Friday, 27 July 2012

Heinäkuun aikaansaannos

Kuukausi sitten talossani näytti tältä. Maata, vanhaa multapenkkiperustusta, oli kaivettu kolmen vuoden ajan ja kiviä pyöritelty ulos talosta sen mitä jaksettu, mutta tyhjennettävää oli vielä, muun muassa uunin korjauksesta jäänyt kasa tiiliä, puutavaraa ynnä muuta. Ja sitä maata piti kaivaa yhä vain. Onneksi ihana ystävä auttoi tyhjentämään taloa juuri heinäkuun kynnyksellä ennen kuin restaurointipojat tulivat hommiin.

One month – one floor! With underfloor heating. (Not in operation yet).

Nyt näyttää tältä (tuvassa). Näiden kuvien väliin mahtuu paljon! Rossipohjan rakenteen jo aiemmin kerroinkin, jatketaan nyt siitä mihin tiivislaudoituksen ja huokolevyjen sekä ilmansukupaperin jälkeen jäätiin.

Pohjan ilmansulkupaperin päälle puhallettiin 30 cm:n kerros ekovillaa (selluvillaa). Sen päälle laitettiin toinen kerros ilmansulkupaperia, joka niitattiin tiiviisti kiinni vasoihin. Vasojahan on tässä kaksi kerrosta ristikkäin, kakkoskutosta eli eristekerroksen paksuus on kaksi kertaa kuusi tuumaa = noin 30 cm.
Paperin päälle tulivat alumiiniset lämmönluovutuslevyt, jotka kuuluvat lattialämmitysjärjestelmään, jonka valitsin. Kuvassa työhuone, siis tuleva sellainen.

My future office!

Lämpötekniikkaliikkeestä kävi virallinen asentaja laittamassa letkut valmiiksi asennettuihin levyihin. Jakotukki eli se paikka, josta lämmin vesi tulee, tulee olemaan tämän sisääntulo-oven vieressä mutta vasta sitten, kun kuisti ja siihen liittyvä kylpyhuonekin rakennetaan. Letkut saavat siihen asti olla tyhjinä.

Työhuone valmiiksi letkutettuna.

Lattialankut tulevat välittömästi lämmönluovutuslevyjen päälle. Levyissä on urat letkulle ja ne ovat suoraan vasojen päällä kiinni, mutta vain toisesta reunastaan. Tällaisen ohjeen saimme. Alumiinikin laajenee ja supistuu lämmönvaihteluissa. Niihin kohtiin, joissa letku menee vasan yli, olivat pojat valmiiksi kaivertaneet urat. Yritimme valmistella letkun reittiä niin paljon etukäteen kuin mahdollista, sillä yhteysalusten aikataulut mahdollistivat asentajalle vain neljän tunnin vierailun.
Kunkin lankun pohjassa on sen numero, tässä laitetaan jo makuuhuoneen lankkuja kohdilleen.

Each board was numbered when they were lifted so that they could now be put back in exactly the right position.

Siinä se on, makuuhuone. Lattialankut ovat kosteita pesun ja sateiden johdosta eivätkä ne navetan uumenissakaan ehkä niin kovin kuivassa tilassa olleet. Ne saavat nyt kuivua siinä vuoden ennen kuin alan miettiä paikkausta ja kiinnitystä. Niitä ei kiinnitetä kovin tiukasti, sillä lattia elää vuodenaikojen mukaan muutenkin mutta etenkin, jos sen alla on lämmitys.

Vielä toisesta suunnasta. Nämä lankut oli maalattu ruskeiksi, joten pesin nämä mäntysuopaliuoksella ja juuriharjalla.

My future bedroom.

Tuvan lankut kuurasin muutamaan kertaan pellavaöljysuovalla. Enkä ole siitäkään vielä sen tarkemmin kirjoittanut, tosin ei se vaikeaa ole. Ehkä vielä palaan siihen.
Väsynyt mutta onnellinen.
Hyvää yötä!

