Monday, 4 August 2014

Tolkien-penkin keskikesä

Tolkien-penkistä on raportoitu viimeksi kesäkuussa. Ei siitä hirveästi raportoitavaa olekaan, sillä penkki on pieni ja kapea, taloni päädyssä. Kasvit eivät saa olla korkeita, jotta ne eivät kerrytä kosteutta seinään. Sattumoisin aika moni kääpiöivä kasvi on nimeltään Hobbit jotakin. Siitä penkki saikin alkunsa, kun löysin yhtä aikaa 'Elfin'-nummiajuruohon ja 'Blue Hobbit' -sinipiikkiputken.
Nyt Tolkien-penkissä kuitenkin kukkii vähän korkeampi kasvi. Se on siro ängelmä 'Splendide White', ilmeisesti jaloängelmän ja Thalictrum elegans -ängelmälajin risteymä.

As I love all plants dainty and airy, Thalictrums are definite favourites. This 'Splendide White' is new to my garden, planted last year.

Tämä on todella hurmaava. Mikä keveys!

Kesäkuussa kukkinut valkotupsulaukka kukki ja kuihtui ilman, että sitä blogissa noteerattiin. Onneksi otin tämän kuvan, niin tätä pientä mustalaukan miniatyyriversiota ehtii ihailemaan vaikka nyt. Vieressä on tummalehtinen metsätyräkki 'Chameleon', se on tehnyt siementaimia viereisestä punaisesta villistä penkistä ja kasvaa nyt runsaana Tolkien-penkissä. Se näköjään viihtyy erinomaisesti puolivarjossa.

Sinilaukatkin ovat jo kuihtuneet, vaikka ei siitä ole kauaa kun nämä vielä kukkivat. Tämä on hienon taivaansininen laukka, erikoinen. Laukkojen sini kun on yleensä violettia.
Tässä oli pari vinkkiä sipulikukkakuvastoja selaileville. Tuli pyyntö esittää tiivistelmä sipulikukkaherkuista, mutta miten tiivistää, kun kaikki ovat ihania... näiden kahden lisäksi ihania laukkoja on kymmeniä, ja sitten kaikki kymmenet muut sipulikukkasuvut... yritän...
Parin viikon päästä ilmestyvässä Oma PIHA -lehdessä on artikkelini sipulikukista.

Tolkien-penkki sai pari vuotta sitten lisää hobittiasukkaita, kun istutin siihen pari 'Red Hobbit' -jaloakileijaa. Tämä on suositun 'Rotstern'-lajikkeen tiiviimpi versio. Erinomainen matala kasvi ja kaunis kukkija, ja ahkera hobitti.
Ahkeraa elokuun alkua kaikille!

Jaloakileija – Aquilegia Cultorum-Ryhmä
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mustalaukka – Allium nigrum
Nummiajuruoho – Thymus praecox
Valkotupsulaukka – Allium orientale

16 comments :

 1. Voi mikä ihana ängelmä..kuin helmiä!
  Vaatiiko paljon valoa?

  ReplyDelete
 2. Ängelmä on ihanuus! Tänään tiirasin jo paria kuvastoa ja tein rajauksen pysyä yhdessä verkkokaupassa. Pallerolaukat ja metsätulppaanit sekä jokusen muun laukan jo päätin. Sekä tietysti lisää mustaa tulppaania 😉

  ReplyDelete
 3. Tolkien-penkki on hauska idea, hobitit pihamaalla ei kuulosta hullummalta. Splendide White on hurmaava tummaa punamultaa vasten.

  ReplyDelete
 4. Valkea ängelmä on hurmaava siroine varsineen ja valkoisine helmineen. Ihastuttava!
  Mukavaa, että saamme lukea pian noista sipulikukista. Voi sitten aloitella syksyn tilausmietintää.

  ReplyDelete
 5. Ängelmä on ihana, kukat kuin pienet helmet.
  Eilen tuli kauppilan luettelo, ja taas monta uutta narsissi lajiketta, pakko on muutama uutuus taas tilata. Taivoittena on saada 30 eri lajiketta tuonne puutarhaan.

