Monday 22 August 2022

Kurjenpolvet

 Se elää sittenkin!

Ensin muihin aiheisiin. Tummakurjenpolvilla on meneillään hillitty toinen kierros, leikkasin kukkavarret pääkukinnan jälkeen, kuten kuvasta näkyy. Tämä ihanan värinen lajike on 'Lavender Pinwheel'. Taustalla kukkii yhä nukkasalkoruusu, kukkinut jo pitkään, ei ole peura käynyt syömässä sitä.

Yksi viime vuosien parhaista siemenkasvatuksista on ollut Geranium shikokianum. Ei ollut mitään tietoa tämän talvenkestosta, piti vain kokeilla. Se on viihtynyt todella hyvin, ei kärsinyt hankalasta talvestakaan, ja kukkinut ties kuinka pitkään, juhannuksesta asti.

En vain tiennyt taimipottia (yhtenä könttänä) istuttaessani, miten ja minkä kokoiseksi kurjenpolvi kasvaa. Se leviää lamoavilla lonkeroilla puolen metrin päähän istutuspaikasta. Tuli istutettua turhan lähelle polun reunaa. Kuvassa on siis yksi kasvi, tai taimirypäs yhdessä kohtaa.
Toivon, että siementaimia tulee kauemmas penkkiin, kun tämä on aika hyvä maanpeittokasvi, vaikka ei peitäkään mullan pintaa ollenkaan siinä määrin kuin joku tuoksukurjenpolvi. Mutta levittäytyy todella ansiokkaasti muiden kasvien väleihin.
Iso heinä on isosiniheinä, kukkaröyhyt ovat vasta nousussa. Siinä on todella upea, kestävä heinä meidän oloihimme!

Sitten alun kohulööppiin. Rusokurjenpolvi 'Katherine Adele' on sittenkin elossa! Alkukesällä katsoin noita pieniä lehtiä ja mietin, ovatko ne tummakurjenpolvea vai rusokurjenpolvea. Pelkäsin pahinta, sillä talvi vei tästä kuistin edustan penkistä myös kaikki erikoisemmat esikot ja himalajanvuokon. 
Nyt tuli kukka ja jo toinenkin, ja identiteetti selvisi – se on kuin onkin rusokurjenpolvi!
Oikeanpuoleiset isommat lehdet ovat varmaan tummakurjenpolvea, mutta en uskalla sörkkiä maata, kun rusokurvenpolvi on todella pieni. Mutta sinnikäs!


Isosiniheinä Molinia caerulea var. arundinacea
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Rusokurjenpolvi Geranium × oxonianum
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum

17 comments :

  1. Kurjenpolvet on 👍 Mainitsit peuroista; onko sinulla kokemusta/tietoa millä peurat saisi jättämään kasvit rauhaan ? Ja onko jotain kasveja mitkä ne jättävät rauhaan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, kokemusta on kyllä. Mikään muu ei ole varma kuin puutarhan ympäröiminen vähintään 180-senttisellä aidalla. Karkotteet ovat epävarma keino ja työlästä on suojata erillisiä kasveja verkoilla. Huolettomia kasveja on kyllä liuta, en pysty tässä niitä kaikkia luettelemaan, mutta ainakin voimakashajuiset, kuten yrtit, laventelit, värimintut ja mirrinmintut saavat kukkia rauhassa.

      Delete
  2. Suurenmoisia nämä meidän kukkivat ilostukset!

    ReplyDelete
  3. Voi kuinka paljon iloa pieni kukka voi joskus antaakaan :)

    ReplyDelete
  4. Kurjenpolvissa on kyllä vara valita erilaisista lajikkeista. Kauniit olet valinnut, ihanan herkät pienet kukat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenpolvia on vaikka millaisia, ja kaikki ihania! Ei kun tarkemmin kun ajattelen, niin on siellä pari karmeaa neonpinkkikukkaista :-D Hailean väriset ovat superihania.

      Delete
  5. Kauniita kurjenpolvia siulla on.Tummakurjenpolovii oon hävittäny kitkemällä, vaikka katkon kukkavarret heti kun kukat kuihtuu. Söpö on rusokurjenpolvi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tummakurjenpolvi tuottaa todella hanakasti siementaimia. Mutta on se kaunis!
      Rusokurjenpolvessa on luonnonkukan kauneutta. Luonnonkasveissakin löytyy: omalla pihalla kasvaa ainakin kolme paikallista luonnon omaa kurjenpolvea, ihania kaikki, vaikka verikurjenpolven luonnonkannan kukkaväri ei omaa värisilmää niin miellytäkään.

      Delete
  6. Saila, risteytyvätkö keskenään?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enpä ole huomannut monen lajin välisiä siementaimia - vielä.

      Delete
  7. Geranium shikokianum on tähtitaivas maassa. Tosi söpö.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvin sanottu! Viimeksi eilen murjoin sitä ruohonleikkurilla, kun pitkät oksat ovat nurmikon puolella. Pitäisi käydä saksimassa ne ja heittämässä kauemmas kukkapenkkiin, jospa saisi siementaimia sinne järkevämmin vähän taaemmas.

      Delete
  8. Onpas nätit kukat shikokianumissa ja rusokurjenpolvessa. Hyvä, että talvi ei ollut niille kohtalokas. Minulta muutama vuosi sitten ollut paha talvi vei rusokurjenpolvi 'Southcombe Doublen'. Se jäi harmittamaan. En ehtinyt nähdä edes sen ensikukintaa, kun vasta samana syksynä olin istuttanut sen. Muuten kurjenpolvet taitavatkin olla aika kestäviä kasveja.
    Lamoavat kasvit aiheuttavat usein päänvaivaa mutta se ominaisuus näyttääkin toimivan hyvin tuolla lailla kookkaampien kasvien väleissä.
    Illanjatkoja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi änkeröinen! Tuplakukkainen rusokurjenpolvi kuulostaa unelmanihanalta. Noiden lehdetkin ovat niin kauniit. Selvästi eivät ole kaikkein talvenkestävintä laatua. Minulla kyllä tuo paikka on tosi haasteellinen, sillä kuistin räystäs ulottuu ylle ja estää tehokkaasti sen vähän lumen kertymisen, mitä täällä taivaalta ylipäätään tulee.
      Lamoava kasvi tuossa paikassa on todella hyvä, sillä tuossa on myös ruusuja ja ne tunnetusti todella kaipaavat jotakin peittoa tyvelleen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!