Saturday, 12 May 2018

Kaikki kukassa samaan aikaan


Kotiinpaluu Orkneyltä on ollut miellyttävä. Pihalla olivat monet kukat vastassa, joiden odotin olevan täysin ohi. Lämpö on saanut yhä uusia kukkia avautumaan nopeasti. Suloinen hämyvuokko avasi ensin yhden kukan, nyt ovat mättäät täynnä haalean violetteja kukkia.

Everything in Bloom
The weather has been incredibly warm for this early in the spring, continually 20 degrees during the day this last week. Now that night temperatures have risen to 10 degrees we have a phenomenon that everything flowers at once – from snowdrops to late narcissi.


Balkaninvuokkojakin kukkii, mutta ne eivät leviä yhtä tehokkaasti kuin valkovuokkolajikkeet.


Vaaleanpunakukkainen balkaninvuokko 'Charmer' ja pikkukäenrieska.


Yllä olevat kasvavat vuokko-esikkopuutarhassa huussin vieressä. Niin moni narsissi on kukassa; aikaiset, keskivälin kukkijat ja jopa myöhäisiäkin, että niistä täytyy tehdä oma juttunsa. Ensimmäiset valkonarsissit avautuivat tänään, vaikka aikaisimmat syklaaminarsissit ovat vielä täydessä kukassa!


Hauskinta on kuitenkin se, että menetin kevätkukinnasta hyvin vähän matkani takia. Lumikellot aloittivat juuri kukintaansa, kun lähdin matkalle, ja moni niistä on yhä kukassa! Tämä on turkinlumikello.


Näsiä oli täydessä kukassa kotiin palatessani.


Istutin matkamuiston, kerrotun mukulaleinikin. Sen kukat kestivät lentomatkat yllättävän hyvin.


Mukulaleinikki pääsi puolivarjoisaan penkkiin kompostin varjoon. Syksyllä istutin samaan penkkiin, hieman ylemmäs, isohelmililjaa viimeinkin. Pidän sen leveistä lehdistä kovasti.
Ruusuherukat ovat juuri tulossa kukkaan, kiva sini-punainen väripari helmililjan kanssa. Ruusuherukoiden juurilla on tarhavarjohiippaa, mutta ne eivät ole vielä levinneet kovin runsaiksi. Tarkoitus oli, että sekä puskat että maanpeittokasvi kukkivat vadelmanpunaisina samaan aikaan.

Hieman ylempänä vuokko-esikkopuutarhassa on vanhempi tarhavarjohiippa, se on jo kookas mätäs. Sen edessä aloittaa kevätlinnunherne kukintaansa.


Ylempänä rinteessä kukkivat tarhajouluruusut. Yksi niiden siementaimi on jo niin kookas, että se kukkii ensimmäistä kertaa. Kukat ovat tismalleen saman viininpunaiset kuin tällä emokasvilla! Mikä onni, että polvi ei ole haalistunut, ainakaan se yksi yksilö.
Taustalla kukkivat syksyllä Shetlannista sipuleina tuodut pienitorviset 'Loth Lorien' -narsissit. (Hennalle tiedoksi: Rivendell alkaa tuosta rinteestä ylöspäin).


Tummemman punakukkainen tarhajouluruusu on upea. Tämä on lähes musta maasta noustessaan.


Uusi keisarinpikarililja 'Vivaldi' teki kuin tekikin ihastuttavan haalistuneen oranssin kukan, kuin appelsiinisorbettia. Sen väri sointuu täydellisesti syklaaminarsissi 'Cotingan' hailakan oransseihin torviin, vaikka niitä on vaikea saada osumaan samaan kuvaan.
Vasemmassa alakulmassa sekä taustalla näkyy tänään avautunut kerrottu 'Manly'. Se kukkii yleensä vasta syklaaminarsissien jälkeen.


Rusokoiranhammas, hankittu muutama vuosi sitten Huovilan puiston taimimyynnistä Kärkölästä, läheltä äitini sukusijoja. Nyt se kukki ensimmäistä kertaa.


