Sunday, 27 May 2018

Ilta muotopuutarhassa

Otin muutaman kuvan muotopuutarhasta eilen illalla kymmenen jälkeen, kun aurinko oli painumassa mailleen. Kotiin kaupunkiviikolta palattuani olin niin äkäinen, kun ruoho rehotti puolisääreen niin, ettei kukkapenkkien kasveja edes nähnyt sen takaa. Istutuksissa kukki voikukkia siellä täällä. Nyt, kun ruoho on leikattu ja voikukat istutuksista pääosin poistettu, on mieli paljon parempi. Vaikka en todellakaan ole siisteysintoilija puutarhankaan suhteen.

Last Night After Ten
It is the loveliest few weeks of the year again, when there is so much light that you can garden until 10 p.m. and beyond. 
My garden looked a mess when I got home after a week in the city, grass had grown so that you could not see the plants in the borders. I so hate it, but after mowing and some furious weeding the world is much better.

Pidin eilen perusteellisen sikurinkitkentäsession. Sikuri on tehtävänsä tehnyt, se on asettunut puutarhaani lukuisten siementaimien muodossa. Oli virhe istuttaa alkuperäinen taimi muotopuutarhaan. Halusin sikuria kedolleni, mutta pelkäsin, että menetän sen ainokaisen taimeni sinne heinikon sekaan. Niinpä laitoin sen pihani parhaalle alueelle... enkä ehkä saa sitä siitä ikinä pois! Mutta nyt on muutama taimi kedolla niin kuin piti. Ja onhan se taivaallisen sininen ja kukkii pitkään.
Risteymälaukka 'Early Emperor' on kaunis; kookas ja silti keveä. Muita koristelaukkoja matalampana se kukkii aikaisin. 'China Town' -viherraitatulppaanit ovat kukassa samaan aikaan.


Ihastuttava viittakurjenmiekka eli maatiaiskurjenmiekka kukkii ja tuoksuu.

Tässä sama penkki ennen kitkentää, olipa siinä komea voikukkakin. 'Peppermint Stick' -italiantulppaanit vetäytyvät suppuun heti, kun aurinko väistyy vaahteran taakse. Ne ovat jaksaneet hienosti kukkia jo monta vuotta, en ole istuttanut uusia sitten syksyn 2011!


Yhtä vanhaa perua ovat kreikantulppaanit, tosin tänä vuonna ei montaa kukkaa näy. Tämä on niin kaunis ja siro luonnontulppaani, että näitähän täytyy istuttaa syksyllä lisää.


Viime syksynä istutetut 'Little Beauty' -risteymätulppaanit osoittautuivat oikeiksi, näissä on sinerrystä keskustassa ja sen jälkeen vaalea vyöhyke. Yhdestä varresta tulee lisäksi monta kukkaa, tälle lajille on ominaista kukkakimppumaisuus. Todella suloinen!


Iso ja pieni: pikkuruinen matala 'Little Beauty' ja korkea liljakukkainen 'Ballade' laukanversojen seassa. Liljakukkaiset taantuvat, niitä istutin viime syksynä lisää.


Ilmoitusluontoinen asia jälkijunassa, sillä tämä on jo lakastunut: valkovuokko 'Blue Eyes' kehitti kuin kehittikin sinertävän keskustan.

Olen hieman muuttamassa mieltäni mätäsleimu 'Red Admiralin' suhteen. Tämä on edelleen väri, jota kutsun törkeäksi pinkiksi, mutta onhan tuo kasvutapa todella nätti! Aiemmin mainitsemaani neulatyynyä suurempi, olisiko jalkatyyny?

Nyt taas helletoppi päälle ja pihalle, aurinkoista sunnuntaita!


Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä eli risteymälaukat
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Liljatulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Sikuri – Cichorium intybus
Valkovuokko – Anemone nemorosa
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä (ryhmä 8)
Viittakurjenmiekka – Iris aphylla

34 comments :

 1. Niin kaunista! :) Mulla tuo törkeän pinkin inho on kyllä nyt vähän lepsunut... Ostin jopa pinkin kukkaruukun yhdelle kasville, kun mulla on vaaleanpunaisia pelakuita ja pinkihkö miljoonakello. Kaikki alkoi vaaleanpunaisesta kastelukannusta. Hmmh. No, parvekkeella saa olla, ja kukissa menee. :D Rakkaus oranssiin ja keltaiseen ym. ei kuitenkaan katoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii! Mutta onhan se niin, että keltainen ja oranssi ovat mitä päheimmät yhdistelmät pinkille, niiden kanssa törkypinkkikin taipuu ihan kivaksi ;-)
   Tuossa narulla kuivumassa olevassa lempparitopissa muuten sen taas näkee. Okrankeltainen on just nappi vieruskaveri vaaleanpunaiselle!

