Friday, 12 August 2022

Elokuun kalenteripoika tutkii kuivan kesän vaikutuksia

 Pari heinäkuista 10 mm:n sadetta tuntui aivan juhlalta, sillä siinä on jo paljon enemmän vettä kuin yleensä keskikesällä saadaan. Mutta se ei pitkälle riittänyt, kun kesäkuun sadesaldo oli vain vähän yli 10 mm ja toukokuunkin noin 15 mm. Elokuussa ollaan toistaiseksi saatu 6 mm.

Tässä varjopaikassa nurmikko on kyllä ihan vihreähköä.

En yleensä viitsi kuvata rumia kasveja, vaan niitä, jotka ovat edustavia. Otin nyt kuitenkin pari kuvaa siitä, miltä kasvit näyttävät. Ja huom. kannan näille vettä kastelukannulla, tässä kuistin edustalla onkin vedenkeruutynnyrit ihan vieressä, silti kasvit näyttävät tältä. Tämä on imikkä, imikät sietävät kuivuutta huonosti.

Ängelmät ovat tavattoman kauniita, mutta eivät puutarhassani niinkään. Se on tosi harmi. Viime talven jäljiltä minulla ei olekaan näitä elossa enää kuin kaksi. Sanomattakin on selvää, että näitä kahta kastelen kyllä, mutta en tiedä, kuinka paljon pitäisi, että näyttäisivät paremmilta. Siihen ei taitaisi tynnyrien eikä kaivonkaan vesi ehkä riittää?

Vanha kultapallo kuistin kulmalla pärjäilee sillä tavalla, että se lurpottaa ja heti sateen myötä taas piristyy. 

Keltakaunokit selviävät kuivuudessa todella hyvin. Niiden välissä on lilja 'Black Beauty' (idänlilja varmaan) avannut ensimmäisen kukkansa, se on kyllä kaukana mustasta, mutta on nimensä takia silti Mustin nimikkokukkia. Täällä kasvaa myös pari pantterililjaa, mutta ne eivät ole vielä kukkineet, monta vuotta sinnitelleet silti hengissä.
Liljat tuntuvat sietävän kuivuutta kohtuullisen hyvin, pitävät vain vartensa lyhyinä ja kukinnan varmaan hillitympänä kuin jos saisivat enemmän kosteutta.
Vasemmalla on täpläpunalatva, siinä on tänä kesänä vain kaksi vartta. Sepä viihtyisi paremmin, jos saisi kosteutta enemmän.

Varsinaiset kostean maan kasvit ovat todella surkeita. Rohtosuoputki 'Daphnis' näyttää joka kesä tältä, mutta ihanasti jaksaa silti nousta keväällä uudestaan. Tai on ainakin tähän asti jaksanut. Eikä se nyt edes ole surkein ikinä. Taustalla on myös tarhajouluruusu aika platkuna.

Pallohortensia 'Hayes Starburst' löytyi, kun raivasin tämän edessä kasvaneen ahdekaunokki-varsankello-ojakärsämöviidakon pois. Hortensia oli yllättävän pirteä siellä seassa. Jouduttuaan enemmän paahteeseen se alkoikin kärsiä, vaikka tässä paikassa se ei saa aurinkoa kuin aamupäivisin. 
Olen nyt yrittänyt muistaa kastella, vaikka minusta puska saisi vähitellen alkaa pärjätä itsekseen, on kasvanut tässä jo yli kymmenen vuotta. Hortensiat viihtyvät puutarhassani valitettavan huonosti, ei niistä näytä koskaan tulevan oikein tuuheita ja hyvinvoivia, kukkivatkin kituliaasti.

Siinä ihan vieressä on kasvi, joka sietää loistavasti kuivuuskaudet! Tämä on siemenestä kasvattamani pallo-ohdake Echinops tjanschanicus. Kukat ovat hyvin vaaleat sinertävänvalkoiset, tai lähes valkeansiniset, miten sen ottaa. Kaikki pallo-ohdakkeet ovat hyviä kuivuuskasveja ja perhoskasveja.

Näiden pallo-ohdakkeiden tienoilla on yksi puutarhani kuivia kohtia. Vaikea uskoa, että syksyllä, talvella ja keväällä tähän valuu ylämäestä plussakelillä vettä.

Musti haluaa tähän väliin esitellä viereisen ruskopenkin kissanmintut, ne pärjäävät hyvin kuivuudessa ja sietävät sitäkin, että katti makaa päällä päivittäin. 

