Friday, 25 May 2018

Vihreää

Nyt on kaunista! Ja kaikki kasvaa silmissä. Olin viikon poissa kotoa ja sillä aikaa tarhakalliokielot näyttävät ilmestyneen kuin tyhjästä – voisin vannoa, ettei noista näkynyt versonkärkeäkään vielä viikko sitten.
Japaninvaahtera 'Osakazuki' on limenvihreä herkku. Sen alla kukkivat valkopeipit, mainio itsestään tullut lisuke tähän kohtaan. Vihreä-valkoinen on niin kaunista.

Greenery
We had last rain 20 days ago. It is getting seriously dry. Despite the drought grass is growing like mad, but in some places it is already showing signs of drying – this is a first, it is only May!
Some places look lovely, fortunately.

Edellinen kuva on otettu vuokko-esikkopuutarhasta. Ransu esittelee.

Jaloängelmän vastapuhjenneita lehtiä kauniimpia tuskin onkaan. Ne ovat niin vaaleanvihreitä ja hentoisia, kuin ihastuttava viheradiantumi. Metsätyräkki 'Chameleonin' tummat lehdet ovat täydelliset korostamaan raikasta vihreyttä, lehtimuodotkin sopivasti poikkeavat toisistaan.

Amerikankullero ja rotkolemmikki 'Silver Wings'.

Musti – hmm – esittelee.

Jääkaudesta huolimatta 'Royal Purple' -punaperuukkipensaat ovat selvinneet hengissä talvesta, jopa oksankärkiä myöten, vaikka ei lumikerros niin paksu ollut. On niillä aika hyvä talvensietokyky! Kaikki kolme ovat hyvinkin elossa ja kasvussa.
Tummanruskeiden lehtien väri sointuu kivasti tummakurjenpolvi 'Samoboriin'. Alareunassa näkyy vaskivarjohiipan lehtiä, niissäkin on ruskehtavaa reunaa.

Joidenkin paikkojen vehreydestä huolimatta on kuivaa. Edellinen sade tuli 20 päivää sitten, ja silloinkin vain 4 mm. En muista, että nurmikko olisi ikinä kuivunut jo toukokuussa. Voikukatkaan eivät jaksa pitää kukkavarsia pystyssä!
Valitettavasti useimmissa paikoissa nurmi kuitenkin kasvaa kuin vimmattu. Mutta esikoista viimeisetkin sinnittelijät näyttävät nääntyneiltä, ja olen todella huolissani pensasaidan ja nuorien puuntaimien jaksamisesta. Sekä taimikasvatuksista. Osan jo menetinkin viikon poissaolon aikana.


Amurinkärsäkalla on ihanan sinnikäs. Huussin takana viileässä varjossa kasvava on selvästi kookkaampi, mutta tämä katajapenkin kuivemmassa varjossa kasvava on myös tehnyt kaksi kukintoa, ne vain ovat matalampia.


Toivomme sateita pikaisesti. Yösade toisi pantterinkin sisään mamman kainaloon nukkumaan.


Amerikankullero – Trollius laxus
Amurinkärsäkalla – Arisaema amurense
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Punaperuukkipensas – Cotinus coggygria f. purpureus
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Tarhakalliokielo – Polygonatum  hybridum
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Valkopeippi – Lamium album
Vaskivarjohiippa – Epimedium  warleyense
Viheradiantumi – Adiantum raddianum

36 comments :

 1. Det är verkligen torrt. Fördelen är att myggorna dör om det hålls torrt men drt gör ju allt annat också :( om det inte snart kommer regn. I fjol var det kallt o torrt nu är det varmt o torrt. ”Det är inte lätt att vara jordbrukare” sade Xenia en gammal tant i min barndom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Din tant Xenia (vilken vacker namn!) hade så rätt.
   Men hos mig finns det hur mycket myggorna som hälst! Hela armeer.

