Sunday, 13 May 2018

Narsissimaratooni

Pidän narsisseista paljon. Mitä enemmän istutan niitä, sitä enemmän niistä pidän. Valitsin tähän juttuun kuvat kaikista pihalla tällä hetkellä kukkivista, paitsi että tajusin juuri unohtaneeni kuvata tänään saniaistarhassa avautuneen 'Sailboatin'. Narsisseja on siis lisää luvassa...
Vuokko-esikkopuutarha näyttää jo todella kivalta, kun jaoin syksyllä isoja tuppaita ylärinteeseen ja alarinteeseen. Kaikkein ylimpänä rinteessä, ns. esikkopellossa, on nykyään jo paria erilaista narsissia.

Daffodil Weeks
This is such a lovely time. Due to the current heatwave new daffodils open in record time. They shoot up, produce a bud and pouff – it is open.

'Orangerie'-perhoskukkaisen narsissin lättytorven keltainen väri on kuin herkullisimmasta kananmunasta. Kevätesikko toistaa keltaista, samoin hetkessä maasta ponnistanut rohtosuoputki 'Daphnis', jonka lehtien reunat ovat keltaiset.

Esikkopellossa kukkii ihana 'Genève'. Tämän ostin ruukkukukkana pari kevättä sitten. Sekin on hyvä tapa saada narsisseja puutarhaan. Ne voidaan istuttaa joko saman tien keväällä maan sulettua tai kesällä kukinnan loputtua, mutta syksyyn asti on turha odottaa – narsissit eivät yleensä pidä sipulin kuivahtamisesta.


Kaikkein ylimpänä kukkii 'Loth Lorien', syksyinen matkamuisto Shetlannista.


Shetlannin taimimyymälästä ostin myös sekoituksen mininarsisseja irtosipulilaareista. Tasetti 'Minnow' on suloinen ja sitä saa toki Suomestakin, mutta matkamuistot ovat hauskempia.


Toinen pikkuinen on nunnannarsissi 'Sabrosa', todellinen miniatyyri. Taustalla näkyy mukulaleinikin keltainen kukka, noin 10 cm korkuinen, eikä tämä pikkuinen ole paljoa korkeampi.


Luonnonlajeja on aina hauska kokeilla. Tämä on Narcissus lobularis, hyvin matala (noin 20 cm) ja melkoisen siro. Nämä viime syksynä istutetut kukkivat vain yksittäin, toivottavasti niistä tulee kuitenkin pitkäkestoinen ilo.

Tämän luulen olevan lapsuudenkodistani salamatkustajana tullut 'Tahiti', kerrottu söpöisyys. Siirsin tämän viime kesänä, näköjään...


Alimpana tässä penkissä on nunnannarsissi 'Bell Song'. Kaunis torven väri!


Hieman samaa hailakkaa oranssia on syklaaminarsissi 'Cotingassa'. Se kukkii villissä punaisessa penkissä keisarinpikarililja 'Vivaldin' kanssa, hieno väripari.


Äsken otin kuvan penkistä iltavalossa. Tavallinen oranssi keisarinpikarililja on tulossa kukkaan, haileampi 'Vivaldi' jo hieman lopettelee penkin keskellä. Kerrotut 'Manly' -narsissit ovat alkaneet avautua. Ne ovat kuin lumpeenkukkia.


Viereisessä hobittipenkissä syklaaminarsissi 'Bilbo' on liittynyt karkeloihin.

Hieman alempana rinteessä on oranssi penkki. Tämä seutu puutarhastani onkin juuri nyt aivan ihana kaikkine narsisseineen! Syklaaminarsissi 'Jetfire' pistää vielä parastaan.


Samassa penkissä on ihana kauluskukkainen 'Palmares' avannut kukkansa. Tämä on silkkaa persikkaista unelmahöttöä. Haluaisin ottaa päiväunet tuossa kukassa.

Ai niin... eihän tästä päästä edes kiertämään puutarhan toisille alueille... valkonarsissit aloittivat kukinnan tänään. Ikivanha 'Ornatus' (lähes kaikki valkonarsissilajikkeet taitavat olla vanhoja?) kukkii vuokko-esikkopuutarhan alalaidassa. Taustalla näkyy 'Orangerie'.


Koso-tädin lähettämä vanha valkonarsissi. Taustalla keltakirjokanukka, joka toistaa torven sävyjä täydellisesti.