Olen nyt vähän huolestuneena tarkkaillut, kuinka kasvillisuus häviää. Aiempina kesinä ruoho on kyllä kulottunut, mutta nyt alkaa olla kohtia, joista se ja muu kasvillisuus häviää kokonaan, tilalla on vain paljasta, tomuista maata. 

Muutamana kuivana viime kesänä olen tutkinut, mikä vihertää, kun nurmikko kulottuu. Kuvassa näkyy mm. mataraa ja mäkimeiramia, jotka pystyvät kasvamaan alle kymmensenttisinä. Yksi parhaista on siankärsämö, jota ei heti tajuaisi hyväksi nurmikon korvikkeeksi, mutta sen lehtiruusukkeet ovat kestäviä ja se leviää maarönsyillä aika hyvin. Keskellä kuvaa voi jopa nähdä sen valkeat kukat lyhyenlännässä varressa.
Tällainen kesänurmi saattaa olla ihan normaali moreenimailla, itsekin muistan lapsuuden purjehdusreissuilta, kuinka hiekkaisessa Hangossa oli aika tällaiset nurmet. Mutta minulla täällä on savimaa, josta ei hulahda kosteus heti läpi maan uumeniin.

Tässä alempana rinteessä on ruohokin vähän vihreämpää. Laidunkarstaohdake tekee siementaimia kaikkialle, myös nurmikolle.

Vieressä on paahdepenkki, josta karstaohdake on lähtenyt maailmanvalloitukseen. Ensimmäiset kukat ovat avautuneet ja vieressä kukkii sikuri. On ihme, ettei kuvaan osunut yhtään perhosta!

Mennään sitten polkua pitkin kedon poikki muotopuutarhaan. Musti raaski irrota kissanmintustaan demonstroimaan, että kuumalla säällä valitaan varjoinen lojumispaikka.

Voikukka pärjää missä vain!

Muotopuutarhassa on lisää pallo-ohdakkeita ja juuri kukkaan tuleva sulkapiiska 'Little Spire', ne pärjäävät tässä muotopuutarhan kuivimmassa ja paahteisimmassa penkissä hyvin.

Pieni puutarhakierros päättyi, siirrymme sisälle juomaan. Kaivossa on vesi hurjan alhaalla, mutta niin se nykyään tuntuu olevan joka kesä. Meillä menee pohjavesi niin tavattoman matalalle. Kyllä sitä saa sieltä vielä ämpärillä sen jälkeen, kun pumppu ei enää ylety imemään.
Toivottavasti teillä riittää vettä!


Idänlilja Lilium Orient-Ryhmä
Imikkä Pulmonaria
Keltakaunokki Centaurea macrocephala
Kissanminttu Nepeta cataria
Kultapallo Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Laidunkarstaohdake Dipsacus fullonum
Pallohortensia Hydrangea arborescens
Pantterililja Lilium pardalinum
Rohtosuoputki Peucedanum ostruthium
Sikuri Cichorium intybus
Sulkapiiska Perovskia atriplicifolia
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Täpläpunalatva Eutrochium maculatum
Ängelmä Thalictrum

22 comments :

 1. Kiitos Musti esittelyistäsi! Olet hyvin upea kissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Olenkin aitopantteri (sanoo mamma). MUSTI

   Delete
 2. Kuivuuden lisääntyminen huolestuttaa, eikä vähiten puutarhan ulkonäöllisistä syistä. Eurooppaa kiusaava sateettomuus ja jokien kuivuminen tuottaa isoja ongelmia myös ruokahuollon kannalta. Meillä vettä tulee kunnallistekniikan putkien kautta. Myös omassa porakaivossa vettä riittää. Se, että itsellä on vettä, ei poista huolta siitä, ettei vettä riitä kaikille.
  Katselin eilen tontin nurkkaan muutama vuosi sitten siirtämiäni kultapalloja, joiden lehdet ovat aivan lurpallaan. Öisin on aika kosteaa, mikä näyttää piristävän joitakin kasveja edes aamutuimaan. Ostin pari päivää sitten kaupasta pari mehikasvia. Kohta kai pitää koko piha kattaa mehikasveilla. Voikukat varmaan täyttää loput aukot.
  Voi söpöistä Mustia! Hänellä on selvästikin yhteistyösopimus kissanminttujen kanssa; "käy meidän päällä lötköttelemässä, me kasvamme ja kukimme sitä innokkaammin". Meidän lähinaapuriin on ilmestynyt alle vuoden ikäinen pikimusta kissapoika. Voisi hyvin olla kuin Musti nuorena. Perheen edellinen pikimusta kissa oli nimeltään Kapla. Tämän uuden ja varsin uteliaan pojan nimeä en vielä tiedä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelämmän Euroopan painajaismaiset kuivuudet ja maastopalot huolestuttavat todella, meillä ei ole sentään sellaista. Vettä kumminkin vielä kaivoissa on ja pihan yleisväri on vihreä, vaikka onkin näitä kuivia kohtia ja kasveja. Huomasin ikäväkseni, että olen kokonaan unohtanut kastella paria kasvia ja ne ovatkin ihan ruskeita. Olen keskittynyt tänä vuonna istutettuihin, niinpä jotkut viimevuotiset ovat saaneet kuivua pystyyn. Kaikkia ei millään voi muistaa!
   Kultapallo tuntuu sietävän mitä vain, vaikka lurpottavana se on aina surkea näky. Ihmeesti varret silti jaksavat kasvaa korkeutta ja muodostaa kukkia. Yöt ovat jo viileät, mikä on tietty hyvä, ja kastetta riittää, vaikka ei se maan kuivuutta autakaan.
   Voi, pikkuiset mustapantterin pennut ovat niin ihania! Mustikin oli pienenä aivan ylisöpö.