45 comments :

 1. Mahtavaa, että hommat etenevät! On varmasti hieno tunne saada lattia paikoilleen!

  Mutta kuule, minä olen ihan ällistynyt lattialämmityksestä. Miksi kummassa sellaiseen päädyit? Vanhaa, perinteistä rakennustapaa arvostava ihminen? Onko mulla mennyt nyt jotain ohi?

  ReplyDelete
 2. No on teillä töitä tehty.
  ei ihme että olet väsynyt ja tuloksesta onnellinen.
  Oikein hyvää jatkoa teille!

  ReplyDelete
 3. Syytäkin olla onnellinen, onnittelut, mahtavaa työtä! Valtava urakka jo näin pitkällä ja vaikka paljon on edessä, niin maa ei enää näy!

  ReplyDelete
 4. Aikamoinen muutos jo on nähtävissä. urakka on tosi iso ennenkuin kaikki on kunnossa!

  ReplyDelete
 5. Oho, nyt vasta alkaa hahmottua urakkasi laajuus! Siellähän näkyy myös aiemmin korjattu/muurattu hella.

  ReplyDelete
 6. Paljon on saatu aikaan. Ensimmäinen ajatukseni lattialämmityksestä olikin, että miten puun eläminen pärjää sen kanssa. Mutta pitää ilmeisesti olla elämisvaraa. Varmasti olet onnellinen tästä etapista.

  ReplyDelete
 7. Teet siellä kyllä todella hatunnoston arvoista entistävää korjausprojektia. Meinaatko muuttaa tuohon vanhempaan taloon, kun saat sen korjattua?

  ReplyDelete
 8. Näyttää niin tosi hyvältä siellä!! :) Oijoi... Onnellinen sun puolesta :)

  ReplyDelete
 9. Oovau, noin sitä tulee valmista kun tehdään! Mut varmasti väsyttääkin jo. Kauheen isoja urakoita!

  ReplyDelete
 10. Hui, Ransua ei näy sitten ensimmäisen kuvan... Saaripalstalla ei tainnut onneksi käydä niin kuin tässä tositapahtumiin pohjaavassa sarjakuvassa: http://www.girlswithslingshots.com/comics/2012-01-19-Ceiling-Cat.jpg

  ReplyDelete
 11. Susanna; Joku lämmityshän on oltava, pelkän puulämmityksen varassa en voi olla, sillä talo on pidettävä sulana silloin kun en ole paikalla, enkä ole rakentamassa museota vaan tulen asumaan talossa. Sähköpatterit keskellä huoneita.... no, niin on tässä rintamamiestalossani, mutta ei sekään ole perinteisen näköistä tai käytännöllistä ja maksaakin paljon. Vesikiertoisen lämmityksen voi liittää maalämpöön tms. sitten jos sellaiseen haluaa panostaa.
  Talossa ei ollut seinäpattereita eikä tupaan niitä voisikaan laittaa, sillä kahdelle seinälle laitetaan takaisin vanhat kiintopenkit, joissa on sivustavedettävät sängyt (eli niiden alle ei mahdu pattereita) ja kolmannelle seinälle vanha halkolaatikko, hella ja jääkaappi. Tämä lämmitys toimii mutta ei näy = erinomainen ratkaisu vanhaan taloon.

  Sylvi; Kyllä. Kiitos!

  Désirée; On se hieno tunne, kun vihdoin saadaan jotakin pintaa valmiiksi! Rakenteita ja pohjustusta kun on tehty niin monta vuotta.

  Mummeli; On juu, tämä on pitkä projekti.

  Kirsikka; Niin näkyy, ja muurari tulee vielä rappaamaan sen elokuussa.

