Wednesday, 6 August 2014

Hyasintteja

Tuoksuhyasintti kuuluu kevääseen. Luit oikein. Kevääseen. Ei jouluun. Jonkun mielestä ehkä jouluunkin, mutta nyt ei puhuta siitä vaan keväästä.
Onneksi niitä nykyään myös saa näin syksyisin, kun kukkasipulit ilmestyvät kauppoihin ja kuvastoihin. Hyasintti on komea kukkija, joka tuo runsaasti väriä vielä paljaisiin kukkapenkkeihin. Punertavat sävyt komppaavat ihanalla tavalla pionien nousevia versoja. Tässä on hempeä 'Apricot Passion' yhdessä 'Ocean Magic' -helmililjojen kanssa.

An ode to hyacinths! Here in Finland they are still infuriatingly often seen as Christmas flowers. Indoors, they smell too heavily and wither way too quickly. And who needs Christmas anyway, when you can have spring?

Hempeissä pinkeissä on eroja eikä varsinkaan pakkauksen värikuvaan kannata luottaa. 'Apricot Passion' on myyntipakkauksissa lohenpunaisempi, tosin kannattaa muistaa, että kasvupaikan maaperä ja kukkimisajan sääolot vaikuttavat monilla kasveilla kukinnan sävyyn.
Tämä 'Pink Pearl' oli pakkauksen kuvassa varsin nätti, mutta oikeassa elämässä omiin silmiini susiruma, paitsi että sudet eivät ole rumia. Tämä näyttää halvalta; verrattuna muihin pinkkeihin hyasintteihin pihallani tämä on kuin marketin halvinta hajuvettä verrattuna Chanel vitoseen. Pikku erona on se, että hyasinttien sipulit ovat lähes kaikki saman hintaisia!

Sitten siihen Chanel vitoseen. 'Top Hit' on hyasinttien aatelia. Tämä on ensimmäisiä, jotka alkavat kukkia, ja kukkii viikkotolkulla, yleensä noin kolmisen viikkoa riippuen siitä, kuinka kuumaa tai viileää on. Kukinnot ovat vuodesta toiseen suuria, vaikka kasvi tekee sivuversoja, mikä onkin hyasinteille luonteenomaista. Yleensä sen myötä vain kukinto harvenee.
Edessä yhtä hempeitä 'Duc van Tol Rose' -tulppaaneja.

Pieni takatalvi ei hyasintteja lannista. Edellinen kuva on otettu pari viikkoa vapun jälkeen, tämä vappuna. 'Top Hit' on hienon sävyinen, hieman syreeniin vivahtava vaaleanpunainen, tässä sävy näkyy hyvin, kun taustana on valkoista.

Tältä näyttää normaali hyasintti parisen vuotta istuttamisen jälkeen. Tämä on kaunis sinisuoninen 'Splendid Cornelia', joka on hyasinteille tyypillisesti harventanut kukintoaan. Vertaa ylemmän kuvan jo neljä vuotta sitten istutettuun 'Top Hitiin'! Täytyy tosin muistaa, että kasvupaikka vaikuttaa kasvin ulkonäköön – nämä kylläkin kasvavat vain parin metrin päässä toisistaan.

Silläkin on väliä, jos sipulissa sattuu olemaan jokin tauti tai muu vika, tai jos sipulit istutetaan väärin esimerkiksi niin, että ne vahingoittuvat. En tiedä, missä vika, mutta 'Purple Sensation' ei ollut kaunis ensimmäisenä keväänään ja tänä vuonna se oli lähinnä kukan irvikuva – heh, luen sopivasti parhaillaan Dorian Grayn muotokuvaa.
Kuvasta näkyy, että kasvia on syöty, mutta ei tämä ollut viime vuonnakaan mikään sensaatio. En aio hankkia tätä lajiketta enää ellei joku väitä hyvin vakuuttavin perustein, että se on erinomainen.
Niin. Mainostin kirjassani, tässä blogissa ja lukuisissa muissa paikoissa, että peurat eivät syö hyasintteja. Eivät niin, mutta metsäkauriit syövät, ja ne ilmestyivät saarellemme runsaslukuisina viime talvena.

Jos haluan upeaa purppuraa, hankin lisää tätä ja niin aion tehdäkin. Tämä on erinomainen uudehko lajike 'Woodstock' – katso tuota varren tanakkuutta ja upeaa tummaa väriä! Tämäkin on jo parivuotias ja edelleen näinkin komea. Tuoksu on hieno, ja tummanpuhuva kasvi on mykistävä keltaisten pikkukäenrieskojen ympäröimänä. Vastaväri saa purppuran väreilemään.
Oli todellinen harmi, kun kaikki muut 'Woodstockit' syötiin juuri ennen kukintaa ja tämäkin pian kuvan ottamisen jälkeen. Kauriit eivät onneksi vaivaudu syömään lehtiä maan tasalle, joten kasvi lienee saanut yhteytettyä ravintoa ensi kevään kukintaa varten.
Taustalla kukkii helmililja.