   Delete
 3. Onpas teillä kuivaa! Toivottavasti syksyllä sataa enemmän, että täyttyy kaivokin taas. Tulee muuten hankala talvi.

  Kalenteripojalle pusu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuivaa on. Meillä on kyllä yleensä hyvinkin märät talvikaudet. Joskus on alkusyksykin ollut kuiva, mutta toivotaan, että nyt sateita tulisi vähän aikaisemmin. Ensi viikolle on luvassa, saa nähdä, toteutuuko lupaus tällä kertaa.
   Kalenteripoika kiittää! <3 Puskee takaisin ja sanoo kurkur.

   Delete
 4. On siellä kuivaa. Ja täällä märkää eli kyllä vettä riittää! Ei ole ollut tarvetta kastella kukkapenkkiä muistaakseni kuin kerran koko kesänä. Ja kyllä avomaankurkut ovatkin todella makeita nyt 😋 Miten sinulla akileijat voi? Kun minusta tuntuu että niille märkä vesi oli haitaksi tai sitten mullassa on jotain muuta vialla, kun ne eivät ole kasvaneet sitten toukokuun (yritin uusia värejä kasvattaa siemenistä). - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei mene tasan! Ehkä akileijat kasvavat eniten vain alkukaudesta? Jos ne kumminkin ovat hengissä, niin en huolestuisi. Ne ovat sinnittelijöitä.

   Delete
 5. Täällä on välillä satanut ja nurmikko on aina aamulla yökasteen kostuttama. Kukkapenkit on silti niin kuivia, että pöllyää.
  Kissat viihtyy pihassa tuntikausia päivässä.
  Mustilla on oma puutarha :)

  ReplyDelete
 6. Meillä vettä riittää ja avoomis kyseltihin lannotusohojeeta, ku kaikki o nii rehevää. Vesi sen salaasuus. Vettä on tullu taivahalta enemmän ku tarpeheksi. Lauvantaita vasten yälläki 105mm. Kastellu oo ku kärhöjä ja joitaki uusia. Toista soli vuasi sitte, ruskeeta plänttiä siälä täälä. Toivottavasti saat pian vettä, ettei kaikki korvennu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvänen aika, teillä tuli yhdessä yössä tuplasti se määrä, mitä meillä on satanut toukokuun alusta lähtien! On kyllä hienoa, että puutarha saa sadetta kunnolla ja säännöllisesti.
   Kesät vaihtelevat näköjään paljon. Meillä on kyllä ollut jo ainakin viisi todella kuivaa kesää peräkkäin, siitä taitaa olla lähemmäs kymmenen vuotta, kun oli sellainen kesä, että satoi säännöllisesti.

   Delete
 7. On teillä satanut vähän kesän aikana. Ei ihme, että on kasveja, jotka eivät viihdy niin kuivassa. Onneksi toki on myös kuivuutta sietäviä kasveja. Juuri tänään muistin käydä muutamalla jouluruusulle lorauttamassa vettä, jotka ovat todella kuivassa penkissä. Juhannuksesta asti olemme täällä saaneet tavallista vähemmän vettä. 20-50km säteellä moneen suuntaan on satanut sadetutkan mukaan enemmän kuin meillä, joten olen alkanut vahtaamaan perennojen vointia. Silti meillä ei ole mitään verrattuna teidän kuivuuteen, kun touko-kesäkuussa taas sadetta riitti. Kastelukannusta tuleva vesi ei millään korvaa sitä, että koko maa kastuu ja syvältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytynee vain lakata haaveilemasta hortensioista ja ängelmistä, harmi vain. En millään haluaisi tyytyä vain kuivuutta sietäviin lajeihin. Onneksi niissä kyllä on aivan erinomaisesti kestäviä tyyppejä.
   Jännää, miten eri puolilla saa tutkasta katsoa sadetta, kun omalle kohdalle vain ei millään sada.

