Thursday, 12 July 2012

Lattiarakenteita

Tätä on jo odotettu, mutta ajattelin laittaa kuvasarjaa kun on vähän esiteltävää:

Floors
How new floor structures and isolation layer are built into an old (circa 1870) log house that previously had traditional sand bank insulation around the footing:

Tästä lähdettiin. Vanhat multapenkkaeristeet ja niihin kuuluva seinien sisäpuolinen kivirivi on kannettu ulos ja maan pintaa kaivettu alemmas niin paljon kuin uskalsi ilman, että perustuskivet alkavat liikkua.
Lattiat piti poistaa siksi, että talo vaati kengitystä eli alimpien hirsien vaihtoa osittain mutta myös siksi, että valahtanut multapenkkaeriste ei oikeastaan enää eristä.

This is the situation before starting. The reason for taking away all floors is that some of the lowest logs needed to be renewed. It is also nice to get more efficient isolation.

Ensin alimpiin hirsiin kiinnitettiin pattinkia leveämpää kakkoskutosta, johon alin kerros vasoja kiinnitettiin. Niiden alle kiinnitettyjen lankkujen varaan tuli alin tiivislautakerros. Lattian reunojen kiviä jouduttiin koteloimaan huolellisesti, jotta niiden kohdalta ei puhalla kylmää ilmaa sisään.

Lautaa kuluu aika paljon. Työmaapäällikkö valvoo laatua.

Tiivislautakerroksen päälle tulivat bitumikyllästetyt Hunton-huokolevyt.

The bottom layer is timber and on top of it were added bitumen boards. This is a kind of double under-structure but double insulation does no harm!

Vasapuut (tai nk. niskat) eivät olleet tarpeeksi pitkiä (huoneen leveys on kuusi metriä), joten niitä piti jatkaa. Se teetti lisätyötä sekä laudoitus- että levytysvaiheessa, kun lautoja ja levyjä piti leikata sopivan kokoisiksi.

Levyt tiiviisti paikoillaan. Vetoa ei pitäisi kovin paljoa olla, kun on kaksi kerrosta tavaraa tiiviisti asennettuna, mutta silti...

... bitumilevyjen päälle laitettiin tiivis ilmansulkupaperikerros, joka kulkee katkeamatta myös alimpien vasojen yli. Paperi on loistava vedon estäjä.

On top of the bitumen boards and the lowest layer of joists, a tight layer of heavy duty paper was installed to stop drafts.

Viemärin paikka on jo kohdallaan, tämä on jännittävää! On melkein kuin kuin pääsisi kalustamaan. Keittiön tiskitaso tulee saarekkeena poikittain keskelle huonetta erottamaan tuvan "keittiön" ja "olohuoneen" puolet toisistaan. Väliseinää tai tiskikaappia ei tule, jotta tilan avaruuden tuntu säilyy.

Ilmansulkupaperi vedetään myös tiiviisti seinää vasten, jotta lattian ja seinän raosta tuleva veto saadaan minimoitua. Tässä alimman vasakerroksen päällä on jo ylempi, itse lattialankkuja kannatteleva kerros vasoja.

Laservaaka (ikkunalla) mittasi rakenteiden suoruuden. Nyt lattia tulee viettämään alamäkeen päin 5 mm koko 6,6 metriä leveän huoneen matkalla, siinä missä vanhassa lattiassa vietto oli lähemmäs 10 cm. Tässä talossa tulee ilmeisesti olemaan suorempi lattia kuin mikään muu kohta!
Lattiarakenteet näyttävät heppoisilta, mutta se johtuu siitä, että hirret ovat hurjan kookkaita, tuo paksuin ikkunan vieressä on lähes 50 cm korkea. Seinän paksuus on 20 cm, sekin on enemmän kuin nykyhirsitaloissa tai monissa vanhoissakaan.