Jospa sitten yritettäisiin lähteä kiertämään pihaa. Muotopuutarhan kulmalla vaahteran alla kukkii 'White Lady', ihanasti tuoksuva pienitorvinen vanha lajike. Tämä on levinnyt niin mukavasti, että sain jaettua sitä viime kesänä polun toisellekin puolelle. Kun narsisseja alkaa olla siellä täällä, on piha hyvin kaunis niiden kukkimisaikaan!


Kostealla kevätniityllä kukkivat vuodesta toiseen orkideanarsissi 'Thalia' ja nuokkuva matala valkokukkainen Narcissus moschatus (taustalla).


Kivimuurin vieressä on kauluskukkainen 'Cassata', johon olen aivan rakastunut. Mikä sitruunasorbetinkeltainen raikkaus! Ostin tämän viime keväänä ruukussa kukkivana, kun en voinut kävellä ohi.


Sitten aletaan päästä loppupuolelle, paitsi että kohta on uusia avautuneita narsisseja raportoitavana...
Siirsin viime kesänä syklaaminarsissi 'Peeping Jennyt' paremmalle paikalle koivikkoon, jota olen alkanut hieman kunnostaa. Koivikon värimaailma on kelta-valko-vihreä ja tyyli melkoisen luonnollinen. Se on aurinkoisessa etelärinteessä. Sametti Hortensialta saatu rönsyansikan alku on juuri tehnyt ensimmäisen kukan näiden narsissien alla!

Tässä on puolestaan terhakkana uuteen kasvukauteen puhjennut punahevoskastanja 'Briotii' ja nunnannarsissi 'Golden Echo'.

Loppuun kuva kyttäyskaksikosta.
Aurinkoista ja narsissipitoista uutta viikkoa!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Keltakirjokanukka – Cornus alba 'Aurea'
Kevätesikko – Primula veris
Nunnannarsissi – Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi – N. Triandrus-Ryhmä
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea
Rohtosuoputki – Peucedanum ostruthium
Rönsyansikka – Waldsteinia ternata
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tasetti – N. Tazetta-Ryhmä
Valkonarsissi – N. Poeticus-Ryhmä

35 comments :

 1. Voi että, ollapa narsisseja! Syksyllä laitoin sekapussillisem luonnonlakeja, eikä kukan kukkaa. Tämä oli nyt uusi, aurinkoisempi paikka testauksessa. Ne ei tykkää musta. Mutta susta tykätään ja paljon. Ihan mielipuolinen valikoima ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielipuoliset narsissit :-D
   Jotkut narsissit on kyllä kranttuja. Taseteista on vaikea saada pysyvää iloa, ja ainakaan mulla pikkuruiset virvanarsissit eivät ole viihtyneet kuin vuoden, tuskin sitäkään. Mutta esimerkiksi tuo ihana valkoinen 'Thalia' on yleensä helppo, sitä kandee kokeilla.
   On mysteeri, missä ne viihtyvät. Vaahteran tai koivujen juurilla ei kosteutta ole, silti esim. tuo vanha 'White Lady' viihtyy siinä kuin mielipuoli ;-)

   Delete
 2. Ihana postaus ja hyvin jaksoin loppuun asti!
  Huomaan nimittäin tykkääväni narsisseista vuosi vuodelta enemmän. Tulppaanit ovat jääneet viime vuosina vähemmälle innostukselle, kun intoilen pikkusipuleista ja narsisseista enemmän. Tulppaanit aina taantuvat, mutta narsissit ja pikkusipulikukat vaan lisääntyvät vuosi vuodelta.
  Sulla on ihan huikea lajikemäärä. Niitä oli ihana ihailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulppaaneja ei välttämättä jaksa, kun ne taantuvat ja ne syödään muutenkin. Tosin just eilen yksi kymmenen vuotta sitten istutettu tulppaani ilostutti mahdottomasti avaamalla kukkansa!
   Leviävät lajit vaan on niin paljon kiitollisempia, ja sitten kun niitä pääsee jakamaan niin, että kukkia alkaa olla pitkin pihaa, sitten vasta ihanaa onkin. Täällä aletaan hitaasti päästä kukkaloiston makuun, nyt alkaa olla vihiä siitä, millaista 10 vuoden päästä saattaa jo olla ♥

