Monday 1 August 2022

Utuisen sininen muotopuutarha

 Värit vaihtuvat.

Muotopuutarhan reunan iso Flammentanz-köynnösruusu alkaa vähitellen lopetella kukintaa. Tässä kuva siitä vielä täydessä kukassa viikon takaa. 
Olen saanut puksipuuaidat leikattua viimein. Eilen leikkasin 'Åkerö' -omenapuun kesäversot.

Tämä on näkymä riippumatosta käsin.

Vuoroon vaihtuu neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'. Oli oikea ratkaisu leikata tätä rankalla kädellä keväällä, nyt se on paremman kokoinen, vain reilu metrinen, ja kompaktimpi. Kukkiakin tulee tuhottomasti. 
On tullut istutettua vähän liian isoksi kasvava ruusu vähän liian pieneen paikkaan, tuttu tilanne, mutta enpä lähde siirtämään. Mielummin hoidan ongelmaa leikkaamalla.
Ruusun taustalla kukkivat alppipiikkiputket täyttä häkää. Niiden myötä siirrytään siniseen.

Muotopuutarhan viereinen lohko on täysin sinisen vallassa. Kukassa ovat sinikatana, pallo-ohdakkeet, mirrinminttu ja preeriaväriminttu. Tähkälaventelit jäivät kuvan ulkopuolelle.

Tämä vanha pallo-ohdake, ehkä sinipallo-ohdake, on saatu puutarhaystävältä eikä sen tarkempaa lajitietoa ole. Kun kukkia alkoi avautua, huomasivat öttiäiset sen heti.

Voimakkaan sininen ja matalampi sinipallo-ohdake 'Taplow Blue' on myös juuri tulossa kukkaan.

Preeriaväriminttu on aivan ihanan värinen, utuisen violetti – täydellinen sävy muotopuutarhaan. Se myös kestää hyvin kuivuutta tässä muotopuutarhan paahteisimmassa ja kuivimmassa kulmassa. Edessä mirrinmintun kukinto, siinä on pitkään kukkiva perenna.

Seuraavassakin penkissä on sinistä, kun tähkätädyke kukkii, ja sen seuraksi ovat liittyneet kaukasiankirahvinkukat. Tässäpä loistava perenna, joka on hoitanut itse kylväytymisensä tähän hankalaan, kuivaan ja osin varjoisaan penkkiin vaahteran alla. Minä vain kasvatin ensimmäiset viisi taimea siemenestä, siitä pitäen olen ollut omavarainen ja saanut siirrettyä tätä kaunista kukkaa eri puolille pihaa.

Tämän penkin takaosassa sinnittelee yksi vanha ritarinkannus, joka jopa kukkikin muutamalla kukalla, en vain ehtinyt saada siitä kuvaa.

Viereisen penkin ritarinkannus on vielä huonommassa hapessa, vaikka tässä pitäisi olla vähän enemmän kosteutta. Nämä vain viihtyvät puutarhassani tavattoman huonosti.

Onneksi on kasveja, jotka viihtyvät. Tähkätädykettä on tullut istutettua näköjään myös ihan harmaamintun viereen, ja nyt tämä tädyke on jäänyt minttukasvuston keskelle, eikä ole siitä moksiskaan. Kimalainen löytyi kukinnosta päivätorkuilta.

Värisävyt ovat niin kohdillaan tässä penkissä: kuuraisen viileä harmaaminttu, vaaleankeltainen ruusu The Pilgrim ja kalvakankeltainen nukkasalkoruusu.

Jos otetaan pelkät keltaiset, niin ne ovat tässä. 

Olisi ollut viisasta istuttaa The Pilgrim köynnöskaaren viereen, johon sitä voisi kiinnittää, mutta kuvittelin istuttaessani, että tämä olisi aika matala. Varret kuitenkin pyrkivät puoleentoista metriin ja ylikin. Kun niiden päässä on raskaat kerrotut kukat, taipuvat varret kohti maata. 
Nyt kietaisin tämän ympärille narua, ja kun saimme tuulta ja kaatosadetta, pistin maahan myös pitkän köynnöstukikepin ja kiinnitin pitkät versot siihen (tehty tämän kuvan ottamisen jälkeen). Nyt ne ovat vähän liian supussa, mutta ei voi mitään. 
Ja tässä on tosiaan ruusu, joka viime vuoden keväällä oli aivan henkihieverissä talven jälkeen, pitkään luulin kuolleeksi.

