Wednesday, 20 September 2017

Majakat

Jatkamme North Ronaldsayn saareen tutustumista. Saaren keskiosassa on asutusta ja lehmiä, jonkin verran lampaita sekä viljelyä tuulensuojaisissa paikoissa.

More North Ronaldsay
The middle, some of the west coast and the lighthouse & the old beacon.

Haluan käydä kurkkaamassa saaren länsirantaa, joka on luoteistuulella vähemmän suojainen puoli. Tällä pikku saarella ei tosin tuulensuojaista paikkaa tunnu olevan lainkaan, tuuli piiskaa koko Pohjois-Atlantin voimalla.

Majakka löytyy saaren koilliskärjestä. Tämä on Brittein saarten korkein maalle rakennettu majakka: 42 metriä.



Sen juurella ovat vanhat majakanvartijan asunnot ja muut tilat. Niissä on nykyään kaksi vuokramökkiä, kahvila (vain kesäisin) ja villakehräämö!

Jatkan kohti eteläisempää vanhaa majakkaa, jota parhaillaan restauroidaan. Se on vuodelta 1789. Valo korvattiin kivinupilla, kun uusi majakka rakennettiin ja otettiin käyttöön 1854. On oikeastaan aika käsittämätöntä, miten nämä pystyt rakennelmat ovat pysyneet pystyssä myrskyissä vuosisatoja.  Aikamoisia insinööritaidonnäytteitä.
Etualalla näkyy levänpolttorakennelmia: pyöreitä kivimuureja, joiden sisällä levää poltettiin saippuaa ja lasinvalmistusta varten. Poltosta tuli saarten maanomistajien tärkeä tulonlähde 1700-luvun aikana, mutta polttoa hoitaneet torpparirassukat sairastuivat moniin vakaviin tauteihin, sillä savu oli myrkyllistä. Levän poltto kiellettiin seuraavalla vuosisadalla. Kivikehiä käytettiin sen jälkeen muun muassa taimien kasvattamiseen tuulensuojassa. Tarpeeksi vankistuttuaan esimerkiksi kaalit pystyttiin siirtämään muurin suojista pellolle.

Kiviseltä ja tuuliselta rannalta on yllättävää löytää vene! Se on melkoisen järeästi moneen suuntaan kiinnitetty ja vedetty useita metrejä merenpinnan yläpuolelle. Perämoottoreitakin on kaksi.

Old Beacon eli vanha loisto on kaunis rakennus, vaikka onkin rakennustelineiden peitossa. Tämä paikallinen kivi, joka luonnostaan lohkeaa litteiksi liuskeiksi, on ihanteellinen rakennusmateriaali ja näyttää lisäksi siltä, kuin rakennelmat olisivat maasta kasvaneet, niin täydellisesti ne istuvat maisemaan.

Tältäkin rannalta löytyy levää syöviä lampaita.

Teen hienon bongauksen, jota en tosin olisi tunnistanut ilman ystävän apua: pulmunen!

Sitten takaisin saaren sisäosiin ja mahdollista tuulensuojaa etsimään. Olisiko tässä hobittimajassa hyvä nukkua?

Kirkkaalla säällä näkyy Fair Isle -saari, välimatkaa lähes 50 kilometriä! On usein vaikea hahmottaa sitä, miten kauas täällä pystyy näkemään, kun saaret ovat korkeita eikä metsä peitä näkyvyyttä. Tässäkin on kuvanottopaikan ja vasemmalla näkyvän vanhan loiston välillä kolme kilometriä.

Illan viimeinen vuorokone käväisee varmaankin tuomassa koululaisen kotiin, ja jokusen työssä kävijän. Minä suuntaan lintuasemalle, sillä siellä on myös majoituspalvelu.

Matkan varrella näen North Ronaldsayn ainokaisen kivipaasin "Stan Stanen" (murrelyhennelmä sanoista standing stone). Sekin on vaikuttavan korkuinen, noin nelimetrinen.

