Wednesday, 20 August 2014

Pieni laatoitusprojekti

Tässä tämän ja parin edellisen päivän sääkuva. Sade ja paiste vaihtuvat niin tiheään tahtiin, että ne tapahtuvat usein samaan aikaan. Mojova tuuli pitää huolen siitä, että pisarat lentävät vaakasuoraan ja että vesi ei jää pitkäksi aikaa lehtiä kastelemaan – nurmi on kuivaa jo puolen tunnin kuluttua edellisestä kuurosta.

The weather changes so quickly these days that it rains and shines at the same moment.

Musti esittelee pientä laatoitusprojektiani, joka on ollut suunnitelmissa monta vuotta. Alun perin tässä oli pari betonista kaivonrengasta, joissa poltettiin roskia. Suoraan kuistin edessä oleva paikka ei ollut esteettisin vaihtoehto siihen, ja muutenkin kierrätän roskat mieluummin kuin poltan.

Pieni tasainen paikka antoi ajatuksen laatoituksesta.

Löysin kivan laattamuotin Tukholman Nordiska trädgårdar -messuilta muutama vuosi sitten. Tänä keväänä aloin viimein valaa laattoja.

Laatassa ui kaksi kalaa vesipyörteissä. Hankin tähän turkoosinsinistä väriä, jota levitetään pintaan vasta jälkikäteen. En ole vielä päättänyt, käytänkö sitä.

Aidossa slow-hengessä en ole vielä saanut projektia valmiiksi, vaikka se on näin pieni. Laatoituksen alakulmassa on iso kivi, jonka punnersin tuohon keväällä vanhan talon edustalta. Se oli niin täydellisen tasainen ja paksuinen juuri tuohon, että oli jokaisen hikipisaran väärti. Tämä kuva on otettu juhannuksen aikaan, minkä huomaa kukkivasta juhannusruususta.

Samoihin aikoihin laatoituksen vieressä kukki vuorijumaltenkukka 'Afrodite'. Kissojen juomalampi lepää kiveyksen reunalla.
Tällä hetkellä syysvuokko valmistelee kukkaesitystä tuossa vieressä.

Entisen grillin alusvati toimii sammakkolampena – bongaa sammakko! Nyt astiassa on viimein vettäkin.

Tässä toinen tämän hetken kuva, laatoitusprojekti alkaa oikeasta alakulmasta.
Sademittari on puolillaan vettä, keltakaunokki kukkii vielä, vaikka muotopuutarhassa se on jo ohi. Kauempana tarhapiiskut toistavat lämmintä keltaista väriä. Kaatuvan saunan päädyssä kasvaa japaninlehtikuusi, syksyllä sekin saa pehmeän kananpojankeltaisen syysvärin.

Korkeat pilvimassat kohoavat iltaisin jylistäkseen öisin vaikuttavina ukkosina.

Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Tarhapiisku – Solidago Canadensis-Ryhmä
Vuorijumaltekukka – Dodecatheon meadia

27 comments :

 1. Kiva kuvio muotissa. Enkä muuten ole edes tiennyt että muotteja on olemassa valmiina, näin sitä oppi taas uutta :D
  Meillä sataa kunnolla jo kolmatta päivää, riittäisi jo.

  ReplyDelete
 2. Ihana tuo laatan kuvio. Noista laatoista tulee upeita, oot sie kyllä sitkiä sissi kun olet kiven saanut siirettyä.

  ReplyDelete
 3. Katja; Kyllä noita saa, no, ainakin Ruotsista... Valitettavasti olen hukannut muotin mukana tulleen ohjeen, jossa olisi ollut yrityksen yhteystiedot. Takuulla noita voisi tilata verkosta. Valu onnistui onneksi ihan helposti ilman ohjettakin.

