Tuesday 30 August 2022

Kuistin tunnelmia

 Korjausta odottavista kalusteista siivottu kuisti on ollut tilava ja kaunis, mutta en välttämättä ole viettänyt kuistilla silti yhtään sen enempää aikaa kuin aiemminkaan.

Kun vanha roju on kannettu muualle, alkaa kummasti uutta rojua kertyä tilalle. Lattian tummansiniseen väriin olen todella tyytyväinen, vaikka siinä näkyykin kaikki siitepöly ja roska. Seinä tulee vaalenemaan, kunhan pääsen joskus tämän puolen seinän maalaamiseen asti. 

Pienen ikkunan puitteet sudin valkoisella joskus kesäkuussa, kun purkki oli valmiiksi auki. Aiemmin tuokin oli tiilenpunainen, kuten viereinen ovenkarmi. Ei mikään kaunis väriyhdistelmä. 
Seinä voisikin tässä kuistin katon suojassa olla tummemman keltainen, mutta kun se on maalattu lateksilla. Ikkunan yläpuolelta maali lähti isoina liuskoina, kun skrapasin ikkunanpuitteita.
Pellavaöljymaali tuntuu mukavammalta.

Kuistin keinutuoli oli aiemmin ja on nytkin suosikkipaikka. Siihen istahdan kirjoittamaan puutarhapäiväkirjaan, mitä on tullut tehtyä. Siihen on myös mukava istua puhumaan puhelimessa.
Huomaan, että en silti ole osannut järjestää ruokailua ulos, vaikka pöydän ympärillä on nyt tilaa. Kun äitini oli täällä, oli liian kuuma. Tänään olivat naapurit kylässä, mutta oli liian kylmä!

Kuistin kaide on yhä maalaamatta. Tai tällä puolella vetelin yhden ohuen ja öljyisen kerroksen sinistä pellavaöljymaalia, mutta punainen näkyy läpi. Tulin siihen päätökseen, että kaiteesta tulee sama tummansininen ja vain nuo kulmatolpat valkoisella. Valkoinen kaide olisi huutomerkki.
Kuistin kattoon haaveilen tähtikattoa, mutta en millään jaksaisi alkaa maalata kattoa, joka on ihan siisti ja kivan värinenkin. Pitäisi maalata se siniseksi tähtisabluunan kanssa, jonka avulla jäisi keltaisia tähtikuvioita. Mutta ehkäpä voin tehdä päinvastoin: keltainen taivas ja siniset tähdet... tai valkoiset?
Kultapallot, romahduksen draamakuningattaret!

Rusokurjenpolvi 'Katherine Adele' tekee uusia kukkia kuistin juurella. Uskalsin kitkeä tummakurjenpolven siementaimen tästä aivan vierestä, tarkkana piti olla. En yleensä ole mikään mikroskooppikitkijä, mutta nyt oli pakko.

Ihme juttu: supekuiva kesä, punajuuret hyvä kun itivät, monta kertaa lehdet lurpottivat aivan maata myöten, ja nyt aloin korjata satoa: isoja vonkaleita! Tein borssikeittoa, tuntuu jo niin syksyiseltä. Sitä naapuritkin olivat tänään syömässä.
Tämä oli eka kerta, kun kasvatin punajuuria, mutta tästä pitäen ostan sen siemeniä joka vuosi. Mikä suksee! 

Dendrologiystäväkin kävi yhtenä päivänä syömässä. Tämä alkaa nyt kuulostaa siltä kuin olisin joku ravintola. Hyvin kaukana totuudesta, kyllä.
Ystävä toi kukkakimpun ja hedelmäkimpun. Siinä on hyvin kiinnostavia keltamarjaisia kirsikkaluumun oksia ja litteähedelmäisen päärynän oksia. Meinaan kylvää molempia. Jännä nähdä, mitä niistä tulee. 

Ransu lähettää terveisiä! Poika voi ihan reippaasti etenkin nyt, kun sää viileni sopivaksi norjalaiseen makuun.

Ihanaa elokuun viimeistä päivää ja syyskauden alkua!


Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kultapallo Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Rusokurjenpolvi Geranium × oxonianum

17 comments :

  1. Syksyllä tuntuvat kesän ja kevään aikana suunnitellut, tekemättä jääneet hommat vähän lopahtavan. Minä siirrän ensi vuoteen kukkapenkkihankkeen, jota suunnittelin. Nyt vaan katse kohti talvea ja sisäjuttuja. Ainakin siltä tuntuu näin elokuun viimeisenä päivänä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinhän se tuntuu menevän, energia vähenee kun päivä lyhenee.

      Delete
  2. Minäkin istuisin mielelläni noin kauniilla kuistilla. Istahdusta seuraisi tunnetusti kuitenkin vipellys milloin mihinkin suuntaan.
    Mitä jos maalaat kuistin katon ensin siniseksi ja sen jälkeen sabluunalla keltaisia tähtiä. Menisi varmasti helpommin ja nopeammin. Vaan mikä estää tekemästä sinisiä tähtiä olemassa olevaan väriin?
    Dendrologiystäväsi kimppukuvassa on Vincen van Goghmainen fiilis.
    Kiva, että Ransu voi hyvin. Hänellä on kuvassa makuukamaripojan katse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuisti on kiva, mutta aika tuulinen paikka, senkin puolesta sopii paremmin vain hetkittäisiin tuokioihin.
      Jotenkin en haluaisi alkaa maalata koko kattoa, kun maalausurakoita on täällä aivan liikaa jo muutenkin ja tuo katto on aivan siisti. Täytyy miettiä.