Kotiinviemisiksi on villalankaa kahdelta naiselta, jotka kehräävät North Ronaldsayn lampaiden villaa. Toinen lanka on kehrätty koneella kehräämössä, toinen käsin. On kiinnostavaa vertailla niitä.

Toivottavasti saan aikaan neuleen, joka tuo mieleen nämä kauniit värit.

32 comments :

  1. Ihanat langat. Tuollaiset ovat kivoja ostoksia itselleen, kun saa palan paikkaa mukanaan lankojen muodossa.
    Tuo näkyvyys on käsittämätön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saaren omien lampaiden ja saarella kehrätty lanka on mitä arvokkain tuliainen, en osaa keksiä hienompaa muistoesinettä.
      Sanos muuta, kymmenien kilometrien näkyvyys on harvinaista. Tai Lapin tuntureilla sitä myös saa ihailla, ja kokea samaa tilan tuntua.

      Delete
  2. Näitä sinun matkakuviasi on niin mukava katsella. Kauniita maisemia. Nuo langat ovat upeita. Kiitos kuvien jakamisesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos sinulle kun katsoit ja kommentoit!

      Delete
  3. ON teillä ollut kyllä hieno reissu!
    Kiitos, kun olet meidätkin vienyt matkalle.:)

    ReplyDelete
  4. Ihmeellistä lukea, kun tiedät niin paljon yksityiskohtia, tai otat selvää. Et puhu "linnuista" tai "kukista" vaan pulmusesta, hemposta, harmaahaikarasta, pajusirkusta, karikukosta..., joista yhtäkään minä en tunnistaisi, sekä purtojuuresta ja siroverenpisarasta! Ja kanat ja kukotkin esittelet rodun mukaan. Ihanan näköistä lankaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enhän minä lintuja noin hyvin tunne, otan kuvia ja lähetän ystävälle, joka elää hengessä mukana ja on hyvin kiinnostunut siitä, mitä lintuja täällä on. Olen ollut kiinnostunut Orkneysta niin pitkään, että varmaan muistin sopukoihin on kertynyt tietoa, mitä on mukavaa päästä nyt jakamaan.

      Delete
    2. Hienoa, että on ystävänä lintuasiantuntija, jonka avulla voi täydentää ja täsmentää tietojaan.
      Kirjoittajakurssilla olen oppinut, että ainakaan kaunokirjallisen (eikä varmaan tietokirjallisenkaan) kirjoittajan ei pitäisi koskaan puhua "linnuista" tai "kukista", vaan pitäisi täsmentää ja yksilöidä. Sitä periaatetta toteutat tietysti blogissasi koko ajan.

      Delete
    3. Ahaa, en tiennyt tuota että kaunokirjallisessakin tekstissä pitää täsmentää. Ehkä minulla vaan on tarve ottaa selvää, tai sitten toimittajan tai tietokirjailijan ammattitauti :-D

      Delete
  5. Ihan niinkuin olisivat rakentaneet tuon korkean majakan viikingeille merkiksi siitä, että tultiin nyt Orkneyn alueelle. Nuo kuvat houkuttelevat mielikuvitusta. Hobittiasumukset ovat tosi hauskan näköisiä. Ne on rakennettu myös tuosta paikallisesta käytännöllisestä kivestä.Tiedätkö, kuinka vanhoja ne ovat? Minulle nuo langat tuovat mieleen myös tuon kiven värin.
    Kerta kaikkiaan suloinen tuo viimeinen kuva lampaista kiipeämässä pois rannasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voihan se olla, että tuolla niemellä on ollut joku vanhempikin valotorni, mutta tämä on kyllä ainakin 600 vuotta viikinkiaikaa nuorempi.
      Paikallisesta kivestä rakennetaan edelleen, mutta useimmat uudet rakennukset on tehty kevytsoraharkoista. Tuo vaja ei välttämättä ole vanhempi kuin 50 vuotta, vaikka se voi olla myös satoja vuosia vanha. Hirmu vaikea sanoa! Eniten North Ronaldsaylla rakennettiin varmaan levänpolton ja sillinpyynnin kulta-aikoina 1700-1800 -luvuilla, jolloin asutus oli tihein, joten useimmat rakennukset lienevät siltä aikakaudelta.

