Monday, 14 May 2018

Muotopuutarhan kauniit kukat


Kalvaspikarililja on viihtynyt paahteisessa muotopuutarhassa hyvin. Onneksi! Sen seurana on hyasintti, mutta alan jo olla sekaisin lajikkeissa... saa nähdä, löydänkö sen istutustietoja. Joka tapauksessa helmililja on 'Ocean Magic', kiva liukuvärinen lajike persianhelmililjaa.
Löysin hyasintin istutustiedot toissa syksyltä... tuon pitäisi olla 'Top Hit', mutta ei ole. Sävy on väärä. 'Top Hit' on syreeninliila, tämä vaaleanpunainen, mutta onneksi ei ihan tökerö sellainen. (Minulla on hieman ongelmia joidenkin vaaleanpunaisen sävyjen kanssa, kuuluvat inhokkeihin. Täytyy olla pehmeä roosa.)

Spring in my English Garden
In front of my house, towards the little road for every bypasser to see, is my tiny English garden. It is supposed to have pastel colours but in the spring, after a long winter, all colours are welcome.

Viereisessä penkissä on mahtiyhdistelmä tummahelmililjaa, joka leviää joka vuosi yhä laajemmalle, ja pikkukäenrieskaa, joka on itse tähän tullut ja leviää myös vallan ihastuttavasti.


Kolmannessa penkissä on vaaleansinisiä 'Valerie Finnis' -tummahelmililjoja ja 'Delft Blue' -hyasintteja. Tästä helmililjasta en tosin ole ihan varma, voipi olla siementaimi ja siten vähän oudon värinen. Hyasintit jaksavat hyvin kukkia vuodesta toiseen, kunhan kesä on paahteinen.

Neljäs penkki on kaikkein kuivin ja siinä hyasintit suorastaan kukoistavat vuodesta toiseen. Purppuraiset 'Amethyst' ja 'Purple Sensation' toimivat hyvin yhdessä, toinen hieman tummempi ja toinen vaaleampi. Kermanvalkoiset ovat lajiketta 'City of Haarlem'.


Värimaailma toimii hyvin sinisenkin kanssa. Tässä atsurihelmililjat vielä kukassa, viime päivien helteessä ne ovat alkaneet lakastua. Keskellä kukkii kelta-valkoinen bokharankurjenmiekka.


Viereisessä penkissä on vahva väriyhdistelmä, vaikka kukat ovat pieniä. Jo edellä mainitut tummahelmililja ja pikkukäenrieska saivat seuraa 'Persian Pearl' -tähtitulppaanista.

'Persian Pearl'.


Tästä olen innoissani: aikainen risteymäpioni 'Elizabeth Cahn' (silkkipionin ja P. albifloran risteymä) on tehnyt nupun! Tätä onkin odotettu monta vuotta.


Syksyllä istutin siihen lähelle pientä 'Little Beauty' -risteymätulppaania. Unohdinkin kurkata näiden kukkien sisään...


... kukissa kuuluu olla sinerrystä keskellä. Tässä aito 'Little Beauty' viereisessä penkissä.

Tästä ilahduin mahdottomasti. Tämä on messumuisto Vaasan messuilta vuodelta 2010! Tulppaanien varsia syödään niin usein, että on vaikea sanoa, onko näitä yrittänyt kukkia muitakin vielä viime vuosina. Joka tapauksessa ilahduttava jälleennäkeminen, ja tämä liittyy myös mukavaan työkaveriin, jonka kanssa meillä oli aina yhtä hauskat messumatkat.
Sain tulppaanien sipulit nimettöminä, mutta lajike saattaisi olla 'Rococo'. Kukka on vähän pienenpuoleinen, mutta papukaijatulppaanin aaltoilua siinä on. Alussa näiden kukat olivat häkellyttävän verenpunaisia.

Tänä keväänä ovat puksipuuaidat kärsineet kevätahavasta ensimmäistä kertaa. En suojaa niitä mitenkään, vaikka täällä lounaassa lumipeite ei riitä yleensä niitä peittämään. Yksikään puska ei silti vaikuta menehtyneeltä. Pitää vain hieman siistiä leikkaamalla. Musti esittelee. Onneksi kuvan ottamisen jälkeen on ruoho leikattu, tuo alkoi jo olla ruokottoman näköinen!


Varjoisassa suojassa ruusun ja puksiaidan alla viihtyy pikkuinen "Toves viol" -orvokki. Pieni on niin kaunista.

Valkovuokko 'Blue Eyes'. Sinisen keskustan pitäisi kehittyä kukan vanhetessa, vielä ei ole näkynyt...


... sen sijaan viereinen 'Virescens' on kyllä makean erikoinen, ihan suosikki.


Syksyiseltä Orkneyn-matkalta toin myös pussin valkokukkaista 'Siberian Tiger' -tummahelmililjaa. Nimestä tuli niin Ransu mieleen, ja kova ikävä poikia olikin. Valkoista helmililjaa minulla ei aiemmin ollut, niinpä on mukavaa, että nyt on ja se on erityinen sekä Orkneyn-yhteyden että Ransun takia.

