Monday, 18 August 2014

Maratoonari muotopuutarhassa

Kolmisen viikkoa sitten muotopuutarhassa avautui ensimmäinen keltakaunokin kukka. Nyt on kaksi viimeistä kukkaa enää auki, enempää nuppuja ei ole. Keltakaunokin kukkanuppu on hieno ananaksen oloinen pallukka, jonka huipulta kukka avautuu tupsuna.

This summer's super surprise was provided by chicory! I never thought it would grow so tall, nor did I think it would bloom for such a long period – considering the heat and drought we've had.

Heinäkuussa kukki myös lempparilaukka, pallerolaukka. Kompakti, upean värinen ja pörriäisten suosiossa. Tarvinneeko enempää selityksiä? Hyvän korkuinen myös, noin polvenkorkuisena mainio kumppani niin monille kukkapenkin kasveille.

Tuolloin tähkälaventeli 'Munstead' oli vielä täydessä vedossa, sen seurana kukki vaaleanpunainen portlandruusu 'Comte de Chambord', jossa on nyt onneksi pari uutta kukkanuppua sentään. Laventelin ruskistuneet kukinnot leikkasin jo poikki, jotta puska näyttää siistimmältä.

Muotopuutarhassa oli rehevyyttä ja kukkarunsautta. Ruusut, harjaneilikat, ukonhattu ja väriminttu kukkivat. Tästä on vain pari viikkoa! Oi kesä.

Pasuuna avasi uudet kukat kesäkuun alussa kukkineiden tilalle.

Niiden makea tuoksu levisi riippumatossa laiskottelevan nenään.

Yritykseni siirtää vanha mustaviinimarjapensas riippumaton viereen ei valitettavasti onnistunut, vaan iso puska kuoli siirtoon. Täytyy yrittää toisen kerran, jotta riippumatossa lojuessa voi samalla napsia marjoja suuhun.

Voi tätä kukkarunsautta!

Silloin kukki myös yllättäväksi hujopiksi venähtänyt sikuri.

Mutta hetkinen – sehän kukkii vieläkin!
Tämä on todellinen yllätys. Yli parimetrinen tyyppi, jonka kukat ovat auki vain päivisin ja joka kasvoi niin korkeaksi, että lakosi, jaksaa yhä vain tuottaa uusia kukkia joka ikinen päivä. Taustalla kukkii toinen loppukesän ja alkusyksyn maratoonari Endless Summer -jalohortensia.

Muuten ei voi oikein kukkarunsaudesta puhua, on ollut niin kuivaa.

Sadevesitynnyrit oli käytetty viimeistä tippaa myöten.
Viime yönä tuli helpotus. Aamuisesta kuvasta voi ehkä erottaa, että iso tynnyri on lähes täynnä vettä. Yön ja aamun aikana satoi 17 mm, yhtä paljon kuin koko heinäkuussa ja elokuussa tähän asti varmaan yhteensä. Tällä hetkellä aurinko paistaa taas siniseltä taivaalta, mutta jossain päin näyttäisi olevan harmaita pilviä, joten ehkä saamme vielä lisääkin sadetta. Sitä on ainakin ennustettu tälle viikolle. Tuuli on tosin pitänyt huolen siitä, että maan pinta on jo kuiva. Toivottavasti kosteutta löytyy nyt mullasta.

Eilen siirsin ja istutin paljon kasveja tietäen, että yöllä tulee sade. Yksi siirretyistä on tämä suloinen sinikatana, jonka olen saanut Hernepensaskujanteelta. Tämä oli väliaikaisesti istutettu Rohaniin, mutta sopii väriltään niin mainiosti muotopuutarhaan, että sai nyt siirron sinne. Toivottavasti se viihtyy paahteessa ja kuivassa maassa, sen olisi tietysti voinut ensin tarkistaa...

Kesäkuussa poikki leikattujen kultapallojen tilanne on tämä. En osaa sanoa, oliko leikkuulla mitään merkitystä pituuskasvun ja lakoamisen kannalta. Tilanne vaikuttaa samalta kuin joka vuosi tähänkin asti, ja ensimmäisen syysmyrskyn koittaessa koko kasvusto lienee rähmällään.

Musti oli aamulla tätä mieltä koiranilmasta. Nyt on jo hieno keli ja Musti nauttii ulkoilusta tiluksillaan parhaillaan.
Aurinkoista ja riittävän sateista viikon jatkoa!

Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Pasuuna – Brugmansia
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Sikuri – Cichorium intybus
Sinikatana – Catanache caerulea
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

26 comments :

 1. Meilläkin kuivuus on ollut riesana muttanyt tuli kunnolla vettä.
  Minulla sinikatana lähti keväällä kasvuun ja hups kuoli pois...tai ei sittenkään pikku taimia on jälleen mulloksessa.

  ReplyDelete
 2. Meillä saisi jo paistaa välillä aurinko.. Tynnyrit ovat jo monta kertaa täyttyneet vedestä viikon aikana.

  ReplyDelete
 3. Minun pienet oman pihan kokeilut ovat tuottaneet päättelyn, että mustaviinimarja pitää kosteasta, ei hätkähdä lätäkköäkään. Punaviinimarja pitää kuivemmasta ja karviainen viihtyy hyvinkin kuivassa. En tiedä, ovatko nämä havainnot täysin tämän pihan/näiden vanhojen puskien omaa elämää.

  Tuo pallerolaukka on kyllä hieno, näinköhän sitä muistaisi ostaa väriläikäksi ja näköjään pölyttäjille ravinnoksi.

  Meilläkin kuivuus alkaa olla ohi. Tosin kerran jo tullut viime viikolla ihan oikea sade, nyt tulee se toinen oikea sade.

  ReplyDelete
 4. Voi voi, kyllä haikeus väistämättä iskee kun tajuaa, että vielä muutama viikko sitten oltiin kukkeassa kesässä ja nyt se on auttamattomasti ohi :/

  Mutta häntä pystyyn vain, kasvitkin osaavat ottaa vielä uusintakierroksia näemmä!

  ReplyDelete
 5. Miten tämä näin äkkiä muuttui...mun sielu ei pysy perässä.

  Jotenkin outoa, että isossa puutarhassa ei nyt kuki kuin kuunliljat, leimukukat ja kallionauhukset. Monenlaiset hortensiapensaat kylläkin, mutta nehän eivät kukkia.

  Odotan kyllä nyt jo aika paljon sipulikukkaaikaa...

  ReplyDelete
 6. Tuo keltakaunokki on aikas hieno, todellakin muistuttaa ananasta. Minä tein kesällä hämmästyttävän löydön mansikkamaalta. Kymmeniä siperiankurjenmiekan siementaimia! Ja minä kun olen luullut ettei se kasva millään siemenestä. Eilen siirtelin kaikki pois, ja saman määrän sormustinkukan lehtiruusukkeita. Se kun tykkää kasvaa minne lystää. Ja tänään on luonto hoitanut kastelun vähän reilummalla kädellä :)

  ReplyDelete
 7. En tule kaipaamaan kesää vähään aikaan, on kyllä ollut semmosita jaskaa nää viime viikot, ennen nyt aamun helpotusta - sadetta taivaan täydeltä, ja jatkuu!

  Kevät on tosin sellainen vuodenaika, että sitä tulee kaivattua usein. Kaikki se tuoreus ja tulevan lupaus..

  Pojille tavanmukaiset pusut ja komeuskehut! <3

  ReplyDelete
 8. Keltakaunokista tykkää tosi paljon, tosin myrsky ja sade kaatoi omni pitkin pituuttaan, tänään leikkkasin sen alas , samoin ritarinkannukset, ovat jo ihan hyytyneet kuivuuteen. Meillä on sadellut jonkinverran mutta ei näköjään tarpeeksi, kurjenmiekkojen lehdet menevät ihan ruskeaksi. Muikea ilme Mustilla:)

  ReplyDelete
 9. Mainio kuva isäntäpantterista.

  Keltakaunokit, tähkälaventelit, pallerolaukat ja muut tosi suloisia. Minäkin olen tilannut pallerolaukkaa, mutta en tajunnut sen kukkivan vasta heinäkuussa. Tieto antaa osviittaa sen päättämiseen, minne sitä istutan.

  Minullakin oli vuosi sitten sikuria. Olin pettynyt, kun huomasin sen olevan voikukan sukulainen, lehdet ihan samanlaiset. Minulla on jokin voikukkasyndrooma, niin että inhoan sitä, vaikka yritän vakuuttaa itseäni, että voikukka on ihan kaunis, kuten sikurikin. Sikurin kukka on kauniin värinen, mutta aika pienikukkainen. Syksyllä sitten revin voikukkasyndroomani takia sikurin juurineen maasta.