  Cheri; Ystävilläni on tämä systeemi vanhan lankkulattian kanssa ja se toimii, siksi päädyinkin samaan ratkaisuun. Vesikiertoisessa on matala lämpö. Puu on tietenkin normaalistikin kesällä turpeampi ja talvella kuivempi kun taloa lämmitetään. Lattialämmityksen kanssa vielä tavallista enemmän. Lankkujen raoista tulee hieman pilkottamaan mitä alla on, mutta tiedän sen ennalta ja hyväksyn sen.

  Päivi; Kyllä muutan, on se paremmin rakennettu ja huomattavasti paksumpaa puuta kuin tämä rintsikka, vaikka tämäkin on mukava talo asua.

  Tiina; Vanhat lankut ovat ihania!

  Zepa; Olen ihan poikki :-D

  Ella; Ransu on ollut mukana joka vaiheessa ja etenkin selluvillan kanssa mietimme, että jos Ransu eristekerrokseen menee, ei sitä sieltä enää löydä :-D Ei vain ole ollut kamera niissä hetkissä mukana. Kun olimme kantaneet lankut tupaan, asteli Ransu sisään ja asettui lattialle makaamaan muina miehinä. Oli ihan tyytyväisen näköinen. Kai lattiamme kelpaa.

  ReplyDelete
 12. On syytäkin olla onnellinen!

  Olen miettinyt yhtä asiaa... Ja rohkaisen mieleni ja kysyn: Oletko sinä ruokkinut noita remppamiehiä vai onko heillä ollut omat eväät mukana? Eihän tämä mikään ruokablogi ole, mutta kiinnostaisi kuulla. Tuommoinen remppahommahan on aika kuluttavaa, ja kaloreita palaa. Mitenkäs olette tankannaat energiavarantoja?

  ReplyDelete
 13. Sen kun kysyt rohkeasti vaan :-D Juu, tämä ei ole ruokablogi, syynä se, etten ole ollenkaan mikään kokki kolmonen. Ja kun itsekin hääräilen huomattavasti mielummin noissa rakennus- ja ikkunankunnostustöissä kuin keittiössä tai sisätiloissa ylipäätään.
  Pojat ovat tottuneet siihen, että heillä on lähes kaikissa kohteissa omat eväät mukana (valmisruokia) ja kannoin heille grillin pihalle, sillä jo entuudestaan tiesin, että heillä on tapana grillata pikaisesti kello kuuden makkarat ennen kuin jatkavat iltavuorossa. (Tekevät neljän päivän työviikkoa, reilun 12 tunnin päiviä). Sanoin että kannoin grillin pihalle, sillä en grillaa lainkaan itse, en osaa grillata (ja miten siinä voisikaan lämmittää pakastepizzaa?)
  Muutaman kerran tein englantilaista aamiaista, sitä osaan kyllä tehdä, ja pestopastakin teki kauppansa kun pariin otteeseen tein sitä suuren kattilallisen. Pojilla kävi kyllä huono mäihä kun varmaan jossain toisaalla olisivat saaneet hyvät tarjoilut. Mutta täällä saivat ainakin runsaasti kahvia.

  ReplyDelete
 14. Upeaa nähdä nuo hienot vanhat lankut taas omilla paikoillaan, varsinkin kun tietää, mikä määrä hyvää työtä niiden alla on. Olen kovin onnellinen puolestasi, että hommat ovat jo tuossa vaiheessa. Ja hyvä ettei Ransu kadonnut ekovillaan!

  ReplyDelete
 15. Kelpaa tuollasen upean lattian päällä kävellä ja varmaan kissatkin tykkää lattialämmityksestä.
  Hieno tulee siun torpasta.

  ReplyDelete
 16. Mielenkiintoinen tuo lämmitysratkaisu, en ole koskaan kuullut moisesta vanhassa talossa! Laitatko sinne veden kiertämään vai pakkasnesteen? Ainiin vai hetkonen, ne putket taisi olla muovia? ELi ne voi halutessaan tyhjentää kokonaan, jos haluaa laittaa talon koipussiin ja jättää vaille lämmitystä joskus. Minkälaista käyttöikää putkille luvataan?

  tv Leena

  PS Kiitos taimistovinkistä!