Musti nauttii kotona olosta täysillä. Olen nähnyt sen piehtaroivan onnesta pihanurmella.

Laukkaneilikoista aikaisin, mätäslaukkaneilikka, avaa nuppunsa tuossa tuokiossa. Se on hauskaa, sillä...

... vappupäivänä ihailin nuppuilevia atlantinlaukkaneilikoita Orkneyn rantatöyräillä.


Atlantinlaukkaneilikka – Armeria maritima ssp. maritima
Balkaninvuokko – Anemone blanda
Hämyvuokko – Anemone nemorosa, sinertävät ja punertavat lajikkeet, kuvan muoto on f. caerulea
Isohelmililja – Muscari latifolium
Kevätlinnunherne – Lathyrus vernus
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Narsissi – Narcissus, pienitorviset ovat ryhmä 3
Narsissi – Narcissus, kerrannaiset ovat ryhmä 4 
Näsiä – Daphne mezereum
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä, ryhmä 6
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Turkinlumikello – Galanthus woronowii

30 comments :

 1. Parhaat kotiinpaluutoivotukset, mitä toivoa voi -piha täynnä kevätkukkijoita! Tässä on tosiaan ihan runsaudenpulaa kuvattavista toisin kuin muutama viikko sitten. Yritin noita käenrieskoja joskus siirtää pihaani, mutta ovat kadonneet jonnekin. Samoin koiranhampaita en ole saanut vielä viihtymään. Uutta yritystä taas ensi syksynä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, ja oikeastaan kaikkein parasta on, että juuri mitään kukintaa ei ollut mennyt sivu suun matkan aikana!
   Se on jännä, miten nuo kasvit jossakin viihtyvät ja jossakin ei. Olen yrittänyt siirtää ketunleipää, joillakin pihoilla se kuulemma oikein vyöryy kukkapenkkeihin, ja minulla ei meinaa millään suostua viihtymään, näivettyy aina pois. Uutta yritystä tosiaan, aina vähän eri paikkaan!

   Delete
 2. Uskomatonta miten lumikellot vieläkin kukkii. Ihanaa kukintaa kerta kaikkiaan.
  Sööttejä viikkoja ja tuo tuliainen ����������
  Pantteri saa tehdä nyt maatöitä ❤
  t.LeenajaIpanat

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan tajutonta, harvemmin lumikelloja tai näsiää on enää toukokuussa kukassa!
   Musti on niin onnellinen, käväisee sisällä katsomassa, mitä ruokakuppiin tarjotaan ja menee taas ulos. Ei nuku sisällä edes, liian hyvät pantterikelit on just nyt.

   Delete
 3. Ihan täydellinen kotiinpaluu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, helpottaa ihanan matkan päättymisen ikävää kummasti!

   Delete
 4. Täällä ovat lumikellot jo lopetelleet vaikka yksi viime syksynä istutettu näyttääkin vasta punkevan mullasta. Liekö kuitenkaan enää kukkia jaksaa. Odotan innolla ensimmäistä lumikellolähetystä Englannista💚 Reissussa on mukavaa vaan ei ole kotia voittanutta💕

  ReplyDelete
 5. Uuu, mitä tykitystä! Mahtavaa, ettet missannut kevätkukkijoita. Aivan ihana tuo matkamuistosi, sen avulla voi joka vuosi tähän aikaan palata muistoissa Skotlantiin. Ja ahhh tuota rusokoiranhammasta : ))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruso kukki vain päivän, vaikka laitoin verkon sen ympärille, niin joku hyvin pieni oli käynyt napsimassa kukkavarret poikki. Onneksi ennätin bongata sen ja ottaa kuvan :-D

   Delete
 6. Varmasti oli mukava tulla kotiin, kun kevät on edennyt kovalla vauhdilla. Ihanaa kukintaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan täytyy sanoa, että oli mukava tulla kotiin, kun kevät ei ollut edennyt :-D Luulin missaavani vaikka mitä kukkia, mutta onneksi ei.

