Monday, 30 July 2012

Kukkia ja pörisijöitä

Nyt seuraa sekalainen kokoelma kaikenlaista kukkivaa sekä paahdepenkissä että muotopuutarhassa. Helminukkajäkkärä on alkanut kukkia valkoisin pallukoin. Kukissa pörisee kukkakärpäsiä ja muita surraajia jatkuvasti.

Some flowers in sunny spots...

Sinipellava kukkii salkoruusun lehtien vieressä paahdepenkin tänä keväänä istutetussa päässä.

Jalomalva 'Purpetta' on tavallisia malvoja huomattavasti pienempi. Tämä on tehnyt itselleen siementaimen, jonka älysin viime kesänä jättää kitkemättä, vaikka se muistuttikin jotakin rikkaruohoa. Nyt näitä kukkii samassa penkissä kaksi! Saa tulla lisääkin, kiitos.

Ehkä kaikkien aikojen lempparilaukkani on pallerolaukka. Ohut ruoholaukkamainen varsi ja hurmaava Pinot Noirinpunainen pieni kukkapallo sen päässä, koko ihanuus on alle polvenkorkuinen.

Valmiina taimina keväällä hankitut jättiverbenat ovat alkaneet kukkia. On niin sääli, että tämä ei ole Suomessa perenna eli ei talvehdi. Pitää muistaa ottaa siemeniä talteen, tai sitten ostan tätä jatkossakin valmiina taimina. Tämäkin on pörriäisten suosima kasvi.

It is such a shame that Verbena bonariensis does not survive our winters. This year I bought them in pots, growing from seed would require an early start and some space for the seedlings.

Endless Summer -hortensia kasvaa aika aurinkoisessa paikassa, vaikka viihtyisi paremmin varjommassa. Iltapäivisin tämä kyllä saa vaahteran varjon ylleen. Mutta sijainti talon eteläseinustalla on hyvä talvenkestoa ajatellen ja hyvinhän tämä näyttää talvien yli pärjänneen. Kukkatertut ovat valtavia ja alkavat lurpottaa heti kun muutamaan päivään ei ole satanut. On jännittävää, että takimmaiset kukkatertut ovat sinisempiä kuin muut.

Despite recent rains there is someone who would appreciate more... this one will have two arches with some climbers for better shade in future years.

Ystävän lähettämät unikonsiemenet ovat nyt saaneet koko ruukullisen kukkimaan. Miten yhdestä kukkaruukusta voikin nousta näin monta kukoistusta? En yhtään harventanut taimia, olen siinä toivottoman huono. Antaa kaikkien kukkien kukkia, ja niin ne näköjään tekevätkin. Hämmästyttävää.
Muhkeaa päivänjatkoa!

Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Sinipellava – Linum perenne

26 comments :

 1. Ihanan raikkaita kuvia tänne helteen keskelle!

  ReplyDelete
 2. Saarilla käy aina raikas merituuli...

  ReplyDelete
 3. Oi mitä ihanuuksia! Yksi eteläisempi, kuitenkin Suomessa, tarhuri kertoi, että hänellä jättiverbena jatkaa eloansa siemenistä. Meillä se täällä kukki niin myöhään, ettei siemenistä toivoakaan vaikka aloitin taimikasvatuksen tosi aikaisin. Että malttia vain siihen kitkentään keväällä8) Tai laitat yhden siementupsun johonkin tiettyyn paikkaan niin tiedät mistä taimia etsiä.

  ReplyDelete
 4. Voi juku sun unikkoruukkuasi, se on niin hassunmahtava. Ja nuo pallerolaukat, pinot noiria;), onneksi olen jo sipuleita tilannut, ne on niiiiin söpöjä!

  ReplyDelete
 5. Inkivääri; Kiitos tiedosta! Kitkiessä täytyy muutenkin olla tarkkana kun lajeja on näin paljon. Toisaalta, ne tavallisimmat rikkaruohot tuntee jo hyvin eikä muita kannata kitkeäkään ennen kuin näkee mitä niistä kasvaa ;-)

  Pirkko; Ai hyvä, että sulle on tulossa pallerolaukkaa, se on niin ihana! Pinot Noir kuvaa väriä niin hyvin, kun se on tuollainen sinisempi viininpuna. Bordeaux olisi aivan liian ruskea...
  Ai miten niin viini aina mielessä...
  Huomasitko, että unikkoruukkuun on lisäksi ängennyt itsensä yksi akileijan siementaimi :-D

  Sesse; Niin on!

  ReplyDelete
 6. Oi mitä unikkoja ! Kerrassaan viähättäviä niin maan perusteellisesti!

  Ja edellisen postauksen kuvista;
  mahtavaa edistymistä, ikunanpokat ovat huikeat.
  Ja tappajaRansu on vallan hirmuinen katti ;) Go Ransu Go !
  Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.
  Kyllä kissat osaavat :)


  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 7. Hienoja kaunokaisia siellä! Ja arvaapa vaan, täällä on muutamia unikonnuppuja! Aika söpöjä nekin.

  ReplyDelete
 8. Niin kauniita.
  Tuo pallerolaukka on minulle ihan uusi tuttavuus, oi miten kauniin värinen,
  Tuon värisiä valmuja meillä ei olekaan, kauniita..

  ReplyDelete
 9. Tuo pallerolaukka on ihana, kukkiiko se myöhemmin kuin muut laukat. Kuule nuo unikot, osaatko sanoa mikä lajike..ovat ihania.

  ReplyDelete
 10. Kyllä on kasvien-nimeäjällä hyvä mielikuvitus,kun on keksinyt tämän
  Helminukkajäkkäränkin :D

  Unikot ovat mahtavia. Onko lajikkeesta mitään hajua?