  ReplyDelete
 17. Näin se homma etenee :)

  Hienolta näyttää!

  ReplyDelete
 18. Kiitos vastauksesta!
  Se kun on minulla melkein aina mielessä... se ruoka!

  ReplyDelete
 19. Ihana blogi sinulla, kirjoittelet juuri minua kiinnostavista jutuista! Itsekin olen kunnostellut ikkunoita ja löysin juuri monta vuotta etsimäni puoli pyöreän ikkunan:) Millä sinä poistat vanhan kovan kitin? Onnittelut rempan edistymisestä! T.Minna

  ReplyDelete
 20. Hurjan paljon on kuukaudessa tapahtunut ja hurjan nopeasti on kyllä aikakin mennyt!

  ReplyDelete
 21. Maria; Niin minustakin, lankut takaisin kotonaan :-) Ransu on hyvässä tallessa!

  Kosotäti; Kiitos, niin minustakin. Hiljaa hyvä tulee.

  Leena; Letkuille luvataan 50 vuoden käyttöikää. Ne voi suht helposti vaihtaa niin, että lattioiden reunimmaiset lankut, jotka jäävät osittain seinäeristyksen alle, voivat olla paikoillaan. On tärkeää, että letkussa ei ole liitoksia vaan se on kullekin huoneelle oma yhtenäinen yksikkönsä.
  Letku tulee tosiaan olemaan tyhjänä vielä pari vuotta ennen kuin se otetaan käyttöön ja se voidaan tarpeen tullen käyttöönoton jälkeenkin tyhjentää. Veteen on viisasta lisätä pakkasnestettä mahdollisten sähkökatkosten varalta.

  Katja; Niin etenee :-) Kiitos!

  Myrsky; Juu, minullakin on usein ruoka mielessä varsinkin silloin kun on nälkä! Jos olisin rikas, palkkaisin kokin ainakin niiksi viikoiksi kun on työvoimaa paikalla, mielellään koko kesäksi.

  Minna; Kiitos kommentistasi, kiva kuulla, että kiinnostaa. Vanhan kitin poistoon on ehdottomasti paras laite infrapunalämmitin, mutta koska minulla jo on kuumailmapuhallin, käytän sitä. Sen kanssa on oltava todella tarkkana, ettei mene liian lähelle ikkunaa ja lasi halkea.

  Naukulan Mamma; Niin on ja niin on!

  ReplyDelete
 22. Jokke; Niin... nyt ei taas vuoteen tapahdukaan melkein mitään (paitsi yritän saada ikkunoita peittämään nuo reiät seinissä).

  ReplyDelete
 23. Sykähdyttävä hetki saada laudat lattiaan! Onneksi olkoon, iso urakka takana.

  Joko vieraatpojjaat lähtivät kokonaan pois?

  Olen muuten miettinyt ihan samaa kuin Myrsky, että millä miehet ovat eläneet. Olet kertonut niin eläviä tarinoita omista kokkauksistasi (joita ei siis ole) että tunnustan päätyneeni siihen, että pojilla on omat ruuat sun jääkaapissa.

  ReplyDelete
 24. Ja ihan syystäkin olet onnellinen!! Iso urakka on tehtynä. Mielenkiinnolla odotan tulevaisuudessa käyttökokemuksia tuosta lattialämmityksestä.

  ReplyDelete
 25. Lämmönluovutuslevy???

  Mutta hienolta näyttää ja olette tosiaan uurastaneet! Voi itku, miten hienon talon saatte!!!

  ReplyDelete
 26. Hienot lattiat! Varmasti tulee hyvät, jos Ransukin hyväksyi!
  Teille olisi tunnustus blogissani :)

  ReplyDelete
 27. Intopii; Kiitos! Pojat lähtivät, heinäkuu oli sovittu kun enempään minulla ei ole varaa eikä oikeastaan edes tähänkään... mutta oli hyvä saada lattiat tehtyä kokonaisuudessaan tähän vaiheeseen. Visiosi jääkaapistani on täysin oikea. Ei siellä paljon muuta ole ollutkaan kuin poikien ruokia ja minun kahvimaidot (ja Ransun porsaankylkisiivut).