   Delete
 7. Huumaavaa kukintaa! Kiertelin nyt aamulla puutarhassa ja siellä oli monta muistoa sinusta; käärmeenlaukka rehottaa, laidunkarstaohdakkeen ja jättikarhunputken lehtiruusukkeet saavat odottamaan jotakin isoa ja kultapallot nousevat jo suurena puskana. Kiitos näistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hauskaa! :-) Sinulla onkin paremmat olot jättikarhunputkelle selvästi. Minulla se ei kasva eikä kuki, ellen osta sitä valmiina taimena ja silloinkin laita verkon sisään turvaan. Siementaimia ei ole koskaan näkynyt, vaikka olen niitä ruukkuunkin kylvänyt. Minä puolestani kävin juuri katsomassa Cherin värimintun tuuheaa versomista.

   Delete
 8. Upeaa kukintaa, se todellakin tuntuu olevan kerralla kaikki. Ymmärrän Mustin nautinnon, välillä tekisi itsekin mieli heittäytyä nurmelle kierimään kevään onnesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, sepä olisi hauska näky, kun emäntä kävisi piehtaroimaan nurmelle :-D

   Delete
 9. Hienoja kuvia ja kauniita kukintoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Taina! Nyt on melkeinpä vuoden kauneimmat kukat kukassa, tai vaikea niistä on valita... mutta vuokot sun muut ovat niin söpösiä, varjohiipat ihan lemppareita.

   Delete
 10. Mieletön määrä kulkijoita teillä! Ja onnellinen Musti ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnellinen Musti on parasta ♥
   Kaikki kukat eivät millään yhteen postaukseen mahdukaan, erilaisia narsissejakin on nyt kukassa ainakin kymmentä sorttia, varmaan paljon enemmänkin. Ja kaikki muu! Heti talven jälkeen tällainen tykitys, menee hetki sulatellessa :-D

   Delete
 11. Kevät on siellä saarellasi meitä edellä, mutta kyllä se täällä Koskellakin on räjähtänyt. Kiitos matkakertomuksesta! Luin sen juuri. Ajatella, että Orkeyllä kasvaa sinun istuttamasi Tolkien-metsä. Samanlaisen suojat olisivat varmaan meilläkin puuntaimille tarpeen. Eskolle on käynyt niin, että kaikki hänen istuttamansa taimet on syöty (hirvet tai peurat asialla).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi EI mikä kamala tappio! Hirmuisia tuhoojaelikoita.
   Tässä lämmössä kaikki kasvaa melkoista vauhtia - korjasin taas parsasadon, kun parsat venähtävät 15 cm vuorokaudessa!

   Delete
 12. Ihanaa kukintaa. Olipa hienoa, että et menettänyt kukintaa. Varmasti viileät yöt ovat olleet virkistämässä kukkia.
  Kauniita kevätkukkijoita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin salaa iloinen, kun matkan aikana kuulin, että täällä on viileää. Ajattelin kevätkukkia... Ja hyvin ne kestivätkin. Palattuani oli yölämpötila vielä 2 astetta. On mahtavaa, jos lumikellojen kukinnan saa venymään kuukauden mittaiseksi! Sellaisesta ei juuri nyt ole toivoa. Oikeastaan löysin tänään jo kuumuuteen (tai kuivuuteen) näivettyneitä jouluruusun ja varjohiipan nuppuja, voi surku.

   Delete
 13. Kunnon vastaanottokomitea pihamaalla. ;) Ihania! <3

  ReplyDelete
 14. Tässä postauksessa oli vaikka mitä ihanaa, mutta kaikki muu unohtui tuon 'Loth Lorienin' kohdalla. Se menee ehdottomasti "pakko saada" -listalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihana, ja kun nimikin on täydellinen! Löysin sen tosiaan Shetlannista puutarhaliikkeestä, mutta kaipa niitä myydään muuallakin, toivottavasti esimerkiksi suomalaisissa puutarhamyymälöissä syksyllä ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!