  Kosotäti; Minustakin tuo oli todella ihana, vaikka osasto oli pullollaan tonen toistaan kauniimpia muottikuvioita. Oli vaikeaa valita.
  Heh, sitkeyttä löytyy, joskaan järkeä aina ei :-D

  ReplyDelete
 4. Jos ei paremmin tietäis (tai mistä sitä tietää?) vois luulla, että tulee kesä kun yhtä aikaa sataa ja paistaa. Slow-meininki on ihan oikein, sä oot oivaltanut asioiden oikean laidan näissä hommissa :)

  ReplyDelete
 5. Aivan mahtavia laattoja! Tyyliä löytyy...terkkuja pojille! HAU!

  ReplyDelete
 6. Hieno muotti ja tuo jumaltenkukka on ihan pakko saada :)

  ReplyDelete
 7. Hienot projektit sinulla taas .Olisi tylsää jos kaikki olisi heti valmista!

  ReplyDelete
 8. Aikas iso sammakko sinulla Musti!

  ReplyDelete
 9. Sinulla on niin monta projektia vauhdissa että missä se SLOW oikein sitten mahtanee piileskellä? Kun hommat tekee ajatuksella, niin purettavaakaan ei silloin liioin ole! Ihania laattoja, minäkin olen etsiskellyt kissoille sopivaa juoma-astiaa, ja linnuillekin (kanoilla on jo uudet, hienot, vaikka muoviset. Hienot maitokärryt ja uhkeat sadepilvet!

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 10. Hieno muotti ja hyvä paikka laatoituksille. Villissä pihassa on useampia muotteja käytetty ja Sanna linkin johonkin, joka oli tässä postauksessa: http://www.villipiha.com/2013/07/diy-diy-do-it-yourself.html

  Olisi kyllä hienoa päästä ihan livenä noita muotteja katsomaan.

  Kiva nähdä sitten laatoitusprojektisi myös valmiina. Sitten, kun se slow-tahdilla on valmiina.

  ReplyDelete
 11. Tiina; Puutarhuri oppii slown varmaan kasveilta ja luonnolta. Se on kehittävä harrastus/ammatti ;-)

  Irmastiina; Kiitos, minäkin olen tosi tyytyväinen! Toivottavasti muotti kestää pitkään, jotta saa monta laattaa.

  Sulo; Kiitos! Hyvä kuvio, mutta kalan maku puuttuu, sanoo Musti.

  Anna S; Jumaltenkukka on hieno. Kukat kuin karpalolla. Noita on myös tumman aniliininpunaisena.

  Aila; No niin olisi, ihan kamalaa ;-)

  Pepsi + Max; Mutta se ei hypi! Ihan tyhmä. T. Musti

  Kivipellon Saila; Heh. Ainakin slow löytyy aamuisin sängystä ;-D
  Toivon, että hommissa on ajatusta. Pidän mietintätaukoja usein, toivotaan että se tepsii. Kantapään kautta olen tosiaan oppinut, että joka vaihe kannattaisi pohtia etukäteen.

  Vaalean vihreää; Ai niin, Villissä pihassa on joitakin laattajuttuja. Tuohon tulee sekaisin kiviä, tiiliä ja noita laattoja. Toivottavasti riittävän tasaiseksi pinnaksi, jotta joku kaluste pysyy pystyssäkin.

  ReplyDelete
 12. Monesti jo mainittu, hieno laatta ja muotti! Hieman ne raparperilehtijutut jo kyllästyttää. Ja komea Mustishan tarkistamassa työn jäljen. Sammakonkin näin ... ei ollut Mustis.

  ReplyDelete
 13. Laattojen valaminen olisi mielenkiintoista, samoin ajatuksen tasolla muotin suunnittelukin. Mutta siis vain ajatuksissa ja teoriassa. Aika homma siinä olisi. Jonkun rinkulan vissiin suunnittelisin laattaan?

  ReplyDelete
 14. Turkoosi väri laatassa kuulostaa ihan sinun väriltäsi. Anna pensselin vaan laulaa!

  ReplyDelete
 15. Ihana kuvio tuossa laatassa! Minullakin on ollut laattaprojekti mielessä, mutta se on jäänyt suunnitteluasteelle :)

  ReplyDelete
 16. Kivan näköinen tuli laatsta. On mukava seurata toisten pihatöitä ja suunitteluja. itselläkin on vielä kesten projekti a. ja b. Jatketaan kunhan tullaan Lapista.
  Täälläkin on ihan samanlainen vaihteleva ilma.