  Katja; Juu, valitettavasti saat odottaa, sillä sen käyttöönotto odottaa kuistin rakentamista ja siihen ei ole varaa ainakaan pariin vuoteen.

  Caro; Lämmönluovutuslevy on tällaiseen systeemiin kuuluva tuo alumiininen levy mikä näkyy kuvissa, joka tulee vesiletkun alle. Se johtaa lämpöä suuremmalle alalle kuin vain sen letkun kohta.

  Suvikummun Marja; Kiitos! Kyllä, on tarkastajan hyväksymä lattia. Kiitos käyn katsomassa!

  ReplyDelete
 28. Onneksi olkoon, että olet tuohon asti isossa urakassa päässyt!!! Ylpeä kannattaa olla itsestään(kin);)

  ReplyDelete
 29. Kiitos! Nuo ahkerat miehet ansaitsevat suurimmat kiitokset kun tekivät tulosta vaikka välillä oli hankalaa. Vanhassa talossa kun ei aina ole asioita helppo toteuttaa. He ansaitsevat kiitokset myös siitä, että toteuttivat kiltisti ja luovasti visioitani.

  ReplyDelete
 30. Onnea uusille lattioille :) Kyllä sitten kelpaa kissojen ktepastella, kunhan saat lattialämmöt päälle. Ainkin meillä on ne tilat, missä lattialämmitys, kovin suosittuja.

  ReplyDelete
 31. Kiitos Pirkko! Luulen, että lattialämpö tulee olemaan varsin miellyttävä sekä ihmisten että kissojen mielestä.

  ReplyDelete
 32. Kiitos rohkaisusta kuumailmapuhaltimen käyttöön! Olen kasvihuoneen ikkunoissa poistanut vaan helposti irtoavan kitin ja lisännyt sitten uutta mutta nyt seuraavassa projektissa on osa laseista rikki ja huullokset on saatava puhtaiksi ennen lakkausta ja lasitusta. Tuota infrapunaa olen mielinyt mutta laite on niin turkasen kallis:( Siis varovasti vaan kokeilemaan kuumalla ilmalla! T. Minna

  ReplyDelete
 33. Ai niin Bilnäsin rakennusapteekki järjestää kursseja ikkunoiden entisöinnistä, arvaa vaan onko tehny mieli osallistua mut sekin tyssäsi tietysti hintaan! Välineet olen sieltä hommannut ja sit vaan yritys ja erehdys periaatteella:) t. Minna

  ReplyDelete
 34. Höh eka kommenttini katosi. Siis kiitos rohkaisusta kuumailmapuhaltimen käytössä! Olen tähän mennessä vaan rapsutellut helposti irtoavan kitin ja lisännyt uutta mutta seuraavassa projektissa täytyy saada huullokset puhtaiksi että pääsee lakkaamaan ja lasittamaan! Toivottavasti saat omat lasit pian paikoilleen! T.Minna

  ReplyDelete
 35. Minna, en minäkään ole mitään kurssia käynyt, monissa lehdissä ja kirjoissa on hyvät ohjeet. Ok, jos sinulla on kuumailmapuhallin niin annan seuraavan TUIKI TARPEELLISEN neuvon: kastele pyyhe läpimäräksi ja aseta se lasin päälle suojaksi. Varo silti menemästä lähelle sen puhaltimen kanssa, vaan sinnikkäästi pidä sitä 20-30 cm:n päässä kitistä ja odota, kyllä se vähitellen pehmenee - hiljaa hyvä tulee.