  ReplyDelete
 11. Leena ja Pojat; Niin maan perusteellisen viehättäviä ovat sekä pörröiset unikot että norjalaiset metsäkissat ♥

  Naukulan Mamma; Jee! Poks poks sinnekin :-)

  Sylvi; Pallerolaukka on kivan tumma, ja nuo unikot suloisia!

  Tuija; Kyllä vain, heinä-elokuussa. Unikon lajike ei valitettavasti ole tiedossa, ystäväni lähetti vanhalta mummelilta saamiaan siemeniä.

  Katja; Kasvien nimet ovat tosiaan joskus... hämmästyttäviä :-D No niin on kyllä hyönteistenkin.
  Ei ole unikon lajikkeesta hajua, valitettavasti!

  ReplyDelete
 12. Oih, olen ihan lumoutunut tosta viimeisestä kuvasta. Mikä spotti, Saila! Siinä on tunnelma niin kohdillaan, niin kohdillaan <3 Pääsisinkö riippumattoon pitkäkseni ihailemaan tuota...

  Mulla on 'Twist'N Shout' sentään kasvanut tänä kesänä, viime vuonna oli totaalisen surkea ja luulin jo, että on heittänyt kokonaan henkensä. Kukkanuppuja ei kyllä näy, mutta rehevästä lehdistöstäkin iloitsen.

  ReplyDelete
 13. Kukat ovat ihania, mutta niistä pörriäisistä en tiedä niinkään... :D

  ReplyDelete
 14. Meillä on ollut jo monta vuotta samat jättiverbenat, kun olemme ottaneet ruukun talvisäilöön talouskellariin ja sitten keväällä sitä esikasvattaneet sisällä.

  ReplyDelete
 15. Tiina; Kyllä pääsisit, tuossa talon toisella kulmalla on nimittäin riippumatto. Näkymä on vähän eri kuvakulmasta, mutta kiva kumminkin.
  Ehkä sun Twist-n-Shout vielä siitä, tääkin on pari vuotta sitten istutettu (vai oliko se jo kolme...)

  Elina; Hmm, minusta pörriäisten touhuja on kiva seurata!

  Raakki; Sepä hienoa kuulla. Talouskellarin puuttuessa en kuitenkaan lähde kokeilemaan noiden talvetusta, kun hyvä kun mahdun itse talooni talvella pelakuukokoelman kanssa, lisää talvetettavia ruukkuja en tosiaan kaipaa. Kun ainoat tilat jotka pysyy plussan puolella on asuinhuoneet. Ajattelin kyllä kokeilla daalianjuurakoiden laittamista talveksi kellariin vesipumpun styroksiboksiin, jossa on pakkasvahti.

  ReplyDelete
 16. Aivan ihania nuo unikot! Mä olen koittanut etsiä erilaisia unikoita pihalleni, mutta olen löytänyt vasta kolmenlaisia; siperianunikoita ja idänunikoita oranssinasekä valkoisena.
  Metsästys lisä unikkoihin on käynnissä! :D

  ReplyDelete
 17. Onnea unikonetsintään! Minulla oli siperianunikkoja, mutta ne hävisivät. Nämä heitin siemenistä tuohon ruukkuun keväällä. Kyllä kannatti, sen helpompaa kasvatusta on olekaan kokenut! Suosittelen. En tiedä, kylväytyykö tuo itse seuraavaksi vuodeksi, pitää muistaa ottaa siemeniä talteen.

  ReplyDelete
 18. Unikkoruukku sanoo: BOOM! Aivan mahtava unikkopata :)

  ReplyDelete
 19. Todellinen ihme on se, että niin mitättömän pienistä siemenistä - joita saa tarkastella melkeinpä mikroskoopilla, että jotain näkee - , voi kasvaa noin muhkean kaunis unikkorypäs! Tuosta kuvasta saisi vaikka taulun. Suloisen hempeän pastellettinpunaiset unikot yhdessä vaaleansinisen pöydän kanssa. Sitä voisi tuijotella pidempäänkin.

  ReplyDelete
 20. Sama harmi vaivaa verbenoiden suhteen täälläkin. Ehkäpä ne joskus alkavat talvehtia meilläkin, jos tää ilmastonmuutos jatkuu.

  Unikoissasi on kyllä erikoisen viehättävä väri. Ja aivan mahtava tuo hortensia! Että oletkin onnistunut hautaamaan rautanauloja puolikkaan kasvin alle ;-D

  ReplyDelete
 21. Ella; Niin on :-)

  Irene; Niinpä! Todellinen kasvun ihme. Tuota näkymää voi kieltämättä tuijottaa siihen asti kunnes vaipuu nirvanaan eikä enää tarvitse ruumiin ravintoa, niinpä siihen voikin sitten saman tien jäädä ikiajoiksi.

  Intopii; Juu... googletan usein miten on tilanne Ruotsissa, sillä jos siellä aika lähellä omaa vyöhykettäni joku talvehtii niin sitten olisi toivoa... mutta muistaakseni jättiverbenan kanssa on niin, että se ei talvehdi edes Skoonessa (ellen muista väärin).
  Kippasin rautanauloja hortensiapuskan tyvelle, mutta a) tuskin tuonne takapuolelle, b) tuskin ne näin nopeasti vaikuttavat. Kiva liukuväri silti!

  ReplyDelete
 22. Upea tosiaan tuo kuva unikoista! Ja pysyvät vielä noin napakasti pystyssäkin, harmi että lajike ei ole tiedossa. Keräähän siemeniä ja laita arvontaan palkinnoksi :) t.Minna

  ReplyDelete
 23. Minna, minun täytyy todellakin muistaa kerätä siemeniä!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!