinsayn majakka.

Seuraavaksi täytyy tehdä kävelylenkki seuraavalle Lamb Ness -niemelle, mutta ei tänään, sillä Yhdysvaltojen hurrikaanin häntäpää tuntuu täällä kovana luoteistuulena ja vaakatasoon piiskaavana sateena.
Niemet ovat täällä usein Nessejä, sillä moni sana tulee muinaisnorjasta, kuten nes = niemi.

Paluumatkalla näen isokihun, vaikuttavan kokoinen lintu.

Merimetsot ovat sentään ihan samanlaisia kuin meillä.

Ihanat myrskylinnut, tämä taitaa olla lempparini täällä. Upeita lentäjiä ja tarkkailevat kulkijaa söpösti tummilla kauniilla silmillään.

Rauhallisemmat maisemat kävelyn päätteeksi. Jatkuu ensi numerossa...


Laukkaneilikka – Armeria
Purtojuuri – Succisa pratensis

34 comments :

 1. On upeita nuo kalliot! Riippuvat puutarhat tosiaan. Kaikkiaan tämän kirjoituksesi avulla voi taas tarkastaa mittakaavojaan. "Siellä kaukana" Amerikassa on hirmumyrsky, joka tuntuu Skotlannissa ja samalla tapaa (ehkä) kotipuolesta tulleita muuttomatkalaisia lintuja. Ja sitten kun siihen vielä lisää ne aiemmat 5000 vuotta vanhat kivipaadet ja 1000 vuotta vanhat seinäkirjoitukset, niin tunteepa itsensä asiaankuuluvan pieneltä (mikä on siis hyvä juttu, selvennettäköön se).

  Ja hauskaa muuten että tapasit niitä tuttuja (se kivitasku) ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu toden totta, on mukavaa ja terveellistä todeta oma pienuus ja sekin, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

   Delete
 2. Hienoja nuo ison meren rannat. Minäkin olen käynyt vuosia sitten kivikehiä katsomassa ja se oli tosiaan upea kokemus. Kiitos kuvista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle kun kävit katsomassa niitä uudestaan tätäkin kautta :-)

   Delete
 3. Mahtavat maisemat, ei voi kuin huokailla ja ihastella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, minäkin teen sitä täällä koko ajan :-D

   Delete
 4. Onpa upea paikka. Mielelläni kävelisin noilla rannoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan varmasti! Täällä tuulettuu mukavalla tavalla, eikä missään ole liikaa ihmisiä :-)

   Delete
 5. Mitkä maisemat! Todellakin kuin Babylonin riippuvat puutarhat! ;D

  ReplyDelete
 6. Valloittavat maisemat. Kuvista huokuu merenrantojen ajaton, rauhoittava tunnelma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, avaruus ja ikiaikaisuus rauhoittavat niin ihanasti.

   Delete
 7. Sykähdyttävän kaunista. Ja nuo kalliot... Menee ihan sanattomaksi tässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, upeat on maisemat, ei voi muuta sanoa!

   Delete
 8. Voi mitä ihania kuvia - ja niin upeita lintuja! <3 Isokihu on komea ilmestys. Olen kohdannut sellaisen myös Norjassa.

  viikarivartti.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, niitä on täällä Pohjois-Atlantilla varmaan. Minusta kotoisa merikihukin on vaikuttava, mutta tämä on vielä mahtavampi!

   Delete
 9. Voi miten upeita maisemia. Kaikki nuo liuskekalliot! Kuvaamista varmasti tuolla riittää. Kiitos näiden ihanien maisemien jakamisesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvaamista tosiaan riittää, pieniä juttuja lähellä ja upeita avaria maisemia kaukana.

   Delete
 10. Ihania maisemia, paljon näkemistä ja kokemista.

  ReplyDelete
 11. Luin kaikki tähänastiset raporttisi ja hitsi, olen kade. Noissa maisemissa viihtyisin myrskylintujen seurassa. Mukavia suolantuoksuisia hetkiä sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärrän hyvin kateutesi, olen halunnut tänne 30 vuotta (ja miksi ihmeessä siihen kului niin pitkä aika?)! Uskon todella, että viihtyisit, etenkin, kun on kissaseuraakin.

   Delete
 12. Ihan erilaiset on maisemat nyt! Kuin tulet kielen kanssa toimeen, tajuaako sitä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan hyvin tajuaa! Välillä kuulee skottiaksenttia, välillä eteläenglantilaista tai irlantilaista tai amerikkalaista - täällä on kansainvälinen meininki :-) Yksi ruotsalainenkin asuu tällä saarella. Paikallisten sekoitus englantia ja muinaisnorjaa on haastavin, mutta turistin kanssa he yrittävät puhua selvemmin ja pelkkää englantia. Täällä asuu tosi paljon muualta muuttaneita, joten joka tapauksessa Orkney-kieltä ei voi puhua koko ajan ja olettaa tulevansa ymmärretyksi.

   Delete
 13. Ihana luonto! Koska raportoit pubista:D? Onko siellä näkynyt Outlander Jamie-tyylisiä miekkosia, tuothan sitten tuliaisiksi. Hyvä kun joku kysyi tuota kielikysymystä, muakin kiinnostaa miten niiden pajatuksen kanssa tulee toimeen? Mutta siis ilmeisesti ihan hyvin. Sulla niin täydellinen kielitaito muutenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, olen käynyt pubissa vain kerran eikä Jamie-tyyppejäkään putoile oksilta, johtuukohan sitten siitä, ettei ole puita... pidän silmät kuitenkin auki!
   Juuri tänään juttelin yhden papparaisen kanssa, joka on kotoisin North Ronaldsayn saarelta, muutamaan kertaan joutui siinä pyytämään häntä toistamaan... jos osaa hieman skottiaksenttia ja yleisiä skottisanoja, kuten bairn = lapsi, ja kirk = kirkko jne. se auttaa, mutta täällä on ihan omiakin sanoja, kuten peedie = pieni.

   Delete
 14. Olen myös tutkinut postauksiasi oikein hartaudella! Ihanat maisemat! Varmasti paljon nähtävää ja koettavaa on ollut ja nuo upeat myrskylinnutkin! Mutta entäs ne kanat...minne ne jäivät! Ethän muuten aio sinne jäädä ihan kokonaan...???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanat ovat hyvässä hoidossa, viimeksi tänä aamuna ne ruokin ja illalla tulikin jo niiden mamma kotiin. Voisin kyllä jäädä tänne kanapiiaksi :-)

   Delete
 15. Oi, mihin upeaan paikkaan oletkaan saanut matkustaa, mielettömiä kallioita ja maisemia!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!