Saturday, 5 May 2018

Pääkaupunki Kirkwall


Kirkwall on harvoja paikkoja Orkneyllä, jossa voi nähdä tasapainoisiksi ja kookkaiksi kasvaneita puita. Tuulen takia ne pysyvät muualla pensasmaisina, mutta pikkukaupungin korttelien suojissa niistä tulee oikeita puita.
Katedraalin takana on kiva kuja, jossa pääsee kävelemään puiden alla.

Trees and a Lovely Cathedral
Kirkwall has some well-shaped trees, rare to Orkney where they usually grow into lop-sided large shrubs. I went to the cathedral already in the autumn but never wrote about it, so here comes.

Mukulaleinikki kasvaa joka paikassa, mukaan lukien kivimuurin päällä. Täällä kosteassa ilmastossa tuo onnistuu, meillä mukulaleinikit ehkä näivettyisivät näin kuivalla paikalla – tai jäätyisivät talvella.

Mustavarikset rakentavat pesiään kirkkomaan puihin. Kuvassa on varis nokassaan paksu risu. Melko taidokasta rakentamista näin rouheasta rakennusmateriaalista!

Katderaali on omistettu Magnus Erlendssonille (pyhä Magnus), Orkneyn jaarlille 1100-luvulla. Tuolloin katedraalin rakentaminen aloitettiin, uusia osia lisättiin noin 300 vuoden ajan.


Korkea katedraali näkyy kauas merelle.


Orkneysaaret, samoin kuin Shetlanti, ovat olleet osa Norjaa kauemmin kuin osa Britanniaa. Norjan vaikutus näkyy kaikkialla, norjalaisuus ja viikinkihistoria on iso juttu. Norjan kansallispäivää juhlitaan, samoin esimerkiksi juhannusta, toisin kuin muualla Britanniassa.
Huomioni kiinnittivät lukuisat vanhat hautakivet, tämäkin 1600-luvulta. Niissä on hyvin erilainen estetiikka kuin nykypäivänä. Pääkalloa ja luita näkyy lähes joka kivessä, samoin tiimalasi sekä teksti memento mori, muista kuolevaisuutesi.Orkneyn lippu on kuin Ahvenanmaan lippu, sininen ja punainen vain toisin päin. Lippuja ei tosin paljoa käytössä näe, johtuneeko tuulesta...


Satamassa on mukava katsella kalastusalusten menoa ja tuloa.


Tälläkin kertaa matkani jatkui Stronsayn saarelle, jonne saavuin sateenkaaren saattelemana. Jatkuu seuraavassa jaksossa!


Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Mustavaris – Corvus frugilegus

20 comments :

 1. Osa Norjaa?! Ja juhannus! Ihan uusia asioita mulle! kiitti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyl! Shetlannissa ja Orkneyllä on voimakas skandikulttuuri. Saarilla on ollut asutusta jo kivikaudella, sittemmin piktejä ja kelttejäkin jonkin verran, mutta viikingit saapuivat Orkneylle jo 700-luvulla ja vuonna 875 Orkney ja Shetlanti liitettiin osaksi Norjaa. Sitä ne olivat vuoteen 1472 asti, jolloin saaret liitettiin Skotlantiin.

   Delete
 2. Noinkin pitkään Norjan maita! Minulla taitaa olla aukko sivistyksessä. Kenties useampikin.
  Hieno katedraali. Ennen on osattu rakentaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eihän noin kauas voi millään muistaa ;-D
   Melko vaikuttavaa löytää lähes tuhatvuotinen katedraali tuollaiselta suht pieneltä saariryhmältä. Orkneyn pitkä historia pistää saaret merkittävään valoon.

   Delete
 3. Enpä tiennyt minäkään etä ovat olleet osa Norjaa. Aina oppii uutta, kiitos blogien.
  Upeita maisemia, niin luonnossa kuin rakennetussa ympäristössä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viikingit lähtivät ensimmäiseksi kohti länttä, nuo Pohjanmeren saaret (myös Färsaaret ja Islanti) olivat varmaan ensimmäisiä, joille viikingit laskivat jalkansa Norjasta lähdettyään. Skotlannilla on myrskyisä historia, ja sitten näillä saarilla vielä hieman siitä eriävä. Jotenkin tämä tekee Euroopasta niin loputtoman kiehtovan - kaikki tämä historia, kulttuurit, kielet niin pienen matkan päässä toisistaan.

   Delete
 4. Ennen tehtihin kunnolla, ei ollu kiirusta. Soot ollu hissantunnilla hereellä. Mä taisin kutua villapaitaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minä näitä asioita hissantunnilta muista :-D Olen kiinnostuksesta lukenut kaikenlaista noihin saariin liittyen. Historian opiskelu aikuisena vasta antoisaa onkin, kun alkaa tajuta asioiden suhteita ja vaikutuksia.

   Delete
 5. Ihana paikka. Minä tiesin tämän skandihomman kun kävin kerran yhden viikinkikurssin. Viikingit ovat olleet aivan käsittämättömiä. Todella kaunista, kiveä ja puuta siellä. Olen muuten tosi kiitollinen siitä sinulta vahingossa tulleesta mukulaleinikistä! Hauska seurata seikkailuasi :) Kerrothan meille mitä sateenkaaren alta löytyi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viikingit ovat tosi kiinnostavia, ja niistä liikkuu ihan tajuttomasti vääriä käsityksiä.
   Voi miten hauskaa! On ne söpöjä. Ja arvaa mitä, toin Orkneyn-tuliaisena pienen palan kerrottua mukulaleinikkiä!
   Sateenkaaren alta löytyy katolinen munkkiluostari :-DDD

   Delete
 6. Matkailu avartaa ja vaikutus tuntuu tänne saakka : ) Ihmiset olivat ennen realisteja eikä kuolemaakaan "romantisoitu".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin totta. Kuolema oli läsnä jokaisen elämässä, se oli kai luontevampi osa elämää kuin nykyään.

   Delete
 7. Hienoja kuvia! Tuo katedraali on upean vaikuttava rakennus, minusta on ihana katsella tällaisia kuvia:) Aurinkoista kevätpäivää♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin! Katedraalissa on ihanaa keskiaikaisen rakennuksen jykevyyttä, ei ole paljon koristeluja, minäkin tykkään sen massiivisuudesta.

   Delete
 8. Onpa kauniita maisemia! Erikoisen ihania nuo hautakivet, oletko jo suunnitellut tekeväsi savesta vastaavia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen suunnitellut tekeväni toisaalla Skotlannissa näkemiäni sellaisia kiviä, joissa on ritarin tms. kohokuvio, mutta se on ollut reilun vuoden idean asteella :-D

   Delete
 9. Kiitos Saila näiden matkakuvien jakamisesta. Niin kauniita maisemia. Upea katedraali. PS. Sain kustantajalta sinun kirjasi Kukkaloistoa keväästä syksyyn. Laitan siitä postauksen lähipäivinä ja sitten se tulee arvontapalkinnoksi. Todella upea kirja.

  ReplyDelete
 10. Vau! Tuonne on joskus päästävä. Ei vissiin pitäisi lukea puutarhablogeja, kun näistä saa kasvihaaveiden lisäksi matkakuumeenkin. :D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!