  ReplyDelete
 6. Onpa herkkä tuo ängelmä, kuin keiju! Akilleijaakaan ei voita mikään, meillä tosin on mummun vanhoja maatiaisia, mutta jostain syystä ne ja vaikka kylvän pussistakin lisää uusia maatiaisakilleijoja, kaikista tulee vaaleanpunaisia tuhannen kerrottuja tapauksia, haluaisin niin sinisiä ja valkoisiakin ja yksinkertaisia, niistäkin pitäisin. Toisessa penkissäni on matalaa akilleijaa, useaa väriä mutta nekin puolikerrottuja. Onkohan Kivipellon maassa jotain outoa? Sipulikukkatilausta jatkettiin hyasinteillä :)

  terveisin

  Saila Kivipellosta

  ReplyDelete
 7. Taina T; Kaikki ängelmät taitavat olla puolivarjon kasveja ja minulla ainakin nuupahtavat hyvin nopeasti kuivuudessa, eli pitää kastella jos on tämmöistä. Tämä valkokukkainen kasvaa niin varjossa, että se on voinut hyvin.

  Pirkko; Pallerolaukat on ehdottomia! Niistä en ole vielä postannutkaan, kukkivat vähän aikaa sitten. Mustaa tulppaania, mikä yllätys ;-P

  Cheri; Minustakin tuo on todella kiva punamultaseinää vasten. Hobittipiha on mukava :-)

  Irene; Juu, täytyy tässä ryhdistäytyä. Valtavasta vuoresta tietoa on vaikea kirjoittaa, täytyy purkaa pieniin murusiin.

  Kosotäti; Narsisseja minäkin havittelen lisää. Niin ja vähän jotakin muutakin, aina ;-)

  Saila Kivipellosta; Sepä hassua, että aina tulee kerrottua vaaleanpunaista! Hyasintit ovat niin ihania. Viime keväänä metsäkauriit harmillisesti söivät niitä, valkohäntäpeurat kun ovat jättäneet ne rauhaan. Toivottavasti metsäkauriit ammutaan ;-)

  ReplyDelete
 8. Hieno ja herkkä ängelmä, kaunis!

  ReplyDelete
 9. Uuu, mikä ängelmä! (Yllätyitkin varmaan ängelmäinnostuksestani :P) Mielettömän kepeä ja kaunis palleroineen!

  ReplyDelete
 10. Kaunis ängelmä! Ja muutenkin hienoja Tolkien aiheita.

  ReplyDelete
 11. Katselin eilen yhtä vielä kukkimatonta ängelmääni ja luulen että se saattaa olla tuo sama! Ainakin siinä on tuollaiset valkoiset nuput <3

  ReplyDelete
 12. Pike; Niin on, ihanan keveä.

  Piia Anneli; Joo, tosi yllättävää :-D

  Vaalean vihreää; On kivaa, kun puutrahassa on merkityksiä.

  Minna; Oi! Tosin nettihaun perusteella taisi olla jotakin muutakin valkokukkaista ängelmää olemassa, olisiko ollut joku jaloängelmä 'Album' tms. Tai sitten kyse on samasta kasvista eri nimillä ;-)

  ReplyDelete
 13. On sinulla kyllä kiinnostavia kasveja! Mitä ei Sailalta löydy, sitä ei todnäk tarvitsekaan.

  Täytyy hankkia OmaPiha, tattis vinkistä!

  ReplyDelete
 14. Heh no kuule, kyl ihminen tarvii ehdottomasti ainakin peruukkipensaan, punapähkinän ja parrotian, jos se vaan menestyisi Suomessa! Tai edes lännenambrapuun. Ja muutaman muun, jota minulta ei löydy.

  ReplyDelete
 15. Ihana Red Hobbit! Tuota täytyy saada itellekin ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kiva! Nyt en enää edes muista, mistä tuon aikanaan ostin, mutta kyllä sitä silloin tällöin myynnissä näkee. Tämä on ehkä yleisemmin myynnissä olevan 'Rotstern' -akileijan kääpiöivä versio, siinä ovat samanlaiset kukat, mutta kasvi on korkeampi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!