Thursday 18 August 2022

Tyynen päivän aamu

 Ihan ihmeellinen keli. Todella kosteaa eikä tuule lähes ollenkaan.

Saimme eilen ukkosen myötä sademittariin 15 mm, aivan mahtavaa! Vaikka maa on pintaa syvemmältä edelleen rutikuivaa, on nyt kuitenkin sadevesitynnyreissä taas vettä, mitä ottaa, ja yhden päivän ajan sai puutarha hengittää raikasta kostuttavaa ilmaa. Ison rotkolemmikin lehdet nousivat ylös.

Siirrytään sitten Rohaniin, edellisessä jutussa ihasteltiin kukkia iltavalossa, nyt voidaan nähdä niitä aamupäivän utuisenkosteassa vastavalossa. Viime yönä oli valtava ilmankosteus!
Kuvassa voi nähdä riistanauhaa, tai sähköpaimenlankaa, ilman sähköä. Vedän sitä aitani yläreunaksi, jotta peura lakkaavat hyppäämästä yli. Jos sekään ei auta, laitan sähköt. Tuossa siis on jo riistaverkko, lisäksi risuja ja rankoja, kun peurat juoksivat päin. 

Tuhoja on tullut, mutta niin pieniä, että ehkä kyseessä on ollut jänis. Viime yönä joku on vetänyt maasta kurjenmiekan juurineen, onneksi huomasin heti aamusta. Muutama yö sitten on heikinliljan nuppuiset varret purtu poikki, harmi vain. Eikä sitä preerialla nousevaa mysteerisipuliakaan tarvitse arvuutella, sillä sekin syötiin. Se ehti sen verran nousta, että arvelen sen olevan joku kellohyasintti, mikä olisi pieni ihme, sillä sipuli talvehti maassa. Se on kyllä mahdollista.
Mutta esimerkiksi Mustista vasemmalle kukkii komea puska valkoista kurkkuyrttiä, eikä Rohanin ruusujakaan ole syöty.

Täällä kukkii ihana valkoinen Winchester Cathedral, ja toivottavasti noita kaikkia nuppujakaan ei nyt käydä popsimassa! Taustanaan tummalehtinen japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

William Shakespeare 2000 ja tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon'.

Lisäksi on kaukasiankirahvinkukkaa ja etelänruusuruohoja samoissa sävyissä. Valkoisen ruusun alta pilkottaa purppurainen väriminttu 'Kardinal', joka on hyvin matala kuivan kesän ja ehkä vesimyyrienkin takia.

Ruusutarhassa on Lady of Shalott tulossa uudelleen kukkaan. Onneksi tätä ei ole syöty, sillä popsittu oranssikukkainen heikinlilja kasvaa tässä aika lähellä. Olisivat olleet kivat yhdessä, mutta ihastellaan nyt tätä.

Ojan partaalla kosteikkopuutarhassa on pieni ihme. Tarhapäivänliljat, joita olen istuttanut vuosikausia sitten, ovat nyt kukassa. Tämä etummainen 'Fragrant Treasure' on istutettu varmaan 12 vuotta sitten! Kukkinut mahdollisesti kerran aiemmin. Taimmainen on 'Pink Damask', vähän ahkerampi kukkija. Kumpikin on todella matala, mutta eivät ne ikinä aiemminkaan ole korkeampia olleet.
En nyt tiedä, mikä tämän ihmeen aiheutti. Perkasin koko penkin pari vuotta sitten, nostin kaikki maasta, kitkin kunnolla ja jaoin niitä, joita pystyi jakamaan.
Tänä keväänä kaadettu iso kuusi tuli tähän päälle ja sen runko on nyt tuossa hoitotoimenpiteiden tiellä – istutusalue on taas heinän ja apilan vallassa.

Ihania hellepäiviä muillekin, ja sateita!


Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Heikinlilja Lilium henryi
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Kellohyasintti Ornithogalum candicans
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Tarhapäivänlilja Hemerocallis Hybrida-Ryhmä
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä
Väriminttu Monarda

11 comments :

 1. Onnittelut noin hyvästä sateesta, saivatpa kasvit ainakin ensi hätään juomaa. Meillä ei satanut vielä yhtään, vaikka olisi pitänyt ennusteen mukaan, huoh.
  Kylläpä William ja Julia näyttävät kauniilta yhdessä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, oli kyllä niin ihana ja tervetullut sade! Toivottavasti sinnekin saatte vettä.
   William ja Julia ovat tosiaan kaunis pari :-)

   Delete
 2. Ihanasti kukkii siellä! Ja mahtavaa että sielläkin on satanut kunnolla. Meillä satoi eilen 27mm 😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvänen aika! Teille tosiaan kertyy runsaita sateita. Eipähän tarvitse plantaasia kastella.