Muotopuutarhan länsipuolella on keto. Siinäkin on mahtiväripari sinistä ja keltaista, kedolla keltamataraa ja paahdepenkissä sikuria.

Polkua pitkin pääsee kedon poikki muotopuutarhaan. Ransu esittelee.

Tämä on näkymä, kun saavutaan kedolta. Edessä on vastassa sinisenä tähkäverbena. Suppuun sidottu The Pilgrim näkyy myös, se on kuin mikäkin kukkapylväs, vähän luonnoton.

Tänään otin kuvia, kun harmaaminttu oli aivan täynnä perhosia, mutta ne jäävät toiseen kertaan.
Aurinkoisia elokuun päiviä sinnekin!


Alppipiikkiputki Eryngium alpinum
Harmaaminttu Mentha longifolia
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Keltamatara Galium verum
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Neilikkaruusu Rosa Grootendorst-Ryhmä
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Preeriaväriminttu Monarda fistulosa
Ritarinkannus Delphinium
Sikuri Cichorium intybus
Sinikatana Catananche caerulea
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia
Tähkätädyke Veronica spicata

8 comments :

  1. Mataran ja sikurin yhteiselo on todella sopusointuinen. Onkohan minun mirrinminttuni ollenkaan mirrinminttua, kun kukkii keväällä vain lyhyen hetken? Moni kertoo mirrinmintun kukkivan tällä hetkellä, tai että kukkii pitkään kesällä... Kaunista sinistä siellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvisi ei kuulosta mirrinmintulta, jos se kukkii jo keväällä. Mielestäni mirrinminttu aloittaa juhannuksen aikaan vasta, tai jopa sen jälkeen.

      Delete
  2. Minun mirrinminttuni ei taida olla aito kissanminttu vaikka olen sen sellaisena ostanut, on kukkinut sinisenä jo monta viikkoa. Kissoja se kyllä jaksaa kiinnostaa, etenkin keväisin. Kirahvinkukka on alkanut tehdä minullakin siementaimia, onneksi kuitenkin kohtuudella. Sain siirrettyä viisi taimea uudelle alueelle. Pilgrim ja salkoruusu ovat hienot yhdessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se tosiaan kissanmintulta kuulosta. Kissanmintussa on vaatimattomampi, vaalea kukinta. Sitä ei koristekasvina oikein missään myydäkään, kun ei ole niin koristeellinen. Mirrinminttukin kiinnostaa myös täällä vähän ainakin Ransua, mutta kissanminttu on vielä huumaavampi.
      Kirahvinkukka on tosi kiva, eikä täälläkään siemennä liikaa, mutta kansoittaa mukavasti tuon hankalan alueen, jossa ei muuten oikein mikään viihdy. Olen nyt siirtänyt muutaman taimen koivikkoon, kun se kerta kuivassa pärjää; toisi sinne ihanaa vaaleaa keveää kukintaa.

      Delete
  3. Kauniin utuista. Todella täynnä kukkia on tuo Pilgrim ja mahtavat kukat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Pilgrim on ihana, olen niin onnellinen siitä, että se ei viime vuonna kuollutkaan.

      Delete
  4. Taas kerran niin kaunista! En osaa päättää, haluaisinko ennemmin loikoilla riippumatossasi ihailemassa näkymiä vai istuskella puutarhapöytäsi ääressä siemailemassa iltapäiväteetä. Ihanaa, että sinä voit tehdä molempia (jos muilta puuhiltasi maltat). Hauska, miten ötökät löytävät apajille heti, kun kukat vähänkään aukeavat. Harmaamintun, Pilgrimin ja salkoruusun yhdistelmä on hurmaava. Kiva, että elokuussa on tuollaisia hempeän utuisia sävyjä, vie ainakin minun ajatukset pois lähestyvästä syksystä ja saa olon tuntumaan suorastaan keväiseltä. Mukavaa elokuun jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi voi olla molemmissa vuorotellen :-D Riippumattoon asetun useammin, mutta teetä ei tule kannettua ulos ellei ole vieraita.
      Totta, näissä sävyissä ei ole syksyn tuntua, onneksi. Kiitos, mukavaa elokuuta sinullekin!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!