Tuesday, 29 May 2018

Alppipenkin laukkaneilikat

Alppipenkki on hieman huonossa hapessa. Sen yläpuoliselta räystäältä puuttuu yhä räystäskouru, joten pitkin syksyä ja talvea tulleet sadevedet putoavat suoraan penkkiin. Yritän istuttaa taimia muualle kuin tulilinjalle.
Onneksi laukkaneilikat kuitenkin viihtyvät. Tässä valkokukkainen rusolaukkaneilikka 'Alba'. Se on talvehtinut erinomaisesti.

Alpines
My alpine bed is a bit poorly. There are not many plants yet, the bed being quite new, and I still have not istalled a gutter to protect the bed from the rainwater that falls off the byre roof and hammers my poor little plants. If only it would rain! It is super dry. The last raindrop came... 24 days ago. And the next one... Oh, no! Next weekend's rain has been cancelled, there is not a single drop in the 10-day forecast. Again.
That's another problem. Ground frost lifted some rootstocks during winter and now those plants are seriously suffering from drying. Must add some soil around them asap.


Myös 'Düsseldorfer Stolz' on elinvoimainen ja olen jo pystynyt jakamaan sitä.

Siinä ne kukkivat sitten olivatkin, lukuun ottamatta henkihieverissä sinnittelevää rikkoa, josta ei ole kuvaa, ja jo kukintansa lopussa olevaa mätäslaukkaneilikkaa, jonka esittelin aiemmin. Talven aikana maljalaukkaneilikka 'Ballerina Red' menehtyi, mutta ostin jo tilalle uuden.
Muutama neilikka on elossa, mutta routa on nostanut juurakoita maasta ja nyt ne kärsivät kuivuudesta. Toisaalta näiden kasvien, jos jonkin, pitäisi sietää kuivuutta. Rajansa kaikilla, edellinen sadepisara putosi 24 vuorokautta sitten.


Alppipenkki on hirsisen navetan eteläseinustalla. Siinä on pari herukkapuskaa entuudestaan, mutta ne tulevat joka kesä kovin härmäisiksi kuumasta seinästä johtuen, varmaankin. En silti raaski poistaa niitä ja tuleehan niiden lehvästöstä hieman varjoa joillekin matalille kasveille.


Navetta on kiva tausta monille kasvikuville... tässä isotähtihyasintti.
Ihanaa, kun peuraverkot toimivat, tontin kaksi reunaa on suljettu niiltä ja se on selvästi vähentänyt tuhoja. Toisaalta niillä taitaa juuri nyt olla perhevapaat. Kohta ne tulevat pihoille opettamaan vasoille ruokailutapoja.


Jalosyreeni 'Krasavitsa Moskvy', Moskovan Kaunotar, Beauty of Moscow.


Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Jalosyreeni – Syringa Vulgaris-Ryhmä
Maljalaukkaneilikka – Armeria pseudarmeria
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima

14 comments :

 1. Ihana valkoinen laukkaneilikka. Minulla on vain niitä pinkkejä kallion päällä kivikkopenkissä. Nuppuja on jo hurjasti. Tuo valkoinen menee etsintälistalle. Loistavaa, että peurat ovat olleet vähemmän riesana. Toivottavasti unohtavat opettaa vasoilleen sinun pihapiirisi ruokailuapajana. Meillä saaressa on nyt peura-aidan jälkeen ensimmäistä kertaa kukkineet tulppaanit. Varjoliljatkin, jotka joka vuosi on syöty, ovat polvenkorkuisia. Toivotaan hyviä ruokailumahdollisuuksia muualla, niin ei tarvitsisi aidan yli lähteä pomppimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoisia on melko usein myynnissä, kannattaa pitää silmät auki! Ja mukava huomata, ettei se ole sen heiveröisempi kuin punaiset, kun lajikkeet joskus on.
   Ihanaa saada ihailla tulppaaneja ja liljoja! Minulla ei vielä ole ollenkaan pomminvarma aitaus, tien varrella on aukkopaikkoja, mutta metsän puolet aidattuina auttaa jo. Tulppaaneja on silti napsittu, viime syksynä istutetut jotkut ihanan väriset kaikki syöty, tietysti!