   Delete
 3. Haa, kerrankin teille tuli enemmän vettä kuin meille! Että olen iloinen tästä asiantilasta! Tänne se ukkosrintama ehti vähän ennen puoltayötä ja heitti vettä 5mm kunnon jyrinän ja valoshown kera. Pari päivää on ollut suorastaan trooppiset olot. Helteessä ei mitään vikaa mutta sadetta en kaipaa pisaraakaan, kuten varmaan arvasit. Maa ei ehtinyt edes pintakuivaksi koko kesän jatkuneiden sateiden takia ja jos joku kasvi on lurpottanut, niin se on johtunut vain painavista sadepisaroista lehdillä.
  Toivottavasti peurat ja jänöt pysyvät poissa puutarhasi, ettei tarvitse ruveta sähköjä kytkemään aitaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tietysti unohtui ihastella 'William Shakespearen' ja 'Madame Julia Correvonin' kaunista duettoa. Eikä näytä yhtään hassummalta kirahvinkukkakaan Julian kaverina.

   Delete
  2. Ilo on molemminpuolinen :-) Viime yönäkin meni ukkoset lännempää ohi, sadetta kertyi jälleen muutama milli. Kyllä tässä on helpottunut olo. Jospa puutarhan elpyminen alkaisi, lähipäivillekin on luvassa lupaavan epävakaista ainakin välillä.
   Madame Julia on tosiaan mahti-ihana kärhö monen seurassa!

   Delete
 4. Minäkin iloitsen sateiden osumisesta puutarhaasi. Toivon myös, että niin vanhat kuin uudetkin viritykset pitävät peurat pois kasviesi ääreltä. Jänikset saakoon mahanpuruja.
  Pakko yhtyä Williamin ja Julian toisiaan kosiskelevaan kauneuteen. Toivottavasti ottavat Kardinalin kaveriksi, vaikka kolmas pyörä onkin.
  Kiva, että päivänliljat innostuivat kukkimaan. Tällaisissa tapauksissa toivoisi kasvien kertovan ymmärrettävällä tavalla, miksi juuri nyt näin toimivat. Tietäisi edesauttaa niiden oloa jatkossakin.
  Minua eivät helteet haittaa tippaakaan - kunhan välillä sataa kasvien hyödyksi. Ihanaa, ettei kesä loppunut koulujen alkuun tai vielä elo-syyskuun vaihteessakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa on, että on satanut ja sekin, että saan ihastella noita ruusuja ja kukkivia leimuja päivästä toiseen, lisätuhoja ei ole tullut. Kyllä pihallani oli peura käynyt, huomasin sen myöhemmin siitä, että pajuista oli riivitty lehdet ja oksanpäät yli metrin korkeudelta, siihen ei jänis kykene, ja metsäkauriillekin kai liian korkea syömäkorkeus.
   Olisi todella kiva tietää, miksi joku kasvi ei kuki vuosikausiin, niin pystyisi tekemään asialle jotain! Ehkä se alueen raivaaminen ja kasvien jakaminen auttoi, vaikka niillä on nyt ihan samat olosuhteet kuin toimenpidettä ennenkin.
   On niin ihanaa, että on kesäistä. Syksyn tulo ahdistaa riittävästi ilmankin, että heti elokuun alusta tuntuu syksyltä. Nyt saadaan elää kesää.

   Delete
 5. Mahtavaa, siellä on satanut. 15mm on jo ihan kiva määrä jos ajattelee viime aikojen sademääriä. Meillä satoi vajaa yhden millimetrin. Lisäksi on ollut ihan järkyttävä tuuli mikä lisää helteen kuivattavaa vaikutusta. Päivänliljat olen luullut takuuvarmoiksi kukkijoiksi oli paikka mikä vaan. Ehkä jakaminen auttoi ja kuusen kaato.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti teillekin tulee sadetta! Täällä on nyt niin onnekas tilanne, että sadetta on tullut kahden päivän välein: toissapäivänäkin satoi jonkin verran ja nyt taas yöstä alkaen satanut ja lisää tulee! Helteestä ei kyllä enää voi puhua, mutta eilen oli täälläkin niin kovat puuskat, että sähköt olivat pois muutaman tunnin.
   Tarhapäivänliljat eivät täällä puutarhassani jostain syystä kuki. Minulla on niitä varmaan kymmenen lajiketta, eikä lähes mikään niistä kuki vuodesta toiseen. Kuusi voisi vaikuttaa, mutta kun se on kasvanut seitsemän metrin päässä eikä varjostanut tuota kohtaa, tai ei sen enempää kuin mitä jäljelle jäänyt toinen kuusi nytkään tekee. Ehkä se jakaminen sitten, ja yhden vuoden rikkaruohottomuus :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!