      Delete
  3. Jokaiseen puutarhaan mahtuu pari draamakuningatar kaatuilijaa. Sinulla on kuistilla ihan kuvauksellisia tavaroita. Kaiken tavaran kertymisen kanssa saa olla kyllä supertarkkana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, tosiaan!
      Kyllä vain. Tänään laitoin vanhan talon lattiaa ja muutama lattialankun pätkä jäi, joista voi vielä saada paikkapaloja. Ne nyt tulivat kuistille "koska ne pitää saada sateelta suojaan enkä osaa päättää, vienkö ne vintille vai navettaan".

      Delete
  4. Ransu, mä oon niin samaa mieltä keleistä!
    - Pirkko

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Hyvä, että joku! Mamma on täällä aivan jäässä.

      Delete
  5. Meillä lasikuisti toimii tavaran välivarastona. Oikea huolintakeskus pahimmillaan :D Mutta tekee kivoja löytöjä kun välillä siivoaa. Löysin kesällä jonkun luumu- tai kirsikkapuun (mistä ne erottaa?) siementaimen omasta puutarhasta, otin talteen ja meinaan kasvattaa siitä puun. Hauska nähdä sitten joskus mikä on. Nuo keltaiset luumut näyttävät herkullisilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, löytöjä! Omalle kuistilleni ei ehkä niin paljon mahdu... ehkä ;-)
      Keltaiset ovat kirsikkaluumua - minulle selvisi vasta tänä vuonna, että sen hedelmiä voi syödä. Omakin tummalehtinen kirsikkaluumu teki kai ensimmäiset hedelmänsä tänä vuonna ja olivatpa hyviä! Tänä vuonna opin senkin, että hedelmällä on oma nimi... pyrobanaani... eikun myrobalaani tms. Hedelmät ovat makeita ja pieniä kuin kirsikat.
      Siksipä toivon hyviä marjovia kirsikkaluumuja noista keltaisista, ja omasta tummalehtisestä älysin ottaa viimeisen hedelmän talteen kylvöä varten. Ties vaikka siementaimestakin tulisi tummalehtinen.

      Delete
  6. Keinutuoli ja kuisti kuulostaa aika ihanalta yhdistelmältä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä! Ihania kuvia. En tiedä, miksi mieleen putkahti ajatelma Sailasta kuistin keinutuolissa torrakon kanssa nukahtelemassa puutarhapäiväkirja sylistä tipahdellen... peurakausi? :D

      Delete
    2. Hih! Ihan hyvä mielikuva.
      Jos minulla ei olisi toista, vanhempaa taloa ja liikaa korjattavaa muutenkin, laittaisin tähän rintamamiestaloon sellaisen amerikkalaistyylisen koko seinän pituisen avokuistin. Se jatkuisi tästä kuistista talon nurkan ympäri ja koko seuraavan länsiseinän pituudelta. Olisi aivan ihana ilta-aurinkopaikka ja muutenkin kiva makuu- ja olohuoneen ulkopuolella. Ja siinä sitten kiikuttelisin torrakko polvilla ;-)

      Delete
  7. Minulla taas ei punajuuret onnistu ollenkaan. Nyt eivät edes itäneet kunnolla, viime kesänä sain muutaman retiisinkokoisen punajuuren. Tänä vuonna ei tosin onnistuneet myöskään retiisit, vaikka ennen ne sentään ovat onnistuneet. Mutta punajuuren siemen on kivan näköinen!

    Minäkin ihastelin kuistia ja itse asiassa näkisin sut varsin hyvin sellaisella amerikkalaistyylisellä kuistilla kiikuttelemassa kiikkustuolissa :-D

    Kaikista ihanin on silti Ransu ♥ Hänen puolestaan olen iloinen norjalaissäistä, vaikka yksityisesti mulle riittää jo tämä syyskylmyys (jota siis on jatkunut nyt kokonaisen viikon! Voisiko tulla kevät kohta?). Pusu Ransulle, ja Mustille myös! Tai laitetaan varmuuden vuoksi kaksi pusua kummallekin pojalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, punajuuri. Sain somekanavien kautta tiedon, että punajuuri kukoistaa kuumana kesänä, se tarvitsee lämpöä. Oliko teillä vähän sateisempi kesä, jos se johtui siitä? Tosin luulisi sen sentään itävän. Minulla taas itäminen jäi heikoksi kuivuuden takia, kun olin poissa kastelemasta juuri silloin, kun itivät.
      Ensi vuonna uusi yritys uudella optimismilla, vai mitä.
      Minäkin näen itseni unelmien kuistilla :-) En muuten ole ollenkaan amerikkamielinen, mutta on siellä päin paljon hyvääkin. Kuten ne kuistit! Harmi, että ei ole rahkeita satsata kumpaankin asuintaloon. Mutta ehkä vielä jonakin päivänä saan kumminkin sen puolen talon kiertävän kuistin rintamamiestalooni... haaveita täytyy olla.
      Ransu on! Niin reipas ja ihana. Hän tulikin heti paikalle, kun nimi mainittiin. Varmuuden vuoksi annoin 2 pusua x 2 x 2 eli kahdeksan ja sitten vielä lukuisia päälle. Musti on vetäytynyt aamukahvimaidon ja leikittämisen (olemme kaupungissa) jälkeen sängyn alle pantteriluolaan päikkäireille, joten annan pusuterveiset, kun hänelle taas sopii.
      Pusuja sinnekin söpöliineille!

      Delete
  8. Ransu on vähän sen näköinen kuin kissa, jonka kuvan just löysin Pinterestistä. Kerään kattien kuvia eräälle kissahullulle kirjailijalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransua ihastelee aika moni, siinä on sellaista ulkoista villeyttä, jota ei pehmopoikaluonteesta huomaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!