Sunday 21 August 2022

Haukat

 Meillä on täällä paljon haukkoja, mikä on tietty oikein hyvä, kun myyriäkin riittää. Usein niiden liitoa saa ihailla kyläniityn yllä, tällä kertaa havaitsin haukat lähempänä.

Katsoin keittiön ikkunasta, kun tien toisella puolella olevan naapurin katon päällä, eli vain kolmenkymmenen metrin päässä, pienempi haukka yritti häätää isompaa. Kovat kirkuvat äänet kiinnittivät huomion. Pienempi kirkui, isompi nökötti jääräpäisesti antennissa.

Hiivin sitten kameran kanssa ulos, varovasti talon nurkan ympäri. Hiirihaukka huomasi minut, mutta pysyi.

Jäätävä katse ja nokka. Enpä haluaisi olla hiiri!

Sitten hiirihaukka sai tarpeekseen paparazzasta, otti ja lehahti pois.

Se pienempi oli tuulihaukka, sain apua tunnistukseen, kun en itse ole mikään lintuguru. 
Hiirihaukasta ei ole tuulihaukalle vaaraa, mutta se haluaa varmaan kilpailijan pois apajiltaan.
Tuulihaukan upeaa ruosteensävyistä väritystä olen ihastellut tässä useanakin iltana, niitäkin on tässä lähellä useita. Mikä taidokas lento, pyrstön levitys ja liikkeet!


Hiirihaukka Buteo buteo
Tuulihaukka Falco tinnunculus

10 comments :

  1. Täällä ei näy koskaan tuollaisia "lintusia", mutta nyt on olut useampi juttu ilveksistä, jotka tulevat jopa pihapiiriin ihan kaupunkialueella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa jännää, että ne uskaltautuvat pihoille! Ihan merkillistä.
      Haukat ovat täällä niitä pieniä ja söpöjä, kun merikotkiakin liitelee korkealla pään yllä päivittäin.

      Delete
  2. Haukat on niin hienoja! Viikonloppuna näimme kanssa pientä ja isoa. Olisi kiva osata tunnistaa ne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haukat ovat kyllä todella hienoja! Olisi tosi hienoa tuntea. Tunnistan ehkä vain varpushaukan entuudestaan. Tuulihaukoilla on ehkä tuntomerkkinä tuo punaruskeus. Ellei sitten ole muita samanvärisiä haukkoja!

      Delete
  3. Haukat ovat upeita lintuja. Tästä muuten tajusin, ettei meillä ole näkynyt jokaisen loppukesän haukkoja. Ehkä se vaikuttaa, että pelloilla kasvaa tänä vuonna apilaa ja se ei taida houkutella niin paljon myyriä ja hiiriä pelloille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi. Toivottavasti haukat vain ovat jossain paremmilla apajilla.

      Delete
  4. Meillä kerran tömähti varpushaukka kukkapenkkiin aivan viereeni. Ilmeisesti yritti pyydystää räystäällä istuvia varpusia ja meni etäisyysarvio hieman pieleen. Säikähdettiin molemmat aika lailla ja haukka nousi siivilleen ennen kuin ennätin edes ajatella kuvan ottamista. Kamerakin olisi ollut käsillä valmiina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jestas, mikä tilanne molemmille!
      Silloin, kun vanhemman taloni vintin ikkunat olivat vielä isoruutuiset (ja toisesta päästä puuttui, oli vain päälle naulatut toiset ikkunat), lensi varpushaukka kerran päin ikkunaa ja ohut lasi meni rikki. Vintiltä löytyi sitten varpushaukan ruumis lasinsirpaleiden keskellä. Sen jälkeen tilasin pieniruutuiset puitteet puusepältä. Tosi harmi, kun niin kaunis lintu kuoli, mutta pääsin tutkimaan läheltä sen kauniita ohuita raitoja.

      Delete
  5. Oi, sait hyviä kuvia! Meillä kerran kun olohuoneen pöydän ääressä kirjoittelin jotain, alkoi tuntua, että joku tuijottaa minua. Nostin katseeni ja terassin kaiteella istui suuri haukka, jonka lajista ei tietoakaan. Nyt istumme terdellä iltaisin syömässä ja odottelemme lepakkoja. Niille ei kelvannut, ainakaan vielä, mittojen mukaan tehty lepakkohotelli, mutta tiedämme, missä ne asuvat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau, hieno haukkakontakti ja ihanaa luontohavainnointia! Kattoni alla asuu lepakoita, illan hämärtyessä voi nähdä, kuinka ne lähtevät lentoon aaltopellin ja vanhan pärekaton välisistä raoista. Se on aivan upeaa. Lepakot ovat niin hienoja, toivottavasti hoksaavat hotellinne!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!