Kerrottu 'Hollyhock' on jonkinlainen purppuran ja vadelman välimuoto. Ehkä johtuen kerrannaisuudesta tämä kukkii hyasinteista viimeisenä. Kun ensimmäiset saattavat avautua pihallani huhtikuun puolella, tämä avaa kukkansa vasta toukokuun puolivälin jälkeen. Kukkavarressa ei ole montaakaan kukkaa ja kasvi näyttää tekevän runsaasti lehtiä, jotka kylläkin ovat kauniin sävyisiä. Tämä on istutettu kolme vuotta sitten, eikä ensimmäisenäkään keväänään ollut järin komea. Kiinnostava erikoisuus tämä on silti.

Kermanvaalea 'City of Haarlem' vaikuttaa olevan myöhäinen. Puhtaanvalkoinen 'Carnegie' kukkii hivenen aikaisemmin, vaikka olikin kukassa tämän kanssa vielä samaan aikaan. Hyasinttien pitkää kukinta-aikaa täytyy vielä kerran ylistää, vaikka menee toistoksi.
Taustalla on jalopähkämön jo reheviä lehtiä toukokuun lopulla.

Viimeinen, vaan ei vähäpätöisin, on huikean sininen 'Delft Blue', klassikkolajike 1940-luvulta. Tämän kaikki kukkavarret napsaistiin toukokuun alussa – lajike kukkii varhain, mutta niin se vain onnistui tuottamaan näinkin komeita kukintoja nysävarsista!

Toivottavasti näistä oli apua sipulivalintoihin. Kannattaa silti muistaa, että tässä oli vain yhden puutarhurin kokemuksia yhdestä puutarhasta. Eri puutarhassa voivat ihan eri lajikkeet nousta parhaiksi.

Helmililja 'Ocean Magic' kuuluu lajiin Muscari aucheri
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis

27 comments :

 1. Oi kun on monenlaisia ja kauniin värisiä hyasinnia. Tykkään niistä. Kiitos esittelystä.
  Mukavia päiviä sinne teille

  ReplyDelete
 2. Ihana postaus hyasinteista. 'Top Hit' on hienostuneen värinen. Tuohon 'Woodstockiin' ihastuin jostain aiemmasta postauksestasi. Hankin sitä viime syksynä. Mutta niistä ei tullut juurikaan mitään keväällä mullasta. Olivatko kuivahtaneet vai mitä. En tiedä. Mutta yritän taas syksyllä uudestaan.

  ReplyDelete
 3. Mun penkissä taitaa olla juuri tuota sysirumaa pinkkiä :D Ja minusta se on niin kaunis. Vasta sinun blogista opin, että hyasintteja voi kasvattaa ulkosalla. Toivottavasti täälläkin löytyy kaupoista sillä aion istuttaa paljon lisää, ja ehkä vähän hillitympää.

  ReplyDelete
 4. Schöne Bilder vom Frühling.
  Ja, es wird langsam Zeit daran zu denken, neue Blumenzwiebeln zu kaufen.
  Gruß,
  Anette

  ReplyDelete
 5. Kiitos Saila!Tuo Splendid Cornelia iski samoin kuin Woodstock. Nyt Kivipeltoonkin hankitaan hyasintteja. Olen hyötänyt niitä vain Jouluksi, mutta kevääseen se sopii vielä paremmin, kuten sanoit.

  terveisin

  Saila Kivipellosta

  ReplyDelete
 6. Kauniita ovat. Minäkin olen tykästynyt ja tuoksusta huumaantunut.

  ReplyDelete
 7. Siis hyasinttejä pitää laittaa syksyllä maahan sillä nuo siun näyttävät niin upeilta.
  ja ulkona miekin voin niitä ihailla kun sisätiloissa tuoksu on miulle liian voimakas.
  Kiitos taas hyvästä vinkistä:))

  ReplyDelete
 8. Että hyasinttiostoksille pitäis lähtee? No määpä lähden! Harmittaa ko en saanu kevväällä aikaseks istuttaa niitä joulusta jääneitä sipuleita.

  ReplyDelete
 9. Sipuliaika alkaa olla käsillä... Katselin jo Korpikankaan esitettä sillä silmällä! Haluaisin juhannushyasitteja, vaan en ole vielä löytänyt.