   Delete
 3. Narsissit kuuluvat myös mun suosikkeihin. Mökillä on miehen isoäidin perua vanhoja narsisseja, joita kasvaa mm ison hevoskastanjan alla, metsämaassa ja aivan rutikuivissa rinteissä. Ja ovat siellä ties kuinka monta vuosikymmentä kasvaneet. Superkukkia! Joku syksy tuon jotain uusia narsisseja mukanani. Eikä peurat edes maista näitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania tuollaiset vanhat perintönarsissit! Tällä pihalla ei ollut yhtään, eikä juuri muitakaan kukkia, mutta onneksi lapsuudenpihalta sain ja kaupoista löytyy ja sitten vielä blogiystävät lähettävät ♥

   Delete
 4. Vau miten paljon narsisseja! Minulla on vielä paljon opeteltavaa narsissien kanssa, sillä jostain syystä istuttamani narsissin sipulit nousevat hyvin satunnaisesti maasta, jos ollenkaan. Hyödin joitakin narsisseja viime talvena ja se kyllä onnistui ihan hyvin, mutta olisi kiva saada niitä kasvamaan puutarhaankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ostaa joka syksy joku uusi pussi tai pari, ne omalla pihalla viihtyvät lajikkeet sitten pikku hiljaa löytyvät. Ekana vuonna ei ehkä kuki kuin pari vartta, mutta siitä ne vähitellen lisääntyvät, jos viihtyvät. Osa viihtyy varjossa ja kosteammassa, osa joka kuivassa - jopa sama laji tai lajike molemmissa - narsissit ovat melko sopeutuvaisia. Ne hyödetyt ainakin kannattaa istuttaa pihalle!

   Delete
 5. Narsissit ova kyllä kauniita! Tykkään erityisesti tuosta kerratusta♥
  Aurinkoa sinnekkin...täällä tällähetkellä varjossa tasan 24 astetta....eli kyllä tarkenee..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh huh. Täällä merellä ei ihan noihin lämpötiloihin ylletä, mutta ihmeen kuumalta tuntuu täälläkin. Melkoisen ihanaa!

   Delete
 6. Hyvin pääsi maratoonin loppuun eikä edes hengästyttänyt : )) Ihan jokainen on superkaunis. Lisää vaan narsissikuvia, kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä :-)
   Lisää taitaa tulla tässä lähipäivinä :-D

   Delete
 7. Oih miten ihania narsisseja! Jos olisi pakko valita kaunein niin sitten ehkä valitsisin tuon Tahitin..tai..olisipa vaikea päättää:) On kyllä kuuma päivä tänään, meillä mittari näytti jo 26astetta. Luulenpa että nyt pihat oikein todella lehahtavat kukkaan/viherrykseen jos näitä koko viikko jatkuu:) Suloinen tuo kyttäyskaksikko♥ Aurinkoa ja iloa viikkoosi♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei noista pysty valitsemaan :-D Pidän hirmuisesti pienistä, matalista ja siroista, mutta toisaalta nuo leveän lättymäiset ovat niin hauskoja...
   Huh, on kuumaa teillä. Täälläkin mittari väittää 26 astetta olevan, mutta se johtuu siitä, että sille seinälle on paistanut aurinko koko aamun.
   Kiitos samoin!

   Delete
 8. Mä sain kanssa viime syksynä istutettua narskuja ja ilo on nyt ylimmillään kun niitä nousee maanuumenista. Nyt jo haavelein kuinka paljon istutuankaan ensi syksynä lisää:)) ja erilaisia... Täällä on vaan nyt kovin lämmin, että varmaan verottaa kukkimisaikaa. Tosin olen odottanut tätä hellettä, joten en valita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tuli istutettua! Ja todella paljon lisää syksyllä taas.
   Tää lämpö on niin kaksipiippuinen juttu. Tätä on kyllä odotettu 9 kuukautta, mutta toisaalta.. kukista haluaisi ihailla niin pitkään kuin suinkin, ja puiden lehteenpuhkeaminen on niin upeaa, että se nyt menee ohi aivan sekunneissa.