   Delete
 2. Den där skönheten från Moskva är nog så vacker! Om jag ser den till salu någonstans är mitt köpstopp i fara :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den är en gammal sort och finns till salu ganska ofta ;-)
   Sorkarna ät upp rötterna några år sedan och det tog tid att växa tillbaka, men nu börjar det vara stor och blomma igen. Den är himlaskön.

   Delete
 3. Kaikki neilikat ovat ihania, onko noissa laukkaneilikoissa millainen tuoksu - nättejä ne ainakin ovat. On ollut tosi kuumaa ja kuivaa, sopiva keli pestä ikkunoita. Ensi viikolla kai on tulossa kelinvaihdos sanoi Juha Föhr - sadetta, ukkosta ja +10 astetta...laidasta laitaan siis mennään, kaatosateita en kaipaa ja toivon, ettei taivaallinen hana jää taas liruttelemaan.

  Hyvä, että hirviöt ovat perhevapailla - toivottavasti eivät palaisi ollenkaan! Isotähtihyasintti alkaa meilläkin kukkimaan kohta. Ai niin, täytyy mennä pionien tuet laittamaan, jos ensi viikolla sataa!

  Tuo 'Moskovan kaunotar' on ihana ja tuoksuukin vienosti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laukkaneilikka ei taas vaihteeksi ole neilikka laisinkaan, voi ääh näitä nimien suomennoksia. On vallan eri kasvisuku, eikä ole laukkakaan :-D. Tuoksua ei ole, mutta söpöjä minimättäitä se tekee!
   No kun vielä eilen illalla oli ennusteessa lupaavia sateita sunnuntaista tiistaihin, nyt ne on kaikki vedetty pois ja sateen todennäköisyys täällä alle 10 %. Toivottavasti se vielä muuttuu.

   Delete
 4. Onpa kaunis tuo jalosyreeni. :) Toivotaan pikaisia sateitä tännekkin, kiitos...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taitaa koko Suomi, ellei koko pohjola, olla pikaisesti sateen tarpeessa.

   Delete
 5. Sateita kaivattaisiin tännekin. Olen kulkenut kastelukannun kanssa antamassa ensiapua pahimpaan hätään, mutta helle ja tuuli yhdessä kuivattavat tehokkaasti...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensiapua täytyy antaa, mutta pahoin pelkään, että menetyksiä tulee. Joka paikkaan ei millään kerkiä.

   Delete
 6. Ei ole moskovatarta ihanampaa syreeniä. Meidän kiukuttelee ja pitää kai välivuotta, enkä tajua yhtään miksi.

  Minulla ei ottanut tuo alppipenkki itsellä tulta, kun sain Edelweissin ja se kuoli. Se ei kuin juurtunut kunnolla yhtään ja paikka oli valittu lahjan antajan ohjeilla...No, kuupuutarhaa sitten.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, toivottavasti se siitä tokenee. Minun puskani kuivatti yhden talven jälkeen lähes kaikki oksansa, epäilen, että vesimyyrä oli syönyt juuria. Niin on käynyt ennenkin, että on saanut nostaa syreenin ihan keppinä maasta, ei juuria lainkaan jäljellä. Onneksi tuo puska heräsi takaisin henkiin ja nyt kukkii.
   Harmillista, ettei Edelweiss menestynyt.

   Delete
  2. Saila, se puska voi kyllä hyvin siihen nähden että se eli muutaman vuoden liian varjossa. Siirsimme sen paraatipaikalle täysaurinkoon jotain 2013 ja se kukki valtavasti ainakin 2015 ja 2016, joten en tajua. Lehdistö on upea.

   Arvaa vaan harmittaako ja tein kaikki kukan lähettäjän ohjeen mukaan.

   Delete
  3. Hyvä, että voi hyvin ja viettää ehkä nyt välivuotta. Parhaiten syreenit näyttävät kukkivan mahdollisimman valoisalla paikalla. Mutta kasvit eivät voi kukkia täysillä joka ikinen vuosi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!