  Kesä tulee ja menee tosiaan hengästyttävää vauhtia. Jos aloittaa taimikasvatuksen joskus tammikuussa, niin kesän odottamiseen ja valmisteluun menee enemmän aikaa kuin kesä kestää. Toivottavasti kesä vielä jatkuu, vaikka nyt näyttää kovin syksyltä.

  ReplyDelete
 10. Sadekuuroja ropsauttelee niskaan, tänään on kylläkin satanut aika lailla koko päivän. Se on tosin tervetullutta. Mukavaa sadeviikkoa Musti-isännälle, hänen pikkuveljelleen ja mammalleen! ;)

  ReplyDelete
 11. Onpa kaunis tuo pallerolaukka.
  Kovasti sinulla on kukkia. Minunkin kultapallot ovat sikin sokin kun on satanut niin kovasti.

  Nyt on hyvä siirrellä kukkia kun on maa märkä.
  Mukavaa viikkoa sinne teille

  ReplyDelete
 12. Tähkälaventeli on lempikukkani. En ole oikein huomannutkaan että olisi ollut kuivaa, ei meillä ole satanut mutta kesäkuu kasteli Kivipellon niin perin juurin että aamuisin heinäkuun helteilläkin oli vahva kaste, sitä ihmettelimme. Sipulikukkavillityksen olen saanut ja nyt saikulla kun muuta en voi, plärään Sipulikukkakirjaa ja löydän aina vain uusia juttuja joita voin istuttaa sellaisiinkin paikkoihin jotka eivät ole tulleet aikaisemmin edes mieleen ja kukkia joita en ole aikaisemmin keksinyt edes haluta!

  Kivipellossa on saatu perheenlisäystä, Tarmo-kukko on hoitanyt tehtävänsä asiallisesti, kolme tipua on emon hoidossa, kaksi keltaista ja yksi musta...voi että!

  Että on tuo musta pantterisikin upea!

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 13. Taina T; Onneksi sinikatanaa on vielä! En edes ole tutkinut, onko se monivuotinen vai vaikkapa kaksivuotinen. Viime vuonna tuon sain. Aivan ihana kukka!

  Pepsi + Max; Vai niin, teille on sitten menneet tännekin tilatut annokset ;-)

  Vaalean vihreää; Sepä kiintoisa päättely! Ja itse asiassa, niin minullakin, kun tarkemmin ajattelen. Karviaiset kukoistavat pihan kuivimmassa paikassa, mutta mustaherukka kuoli siihen. Tosin en ehkä saanut sille juuria riittävästi mukaan.
  Kiitos sinun edellisen kommenttisi, kävin eilen hakemassa monta pähkinäpensasta peura-aidaksi. Sitä ei aina tahdo muistaa, kun on muutakin tekemistä, nyt oli hyvä istuttaa kun sateet alkoivat. Nyt peura-aitaa on tekeillä kuutisen uutta metriä, toivottavasti kasvaa pian :-) (ja enää jotain 244 metriä puuttuu ;-D)

  Maria; Juu, haikeat on fiikiset - joko nyt?!

  Leena Lumi; Voi, minulla on kuunliljatkin jo ohi, leimuja ei olekaan, kun peurat syövät niiden latvat. Toivottavasti voin silti vielä raportoida joitakin kukkia... ihanat syysmyrkkyliljat eivät ole edes alkaneet nousta maasta vielä :-) Ihanaa että on mitä odottaa!

  Katja; Oho, vau mikä upea löytö!

  Zepa; Musti ottaa vastaan kaikki pususi ja kehusi tästä selkäni takaa. Hän kun on hyvin tuttavallisissa ja välittömissä väleissä kanssasi :-)
  Ymmärrän hyvin, että siellä asunnossa ei jäädä kesää kaipaamaan! Keväässä on juuri nuo ihanat ominaisuudet ♥

  Anski; Voi harmi, että keltakaunokki kaatui. Se on todella ihana.

  Paula; Kiitos pitkästä kommentista! Pallerolaukka on tosiaan aika matala (verrattuna moniin hujoppilaukkoihin), ja myöhäinen kukkija.
  Hassu tuo voikukkasyndrooma :-D Itse olen huolissani siitä, etten vahingossa kitke sen siementaimia ensi vuonna, kun haluaisin oikein paljon siementaimia. Täytyy yrittää tunnistaa niitä sitten.