   Delete
 2. Tuo ilta-auringon tunnelma on niin kaunis ja pehmeä, armollinen lämpimän päivän jälkeen! Käyn myös ikuista taistoa voikukkaa vastaan, aina joku keltainen törröttäjä väärässä paikassa - en tykkää yhtään vaikka pähkyläpallot ovat hellyttäviä (kavalan kauniita). Tuo valkovuokko on ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilta on ihana, paitsi.... tsiljoona uutta hyttystä on syntynyt maailmaan tämän lämpöaallon myötä ja ne hyörivät ympärillä kuin parvi tappajahaita. Eilen erehdyin puutarhuroimaan tuossa helletopissa ja shortseissa ja tänään olen täynnä punaisia paukamia kuin tautinen. Illalla tilanne on päivääkin pahempi, ja jo päivisin se on painajaista!
   Voikukka on kyllä tosi söpö. Mua ne eivät nurmella haittaa, paitsi tietysti niitä pitää leikata, kun kasvavat korkeiksi, mutta niinhän heinäkin tekee. Istutuksista saavat lähtöpassit!

   Delete
 3. Voi kuinka mahtavan kaunista muotopuutarhassasi on. Iltavalo on ihana. Ei tuossa muutama voikukka haittaa. Vaikka myönnetään, onhan ne ärsyttäviä. Ja nurmen leikkuu saa kaiken korostumaan kauniisti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nurmen leikkuu saa pihan kauniiksi humauksessa, se on ihmeellistä.

   Delete
 4. Aurinkoa, tällainen kesä pitää olla! Kaikki vaan kasvaa niin vauhdilla, voikukka tai vuohenputki valtaa hetkessä penkin ja toisenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki kasvaa ja kukkii vauhdikkaasti. Kirsikat alkavat olla muisto vain kohta, nopeasti se hetki meni.

   Delete
 5. Järisyttävän kaunis viittakurjenmiekkka<3

  Illan valo tuo minusta puutarhan tunneman esiin parhaiten. Itse kuvaankin pääasiassa vain sateella tai illalla:) Ja ensimmäisessä kuvassasi on harmoniaa, jonka kirkas aurinko helposti 'syö'.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viittakurjenmiekka on helppo, viihtyy lähes koko maassa. Sitä on taimistoilla myynnissä aniharvoin, kannattaa kysyä vanhoista pihoista...
   Muotopuutarhasta ei tosiaan saa näin kirkkaalla päivällä mitään järkevää kuvaa, liian suuri kontrasti valon ja varjon välillä.

   Delete
 6. Ihanan näköistä! Ja nuo puksipuuthan kasvavat ihan silmissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, onneksi hitaasti. Pistokkaat saisivat kyllä kasvaa nopeammin, niin saisi ne aidat valmiiksi :-D

   Delete
 7. Upea tunnelma puutarhan iltakuvassa. Täytyypä itsekin kömpiä kameran kanssa pihamaalle iltasella.
  En tykkää ruohonleikkuusta ollenkaan, mutta sillä saa näppärästi ja nopeasti siistin vaikutelman aikaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa mennä, tosin hyttysten syötävänä siellä joutuu olemaan, juuri kun on saunassa hyttyskarkotteet pessyt pois.
   Kyllä ruohonleikkuu tekee ihmeitä, vaikka homma tympiikin.

   Delete
 8. Ihanat tulppaanit ja kaunis iltahämy! Hauskaa, että jotkut tulppaanit sentään jaksavat kukkia vuodesta toiseen, ansaitsevat kyllä kunniamaininnan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tosiaan, sanos muuta. Useimmat vain taantuvat taantumistaan. Tänä vuonna pari todella hyvää vuotta esittänyt Texas Flame kukkii vain yhden kukan voimin. Tosin ei voi aina tietää, montako kukkaa olisi, jos ei olisi peuroja. Katkottuja varsia on aika paljon.
   Villilajit (paitsi tuo Little Beauty on risteymä) tuntuvat kukkivan uudestaan kaikkein parhaiten. Metsätulppaanista mainitaan, että se olisi paras, mutta mulla se on kyllä rajusti taantunut eikä ole tehnyt pariin vuoteen yhtään kukkaa, koko ajan vähemmän näkyy versojakin.