   Delete
 2. Ihania väri- ja lehtimuotoyhdistelmiä. Tästä muistin, että minulla kasvoi viime vuonna jokin ängelmä, täytyypä käydä kurkkaamassa onko se edelleen hengissä. Pantterit eivät viihdy sisällä tälläisellä säällä :)
  Täällä lehtomaisemissakin alkaa olla jo kastelun tarvetta, kasvimaasta puhumattakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ängelmäsi löytyy! Hirmu nopeasti kaikkea nousee maasta. Poissaoloni aikana on kaksi pionia noussut, joista ei näkynyt verson versoa vielä viikko sitten, ja nyt niissä on jopa kukkanuppuja!
   Kylvin kovassa kiireessä ennen lähtöä kaikkea kasvimaalle, kun oli luvattu sadetta. No sitä ei tullut, onkohan kylvökset hengissäkään. Toivottavasti eivät lähteneet itämään ja sitten kuivuneet.
   Ahaa, sielläkin on ulkoilmapantteri :-)

   Delete
 3. Onpa ihana värinen tuo ängelmä. Lehtoängelmää oon aikonut hankkia mut vielä ei ole sattunut kohalle. Onko tuo jaloängelmä kuin herkkää sorttia? Saiskohan täällä pohjoisemmassakin menestymään? 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehtoängelmää on yleisemmin myynnissä kuin muita ängelmiä, ja luulisin sen siemenkasvatuksenkin olevan helppoa, kun se tekee jonkin verran siementaimia. Myös jaloängelmää kannattaa ehdottomasti kokeilla jos sitä jostakin löydät. Se nimittäin kukkii vasta myöhemmin kesällä, kun lehtoängelmät ovat kohta tulossa kukkaan. En kylläkään tiedä talvenkestoista, toisaalta lumi yleensä suojaa perennat, jos et ole ihan lumettomalla rannikolla.

   Delete
 4. Sadetta tosiaan kaipaisi. Tai no, luonto kaipaisi. Teillä on ihanan rehevän näköistä <3 Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on rehevää, mutta kaikki vielä pienet taimet ja viime vuonna istutetut puut ja pensaat ovat hätää kärsimässä. Viime vuosi oli jo niin karmea kuivuus-katovuosi, että ei toista samanlaista soisi perään tulevan.
   Kiitos samoin!

   Delete
 5. Tilanne taitaa olla sama melkein ympäri maata: ennätyslämmintä ja ennätyskuivaa. Tilanteessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Vesilasku kasvaa, kun jonkin verran on aivan pakko kastella, että siemenet itää ja vastaistutetut kasvit eivät kuole. Lehtokotiloille kuivuus on myrkkyä, ja se minua hykerryttää.

  Kuivunutta nurmea lukuun ottamatta siellä näyttää kuitenkin tosi vehreältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Metsäpalovaara taitaa kattaa koko maan. Kuivunut nurmi on mieleeni, sillä se tarkoittaa, ettei tarvitse leikata ;-)

   Delete
 6. KUivaa on täälläkin...nurmikkoja ei tarvitse ajaa..jos siis jotakin positiivista miettii..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisipa vaan pelkät nurmikot keltaisena, ja kukkapenkkeihin kuitenkin saisi sataa pari kertaa viikossa :-D

   Delete
 7. Saisi nyt kyllä sataa ripsauttaa vaikka yöllä. Olen kastellut kastelukannulla pikkuisia akileija-vauvoja, joitta on ihan hentoiset juuret. Ensiapua : ) Peruukkipensas on mullakin jo monesta talvesta selvinnyt, vaikka epävarmaksi sitä luonnehdittiin. Ihanat lehdet sillä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, kaikki pienet ovat ihan hädässä. Kävin eilen katsomassa syksyllä istutettua havupuuaidannetta, ja kyllähän se melko surkea näky oli - ruskeaa ja lisää ruskeaa.

   Delete
 8. Joka päivä taksikuskien kanssa ihaillaan kukkivia puita ja juuri parasta vihreyttä! Niin kaunista on kaikki just nyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, tosi kaunista. Kukkivien puiden aika on niin hienoa.

   Delete
 9. Vaikka tästä lämmöstä pidänkin niin kyllähän yksi kunnon sadeyö olisi nyt poikaa. Tänään oli leikattava nurmikko jotta sai tuhannet voikukat taas kerran pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesä on ihanaa, kun tätä on kauan odotettu. Mutta puutarhalle soisi tosiaan vettä! Nurmikko saisi kuivua ja esikot ja imikät sietää paremmin kuivuutta, niin se olisi paremmin päin.