   Delete
 9. En edes tiennyt että näitä on niin moneen lähtöön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan niitä, yhtä monenlaisia kuin kissojakin ;-)

   Delete
 10. Aijaij, miten ihania <3 Narsissit ovat tosiaan upeita! Kyttäyskaksikolle silityksiä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit on, ja kun monia erilaisia istuttamalla saa vielä pitkän narsissikauden - paitsi jos tulee tällainen helleaalto ja kaikki kukkivat samaan aikaan :-D

   Delete
 11. Valtava määrä ihanuuksia! Tosi kaunista! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuyo narsissien raikas kelta-valkoinen väritys vieläpä sopii ihanasti puiden puhkeaviin lehtiin ♥

   Delete
 12. Tosi kauniita narsisseja ja vau, miten paljon! Ihanaa alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, ja kun niitä tulee vielä lisää! Ainakin viisi erilaista tulee heti mieleen, jotka ovat vielä nupulla. Ihanat narsissit.
   Kiitos samoin!

   Delete
 13. Hyvä maratooni, tämän kävi ilolla läpi. Ei voi sanoa juoksemisesta sillä piti keskittyä kuviin. Upeita narsisseja. Tänä vuonna narsissit ovat kukkineet paria edellistä kevättä paremmin vai kuvittelenko vain?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissien parissa pitääkin pysähdellä ja ihastella, ei sellainen hikinen juoksumaratooni tule kysymykseen (onneksi). Vaikea sanoa. Viime kesänä ansioiduin jakamalla tiiviitä kasvustoja, niinpä niitä on nyt hieman aiempaa useammissa paikoissa, ja istutin uusia syksyllä. Luulen, että omassa pihassani on sen vuoksi hieman aiempaa enemmän. Mutta eivät ne huonosti kuki. Tosin pari lajia ei vielä ole noussut edes maasta, toivottavasti ovat elossa.

   Delete
 14. Aivan ihania! Täällä on paljon erilaisia narskuja kukassa myös, mutten tiedä nimiä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin pääasia, että niitä on paljon ja erilaisia!

   Delete
 15. Kyttäyskaksikolla on nyt kelit kohdillaan, vallankin Ransulla! Tassut pysyy mukavasti kuvana, jos ei ihan aamulla lähden metsästysretkelle.

  Narsissit ovat ihania, ihania, ihania! Olen myös narsissirakastaja ja mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän tykkään noista pikkuruisista! Nyt on narskujen kukinta ollut tosi pitkä, hiukan tämä helle verottaa kukinta-aikaa, mutta en valita! Tätä hetkeä on niin kauan jo odotettu. Nuo kurkkaavat Jennit ovat suloisia. Viime kesänä kummityttö meillä kanssa 'tyhjensi' mun narskumaan, kun kukinta taantui. Kaksi leipälaatikollista tuli sipuleita, toisen laatikon annoin kummitytölle ja toisen laitoin maahan, joten meillä kukintaa ei paljoa tänä kesänä ollutkaan, mutta tulevaisuudessa on ja huomasin selviä puutteita valikoimassani - asiaa pitää syksyllä korjata ja tutkia ajoissa Euroopan kukkasipulitarjonnat. Tuo keisarinpikari on tosi kaunis ollakseen siis oranssi! Se on lähes liukuvärinen, upea! Mistä sen löysit?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit ovat niin ihania, ja kun vielä on tulossa kukkaan ainakin nunnia, valkoja ja vielä pikkuinen Hawera ♥ Toisaalta N. moschatus lakastui ihan parissa päivässä. Se viihtyykin vähän kosteammassa, jos kärsi kuumuuden lisäksi kuivuudestakin. Kaivoissa on ainakin alkanut vedenpinta alentua hälyttävällä vauhdilla.
   Narsissien jakaminen kannattaa varmasti. Ihanaa, kun niitä sitten on vähän joka puolella!
   Olisikohan Vivaldi löytynyt ruotsalaisesta Lökar ock knölar -puodista. Siellä on ihania liljojakin, vink vink ;-)

   Delete
 16. Vai löytyy narsisseista Bilbokin. Sulta on tullut jo useampi hyvä vinkki Keskimaa-puutarhaan. Puuttuu vaan paikka sellaiselle..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos perustaa tuollaisen hobittipenkin, niin se ei ainakaan paljoa tilaa vie... jos kasvin nimessä on sana hobitti tai hobitin nimi, tarkoittaa se ilmeisimmin puolituiskasvuista :-D
   Istutin muuten hobittipenkkiin myös Merry Bells -narsissia (koska sekin on hobittimainen nimi), mutta se on kai hävinnyt, tai ei ainakaan kuki tänä vuonna.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!