  ReplyDelete
 36. ^Lisäisin vielä ylläolevaan, että kuumailmapuhallinta tulisi aina muistaa liikutella ahkerasti, jottei mikään pääse palamaan! Paikallaan pidettäessä palovaara on suuri. Palaneen puun hiominen on tiukassa, yleensä siitä jää aina jälki. Ikkunoiden kohdalla varmaankin tietää suurinpiirtein mitä pintakäsittelyainetta siinä on, mutta muussa (vanhojen juttujen) maalinpoistossa olisi hyvä aina testata se, että mitä pintakäsittelyaine on. Jos se on jotain syttyvää, voi koko höskä roihahtaa sekunneissa ilmiliekkeihin.

  Vaan niin, omaan kommenttiini...

  Niin sitä pitää, ihan oikea asenne! Vaikka lattialämmitys nyt ei olisikaan alkuperäinen juttu, niin ethän sinä tosiaankaan museota rakenna! Rohkeasti ja pystypäin eteenpäin, lattilämpö tuo varmasti myös kaivattua mukavuutta :)

  Äläkä ihmeessä huoli rakennuspoikien eväistä! Jokainen tekee niin kuin on mahdollista ja hyvinhän ne pojat on pärjänneet varmasti omine eväineenkin. Selvästi ovat pysyneet hyvässä ruoassa kaikesta huolimatta, jos kerran Ransu-pojan possu on säilynyt koskemattomana ;)

  Tästä tulee ihana!

  ReplyDelete
 37. Kiitos Elina, hyvä pointti!
  Juu, joku lämmitysratkaisu oli ihan pakko laittaa, kun alkuperäinen juttu oli pelkästään uunit. Se ei toimi silloin kun en ole paikalla. Lattialämmityksestä on tutuillani hyviä kokemuksia ja minua kiinnosti siinä lämpimän lattian lisäksi se, että ei tarvitse mahduttaa pattereita seinille. Pitää tarkkailla painetta mahdollisten vuotojen takia.
  Kyllä pojat ihan hyvin pärjäsivät omin eväin ja minun kahvin voimalla :-)

  ReplyDelete
 38. Ihanaa kun sait lattian paikoilleen kuivumaan. Voin jo kuvitella miltä näyttää valmiilta. Olen tänä kesänä vireillut jo monessa yli 100 vuotta vanhassa maatalossa ja yhdessä pienessä kartanossa että talosi näyttää tosi tutulta:)
  Hiljaa hyvä tulee!

  ReplyDelete
 39. Niin tulee, olen samaa mieltä. Ensinnäkin monen työvaiheen välissä on hyvä olla aikaa odottaa esim. maalin/puun kuivumista, toisaalta henkisestikään ei jaksaisi urakan paahtamista koko ajan eteenpäin. Eikä työn ohella ehtisikään. Nyt on pakko keskittyä työhön sataprosenttisesti ainakin pari kuukautta.

  ReplyDelete
 40. Mahtavia vinkkejä, kiitos tuhannesti! T. Minna

  ReplyDelete
 41. Huomasithan myös Elinan lisäykset kommenttini jälkeen!

  ReplyDelete
 42. Minna; Eka kommenttisi löytyi kun menin siivoamaan roskaviestejä, se oli siellä! Klikkasin sen ei-roskapostiksi, vaikka kyllä bloggeri onneksi sinut sittemmin päästikin läpi.

  ReplyDelete
 43. Mielenkiintoinen ja esteettinen tuo sinun lämmitysratkaisusi!

  Järjettömän ison duunin olet saanut nyt tehdyksi, kun ovat nuo lattiat nyt sitten tehty. Sitä sietää juhlia enemmänkin. Onneksi olkoon!

  ReplyDelete
 44. Kyllä tässä voisi jotkut juhlat pitää, mutta lattioilla ei ihan vielä voi kokonaisuudessaan kulkea, kun vielä kosteat lankut eivät mene kaikki paikoilleen. Ja kunhan ensin palaudun hektisestä heinäkuusta. Ja saan työvuoren selvitettyä!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!