   Delete
 9. Ihanat iltatunnelmat ❤🍃💚
  Ja puksipuiden kasvua minäkin ihastelen. Hyttyset on peestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua nyt ihan ihmetyttää tuo puksien kasvun ihmettely. Kun saman kokoisina mä ne yritän pitää vuodesta toiseen :-D Pistokkaiden kasvua, tai edes juurtumista, odotellessa jo ehtii harmaantua.
   Hyttyset on!

   Delete
  2. No nyt ne erottuu jotenkin erilailla?

   Delete
  3. Eikun kyllä olette oikeassa, on ne kasvaneet. Katsoin kriittisesti. Täytyy leikata! Mutta vasta kun sataa, niin saan pistokkaita maahan, nyt on niin kuivaa jotta maa pölisöö.

   Delete
 10. Niin kaunista iltamyöhään, tunnelma avivan ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keväinen valo on ihanaa, tai alkukesän. On niin vehreää, kuivuudesta huolimatta.

   Delete
 11. Kauniit kuvat. Ihana tunnelma niissä kuvissa. Joskus tosiaan jostain perennasta voi tulla jo riesa. Taidan ensi viikolla kitkeä paria riesaa itsekin ihan kunnolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sikuri on vain kaksivuotinen, periaatteessa. Olen kyllä huomannut sen tekevän ruusuketta myös edellisvuonna kukkineen taimen juurista. Koska paalujuuria oli vaikea saada vedettyä kuivasta savimaasta, toivon, että lehtitupon pois vetäminen riittää - mutta pahoin pelkään, että voikukan tapaan sieltä pian nousee monta lehtituppoa :-D

   Delete
 12. Näin alkukesästä illan hämäryys on viehättävää, ja juuri puhjennut vihreä kasvusto niin kaunista. Sinulla on suloisia, minulle niin vieraita villitulppaaneja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Villeissä tulppaaneissa on ohuemmat, usein kaartuilevat varret, kauniin sirot verrattuna useimpiin pönöttäviin jalostettuihin tulppaaneihin. Ihanaa, että kuljetaan kohti vieläkin valoisampia aikoja. Jonkin aikaa juhannuksen jälkeen koittaa aina syksyn lähestymisahdistus.

   Delete
 13. 'Peppermint Stick' on kaunis, minun olikin keltaoranssi, sen oikean olisi ottanut mieluummin. Jaksamista sikurin kanssa, jotkut kasvit voivat olla sitkeitä kitkeä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No se keltaoranssi on jotain ihan muuta. Harmi! Peppermint Stick olisi ihan sun värinen. Raikaskin se on, sopisi sen keinun pariksi ;-)
   Kiitos! Sikuri on vain kaksivuotinen, luulisi siitä pääsevän - ja oikeasti haluan edelleen sen asuvan puutarhassani.

   Delete
 14. Pitipä googlettaa, mikä on sikuri. Vallanottavat kasvit ovat aikamoinen rasite puutarhassa. Aina kun luulet, että pääset niskanpäälle, ne putkahtelee juuristonsa avulla sieltä täältä.
  Voi, täälläkin on aina niin valtavasti sääskiä, ettei tosikaan. Ilman karkotesessiota ei ole pihalle asiaa, puutarhailu alkaa aina hyttyskarkotteen laitolla, muuten tulee äkkilähtö sisälle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sikuri on aivan valloittava taivaansinikukkainen kasvi niitylle. NIITYLLE, ei kukkapenkkiin :-D Mutta se on vain kaksivuotinen, luulisi siitä pääsevän, kun kitkee - tai jos ei sitä jaksa, niin katkoo kukkavarret kukinnan jälkeen. Silloin olen tosin huomannut sen tekevän uuden kukkavarren samasta juuresta. Sikuri ei onneksi leviä juuresta lainkaan, mutta se on voikukan tapainen paalujuuri, vaikea kitkettävä etenkin näin kuivasta savimaasta.
   Kävin taas pihakierroksella, mutta saunan jälkeen hyttyskarkotteet pestynä – olen täynnä paukamia, ääh. Päänsärky siitä tulee, kun päivät on kuljettava löyhkäten kuin Mennen-kuorrutettu yökerhohai 80-luvulta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!