Tuleva työhuoneeni on jo valmis ekovillapurua varten, sitä tulee 30 cm:n kerros. Se laitetaan ensi viikolla, sitä seuraavalla asennetaan lattialämmitys. Pattereita olisi hankala asentaa seinille, kun tuvan kahdelle seinälle laitetaan vanhat kiintopenkit takaisin ja kolmannelle seinälle tulevat vanha suuri halkolaatikko, liesi, lyhyt työtaso ja jääkaappi. Vanhassa talossa onkin mukavaa saada lämmitys näin piiloon, vaikka en olekaan tekemässä talosta museota. Pääasiallinen lämmitys paikalla ollessani tapahtuu kuitenkin tuvan valtavan muurin ja makuuhuoneen kaakeliuunin avulla.

My future office is ready for wood fiber isolation that there will be a 300 mm thick layer.

Tuvankin lattia on nyt lähestulkoon valmis purueristeelle.
Tämä ei ole mikään saarna, miten kaikissa vanhoissa taloissa tulisi rakentaa lattiat, sillä se vaihtelee tapauskohtaisesti riippuen siitä, mitä asukas haluaa ja mitä on mahdollista tehdä. Tämä on työselostus tästä kohteesta!
Mukavaa yön- tai päivänjatkoa, riippuen siitä koska tätä luet!

34 comments :

 1. Hienolta näyttää. On se hienoa nähdä miten osaava olet ja kunnioitat vanhaa taloasi. Hirret ovat tosi paksuja.

  ReplyDelete
 2. Minäkin ihmettelin noiden hirsien paksuutta. Talosta tulee varmaan ihana!

  ReplyDelete
 3. Mielenkiintoinen ja tarkka raportti. Hirsitalo on mahtava keksintö, sitä voi aina korjata ja osia korvata. Mahtava tupa tulossa, varmasti jännittävää aikaa. Onneksi sinulla on tarkka ja luotettava työmaapäällikkö! Milloin talo on rakennettu?

  ReplyDelete
 4. Tätä raporttia jo kovasti odottelinkin! Hienoa työnjälkeä ja mielenkiintoista nähdä, miten vanhaa kunnostetaan. Minä osaan jo kuvitella, miten kotoisaksi tulet kaiken laittamaan. Vinoittain tuleva saareke kuulostaa hyvältä ratkaisulta, se erottaa vain kevyesti keittiötoiminnot ja tilantuntu tuvassa säilyy.

  ReplyDelete
 5. Maiju; Kiitos, tosin enhän minä itse osaa tuota lattiaa rakentaa, vaan tutkin miten miehet sen tekevät. Toki teen päätöksiä, mutta olemme asioista heidän kanssaan samoilla linjoilla: ei muoveja eikä gyproc-levyjä, vaan puuperäisiä aineita, jotka käyttäytyvät kuten puu ilman- ja kosteudenvaihdon kanssa.

  Saraheinä; Kiitos, toivon että tulee! Sellainen on tarkoitus ;-)

  Cheri; Niin on, varsin helppo siinä mielessä, että sitä voi korjata mistä vain: yltä tai alta, nurkasta (no se on kyllä vaikein) tai keskeltä. Talo on luullakseni rakennettu 1870, silloin tontin osti merimies ja se lohkottiin viereisestä suuremmasta tilasta.
  Talo on selvästi koottu muusta rakennuksesta alun perin olleista hirsistä, sillä tupa on erilaista hirttä kuin kamarit ja tuvassa on pieni ikkuna-aukon paikka niiltä ajoilta, kun se oli jokin muu rakennus jossakin muualla. Hiiret ovat myös hyvin mustuneet ehkä avohellasta.

  ReplyDelete
 6. Maria; Juu, minusta saareke tuntui aika pian oikealta ratkaisulta, mietin tuon kalustuksen jo silloin kun talossa oli vielä vanhat lattiat ja seinämateriaalit niin kaiken pystyi mittaamaan ja kuvittelemaan konkreettisemmin. Enkä ole vielä muuttanut mieltäni ;-)

  ReplyDelete
 7. Minäkin jo kaipailin raporttia. Siis wau, saat kaakeliuunin ja lattialämmityksen! Huippuhyvältä kuulostaa. Voimia aherrukseen, onneksi työmaapäällikkö valvoo ja patistaa eteenpäin.