      Delete
  6. Iih, en kestä miten ihania maisemia, kivipalleromajakoita ja LANKOJA!! Tuulinen paratiisi siellä tosiaan : ))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, North Ronaldsaylla oli hyvin tuuliset tunnelmat navakalla luoteistuulella, kun mikään muu saari ei siltä suunnalta tarjoa suojaa. Ihanat nuo lampaat ja niiden villa!

      Delete
  7. Sain nuorena isältäni kalenterin jossa oli majakka-kortteja. Niistä pari säästyi aikuiseksi ja niistä sai alkunsa majakka-korttien keräilyni :) Jotenkin ne vaan kiehtoivat mieltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majakat ovat tosiaan hienoja, uhmaavat myrskyjä.

      Delete
  8. Hienoja maisemia ja paikkoja. Ja eläimiä. Kyllä sinun kelpaa:)

    ReplyDelete
  9. Kauniin karuja maisemia, majakoita ja ihania tuliaisia!

    ReplyDelete
  10. Majakat on kauniita ja häkellyttäviä. Hyvä tuo ekan kuvan linssiludelehmä :) Langat on ihana muisto reissustasi, hykerryttävät maanvärit niissä. Kovasti tuntuu olevan noita stondailevia stenuja kaikkialla, olikos ne megaliittikyldyyrin jäämiä, vai muistanko väärin. Onnellisia syyspäiviä sinulle siellä jossain!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä taitavat olla kaikki myöhäiskivikautisia kivipaaseja, eli juuri megaliitteja ymmärtääkseni.
      Kiitos, sade ropisee ja tunnelma katossa :-)

      Delete
  11. Ihana miten lähelle nuo naudat tulevat. Ovat kai tottuneita ihmisiin. Hienon värisiä lankoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Etenkin nuoret lehmät tuntuvat olevan vallan uteliaita. Hieman hiuksianostattava hetki oli, kun tapasin kapealla tiellä aitauksestaan karanneen hyvin tiineen sarvekkaan lehmän... hmm... onneksi hän päätti tehdä uukkarin ja häipyä vastakkaiselle laitumelle. Siinä sitten tuli farmari paikalle ja saatiin rouva takaisin omalle puolelleen.

      Delete
  12. Jännittävää seurata sun kuvakertomusta - eikö tästä voisi tehdä kuvakirjasarjan? Matkoja maailman saaristoissa..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, en tiedä, moneenko saaristoon tässä kerkiän :-D

      Delete
  13. Hianoja majakoota ja kiviä. Niistä onki hyvä rakentaa, jos saa ne jotenki liikenteesehen. Langoos on tosi hyvät färit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eihän siinä muuta kuin peräkärry rannalle ja alkaa lappaa kiviä vaunuun ;-) Ihanan värisiä ovat kivet, ja langoissa kans kivat luonnon sävyt.

      Delete
  14. Ihanaa, kun saat lankaa sieltä kotiin. Mä Himoitsen noita kiviä, laitathan muutaman postiin tulemaan?
    Lehmä on jotenkin hurjan symppis, kaunis väri ja lempeä ilme. Ja hobbitimaja ja majakat, hienoja puhumattakaan niistä kivikehistä! Voi mä haluankin sellasen tuliaisiksi, jookos, pliis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Laitetaanko lehmäkin saman tien samaan pakettiin?

      Delete
  15. Mulle myös muutama kivi, thanks 👀👀
    Hienon näköistä ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. North Ronaldsay on tuulinen mutta nätti saari!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!