Esikoiden suhteen olen onneton, niin moni on taas kuollut, nyt palloesikoistakaan ei ole yhtään enää hengissä. Täällä lienee liian kuivaa. Viime kesän mittaan esikot pienenivät kuin pyyt maailmanlopun edellä.
Kiljahdinkin ilosta, kun näin tämän tummalehtisen 'Garryarde Guinevere' -suikeroesikon, jonka olin jo unohtanut istuttaneeni vuosi sitten. Suikerot tuntuvat viihtyvän. Onneksi!


Loppuun Ransun terveiset. Nyt ei jaksa kuin lojua. Varjossa, ja hyvin eristävän materiaalin sisällä.


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kalvaspikarililja – Fritillaria pallidiflora
Palloesikko – Primula denticulata
Persianhelmililja – Muscari aucheri
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Puksipuu – Buxus
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Valkovuokko – Anemone nemorosa

22 comments :

 1. Voi mikä ihana väriyhdistelmä tuon ensimmäisen kuvan kukissa, haaleankeltaisessa pikarililjassa, vaaleanpunaisessa hyasintissa ja liukuvärisessä helmililjassa. Ja muutenkin ihania raikkaita keväisiä kukkia ja värejä. Minäkin olen syksyisin istuttanut hyasintteja, Ne ovat seuraavana keväänä komeita, kutta sitten ovat nopeasti taantuneet eivätkä parin vuoden päästä enää jaksa kukkia. Nyt kasvaa viime syksynä istutettuja valkoisia pionipenkin reunalla. Ihania ovat. En tiedä, missä vika, kun eivät jaksa kukkia seuraavina vuosina. Varmaan näytät 'Elisabeth Cahnin' loistossaan, kun hän avaa kukkansa. En ole edes Pioniseuran ihmsillä kohdannut tätä suloisuutta. Ei kai vain mikään elukka syö sitä! Ainakin Särkän perennataimisto näköjään myy tuota pionilajiketta. Pionien kodista en löytänyt, en myöskään Peonyshopin enkä Warmerdamin sivuilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taisin ostaa Elisabethin, eikun korjasin tekstiin Elizabethin, Marketanpuiston markkinoilta Pionien kodin osastolta kolme vuotta sitten. Ehkä se oli yksittäistapaus heidän valikoimassaan. Silloin siinä oli kukka, mutta tämä on ensimmäinen puutarhassani tullut nuppu. Pionia ei periaatteessa kukaan syö, mutta joku paskahousu on joskus purrut kukkavarsia poikki ja se on niin harmi! Silkkipionissakin on muutama hyvin pullea nuppu. Täytynee virittää verkot niiden ympärille.
   Kyllä niistä edellissyksynä istutetuista hyasinteista tulee komein kukinto, vaikka yllättävän moni jaksaa punnertaa kookkaan kukkapampun vielä seuraavanakin vuonna. Täällä saaristossa viime kesä oli hyvin kuiva, vuoriston sipulikukille kuten hyasinteille otollinen.

   Delete
 2. Ilmankos minulla hyasintit eivät kuki vuodesta toiseen. Ovat usein yhden kesän ihmeitä.
  Vaikka mitä ihanuuksia sinulla. Hyvä, että kaikkea ei nyt syödä. Pääset nauttimaan eri tavalla kukinnasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä sipulit voisi nostaa maasta kuivumaan, jos jaksaisi... kuten tulppaanit. Kun ne kaipaavat sitä kuivaa kautta.
   Toisaalta uusintakukinta ei tuota välttämättä yhtä komeaa kukkapötköä kuin ensimmäisenä keväänä. Viime syksynä ei tainnut istuttaa yhtään uusia hyasintteja, joten kyllä toissavuotiset ja sitäkin vanhemmat näköjään tuottavat ison kukinnon, jos edelliskesä on ollut kuiva.
   Tontin kahden ylänurkan aitaaminen riistaverkolla on tosiaan jonkun verran auttanut! Eivät nyt kulje metsästä suoraan pihaani.

   Delete
 3. Paljon kaikkea ihanaa ja kaunista. Huima tuo tummalehtinen esikko, enpä tiennykkään sellaisista. Hankintalista piteni taas, khih :D Ihana yllätys tuo pionin nuppu. Tuollaiset todella ilahduttavat :)
  Ihanaa tiistaita Sinulle <3 Voi, että nämä kelit ovat ihania ja puutarhan loisto <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taisin ostaa sen vuosi sitten Turusta, joko Kauppilasta (nyt. Flör) tai Viherlassilasta. Matkavinkki ;-) Samalla voi käydä Ruissalossa!
   Kiitos samoin!