  ReplyDelete
 10. Ihania... tuoksuvat hyasintit on niin upeita, kukki ne milloin vain ; )
  Aivan hurmaava tuo luminen `Top Hit` kuva! Siinä on jotain mystisen kaunista.
  Just katselin sipulikukkakuvastoja ja suunnittelin laittavani taas hyasinttejä ruukuun kevätkukiksi. Niiden etu ruukussakin on juuri tuo pitkä kukinta, ja varma kukkiminen ;)

  ReplyDelete
 11. Sylvi; Hyasinteissa on paljon värejä. Kiitos, samaa teille!

  Irene; Voi harmitus, kun eivät nousseet! Paras on yrittää uudestaan, kun koskaan ei voi tietää, mitä on käynyt.

  Katja; Ihan varmaan sama sävy on yhden mielestä ruma ja toiseta kaunis! Toivottavasti löydät lisää.

  Anette Ulbricht; Hier werden Blumenzwiebeln schon im nächsten Monat gepflanzt. Eine schöne Spätsommer für Sie!

  Saila Kivipellosta; Kiva, jos sait vinkkejä!

  Myrsky ja Minna; Mitähän Myrsky tuoksusta tuumaa? Meillä ei taida pojat olla kovin innostuneita hyasinteista.

  Kosotäti; Juu, sisällä tuoksu on aika tyrmäävä. Ole hyvä :-)

  Maija; No juu, pitää lähtee! Ehkä matkan varrelta löytyy joku kirpparikin ;-)

  Satu; Juhannushyasintti on harvinaisempi laji, Korpikankaalla niitä erikoisuuksia usein on... on niin tuurista kiinni, mistä mitäkin löytää. En minäkään ole sitä nähnyt missään myynnissä.

  Sariw; On pitkä ja varma, paitsi harmillisesti Irenen kommentista ilmeni, ettei aina niinkään varma :-( Tai jos sorkkaeläimiä vierailee pihalla. Mutta ehdottomasti, aina kannattaa yrittää.

  ReplyDelete
 12. Kaunista! Tähän asti en ole montaa hyasinttilajia kokeillut, ovat olleet vähän kertakäyttösipuleita. Taidan kokeilla toisia lajikkeita, toisissa penkeissä. Ne ovat kyllä niin kauniita, että pitää muistaa taas kokeilla.
  Kiitos muistutuksesta!

  ReplyDelete
 13. Kirppari löyty matkan varrelta, mut Bauhausissa ei ollu viälä sipuleita. :-(

  ReplyDelete
 14. Vaalean vihreää; Minulla ne viihtyvät parhaiten mahdollisimman aurinkoisilla paikoilla. Se voi olla myös tuon kukoistavan 'Top Hitin' salaisuus, sillä sen kasvupaikkaa ei varjosta mikään lähes koko päivänä. Tosin sama on tuolla onnettomalla 'Purple Sensationillakin'...

  Maija; Voi himpsuli, en huomannut sanoa, ettei sipuleita vielä ole kaupoissa kuin vasta ihan kuun lopulla. Nettikaupoissa ja kuvastoissa on jo, mutta niitä ei lähetetä myöskään kuin vasta ensi kuussa, vaikka tekisi tilauksen heti.

  ReplyDelete
 15. Vitsi tuo Hit Top on kaunis !
  Apricot passion oli tosi pinkin värinen kun alkoivat kukkia joskus toukokuun lopulla ja odotin sellasta lohenpunaista sävyä ( voiko aprikoosi muistuttaa lohta ? heh...siis sävyltään ). Vastasitkos Anettelle, että ensi kuun lopulla alkaa sipulikukkien istutus...mya kiinnostaacaina erityisesti nuo ulkomaiset kommentit/ vastaukset. En jaksa kaivaa sanakirjas esille...sori. Olen muuten huomannut, että hyasinttien sipuleita on aina myöhään syksyllä vielä kaupoisss. Varmasti mielletään joulukukaksi, kunnes jotkut sipuligurut valistavat asiaa :)
  Meidän pihaan olivat edelliset asukkaat istuttaneet niitä ja en kyllä heti tajunnut mitä maasta puskee, kun ekaa kevättä täällä asuttiin. Nyt aina niitä oottellen nousevaksi.

  ReplyDelete
 16. Top hit ja Woodstock, upeita! Meidänkin pihalla taitaa ensi keväänä kukkia hyasintteja;)

  ReplyDelete
 17. Mahtava valikoima sulla, wow! Mulla meni pitkään hyväksyä hyasintit kevätkasveiksi ja nyt en voi ymmärtää kuinka ilman hyasintteja voisi kevättä ollakaan ;) Ihanat.

  ReplyDelete
 18. Leena ja Pojat; En tiedä, mitä vastasin Anettelle, kun en osaa saksaa :-D Yritin google-kääntäjän avulla sanoa, että täällä sipuleita istutetaan jo ensi kuussa. Tiedä sitten, mitä käytännössä sanoin.
  Joulukukaksi voi ostaa vain hyödetyn eli tekotalven viettäneen sipulin, ellei itse osaa hyötää puutarhaan tarkoitettua sipulia (en ole koskaan koettanut).