  ReplyDelete
 8. Juu, kaakeliuuni on siis jo tuolla makuuhuoneen nurkassa, ei näkynyt näissä kuvissa. Lattialämmitys on hyvä ratkaisu vanhoillekin lattialankuille, ystävilläni on niin ja hyvin toimii. Ei tarvita betonivaluja, vaikka lattialämmitysmyyjät niin yrittäisivätkin jankuttaa ;-D

  ReplyDelete
 9. Ai teilläkin käy ylimääräisii miehiä. Meilläkin. Mut teidän miehet ei ehkä oo yhtä meluisia kuin meidän! Onnittelut siitä(kin)!

  ReplyDelete
 10. On ne aika meluisia, ne käynnistää pärinäsahan seitsemältä aamulla! Mut se kyl häiritsee mammaa enemmän ku meitä.
  MUSTI ja RANSU

  ReplyDelete
 11. Kylläpä näyttää tutulta puuhalta! Onneksi ei ole ollut ihan samoja helteitä kuin silloin kun tupamme lattia oli teon alla. Se oli ihan karmivaa puuhastelua lämpöhalvauksen partaalla.

  Se lattialämmitys puulattiassa kiinnostaa lisää. Kun sitä aina toppuutellaan näihin taloihin. Meillä se kiinnostaisi tehdä eteiseen jonne ei saada tulisijaa eikä oikein patteriakaan. Laitatko sähköllä vai vesikiertoisena sen lämmityksen?

  ReplyDelete
 12. Katja; Niin varmaan :-) Viime kesänäkin oli karmeat helteet, kun roudasin tiiliä ja laastisäkkejä muurarille. Hiki vain tippui. Nyt onkin todella kylmää! Työn kannalta ihan hyvä.
  Kokemusta on ainakin tuttavillani sellaisesta lattialämmitysmallista, joka on vesikiertoinen. Kaapelien alle tulevat ns. lämmönluovutuslevyt eli metalliset levyt, joissa kulkee ura kaapelia varten. Ystävilläni on tämä systeemi. Levyt tulevat heti eristekerroksen päälle ja välittömästi lattialankkujen alle, minun tapauksessa ekovillan päälle tulee ensin ilmansulkupaperi ja sen päälle levyt. Ne kiinnitetään reunoistaan vasoihin ja tarpeen mukaan toisen reunan alle voi laittaa laudan, jos vasat ovat liian harvassa. Näillä korjausrakentajilla on kokemusta sähkölattialämmityksestä, mutta en halunnut sellaista sähkön korkean hinnan takia ja siksikin, että sitä ei voi vaihtaa maalämmöllä toimivaksi, joka on tulevaisuudensuunnitelmissa, tosin ei tällä vuosikymmenellä.
  Vanhat paksut lattialankut tulevat suoraan lämmönluovutuslevyjen päälle. Lattiahan elää talven ja kesän mukaan, talvella raot suurenevat ja metallilevyt pilkottavat raoista hieman, mutta se on jo tiedossani eikä se haittaa. Pilkottaisi sieltä sitten ehkä jotain muuta kuin lattialämmitystä kuitenkin ;-) Tosin lattialämmitys tietenkin lisää puulattian kuivumista talvella enemmän kuin seinäpatterit. Tarkoitus on kuitenkin, että lattialämmitys toisi vain peruslämmön ja estäisi lämpötilan menemistä pakkaselle, mutta tarpeen mukaan sitä voi säätää suuremmallekin.

  ReplyDelete
 13. Ton ekan lautakerroksen ja maan välissä on "ilmatila" ?
  Eihän ne maassa ( ekana hirret?) kiinni voi olla ?
  Kysyy hän tyhmänä ja on aivan äimistynyt tästä tietopaketista :)

  Wau, hienoa jälkeä. Varmaan niin mukavaa, kun homma etenee ja tulee valmista. Onnittelut kaikille työmiehille ja-naiselle!
  Sade ei haittaa, kun on katto pään päällä, mutta haittaako jotenkin muuten ( vai sataako siellä myös KOKO ajan).