  Mukavaa viikkoa sinne teille!

  ReplyDelete
 17. Slow on hyvä lisäys, toinen toivottava olisi laulu ;) Hieno muotti ja hienoja laattoja olet sillä saanut aikaiseksi. Kyllä turkoosi tuohon minun mielestäni sopisi. Ainakin vesikohtiin, kalat voisivat kyllä olla sellaisenaan.

  ReplyDelete
 18. Pike; Totta, raparperilaatat on kivoja, mutta toisaalta niitä onkin sitten vähän joka pihassa.

  Päivi; Oman muotin tekeminen olisi ihan kivaa, varmaan sen voisi toteuttaa jostakin aineesta, silikoni on varmasti liian lörppöä. Säästin kaupungissa purkamastani vaatekaapista pari kovamuovista vetolaatikkoa, tai ainakin annoin ystävälle, jos en itselleni säästänyt. Niihin voi valaa, pohjaan täytyy ensin kiinnittää lehtiä tai mosaiikkeja, jos sellaisia haluaa laatan pintaan.

  Myrsky ja Minna; Naulan kantaan, kyllä sitä täytyy lopuksi sutia. Harmaa betoni nyt on muutenkin vähän niin kuin ankeuden huippu.

  Saraheinä; Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :-D

  Sylvi; Totta, on todella kiva seurailla projekteja muiden pihoilla blogien kautta!

  Mamma N; Laulu :-D ettei ihan suoraan vaan Titanic? Ja sitten Mustin lapsuudenkuva ;-)
  Turkoosi väri olisi kiva kyllä. Se on sellaista ei-täysin-peittävää, ajattelin vedellä sienellä suurpiirteisesti. Täytyy ensin vetää vesikohtiin ja katsoa, miltä näyttää! Selkeitä rajoja en ajatellut tehdä.

  ReplyDelete
 19. Hienoja laattoja. Noista tuleekin vähän erilainen kiveys, eikä välttämättä tarvitse edes väriä. Vaikka turkoosi sopii kyllä hyvin kalateemaan.

  ReplyDelete
 20. Joo, mukavan näköinen kuvio noissa. Toisaalta ajattelin, että turkoosi olisi kiva. Katsotaan sitten, kun kaikki laatat ovat valmiit niin värjään ne kerralla.

  ReplyDelete
 21. Upea laatta, myöskin tuon värisena!

  ReplyDelete
 22. Hienoja laattoja tulossa! Mulla on betonityöt tekemättä, vaikka niitä tälle kesää suunnittelin. Kuminen ornamenttikynnnysmatto on hankittuna ja siitä haaveissa iso kuviolaatta/porras kasvihuoneen ovensuuhun. Täälläkin sataa ja paistaa vuoron perään, aika kiva ilma itse asiassa. Nyt menen kylvämään akileijan siemenet metsäpuutarhaan!

  ReplyDelete
 23. Maarit; On :-)

  Pioni; Joo, on kiva valaa noita, tulee sellaista kuin tykkää!

  Maria; Kaikkea ei ehdi yhdessä ohikiitävässä kesässä. Eilen ja tänään onkin ollut hyvä keli ja minäkin olen saanut paljon aikaan, kun pääsin syysmasennuksesta yli. Toivottavasti ne itävät ja niistä tulee valkoisia kukkia, takuita ei anneta :-D

  ReplyDelete
 24. Kaunis juomapaikka! Ihastuin myös vuorijumaltenkukkaan. En ole moiseen kukkaan ennen törmännytkään!

  ReplyDelete
 25. Tuossa kuvassa jumaltenkukan lehdet ovat jo laonneet, ympärillä on perhosorvokin terhakoita lehtiä. Kaikkiaan vuorijumaltenkukan kukoistusaika on aika lyhyt, mutta se on sitäkin ihanampi!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!