  Pioni; Ihanaa :-)

  Pirkko; Niinpä, ne ovat niin täydellisiä komppaamaan tulppaanien ja helmililjojen kukintaa, mun muassa.

  ReplyDelete
 19. Sinun ja blogisi vaikutuksesta olen nyt tilannut muutamia syksyllä istutettavia ja keväällä kukkivia hyasintteja. Värejä ja lajikkeita en kovin tarkkaan katsonut enkä miettinyt, mihin ympäristöön ne istutan. Tyypillistä minulle. Mielenkiintoinen hyasinttiesittely, minusta tuo alusta lukien neljäs hyasintti (Top Hit), joka on lumikuorrutteinen, on ihastuttavin.

  ReplyDelete
 20. On aika hyasinttien ... liekö tällainen laululyriikka, vai!? viittaa mun muistaakseni jouluun, vaan kevät mullakin tulee niistä mieleen. Ja ehkä täälläkin mennään sipuliostoksille.

  ReplyDelete
 21. Ihania! Tuoksukin on helpompi kestää ulkona. Joudun laittamaan jouluhyasintit aina lopulta parvekkeelle, kun tuoksu käy ylivoimaiseksi.

  ReplyDelete
 22. Kiitos kovasti Saila, tämä tuli niin tilauksesta! Olen haaveillut jonkin aikaa hyasinteista, oon niin myöhäisherännäinen, mutta nyt syksyllä olen ajatellut ostaa pari. Upeasti olet saanut nuo menestymään ja kukoistamaan puutarhassasi, antaa kovasti toivoa! Näin keväällä aivan ihanan näyn naapurustossa, varmaankin tummaakin tummempi Roalty-koristeomppu jonka alla kasvoi kimppu City of Haarlemia (oletan). Kyllä niin veret seisahtui :)

  ReplyDelete
 23. Paula; Sepä mukavaa, että sinullakin kukkii hyasintteja keväällä! Laita ne johonkin oikein näkyvään paikkaan, missä niitä voi ihailla aina ohi kulkiessa ja vaikka ikkunastakin, ne kun ovat niin suuria, että näkyvät.

  Pike; Hyvä laulu tuo! Jos sellaista ei ole, niin keksitään :-)

  Saraheinä; Hyasinttien tuoksu sisätiloissa voi olla aika päällekäyvä.

  Sametti Hortensia; Ihania tuollaiset veretseisauttavat puutarhanäyt! Istuta johonkin, jossa sipuli saa kesälläkin paahdetta, niin hyasintti viihtyy.

  ReplyDelete
 24. Apua Saila!

  Voiko olla niin että päivänlilja kukkii yöllä? Olen yrittänyt kovin monta kertaa hankkia sisääntulon kukkapenkkiin päivänliljaa (Korpikankaalta), valkoista jossa on purppurareunus, on tullut kaikkea mahdollista, nyt kolmas ehdokas (väri hienosti vanha roosa mutta oikeasti vanhojen vaaleanpunaisten alushousujen väri), yritin seurata kukintaa, oli joko nuppu tai nuupahtanut kukka, mutta eilen illalla 22.45 se kukki melkein avoinaisena mutta oli aamulla jo nuupahtanut, voisiko päivänlilja olla yönlilja sitten kuitenkin? vai onko taas vika Kivipellossa? Onko yönliljaa olemassa?

  terveisin

  Saila Kivipellosta

  ReplyDelete
 25. Voi apua! Nyt en tiedä päivänliljojen aikatauluista, yleensähän niistä sanotaan että kukkivat päivisin. Ehkä jos yöllä on ollut kuumaa ja kukka auennut jo illalla, voi se sitten aamulla olla jo kuihtunut?! Uskomatonta, mutta pakko uskoa.
  Heh, yönlilja :-D Jokunen erikoinen kaktushan esimerkiksi kukkii vain öisin!

  ReplyDelete
 26. Ihanat hyasintit <3 'Top Hit' ja 'Woodstock' ovat kyllä ehdottomasti kaikkein ihanimmat. Aivan hurmaava tuo syreeninsävy <3

  ReplyDelete
 27. Top Hitissä on tosiaan hienostunut väri. Toivon löytäväni sitä tänä vuonna lisää! Platangenista sitä ostin, mutta viime syksynä, kun olisin hankkinut sitä viimeinkin lisää (huomattuani, miten loistava se on moniin muihin verrattuna), sitä ei enää ollutkaan valikoimissa. Siihen asti oli ollut joka syksy. Ääh, miten sitä joskus voikin herätä niin myöhään!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!