  Entäs Pantteri ?
  Mikä hänen roolinsa tässä projektissa on ?


  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 14. Vau! Mahtavaa edistystä! Ja hirret ovat todella massiivisia. Miehet ovat tehneet hyvännäköistä työtä. Tässä vaiheessa kaikki edistyy niin vauhdikkaasti, että se on innostavaa (saman viime kesänä läpikäyneenä)näin lukijanakin :)

  ReplyDelete
 15. Leena ja Pojat; Juu ei! Talon hirsikehikko lepää kiviperustuksen päällä ja lattian alimmat vasat on kiinnitetty alimpiin seinähirsiin, maanpinnan yläpuolelle siis.
  On se mukavaa kun homma etenee, tämä homma on aina niin suuren osan vuodesta seis tai pelkästään oman todella hitaasti etenevän ikkunaremppani varassa.
  Täällä ei muuten ole satanut juuri lainkaan, tai tänäänkin on pilvinen päivä, mutta vesimittariin on viime vuorokauden aikana kertynyt vain 1 mm. Maa on edelleen rutikuiva. Viimeksi eilen oli pilvistä ja harmaata, mutta vettä tuli vain nimeksi pari pientä tihkupisaraa.
  Pantteri yleensä pitäytyy omissa oloissaan, kun on vieraita tai työmiehiä, niin nytkin. Hän ei käy tarkastamassa jokaista työvaihetta, toisin kuin eräät (karvapehvaisemmat tyypit)!

  Désirée; Varmaan erotuksena teidän projektiin on se, että en itse tee näitä lattioita eikä ole ketään lähisukulaistakaan, joka voisi niitä tehdä (tai siis muistelen, että teillä tehtiin lattiat itse?). Ammattimiehiltä työ sujuu todella rivakasti (siis mitenkään väheksymättä kenenkään kotivoimia!).

  ReplyDelete
 16. Mahtava projekti! Hienoa, että on osaavat miehet asialla! Meillekin laitettiin lattialämmitys. On mukava!

  ReplyDelete
 17. Ilmankos sitä syntyykin noin hienoa lattiaa, kun on pätevä työmaapäällikkökin:)

  ReplyDelete
 18. Kiva seurata projektiasi. Hirsitaloissa sitä vaan on jotakin <3

  ReplyDelete
 19. Ihailen kaikkia, jotka jaksavat kunnostaa vanhoja taloja. Itselläni ei varmasti olisi kärsivällisyys riittänyt;)

  ReplyDelete
 20. Oh-hoh! Onpa siellä todellakin tapahtunut! Toisaalta, vaavivan oloinen työnjohtokin siellä näyttäisi olevan ♥ Eikä edellisen postauksen isäntäkään yhtään hullumpi ole ♥

  ReplyDelete
 21. Vau, ihanaa! Oikein hyvää remonttia sinne!

  ReplyDelete
 22. Jaana; Kiitos, niin on :-) Lattialämmitys on mukava ja myös mukavan näkymätön.

  Zelda; Todellakin. Siinä on ammattimies asialla ;-)

  Katja; Kiitos, niin on!

  Pioni; No, työ tekijäänsä opettaa, ja talo kunnostajaansa myös. Tässä oppii niin paljon rakentamisesta mutta projekti tuo myös kärsivällisyyttä, joustavuutta ja laajakatseisuutta.

  Naukulan Mamma; Sinulla on selvästi silmää mieskauneudelle!

  ReplyDelete
 23. Jee, vihdoinkin! Mä oon jo odotellut tätä postausta! Herranen aika, miten ootte saanu paljon aikaan siellä. Näin jo sieluni silmin työhuoneen ja tuvan valmiina, ai että mut tosta tulee NIIIIN upea talo!!

  Mielettömän paksuja hirsiä seinissä. Kävin eilen omalla ullakolla vähän penkomassa vanhoja maalauksia ja samalla tarkastelin hirsiä siellä ja eivät kyllä paksuudessaan vedä vertoja noille, ei lähellekään.