  Tiina; Nyt tännekin tuli ukkonen ja vähän aikaa sitten satoi kaatamalla. Musti tuli sisään :-) Kiitos, teillekin mukavaa viikkoa koko poppoolle!

  Sylvi; Nyt voi tosiaan pitkästä aikaa siirtää ja jakaa, suunnitella pihaa.

  ReplyDelete
 14. Kivipellon Saila; Voi, onnea perheenlisäyksen johdosta! Hienoa, että teillä on riittänyt kosteutta maassa. Toivottavasti pääset toteuttamaan puutarhaunelmia :-)

  ReplyDelete
 15. Täytyy kyllä tänä syksynä harkita myös tuota pallerolaukkaa, se on kovin suloisen näköinen! Mutta vielä suloisempi on tietysti pihalla laukkaava Musti-pallero! :)

  ReplyDelete
 16. Siellä on ollut pitkään kuivaa. Täällä on satanut jo toita viikkoa. Auttamattomasti kesä on kait hyvästeltävä. Toivottavasti joitakin kauniita päiviä on vielä luvassa. Pitkään toki saimme nauttia lämmöstä.
  Kultapallosi ovat hehkeitä. Sitä mukaa kun lakoavat voit napsia noita sisälle maljakkoon.

  ReplyDelete
 17. On sinulla niin ihania kukkia. Ja vielä nytkin monenlaista kukassa.- Niin kaunista.
  No, nyt jo satoi meilläkin, siinä 5-6mm tuli eilen ja lisääkin on luvassa.
  Oikein sopivaa elokuun loppupuolta ja kisulille rapsutuksia.

  ReplyDelete
 18. Morjens vaan Mustille. Ei ole isäntää näkynyt aikoihin!

  ReplyDelete
 19. Toivottavasti sielläkin sataa, meillä on nyt tullut vettä mukavasti ja luonto alkaa elpymään.
  Siulla on paljon niin mahdottoman mielenkiintoisia kasveja.

  ReplyDelete
 20. Täällä on nyt tullut vettä enemmän, kuin tarpeeksi...mutta tykkään tästäkin..:)

  ReplyDelete
 21. Onko siellä ollut vielä kuivaa? Täällä sateet alkoivat viime viikolla ja sitä onkin sitten riittänyt joka päivälle ja paljon. Pelkästään tämän viikon aikana on luvattu satavaksi normaali elokuun sademäärä. Voi tätä Suomen säätilaa, mennään äärimmäisyydestä toiseen. Niin on kuule syksyn tuntua, että alkaa jo ihan ahdistaa. Kaikki kukkivat kukat ovat litsallaan maassa ja tuskin sieltä enää nousevat. Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jos vain sateen välissä ehtii siirtelemään ja istuttelemaan kasveja, ei tarvitse mitään kastella. Ei siis ainakaan kuivuus estä juurtumista.
  Niitä aurinkoisia ja sopivan sateisia päiviä toivotellaan täältä pääkaupunkiseudulta sinne saaristoonkin!

  ReplyDelete
 22. Linda; Musti-pallero :-D Pallerolaukka on ihana, suosittelen!

  Irene; Ahaa, tänne eivät tosiaan sateet vielä viime viikolla ennättäneet muuta kuin yhden ukkoskuuron merkeissä.

  Mummeli; Kiitos, samaa sinne!

  Myrsky ja Minna; Isännällä on ollut kiireitä...

  Kosotäti; Viime yönäkin tuli vettä, ja tänään päivällä pari nopeaa kuuroa lisää. Toivotaan, että sulee vähän säännöllisemmin nyt.

  Irmastiina; Sadekin on mukavaa, varsinkin vaihteeksi ;-)

  Between; Viime viikolla ei vielä juuri vettä tullut, yksi pikainen ukkoskuuro ei paljoa auttanut. Nyt on tosiaankin hyvät ajat siirtää ja istuttaa.

  ReplyDelete
 23. Rentoutumisen maksimointia, marjat pensaasta suuhun riippumatossa makoillen, asiaa! :)

  ReplyDelete
 24. :-) Nää on juuri niitä kaikkein tärkeimpiä puutarhasuunnittelullisia näkökulmia!

  ReplyDelete
 25. Sinikatana on mullakin kuivassa paikassa, muistaakseni pitää sellaisesta;) Mulla ne kukkii kohta!

  ReplyDelete
 26. Ahaa, hyvä tietää - en ole vieläkään muistanut tarkistaa asiaa :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!