   Delete
 10. Kuivuudesta huolimatta upean vehreää ja runsasta. Olen facessa seurannut narsissiesi kuvia ja iloinnut niistä tosi paljon. Omat narskuni ehtivät kukkia lähes kokonaan näkemättä.
  Sade olisi nyt tervetullutta, mutta siten, että kesä jatkuisi edelleen. Ei siis jatkuvia alle 10-asteisia kesänodotuspäiviä.
  Ihanat kissat ansaitsevat aina omat kuvansa. Rapsutuksia kummallekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan vihreää on kyllä, mutta yksittäisiä kasveja alkaa nääntyä siellä täällä.
   Vielä on pari narsissia vasta avautumassa, niiden kukinta-aika on ihanan pitkä.
   Pojat kiittävät!

   Delete
 11. Nyt meilläkin on ollut jo sadetanssit viritteillä. Sadetta ei ole toukokuun alun jälkeen näkynyt.

  Minulla pitäisi olla jossain joku ängelmä. Sitäkin pitäisi ehkä etsiä. On voinut myös kuukahtaa.. Muistini ja kirjanpitoni on nyt vähän huoletonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaahas, sielläkin on vedetty jytää ;-) Sadetta saisi tulla. 10 päivän ennusteen loppupäässä on jotakin sateen tapaista, mutta jos käy kuin tähänkin asti, se kuivuu kokoon ennen kuin sinne asti päästään.
   Toivottavasti ängelmäsi löytyy!

   Delete
 12. Ihanaa vihreää sävyä.
  Ihana oli myös musta rohkea esittäjä.
  Sadetta kaivataan todella.
  Kaikkea hyvää sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että sadetta tulee. Sääennustus ei hyvältä näytä, mutta jospa ilmavirrat hieman muuttuisivat.

   Delete
 13. Kaiki muut paitsi esittelijät taitavat kohta jo toivoa virkistävää sadetta. Hei minunkin pitää tsekata onko ängelmää näkynyt! Olen ihan unohtanut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, kissoille tosiaan kelpaa kuiva keli!
   Ängelmät leikkivät kuurupiiloa siellä täällä. Ne ovat vasta nousussa ja melko hentoisina. Toivottavasti löysit!

   Delete
 14. Tuntuu että keväät ja kesät ovat meillä muuttuneet ihan äärimmäisiksi. Viime vuoden toukokuussa satoi lunta ja räntää, nyt on ollut jo toukokuussa hellepäiviä (luullakseni) enemmän kuin viime kesän aikana yhteensä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime alkukesä oli niin kylmä ja tämä niin lämmin, että kasvien kukinnassa lienee noin kuukauden ero! Toivottavasti tästä kuitenkin tulee mukava lämmin kesä, ja saamme silti säännöllisiä sateita.

   Delete
 15. Joskus luin jostakin, että ihminen ei oikein voi kategorisesti vihata vihreää väriä, koska se tarkoittaisi, että vihaisi oikeastaan kaikkea ympäristöä. Sitä voi olla tykkäämättä vihreistä esineistä tms., mutta ei järjestelmällisesti itse väristä. Se on helppo uskoa etenkin näinä aikoina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiinnostavaa. Ja varmasti ihan totta. Kukapa ei tykkäisi viherryksestä?

   Delete
 16. Vihreä ja valkoinen on niin kauniin harmonista yhdessä, sitä sopii tummat lehdet vielä korostamaan. Sulla onkin joku ennenkuulumaton tyräkki tuolla piilottelemassa. Mun ihanat mantelityräkit kuolivat joko rivistö kuiviksi 😥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo metsätyräkki tekee siementaimia, mun täytyy tuoda sulle joku kerta! Se on niin sun värinen kasvi :-) Voi nyyh mantelityräkkejä.

   Delete
  2. Voi, oliskin Ihanaa! Tsekkasin mantelityräkit taas äsken ja kaksi on pienesti hengissä!!! Ehkä ne muutkin vielä nousevat?

   Delete
  3. Ou jee! Vähän muuten ihmettelen, miksen ole jo antanut sulle tuota metsätyräkkiä, olen tuupannut sitä moneen suuntaan. Mutta parempi myöhään!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!