   Delete
 8. On siellä hurjan kuivaa. On ihme miten kasvit ylipäätään selviävät. Kaivoissa meillä riittää vettä ja kasteluvettä on säiliöissä mutta taivaalta tulee nihkeästi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan ihme, että kasvit selviävät tällaisesta. Olin ajatellut, että kuistin eteen voin istuttaa kastelua tarvitsevia herkkuja, kuten nuo imikän ja ängelmän, mutta säännöllinen kastelukannukastelukaan ei näköjään riitä.
   Onneksi teillä on kaivoissa vettä! Täälläkin vielä pohjalla jokunen metri jäljellä.

   Delete
 9. Tuo eka kuva saa minut erityisen hyvälle mielelle! Musti polleana mökkinsä edustalla! <3<3<3 Tosi hyvä että puutarhassa on kissanminttuja, pojat osaavat niitä takuulla myös arvostaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat suuntaavat kissanminttupenkkiin monta kertaa päivässä ja jaksavat tunnollisesti taimia hoitaa (litistää). Musti myös tykkää nakerrella kukkia ja nuppuja niistä, mutta se ei haittaa, ovat poikien kasveja. Siementaimia tuntuu tulevan runsaasti, sehän on hyvä vain.

   Delete
 10. Voi, kun olisin saanut täältä ohjattua sateita teille. Nyt ei ole kyllä melkein viikkoon satanut niin, että maa olisi kunnolla kastunut, mistä olen melkein haltioissani. Ihmeellistä, että voi olla hetken aikaa polvillaan maassa ilman että housut ovat märkänä! Tosin vain iltapäivästä eteenpäin, sillä yökaste pitää maan märkänä puolillepäivin saakka :D
  Mutta on se vaan hyvä, että on niitä äärimmäisessä kuivuudessa pärjääviä kasveja. Ja se varsinkin, että kissanminttu sietää kuivuutta (ja päällämakoilua). Ehkä sillä voisi ainakin Saaripalstan valtiaiden mielestä korvata suuren osan kulottuvasta nurmikosta. Mieluusti myös jonkun varjopaikan, jotta ei tarvitse hellepäivinä luopua vilpoisasta levähdyshetkestä kissanmintun kaipuun takia.
  Siankärsämö onkin muuten oikein hyvä nurmikonkorvike. En ole nähnyt sen koskaan kellastuvan kuivuuden takia ja sehän kestää myös tallausta erinomaisen hyvin. Ei lainkaan huono kasvi, kunhan ei vain päästä sitä valtaamaan ihan joka paikkaa.
  Silitykset Mustille ja Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sateet olisivat olleet erittäin tervetulleita! Ja olisivat vieläkin. Toivon tosiaan, että ensi viikolle luvatut sateet pitävät kutinsa, muuten täytynee alkaa hyvästellä enemmänkin puutarhan kasveja.
   Kissanminttu ei onneksi häviä, ankara talvi vei emokasvin, mutta siementaimituotanto on reipasta ja pojat ovat hoitaneet taimia tunnollisesti. Siitä ja mirrinmintusta saisi tosiaan aika kivan puutarhan, kun peurakaan ei niitä kelpuuta ruuakseen, varmaan liikaa aromia - mikään maustekasvityyppinen ei näytä niille maistuvan.
   Totta, siankärsämö kestää tallaamista ja ei tosiaan kellastu, ei millään. Lisäksi sillä askeltaessa nousee kiva ryytiaromi nenään. Mistä tulee mieleen, että pitäisikin kerätä sitä talven varalle mausteeksi ja mikä ettei teeainekseksikin!
   Pojat kiittävät terveisistä, Mustilta pusku Karolle! (Ransu ei ala koiria puskemaan)

   Delete
 11. Onpa teillä kuivaa! Meillä satoi ennen avoimia sellaset 40 mm kahden vuorokauden aikana...että nyt kyllä vihertää. Se olikin kesän reiluin saderupeama.
  Hyvä että paahteella löytyy varjoisimpiakin alueita, joissa voi mukavasti pötkötellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kuivaa ja kuivuus jatkuu, tälle viikolle luvatut sateet muuttuvat koko ajan epävarmemmiksi. Ihanan määrän te saitte sadetta, tuo jo helpottaa puutarhaa jonkin verran.
   Varjoisat pötköttelypaikat ovat nyt arvossaan!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!