   Delete
 4. Pökerryttävän ihania kukkijoita taas, täällä melkein kuola valuu. Pikarililja ja tumma esikko saa sydämen läpättämään. Harmillista, että esikkoja on mennyt : ( En muuten tiennytkään, että hyasintit pitävät paahteesta. Omani ovat aika kituliaita, pitäisi vähän parantaa niiden kasvualustaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikot on niin ihania, olisi mahtavaa voida tarjota niille hyvä kasvupaikka. Olen yrittänyt ns. kosteaan paikkaan, mutta ei se ollutkaan kesällä enää riittävän kostea. Ja varjoon, mutta niissä paikoissa olikin aivan liian kuivaa. Täytyy yrittää keksiä vielä muuta.
   Hyasintit ovat kotoisin Lähi-Idän vuoristoista :-) Että sellaiset kasvuolot niille kannattaisi järjestää :-D

   Delete
 5. Mä oon niin fiiliksissä näistä sun kukkakuvista! Itsekin istutin eka kerran viime syksynä myös hyasintteja ja olen innoissani, kun nousevat sieltä ja vaaleanpunaiset jo ihan täydessä kukassa. Olin vähän skeptinen niiden suhteen. Just Cherille kommentoin, miten ihailen kun se muistaa kaikkien nimet ja samoin sinäkin! Mä aina ajattelen, että laitan istuttamieni nimet ylös, mutta vaikka laitankin, niin en sit kuitenkaan osaa yhdistää enkä jaksa ja ehdi guuglailla kuvia. No mutta nautin vaan kukista, nimistä viis:)) Ihanaa aurinkoista ja lämmintä viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinteista tulee niin mahtavasti väriä kukkapenkkeihin. Ei kai nimillä niin väliä, kunhan kukista nauttii.

   Delete
 6. Tuota keltaista pikkukäenrieskaa on luonnossa monessa paikassa ihan villinä...kaunista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on aivan ihana! Minullakin se on ihan luonnonkasvi, ja onneksi viihtyy noin hyvin.

   Delete
 7. Oih, voin vaan kuvitella nuo kaikki tuoksut ja tunnelmat, jotka tulevat tuolla kävellessä. :) Niin kaunista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii! Juuri äsken ihmettelin tuoksahdusta ja tulin siihen tulokseen, että naapuri on levittänyt pihalle kanankakkaa :-D

   Delete
 8. Ihanaa kukintaa! Kanankakka ei kyllä tuoksu niin suloiselle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei, mutta onneksi haju hälveni äkkiä, tai sitten alkoi tuulla toisesta suunnasta, tai sitten siedätyin hajuun :-D

   Delete
 9. Ransu tietää parhaat paikat :)
  Huomasin minäkin tänä vuonna ettei esikot siedä kuivaa, pitää siirtää parempaan paikkaan ennen kuin ovat mennyttä. Hyasintteja sen sijaan kokeilen nyt superkuivaan paikkaan, josko kukkisivat paremmin uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikoita pitäisi varmaan kastella säännöllisesti. Meinaan kumminkin jatkaa esikkokokeiluja, pakkohan sitä on, on ne niin ihania.

   Delete
 10. Niin huiman paljon kaunista kukintaa! Meillä mökillä monet helmililjoista ovat aika kärsineen oloisia, vaikka yleensä juuri ne ovat porskuttaneet talvikelien vaihteluista huolimatta vuodesta toiseen varsin elinvoimaisina. Esikot eivät oikein viihdy meilläkään, kaikki palloesikot ovat kuolleet, samoin tähkäesikko ja moni muu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi helmililjoja ja esikoita. Ainakin helmililjoista on toivoa, että niiden siementaimia olisi kumminkin maan povessa, niitä ei oikein huomaakaan ennen kuin alkavat kukkia. Esikkojen suhteen elätän vielä pientä toivonkipinää (vaikkapa sitten siementaimien suhteen niistäkin). Palloesikoita viihtyi kumminkin pihallani jo monta vuotta, nyt yhtäkkiä ei ole yhtäkään... toisaalta katsoin kyllä niiden kuihtumista viime kesän kuivuudessa. Kastelua olisi pitänyt järjestää paljon ja kaikille pihan kasveille. Tähkäesikko onkin hyvin hankala saada viihtymään. Pitäisi olla kostea ilmasto ja leudot talvet.

   Delete
 11. Arvaasa, kuka on mut houkutellut hyasinttien maailmaan...niin, ihania ovat ja aina niitä pitää saada lisää! Nuo sinun purppuraiset hyasintit ovat aika karkkeja ja tulppujen luonnonlajit - ne kasvaa meilläkin, niitä upeita isoja en oikein edes osaa kasvattaakaan, paitsi 'Appeldoorneja' :D. Pikarililjat ovat todella upeita ja tuo kalvas menee hankintalistalle.

  Ihanuuskainaloinen-Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla onkin nyt sitä mielettömän tummaa, arabialaisen yötaivaan väristä hyasinttia...!
   Viime syksynä en tainnut istuttaa yhtään hyasintteja, sipulihankinnat jäi vähäisiksi pitkän matkan takia. Silti niitä kukkii näin hyvin! Ja vaikka vähenisikin tai jäisi vain kertakukintaam, kannattaa niitä syksyisin laittaa. On ne vaan niin nättejä tuolla kukkapenkeissä, muiden sipulikukkien kanssa ja pionien pontevien varsien väleissä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!