  Reipasta loppuviikkoa sinne!
  PS. Missä Ransun kypärä? ;)

  ReplyDelete
 24. Ransu-rakas, ei niitä tarttee testaa jos ne on lautoja alapohjaan, sillon ei ole väliä tuleeko tikkuja takapuoleen vai ei. Ainoastaan päällimmäiseksi tulevilla lankuilla on väliä. :P

  ReplyDelete
 25. Tiina; Joo, mä en kanssa tajua, mistä ne ovat nuo jättihirret löytäneet (ja miten isoista puista???) ja kuka ne on jaksanut nostaa paikoilleen.
  Talosta tulee upea, mutta ajattelin, ettei tämä kenenkään silmissä näytä miltään... sulla on hyvä mielikuvitus!
  Ransun kypärä puuttuu vieläkin.

  Sea; Tikkuja takapuoleen :-DDD Päällimmäisistä lankuista niitä ei kyl pitäisi tulla, kun ne on ne kuluneet vanhat mitkä laitetaan takas paikoilleen.

  ReplyDelete
 26. 'Hurja remontti' :)

  On mielenkiintoista seurata tätä sun projektia! Nytkin tuli varsinainen tietopläjäys asioista, joista ennen ei ole ollut hajuakaan. On vain ihastellut vanhoja kunnostettuja taloja tietämättä, miten paljon työtä tuollaisen projektin läpivieminen oikeasti vaatii...

  ReplyDelete
 27. On tää järkyttävät iso projekti. En ehkä olisi tähän ryhtynyt jos olisin tajunnut :-D Onneksi olin autuaan tietämätön!

  ReplyDelete
 28. Sen verta tomerasti tuo lankkukasan päällä istuu, että tikkuja on syytä varoa. ;) Mä vähän aattelinkin, että teillä on päällimmäiset lankut vanhat eli ei pelkoa tikuista. :)

  ReplyDelete
 29. Onneksi valvonta pelaa, niin iso urakka näyttää olevan...

  ReplyDelete
 30. Sea; Ransu on todellakin tarkkana kuin porkkana eikä yksikään kiero lauta pääse laadunvalvonnasta läpi!

  Viivi; Onneksi, mitähän tästäkin muuten tulisi.

  ReplyDelete
 31. Ihan suu auki luin ja katselin postausta. Niin iso urakka. Ja tässä vasta lattiat. Kyllä vaatii pitkäjänteisyyttä. Mutta ehkä tämän lattiavaiheen jälkeen oletkin jo voiton puolella.

  ReplyDelete
 32. Voi Wau! Olet varmaan aivan täpinöissäsi siellä. Mahtavaa edistymistä!

  ReplyDelete
 33. Paula; Onhan tämä iso urakka. Jossain vaiheessa on edessä sekin, että pitää laittaa enää joitain pieniä listoja vain paikoilleen! En tiedä, koska olen voiton puolella ja onko sellaista. Mutta jokaisesta tällaisesta työvaiheesta olen tavattoman iloinen, jota ei enää tarvitse uusia. Maalaus kun on sellaista, että sen tietää joutuvansa uusimaan, ja kattoasiat, ja ikkunoiden kunnostus, joskaan ei näin perinpohjaisesti kuin nyt.

  Intopii; Olen romuna! Kädet lähtevät varmaan kohta irti. Eilen ja tänään olen kuurannut tuvan lattialankkuja, noin 30 kpl, ja kukin kolmeen-neljään kertaan. Pe vietin 13 tunnin päivän mantereella, kun piti käydä lattialämmitysfirmassa (paitsi että onnistuin livahtamaan siinä välissä myös Vakka-taimeen, ovela minä!) Ja huomenaamulla tulee rakennuspojat takaisin, joten menenpä vielä iltavuoroon kuuraamaan loputkin lankut... Päivät on pitkiä ja silti varsinaiset työasiat aivan retuperällä :-S

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!